Influenta alimentatiei in imunitatea copiilor

Influenta alimentatiei in imunitatea copiilor

Irina Olteanu - Redactor Senior

Alimentatia dispune de un impact semnificativ nu doar pentru imunitatea copiilor, ci si a adultilor, putand conduce la aparitia unor afectiuni sau, dimpotriva, la prevenirea lor. Iata cateva exemple in care legatura dintre alimentatie si imunitate este directa si evidenta, precum si modalitati in care puteti contribui la cresterea imunitatii celor mici apeland la alimente sanatoase.

Legatura directa dintre alimentatie si sistem imunitar

Cele mai elocvente exemple in acest sens sunt problemele prezente la nivelul pielii, cum sunt dermatitele, urticariile s.a. care apar in urma ingerarii unui aliment; trebuie mentionate desigur si formele mai grave cum sunt intolerantele si alergiile. Pielea este unul dintre sistemele care ofera protectie impotriva invadatorilor in mai multe modalitati; astfel, exceptand bariera fizica pe care o constituie, exista celule specializate ale sistemului imunitar dispersate in straturile epidermei. Unele dintre aceste celule detecteaza invazia proteinelor straine (bacterii si alimentevirusuri), iar altele au functia de a le distruge si a le indeparta. Cand proteine straine (denumite antigeni) intra in contact cu celule ale sistemului imunitar, acestea din urma produc proteine (anticorpi) care se potrivesc in jurul antigenului invadator intr-un mod unic.

O analogie potrivita este cea de lacat si cheie in care invadatorul este cheia, iar celulele sistemului imunitar manufactureaza un lacat pentru a-l prinde, iar combinatia anticorp-antigen este recunoscuta de alte celule din sistemul imunitar care actioneaza si il distrug. In tipul de reactie imuna denumit hipersensibilitate, prezenta de material strain declanseaza reactii din partea celulelor epiteliale denumite mastocite care contin substante chimice transmitatoare puternice, cum este histamina, care odata eliberate activeaza alte componente ale sistemului imunitar. Histamina produce la nivelul pielii efecte de tip inflamatie si inrosire, datorate deschiderii vaselor de sange si drenarii in tesuturi a fluidelor din vasele de sange si sistemul limfatic. O reactie cu aceste simptome este specifica binecunoscutei urticarii, cauzata de chimicale si componente alimentare. Exista si cazuri, cum se intampla in dermatita alergica de contact, cand dureaza 2-3 zile pana ca sistemul imunitar sa recunoasca prezenta unui iritatii si sa mobilizeze celulele in mod corespunzator (din acest motiv si un diagnostic este mai dificil de realizat).

Nu in ultimul rand, trebuie mentionate si bolile autoimune care sunt legate de alimentele ingerate. O boala autoimuna este definita drept cea in care sistemul imunitar creeaza anticorpi impotriva propriilor tesuturi. Exemple in acest sens sunt sindromul intestinului permeabil, boala lui Crohn, colita ulcerativa si diabetul.

Sfaturi pentru intarirea imunitatii la copii prin alimentatie

Din pacate, imbolnavirile la copii sunt frecvente deoarece, conform medicului Charles Shubin, profesor de pediatrie la Universitatea din Maryland, intram in lume cu un sistem imunitar neexperimentat. Treptat, copiii isi formeaza imunitatea prin lupta cu o serie de germeni, virusuri si alte organisme, cei mici confruntandu-se in consecinta cu 6-8 raceli, viroze sau infectii ale urechii pe an. Exista insa obiceiuri sanatoase care pot influenta in mod pozitiv sistemul imunitar:

- alaptati (daca este posibil) bebelusul. Laptele contine anticorpi care stimuleaza imunitatea si leucocitele (celule cu rol in imunitatea nespecifica) intr-un mod semnificativ si unic. Alaptarea protejeaza copiii impotriva infectiilor de urechi, alergiilor, diareei, pneumoniei, meningitei, infectiilor de tract urinar si sindromului de moarte subita. Studiile indica de asemenea ca laptele matern poate stimula capacitatea cognitiva si ajuta la protectia impotriva diabetului insulino-dependent, bolii lui Crohn, colitei si chiar anumitor tipuri de cancer mai tarziu in viata. Colostrul este deosebit de bogat in anticorpi, conform medicului Charles Shubit. Atat Academia Americana a Pediatrilor, cat si Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea pentru cel putin 1 an, respectiv 6 luni. Daca nu este posibila o alaptare de aceasta intindere, mentineti hranirea la san cat de mult posibil pentru a suplimenta imunitatea primita de bebelus in uter.

- oferiti-le celor mici mai multe fructe si legume. Morcovii, fasolea verde, portocalele, capsunile contin fitonutrienti imunitate care stimuleaza imunitatea, dar si vitamina C si carotenoide, conform medicului William Sears. Fitonutrientii pot spori productia corpului de leucocite care lupta impotriva infectiilor si interferon, un anticorp care captuseste membranele celulare, blocand patrunderea virusurilor. Studiile au demonstrat ca o alimentatie bogata in fitonutrienti poate proteja de asemenea impotriva imbolnavirilor cronice cum sunt cancerul si bolile de inima la maturitate. Incercati sa convingeti copilul sa consume cel putin 5 portii de fructe si legume pe zi (o portie este de aproximativ 2 linguri pentru copii mici, ½ cana pentru cei mai mari).

- supa de pui, conform unui studiu, s-a dovedit mai eficienta decat apa calda sau rece in decongestionarea nasului infundat; secretiile nazale ajuta corpul sa elimine virusurile si bacteriile patogene. In plus, ca orice alt lichid, supa de pui contribuie la hidratare si creste temperatura cailor respiratorii, contribuind suplimentar la fluidizarea secretiilor

- iaurtul; consumul regulat de probiotice sau asa-numitele bacterii bune care se gasesc in alimente cum sunt iaurt si varza murata, dar si kefir, pot ajuta sistemul imunitar sa functioneze mai bine si sa imbunatateasca digestia. Urmariti in acest sens etichete care specifica ca s-au folosit in fabricatie culturi vii si active (de obicei este vorba de cel putin 2 tipuri de bacterii benefice)

- mai multa vitamina D; conform unui studiu recent publicat in Revista Americana de Nutritie Clinica, copiii care au primit zilnic suplimente cu vitamina D (1,200 UI) au prezentat cu 40% mai putine sanse sa contacteze un virus gripal in comparatie cu cei care au primit un placebo. Studiile de laborator indica faptul ca aceasta vitamina poate ajuta celulele imunitare sa identifice si sa distruga bacteriile si virusurile care imbolnavesc, conform Adit Ginde, cercetator si medic la Universitatea din Colorado. Daca nu utilizati suplimente, vitamina D se gaseste in doze mici in pestele gras cum este somonul si in laptele fortifiat; corpul poate sintetiza vitamina D de la soare.

- fibre solubile; soarecii care au urmat o dieta bogata in fibre solubile timp de 6 saptamani si-au revenit in urma unei infectii bacteriene intr-un timp de doua ori mai scurt decat cei care au consumat fibre mixte, conform unui imunitatestudiu recent din revista Creier, Comportament si Imunitate. Fibrele solubile, abundente in citrice, mere, morcovi, fasole si ovaz ajuta lupta impotriva inflamatiei, conform medicului Christina Shery de la Universitatea din Michigan. Dimpotriva, fibrele insolubile din cereale integrale, grau, nuci si legume cu frunze verzi, importante de altfel pentru starea generala de sanatate, nu par sa aiba acelasi impact asupra imunitatii.

Nu trebuie sa uitam nici de usturoi care contine seleniu-un antioxidant ce combate radicalii liberi din corp (deficienta de seleniu poate creste predispozitia la imbolnavire). Branza si alte produse lactate contin acid linoleic conjugat, un compus natural al grasimii lactate care a stimulat raspunsul imunitar in studii animale. Si vitamina C, dupa cum bine stiti, poate contribui la intarirea sistemului imunitar si se gaseste din abundenta in fructele si legumele proaspete. Zincul joace un rol important in functionarea corespunzatoare a sistemului imunitar si se gaseste in carne de vita/pui, alune, unt de arahide.

Citeste si:

Cum sa previi imunitatea scazuta la copii 

Ce sa-i dau copilului pentru imunitate? 

Informatii suplimentare

Retineti ca si odihna corespunzatoare are un efect pentru imunitatea celor mici; studiile la adulti au indicat faptul ca privarea de somn creste predispozitia la imbolnavire (se reduc celulele imunitare care distrug microbii/celulele canceroase), precum si o igina corecta a mainilor si nu numai (este important, de exemplu, ca dupa orice imbolnavire sa inlocuiti periuta de dinti a copilului), fumatul pasiv (fumul de tigara contine mai mult de 4000 de toxine, majoritatea putand irita/distruge celule din organism, iar copiii sunt mai susceptibili la efectele sale nocive deorece respira mai rapid; de asemenea, sistemul natural de detoxifiere al copilului este mai putin dezvoltat, astfel ca fumatul pasiv creste riscul de sindrom al mortii subite, de bronsita, infectie a urechii si astm, dar poate afecta si inteligenta si dezvoltarea neurologica). Si nu insistati ca medicul sa prescrie copilului un antibiotic pentru orice raceala (in proportie de 80-90% din viroze sunt de natura virala, prin urmare antibioticele nu au efect si in plus pot cauza rezistenta la antibiotic).

  Si suplimentele alimentare pot avea un aport important in imunitatea copiilor. Wellkid Smart masticabil este un supliment alimentar pentru copii intre 4-12 ani. Fiecare tableta Wellkid Smart Chewable ofera o gama larga de vitamine, minerale si ulei de seminte de in vegetarian, special conceputa pentru a proteja aportul nutritional al copiilor cu varste cuprinse intre 4-12 ani. In primii ani de viata necesarul nutritional al copiilor este mare pentru a putea face fata ritmului de dezvoltare si crestere al acestora. De aceea sunt importante: vitaminele A, D, B6, B12, C, E, fier, zinc, cupru. Wellkid contine toate aceste vitamine si minerale in doza corespunzatoare copilului tau. Astfel, Wellkid ofera suportul nutritional necesar pentru o crestere normala fizica, motorie si intelectuala a copilului. Ca si in cazul altor suplimente alimentare, cereti aviz de specialitate inainte de utilizare daca sunteti sub supravegherea medicului sau suferiti de alergii alimentare. Nu administrati copiilor alergici la soia. Suplimentele alimentare nu inlocuiesc o dieta sanatoasa si echilibrata.

Doamna doctor Dumea Nicoleta - Medic de familie. Medic rezident diabet zaharat, nutritie si boli metabolice de la Klinica Doamna Ghica, www.klinica.ro, telefon: 021.240.01.01:

"O alimentatie corecta si diversificata asigura suportul nutritional de care are nevoie organismul unui copil pentru o medicdezvoltare si functionare armonioasa. Se recomanda alimente proaspete, viu colorate, corespunzatoare fiecarui sezon. Organismul stie cum sa proceseze fiecare aliment, il descompune in parti mai mici care sunt abosorbite si utilizate.
Se recomanda alimente cat mai diversificate deoarece fiecare aliment contine unul sau mai multe vitamine si minerale in proportii diferite. In sezonul rece, in mod exceptional se recomanda consumul marit de fructe (citrice in mod special) datorita continutului mare in vitamina C.
Nu se recomanda copiilor produsele gata procesate gen fast-food, inghetata sau alte dulcuri/produse de patiserie datorita riscului digestiv la care sunt expusi copiii. Nu se cunoaste exact modul de fabricatie al acestor produse (ce tip de ingredient au fost folosite la fabricarea lui) si nici in ce conditii au fost pastrate (la ce temperaturi). Copiii pot prezenta ulterior afectiuni de tip amigdalite, gastroenterocolite.
O atentie sporita trebuie avuta in vedere la copiii cu intolerante digestive deja cunoscute sau cu teren care predispune la afectiuni de tip alergizant (dermatita atopica, rinita, urticarie). De evitat sa le dam copiilor alimente de tip alergizant la varste foarte fragede (gen capsuni, fructe de mare, alune)."

De evitat

In ceea ce priveste alimentele si bauturile de evitat, merita mentionate: carnea rosie grasa si cea procesata, alimentele intens procesate cu putine fibre, alimentele extrem de sarate si murate. Multe dintre ingredientele alimentare pot cauza de evitatimbolnaviri grave in timp, cum este cancer, dupa cum urmeaza:
- indulcitorii artificiali, cum sunt zaharina, aspartamul si ciclamat. Soarecii de laborator dezvolta cancer la vezica daca sunt hraniti cu cantitati mari de zaharina si ciclamat
- alimentele murate, sarate sau conservate pot contine o substanta denumita nitrat care are potential cancerigen la animalele de laborator cand este consumata in doze mari. Carnea conservata trebuie evitata oricum deoarece contine multa grasime si sare (asociata cu risc crescut de cancer la stomac)
- alimente arse sau la gratar- un grup de substante cancerigene denumite hidrocarburi policiclice aromatice pot fi produse daca alimentele sunt supraincalzite sau arse. De aceea este indicat sa gatiti la temperaturi mici (la abur, inabusire, fierbere, coacere, frigere)
- alunele - unele animale de laborator pot dezvolta cancer dupa ce au ingerat alune contaminate cu toxine producatoare de mucegai.

Multumim doamnei doctor Nicoleta Dumea pentru informatiile oferite.

Surse:

www.parents.com; www.netdoctor.co.uk; www.healthyeating.org; www.betterhealth.vic.gov.au; www.afpafitness.com

Articolul urmator
5 teme controversate despre cresterea copiilor care impart femeile in doua tabere
5 teme controversate despre cresterea copiilor care impart femeile in doua tabere

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Elementul cheie care crește imunitatea copiilor iarna. Ce spune medicul Mihai Craiu
    Elementul cheie care crește imunitatea copiilor iarna. Ce spune medicul Mihai Craiu

    Temperaturile au scăzut simțitor în ultima perioadă, iar mulți părinți se tem să mai iasă cu copiii de teamă că aceștia să nu se îmbolnăvească din cauza frigului....

    Diversificarea alimentatiei si alimentele interzise
    Diversificarea alimentatiei si alimentele interzise

    Diversificarea alimentatiei e o chestiune care necesita grija si multa inteligenta. Din partea parintilor!

    „Legea Anastasia”. Niciun șofer aflat sub influența substanțelor de orice fel implicat în accidente mortale nu mai scapă de închisoare
    „Legea Anastasia”. Niciun șofer aflat sub influența substanțelor de orice fel implicat în accidente mortale nu mai scapă de închisoare

    În urma tragicului accident rutier în care o fetiță de 4 ani a fost călcată de mașină de o femeie fără carnet, s-a creat legea „Anastasia”, care spune că...

    Imunitatea la nou născuți. Cum o putem stimula?
    Imunitatea la nou născuți. Cum o putem stimula?

    Spre deosebire de adulți, nou născuții nu au o imunitate pe deplin formată. Sistemul imunitar înseamnă totalitatea mecanismelor de apărare ale organismelor vii față de agenții...

    Șoferiță prinsă sub influența alcoolului la volanul unui autobuz școlar. „Nu știam că acea băutură conține alcool, am crezut că mă ajută în chimioterapie”
    Șoferiță prinsă sub influența alcoolului la volanul unui autobuz școlar. „Nu știam că acea băutură conține alcool, am crezut că mă ajută în chimioterapie”

    După 15 ani în spatele volanului, o femeie bolnavă de cancer și-a pierdut slujba pe care o iubea atât de mult din cauza unei greșeli. Poliția a iertat-o pentru fapta comisă...

    Un bebeluș a fost la un pas de moarte din cauza alimentației exclusive cu lapte de migdale
    Un bebeluș a fost la un pas de moarte din cauza alimentației exclusive cu lapte de migdale

    Un nutriționist avertizează asupra pericolului de a hrăni bebelușul exclusiv cu lapte de migdale, după ce un bebeluș a fost pe punctul de a muri din această cauză.

    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?
    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?

    Vitamina D este cunoscută mai ales pentru rolul său în funcționarea normală a sistemului imunitar, a sistemului osos și a sistemului muscular. Parcurgând articolul de mai...

    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții
    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții

    Imunitatea se referă la capacitatea organismului de a se proteja în fața agenților patogeni (bacterii, virusuri, paraziți, toxine). Ne naștem cu ea, dar evoluția ei este...

    © 2024 Qbebe