Mofturi la mancare: trucuri incercate de la mame rabdatoare

Mofturi la mancare: trucuri incercate de la mame rabdatoare

Alexandra Irimiea

Mofturile la mancare, un "razboi" zilnic pe care multe mamici il poarta cu cei mici. Fie nu vor sa manance deloc carne, fie nu se ating de legume, aproape toti copiii fac nazuri la anumite alimente sau mancaruri. Afla de la cateva mamici rabdatoare mai multe trucuri care chiar functioneaza!

Mofturile la mancare ne pun la incercare rabdarea, dar in acelasi timp ne dezvolta imaginatia si creativitatea. In incercarea de a face copilul sa manance cat mai divers sau sa aleaga alimentele sanatoase, apelam la diverse trucuri, unele universale, iar altele personalizate pe gustul copilului.

Qbebe.ro a discutat cu sapte mamici despre mofturile la mancare pe care le fac copiii lor, dar mai ales despre metodele pe care le abordeaza pentru a-i convinge pe cei mici sa guste ce li se pune in farfurie.

Mofturi la mancare

Sa facem cunostinta cu cei opt copii:

Nume 
Varsta
Mofturi la...
Prefera...
Matei              
2 ani si 7 luni consistenta, cantitatea si gustul mancarii mancarurile pasate
Clara 2 ani si 8 luni
faptul ca are doar un singur fel de mancare
nu are anumite preferinte
Victor 
2 ani si 8 luni
orice in afara de lapte
laptele
Maria 
3 ani si 7 luni
fructe
carne, acrituri
Darius
3 ani si 9 luni
carne, oua
fructe 
Radu
4 ani si 7 luni
carne peste, ciorbita de spanac
Claudiu
5 ani si 3 luni
legume, retete noi
mazare cu carne, piure cu pulpe
Sofia
5 ani si 6 luni
mancaruri albe, vinete
nu are anumite preferinte
 
Cum sa te folosesti de mancarea preferata:

"Un fel de mancare preferat de Radu este ciorbita de spanac. Uneori ii fac ciorba de salata verde si, daca ii spun ca este spanac, o mananca. Sau ii fac ciorba de legume si pun doua, trei frunze de salata verde si ii spun ca este de spanac. Ii mai place ciorba de cartofi sau cea de praz acrita cu zeama de varza." (Madi, mamica lui Radu)

Mofturi la carne

 Mofturi la mancare: nu vrea CARNE


Nume
Varsta
Moft
Truc aplicat de mamica 
Darius
3 ani si 9 luni
Nu mananca carne decat in ciorba, sa fie amestecata printre cartofi. 
Ii zic sa manance cu catelusul lui preferat. Este prietenul lui de plus. Asa mananca si carnita, dar un pic mai greu. (Corina)
Radu
4 ani si 7 luni
Face mofturi in general la carne, nu i-a placut de mic. Lui nu-i poti face o pulpa la cuptor, sa i-o pui in farfurie si s-o manance.
Stiu ca ii plac snitelele de peste pangasius cu ou, pesmet, cascaval si seminte de susan. In acelasi mod ii gatesc si pieptul de pui. Zice el ca este cam tare, dar ii spun si eu ca o fi fost pestele cam batran. Un alt truc pentru pieptul de pui este sa-l strecor printre bucatele de peste. (Madi)
    Nu mananca deloc friptura. 
Am reusit sa-l fac sa manance carne fripta, daca i-o servesc proaspata, direct de pe gratar. Vrea asa, cald. Cand intram in casa si ne asezam la masa, zice ca nu-i place. Asa ca imediat cum am terminat gratarul, iau o farfurie si ii dau lui cateva bucatele, apoi mancam si noi. (Madi)
Corina si Darius

"Fructele ii plac cel mai mult - merele, clementinele, strugurii. Se serveste singur. In afara de carne, mananca de toate. Am parte de un baiat mancacios." (Corina, mamica lui Darius) 

Citeste si: CARNEA in alimentatia copilului

Mofturi la oua

Mofturi la mancare: nu vrea OUA 


Nume
Varsta
Moft
Truc aplicat de mamica
Darius
3 ani si 9 luni
Ou nu mananca sub nicio forma. Am incercat sa-i dau si fiert, si prajit, dar degeaba. Singura modalitate prin care il mananca este sa il pasez cu branza topita. (Corina)

Radu la gradinita

"Radu nu refuza pestele. Il mananca indiferent cum ar fi gatit, dar stropit cu zeama de lamaie. Ii plac mai ales conservele. Ii mai place si ciorba de burta sau cea a la grec, dar bineinteles ca mananca doar zeama, nu si bucatelele de carne." (Madi, mamica lui Radu) 

Citeste si: OUL in alimentatia copilului

Mofturi la legume

Mofturi la mancare: nu vrea LEGUME 


Nume
Varsta
Moft
Truc aplicat de mamica
Claudiu  5 ani si 3 luni  Face mofturi la legume - brocoli, conopida. De cand era mic i-am oferit legume sote, sufleuri, dar pentru ca nu-i placeau, i le faceam ocazional. Poate ar fi trebuit sa insist mai mult. Desene in farfurie din legume. Cand era mai mic a functionat o perioada acest lucru, il facea curios. Insa la 2-3 ani mofturile erau mai reduse.  (Violeta)

Violeta si Claudiu

"Colectivitatea l-a incurajat sa incerce lucruri noi. Acum a inceput sa-mi ceara morcovi pentru ca asa a mancat la gradinita. Iar inainte nici nu se atingea de ei." (Violeta, mamica lui Claudiu)  

Citeste si: Mancaruri cu broccoli

Mofturi la fructe

Mofturi la mancare: nu vrea FRUCTE 


Nume
Varsta
Moft
Truc aplicat de mamica 
Maria  3 ani si 7 luni Nu mananca fructe. Nu prea pot s-o pacalesc. Daca nu vrea sa manance, nu deschide gura. Ea n-a mancat niciodata mar cu biscuite. Ii mai distrag atentia, cand este in baie sau in leagan si asa pot sa ii mai dau cate o banana. (Mirela)

Maria

"Maria mananca in general foarte putin. Nu vrea deloc fructe, nu-i place nimic ce este dulce, doar acrituri. In schimb, nu refuza carnea". (Mirela, mamica Mariei)

Citeste si: Cele mai bune fructe pentru bebelusi

Mofturi diverse

Diverse motive pentru care copiii fac mofturi la mancare 

CULOARE

Nume
Varsta
Moft
Truc aplicat de mamica
Sofia  5 ani si 6 luni Orice mancare este buna, cu conditia sa nu fie alba. Mai exact: nu branza, nu iaurt, nu smantana. Laptele este singurul acceptat. Macaroane cu branza colorate cu sos de rosii. Cat despre mancarurile care contin iaurt sau smantana, trebuie sa jur ca sunt albite cu albus de ou. (Marina)

VARIETATE

Nume
Varsta
Moft
Truc aplicat de mamica
Clara 2 ani si 8 luni Face mofturi daca ii ofer un singur fel de mancare. Am observat ca ii place varietatea, asa ca incerc sa i-o asigur. Ideal pentru fetita mea cea mica ar fi sa am 10 feluri de mancare si sa guste din fiecare cate o lingurita.  (Marina)

Marina impreuna cu fetele sale, Sofia si Clara

"Fetita mea cea mare, Sofia, nici nu vrea sa auda de vanata! Dar daca o curat de coaja si o «transform» in ciuperca, este foarte gustoasa". (Marina, mamica Sofiei si a Clarei)

Citeste si: Mofturi la mancare? Trucuri pentru un copil care papa tot

CONSISTENTA, CANTITATE SI GUST

Nume
Varsta
Moft
Truc aplicat de mamica 
Matei 2 ani si 7 luni La noi nu este neaparat vorba de mofturi la o anumita mancare, ci mai mult de consistenta ei si de cantitate. Mananca ce ii gatesc, atat timp cat este piure, daca se poate trecut prin sita, sa nu-l deranjeze nicio frunza de patrunjel taiata in 20. Bineinteles, mananca doar daca totul se reduce la 10 g de mancare. (Oana)
    Un alt lucru important este sa aiba gust mancarea, altfel nu se atinge de ea. 
Pun in mancare usturoi, sare, piper. (Oana)

Oana si Matei

"Mai apelez si la metodele cunoscute: desene/joculete pe tableta, vorbit mult si repede, povesti, jucarii. Uneori mai functioneaza si mancatul afara sau in parc. Insa cand nu vrea si nu vrea, nu merge nici cu acatiste!" (Oana, mamica lui Matei) 

Citeste si: Scapa din timp de mofturile la mancare ale copilului tau

RETETE NOI

Nume
Varsta
Moft
Truc aplicat de mamica
Claudiu  5 ani si 3 luni  Este reticent la retete noi. Gradinita. Acasa nu reusesc sa-l fac sa accepte anumite mancaruri, insa imi spune ca la gradinita mananca orez cu spanac, morcovi, etc. (Violeta)

Copiii mananca mai usor la gradinita
Copiii accepta mai usor mancaruri noi atunci cand sunt in colectivitate. 

Si nu doar colectivitatea are o influenta asupra preferintelor alimentare ale copiilor. Violeta, mamica lui Claudiu, povesteste cum gusturile baietelului ei s-au modificat de la un an la altul, pe masura ce a crescut. "Mofturile se schimba odata cu varsta", spune ea oftand. Daca inainte ii placeau foarte mult bananele, acum, la 5 ani, nici nu se mai atinge de ele. La fel s-a intamplat si cu snitelele. Devine tot mai greu pentru o mama sa creeze un meniu sanatos si echilibrat, care sa fie in acelasi timp si pe gustul copilului. Violeta a remarcat ca baietelul ei face mofturi chiar si la dulciuri. Desi pana la varsta de 3 ani le-a primit ocazional, a avut sansa sa le descopere odata cu intrarea in gradinita. Daca la inceput le cerea in exces, acum nu-l mai atrag. Nu este interesat nici macar de prajiturile de casa si strudelele cu mere pe care mamica lui i le gateste mereu cu drag. Ii place ciocolata, dar doar un anume tip.

Citeste si: Este pregatit copilul meu pentru cresa sau gradinita?

Biberon cu lapte

Victor, baietelul care nu voia sa manance altceva in afara de LAPTE 

Sabina, o alta tanara mamica, s-a confruntat nu doar cu mofturi temporare ale copilului, ci cu o situatie destul de ingrijoratoare - Victor, baietelul ei, a refuzat orice aliment in afara de lapte. Situatia a aparut atunci cand micutul era in varsta de aproape un an, moment in care a avut loc trecerea de la mancarea pasata la cea bucatele. In primele luni ale diversificarii, baietelul nu parea a fi mofturos, acceptand orice mancare pentru ca era facuta piure. "Dar s-a adaugat si schimbarea programului, a trecut de la doua reprize de somn in timpul zilei, la una singura, si nu am mai gasit echilibrul in programul de mese si somn. Asa se face ca a ajuns sa vrea un singur aliment: laptele", a explicat mamica lui. Aceasta a incercat sa rezolve problema in diverse moduri, ascultand fara sa pregete sfaturile celorlalti. 

Sabina si Victor

"La noi nu merg avioanele, desenele animate si nici macar farfuriile «opera de arta». Am primit multe sfaturi in legatura cu mofturile la mancare, 10 pagini nu mi-ar ajunge sa le povestesc parintilor care trec prin astfel de «probleme» cu puii lor". (Sabina, mamica lui Victor)

SFATUL UNIVERSAL: lasa-l nemancat! Functioneaza?

In incercarea de a-l convinge pe baietelul ei sa accepte si alte mancaruri, Sabina a consultat opinia mai multor specialisti. Unul dintre ei a formulat ideea de a-l lasa nemancat, un sfat cu care destul de multe persoane sunt de acord.

"Un reputat pediatru ne-a spus: «reduceti laptele, sa ramana numai dimineata si seara. I se va face foame si va manca. Daca refuza in prima faza sa manance, nu cedati. Important este sa fie hidratat copilul». La noi, aceasta metoda nu a functionat. Plangea ingrozitor in cursul zilei dupa lapte, dar nici nu manca altceva. Bea laptele de dimineata, apoi toata ziua numai apa, in asteptarea laptelui de seara. Dupa doua zile, am renuntat sa mai aplicam acest sfat, pentru ca imi vedeam copilul lipsit de energie, dar foarte incapatanat si consecvent in decizia lui. Si am cerut ajutorul unui psihoterapeut pentru copii", a explicat Sabina.

Mofturi la mancare

Si Oana a intampinat probleme din cauza mofturilor la mancare, dar in ciuda acestora, nu a avut taria de a-l tine nemancat pe Matei. "Nu am putut niciodata sa aplic sfatul care spune sa lasi copilul nemancat, ca atunci cand ii va fi foame, va manca", a marturisit ea.

Citeste si: Cum introduci mancarea solida in dieta bebelusului tau

SOLUTIA PSIHOTERAPEUTULUI pentru Victor

Psihoterapetul pentru copii le-a recomandat parintilor o abordare mai blanda care nu presupune privarea brusca de lapte, ci alcatuirea unui program clar de mese, chiar daca nu mananca. "Ne-a spus sa mergem si sa ne asezam la masa, in fata farfuriei pline, si sa il lasam sa decida singur ce vrea sa manance. In fiecare saptamana sa mai adaugam un aliment nou, zi de zi - acelasi aliment, timp de o saptamana. Asa a ajuns sa manance si altceva in afara de lapte: carnita, cascaval, paine, unt", povesteste Sabina, mama lui Victor. 

Acum, la varsta de 2 ani si 8 luni, baietelul accepta doar doua tipuri de fructe - banana si portocala facuta suc. "Ciorbitele le mananca, felul doi - mai putin, iar legumele... si mai putin. De dulciuri nu vrea sa auda, indiferent care ar fi acestea", concluzioneaza mamica lui.

Copil cu mofturi la mancare

"Nu exista trucuri care sa-l determine sa manance o mancare. Nu au functionat niciodata la el, orice as fi incercat, era in zadar. Singura metoda de a-l convinge este povestindu-i despre mancarea respectiva: ce contine, cum a fost facuta, etc. Daca reusesc sa il conving sa incerce alimentul respectiv si ii place, mananca." (Sabina)  

Citeste si: Diversificarea alimentatiei, 5 trucuri pentru un bebe fara mofturi

Trucuri pentru mofturosi

Trucuri generale impotriva mofturilor la mancare  

In continuare, Violeta si Sabina impartasesc cu cititoarele Qbebe, alte cateva trucuri care au efect impotriva mofturilor la mancare.

Decor impecabil

Violeta: Mama mea este un model pentru mine in legatura cu tot ce inseamna atitudine vizavi de mofturi. Claudiu mananca la ea supe creme de legume. Ii face crutoane ca la restaurant, ii pune alaturi smantana si il lasa pe el sa o adauge in castronel. Eu n-am avut niciodata timp si rabdare sa fac asa.

Implicarea in bucatarie

Violeta: In ultimul timp il implic in bucatareala, il las sa ma ajute sau chiar sa-si prepare singur. De la 2 ani nu mai mananca deloc omleta, iar pentru mine era un aliment important, pentru ca reprezenta un prilej sa-i strecor acolo bucatele de legume, branza. Dupa o lunga perioada, acum la 5 ani, a mancat din nou omleta, dar doar pentru ca l-am lasat sa si-o faca singur. Si-a pus sortul de bucatarie, a dat branza prin razatoare, si-a pus si cascaval si... i-a placut. A mancat chiar cu rosii si castraveti.

Copilul care isi pregateste singur mancarea

Daca isi pregateste singur mancarea, aceasta devine dintr-odata mult mai apetisanta pentru copil

Iesiri la restaurant

Violeta: Pana la varsta de 4 ani, nu manca deloc salata. Acum mananca, ocazional simpla sau in sendvis. Care este explicatia? A iesit la restaurante, am mai cumparat sendvisuri de-a gata care aveau si salata, a vazut ca sunt bune si acum mananca si el.

Colectivitatea

Sabina: Un alt "sfat" bun mi l-a dat viata. Sau experienta. Sau acel "asa a fost sa fie bine": colectivitatea. Odata ajuns la gradinita, a inceput sa manance. Nu din primele zile, dar dupa o luna-doua, manca aproape tot ce primea la gradinita. Inca mai sunt mancaruri pe care nici nu vrea sa le vada in fata ochilor - pizza, de exemplu, sau alte fructe in afara de banane si portocale, dar sunt multumita de evolutia lui de pana acum. De placut, nu ii place nimic in mod special, dar il inteleg: seamana cu mama lui.

Cu toata familia la masa

Violeta: Un alt truc este o familie extinsa, sa manance toti impreuna. Daca lasi copilul singur la masa, atunci este loc de mofturi. Eu mananc cu el, dar este altfel cand suntem mai multi, si bunicii, si matusile. Cand sunt si verisori la masa, Claudiu se ia la intrecere cu ei, castiga cel care mananca toate legumele din ciorba. 

Citeste si: Copilul tau refuza un aliment? Afla de la specialisti ce trebuie sa faci!  

Multumim pentru sprijinul acordat realizarii acestui articol:

Oana, mamica lui Matei
Sabina, mamica lui Victor
Mirela, mamica Mariei
Corina, mamica lui Darius
Madi, mamica lui Radu
Violeta, mamica lui Claudiu 
Marina, mamica Sofiei si a Clarei

Speram ca ti-au fost de folos trucurile impartasite de mamici. Pe care dintre ele le-ai testat deja? Au functionat? Te invitam si te tine sa completezi lista cu sfaturi pentru parintii care negociaza zilnic cu copiii mofturosi.

Asadar, care este solutia ta "magica"? Ne poti impartasesti experienta in sectiunea de comentarii de mai jos sau pe pagina de Facebook.

Articolul urmator
Mâncare de regim pentru copii: ce le dai micuților când au probleme de sănătate
Mâncare de regim pentru copii: ce le dai micuților când au probleme de sănătate

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sunt expert în parenting și îți ofer 6 sfaturi simple pentru un bebeluș fără mofturi la mâncare
    Sunt expert în parenting și îți ofer 6 sfaturi simple pentru un bebeluș fără mofturi la mâncare

    Printre marile provocări prin care treci în primul an de viață al copilului tău se numără și familiarizarea acestuia cu diverse alimente. În aceste condiții, poți fi de...

    Eu de ce nu am putut să am 2 copii cuminți? Sunt o mamă singură, ajutați-mă să fiu mai răbdătoare cu ei
    Eu de ce nu am putut să am 2 copii cuminți? Sunt o mamă singură, ajutați-mă să fiu mai răbdătoare cu ei

    Sunt o mămică singură a doi copii tare prăpădiți, un băiețel (7 ani) și o fetiță (5 ani). Citind alte povești din viața mămicilor, unele frumoase, altele care îți rup...

    Povestea emoționantă a unei mame profund traumatizată de experiența nașterii: „Vreau să ajut alte mame”
    Povestea emoționantă a unei mame profund traumatizată de experiența nașterii: „Vreau să ajut alte mame”

    Știm cu toții că nașterile nu sunt deloc ușoare, însă pentru unele femei, pot fi de-a dreptul traumatizante. Amber-Lee ne împărtășește experiența nașterii primului...

    Mâncare stricată la secția de pediatrie a Spitalului de Urgență Craiova
    Mâncare stricată la secția de pediatrie a Spitalului de Urgență Craiova

    În ultimii ani, auzim tot mai des că în anumite spitale din țara noastră pacienții nu primesc hrana corespunzătoare sau că aceasta este veche. Recent, comisarii de la...

    Mofturile la mâncare se dezvoltă încă din burtică! Ce au descoperit noile studii
    Mofturile la mâncare se dezvoltă încă din burtică! Ce au descoperit noile studii

    Printre marile provocări din viața de mamă se află și aceasta: să-ți convingi copilul să accepte să consume diferite alimente sănătoase, chiar dacă nu îi place gustul lor...

    România, pe locul 4 în topul țărilor cu cea mai bună mâncare din lume
    România, pe locul 4 în topul țărilor cu cea mai bună mâncare din lume

    Nimic nu se compară cu mâncarea tradițională românească! Nu o spunem doar noi, ci și turiștii străini care i-au adus României un loc de cinste în topul...

    Sfatul unei mame din Ucraina către alte mame: Nu le spuneți copiilor că un popor este mai rău decât altul
    Sfatul unei mame din Ucraina către alte mame: Nu le spuneți copiilor că un popor este mai rău decât altul

    Oferiți informații adecvate pentru vârsta copiilor, ascultați sfaturile psihologilor, evitați să oferiți foarte multe detalii și nu le spuneți copiilor că un popor ar fi mai...

    Nu mi s-a dat mâncare în maternitate pentru că nu mi-am alăptat gemenii
    Nu mi s-a dat mâncare în maternitate pentru că nu mi-am alăptat gemenii

    O mamă din Sydney susține că nu i-au dat de mâncare în spital timp de 24 de ore pentru că nu și-a alăptat bebelușul! Aceasta povestește că nu a fost informată despre...

    © 2024 Qbebe