Miere versus zahar in alimentatia copilului. Care sunt recomandarile si de ce?

Miere versus zahar in alimentatia copilului. Care sunt recomandarile si de ce?

Cosmina Ionita

Carui copil nu-i plac dulciurile? Prajituri, ciocolata, torturi. Dulciuri de tot felul. Orice contine zahar sau miere. Dar v-ati intrebat vreodata oare de ce? Stiati ca preferinta pentru dulce este una din placerile gustative determinate genetic? Dar ce dulce este sanatos pentru copil? Si cand poate fi el introdus in alimentatia micutului?

Specialistii sustin cu tarie ca nici mierea, nici macar zaharul nu sunt nocive! Ci cantitatea consumata si modul in care le utilizam. Doza zilnica recomandata de zahar este de 30-40 de grame. Cantitate demult depasita in dieta din zilele noastre, cand aproape toate alimentele - chiar si cele care nu sunt dulci - contin zahar. Cei mai multi prefera sa inlocuiasca zaharul cu mierea, dar si mierea consumata in exces poate provoca efecte adverse. De aceea, nu trebuie depasit echivalentul a doua lingurite pe zi.

zahar vs miere

Nici mierea si nici zaharul nu trebuie introduse in alimentatia copiilor mai mici de un an, iar recomandarea specialistilor este ca, indiferent de varsta, sa evitam pe cat posibil dulciurile din meniurile micutilor.
"Dupa varsta de un an putem introduce miere sau zahar in alimentatia copilului. Pana la aceasta varsta exista pericolul de botulism. Mierea este mai indicata ca zaharul, mai ales datorita proprietatilor antibacteriene,dar atentie la cantitate. Este important sa nu obisnuim copiii cu gustul de dulce", ne atentioneaza medicul nutritionist Mihaela Busegeanu.

„Moarte alba"

Denumit si „otrava dulce" sau „moarte alba", cea mai mare parte a zaharului consumat este "zahar ascuns". Stiati ca un pahar cu suc sau o felie de tort contine aproximativ 10 lingurite de zahar? Zaharul rafinat este aproape integral alcatuit din zaharoza. Multi considera ca fructoza (zaharul din fructe) este un inlocuitor ideal al zaharozei. Auzim deseori: "Nu mai manca dulciuri, consuma fructe". Dar fructoza din fructe este tot un zahar rafinat. Si cu toate acestea, nu este acelasi lucru sa consumam zaharul din dulciuri cu cel din fructe. Primul se absoarbe foarte repede, producand o cantitate mare de glucoza si fructoza, ducand la o crestere rapida a glicemiei. In timp ce zaharul din fructe, fiind legat de fibre, se absoarbe incet, fara sa duca la cresterea semnificativa a glicemiei.

zaharuri"Zaharul este un potentator de gust. Organismul nu are nevoie de zahar. Este un produs adresat exclusiv placerii. Nicio forma de zahar nu este mai sanatoasa ca alta, din punct de vedere nutritional. Conditia este sa fie consumat in cantitati mici: 3 lingurite pe zi. Atentie la consumul de zahar din bauturile racoritoare, care contin 6 lingurite la 250 ml si iaurtul cu fructe, care contine 3 lingurite la 125g", declara medicul nutritionist Mihaela Busugeanu.

Citeste si: Zaharul la copii, reguli pe care nu le stiai

Efectele zaharului asupra sanatatii

Studiile epidemiologice au demostrat ca persoanele care consuma mult zahar, consuma si multe grasimi. Zaharul rafinat face grasimea gustoasa, ducand la obezitate si diabet. De altfel, acestea sunt si cele mai frecvente afectiuni, alaturi de cariile dentare, ale consumului crescut de zahar.
Zaharul nu contine substante nutritive. Ba, din contra, este un "burete" de substante nutritive. Si asta deoarece organismul isi foloseste resursele proprii (calciu, magneziu, cupru, vitamina B) ca sa neutralizeze zaharul din sange. Deoarece nu contine minerale, fibre sau vitamine, zaharul furnizeaza o "falsa" calorie de care corpul nu are nevoie. De asemenea, zaharul scade capacitatea leucocitelor de a ucide microbii si favorizeaza aparitia bolilor de inima si a unor tipuri de cancer. Mai mult decat atat, studiile dovedesc ca zaharul provoaca dependenta, fiind chiar mai periculos decat un drog.
Contrar mitului ca dulciurile confera energie, consumul alimentelor pe baza de zahar creste brusc nivelul de energie, dar, in scurt timp, copiii se vor simti mai obositi si, astfel, scade capacitatea de concentrare.
Consumul de zahar poate cauza copiilor hiperactivitate, nervozitate, crampe sau poate influenta negativ hormonii de crestere.

Citeste si: Zaharul face, intr-adevar, copilul hiperactiv?

Este mierea mai sanatoasa decat zaharul?

Mierea si zaharul au compozitie asemanatoare. Mierea are 20% apa si 80% glucide. Ambele trebuie consumate in cantitate redusa, doar pentru placerea gustului! Mierea contine cantitati foarte mici de vitamina B, C, minerale: calciu, fier, potasiu, antioxidanti. De aceea este considerata un excelent indulcitor natural, un antioxidant puternic si, prin urmare, o alegere mai inteligenta decat zaharul.

copil cu miere"Mierea are ca singur avantaj dovedit in raport cu zaharul o putere de indulcire mai mare. Deci, e nevoie de cantitati mai mici. Este considerata un panaceu universal, dar efectele ei miraculoase nu au fost dovedite stiintific. Cantitatile de substante nutritive sunt foarte mici. Sunt studiate in prezent proprietatile antimicrobiene si cicatrizante. Se spune (nedovedit inca) ca ajuta in raceli (efect antibacterian, fluidifica mucusul), ulcer gastric (inhiba dezvoltarea Helicobacter pilori), boli de ficat, abuz de alcool, rani si arsuri (aplicata local accelereaza vindecarea)", afirma Mihaela Busegeanu.
Medicul nutritionist atrage atentia ca mierea consumata in exces poate avea aceleasi efecte asupra organismului ca si zaharul: crestere in greutate, obezitate, diabet zaharat, cresterea riscului de boli cardio-vasculare, carii, hiperactivitate la copii. 

Mierea este o alternativa sanatoasa a zaharului. De ce?
- este bogata in vitamine din grupa B, minerale si aminoacizi
- mierea neprocesata este singurul aliment care nu se altereaza
- are un continut mare de carbohidrati, drept pentru care este considerata cel mai rapid si mai puternic energizant natural.
- continutul crescut de polifenoli, cu rol important in curatarea organismului de radicalii liberi, ii confera titlul de puternic antioxidant, care contribuie la prevenirea aparitiei bolilor de inima sau a cancerului.
- este un foarte bun detoxifiant, stimulaza digestia si metabolismul
- intareste sistemul imunitar
- faciliteaza fixarea calciului si a magneziului si, astfel, stimuleaza cresterea copilului
- ajuta la eliminarea substantelor toxice din ficat si rinichi
- inlatura oboseala si echilibreaza organismul atat fizic, cat si psihic
- calmeaza tusea si durerile in gat

Atentie insa! Mierea poate contine bacteria Ceostridium botulinum, care in lipsa aerului, poate produce o toxina responsabila de simptomele botulismului. De aceea nu se recomanda copiilor mai mici de un an si nici nu se consuma la temperaturi mai mari de 40 de grade. Mai mult, daca adaugi miere la cereale sau la prajituri tinute apoi in cuptor, fructoza si glucoza se combina cu aminoacizii si scade valoarea nutritiva a acestora.
Mierea poate fi extrem de usor falsificata prin adaos de zahar, sirop de porumb, indulcitori artificiali, extracte aromate din plante, coloranti sau conservanti. Incercati sa o cumparati direct de la un producator in care aveti incredere.

Medicul nutrionist Emil Radulescu raspunde, in cartea sa, "Alimentatie inteligenta" daca mierea este mai sanatoasa decat zaharul: "Cu toata parerea de rau pentru destoinicii apicultori, trebuie sa spunem ca raspunsul este un NU hotarat. Cine a schimbat zaharnita cu borcanul de miere si crede ca prin aceasta se alimenteaza sanatos, se insala. Zaharul si mierea sunt surse bogate de glucide. Mierea e un amestec de 40% fructoza, 34% glucoza si 2,5% zaharoza. Cand proportia glucozei fata de apa e prea mare, mierea se va zaharisi. Zaharul obisnuit e alcatuit tot din fructoza si glucoza, in proportii foarte asemanatoare celor din miere."

Citeste si: Mierea in alimentatia copilului

Inlocuitori naturali ai zaharului

Pentru a satisface pofta de dulce a copilului, ii putem oferi:
- ciocolata neagra, dar nu mai mult de 10g/zi, cantitatea maxima recomandata.
- fructe proaspete bogate in vitamine si minerale. Nutritionistii recomanda ca fructele sa fie consumate intre mese si nu imediat dupa acestea, sub forma de desert.
- sirop de artar, care se obtine prin fierberea sevei unor specii de artar care nu cresc decat in America de Nord.
- nectar de agave, obtinut din miezul agavei albastre, cultivata in special in Mexic.
- extract de stevie, care este de 300 de ori mai dulce decat zaharul, dar are nu calorii si indice glicemic, putand fi folosit si de catre diabetici.
- sirop de orez brun, care contine magneziu, fosfor, mangan, potasiu, zinc.

borcanul cu miere

Bebelusul este ceea ce mananca mama

Nou-nascutii sunt familiarizati cu anumite gusturi si mirosuri inca din viata intrauterina, prin expunerea la dieta mamei, la care fatul are acces prin lichidul amniotic. Imediat dupa nastere, aromele si mirosurile alimentelor intra in laptele matern, avand o importanta apreciabila asupra atitudinilor alimentare ale sugarilor.
Stilul de viata al copiilor este influentat de obiceiurile sanatoase sau nesanatoase pe care micutii le insusesc din frageda copilarie. Nu-i poti cere unui copil sa renunte la un aliment pe care parintele il consuma. De aceea, parintii responsabil isi vor modifica stilul alimentar in functie de meniul copilul.
Propagarea unui stil de viata sanatos in ce priveste alimentatia, iginena, activitatile din timpul liber este absolut necesara inca copilarie, pentru ca-si vor pune amprenta asupra dezvoltarii copilului.

Citeste si: Glicemia la copii

 

Surse: Emil Radulescu-"Alimentatie inteligenta", Huffington Post, sfatulmedicului.ro  

 

Articolul urmator
Sunt pediatru: iată cele 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată copilului meu
Sunt pediatru: iată cele 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată copilului meu

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce sunt caperele și de la ce vârstă sunt indicate în alimentația copilului. Valori nutriționale
    Ce sunt caperele și de la ce vârstă sunt indicate în alimentația copilului. Valori nutriționale

    Caperele reprezintă unul dintre cele mai folosite ingrediente din bucătăria mediteraneană. Caperele sunt folosite pentru a condimenta anumite preparate. Gustul lor ușor picant și...

    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului
    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Cerealele reprezintă un element esențial în alimentația noastră de zi cu zi, furnizând carbohidrați, fibre și nutrienți importanți. Cu toate acestea, pentru copiii care...

    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului
    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului

    Cultivată de mai bine de 8000 de ani în emisfera nordică, hrișca provine fie din familia plantelor Fagopyrum esculentum, fie din familia Fagopyrum tataricum, fiind înrudită...

    Înghețată fără zahăr: cele mai bune rețete făcute în casă
    Înghețată fără zahăr: cele mai bune rețete făcute în casă

    Înghețata este unul dintre deserturile copilăriei pe care îl mâncăm cu plăcere și ca adulți. Dacă ești pasionată de gătit și vrei să încerci să prepari...

    Soacra mea a venit după mine și soțul meu în luna de miere...
    Soacra mea a venit după mine și soțul meu în luna de miere...

    Ceea ce părea a fi o lună de miere de coșmar datorită deciziei soacrei de a fi alături de miri, s-a transformat într-o vacanță de vis pentru toată lumea. Mirii s-au bucurat de...

    Ghid pe vârste: care sunt fricile copilului tău
    Ghid pe vârste: care sunt fricile copilului tău

    Pe măsură ce devine tot mai conștient de lumea din jur, copilul începe să aibă diverse frici. Dacă în primii doi ani de viață acestea sunt legate în special de...

    Sunt profesoară: iată 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată educatorilor copilului meu
    Sunt profesoară: iată 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată educatorilor copilului meu

    Și învățătoarele pot deveni faimoase pe TikTok. Asta demonstrează Emily Glankler, o profesoară de istorie care are aproape jumătate de milion de urmăritori pe TikTok și care a...

    Rolul tatălui versus rolul mamei într-o familie cu copil atipic. Cum puteți fi alături unul de celălalt, dar și de copilul vostru
    Rolul tatălui versus rolul mamei într-o familie cu copil atipic. Cum puteți fi alături unul de celălalt, dar și de copilul vostru

    Cât timp am lucrat cu copii cu nevoi speciale, am avut privilegiul de a le cunoaște și familiile. Deși fiecare familie e diferită, pot să spun că am observat ceva asemănător...

    © 2024 Qbebe