Pestele la copii: ghid de alimentatie

Pestele la copii: ghid de alimentatie

Irina Olteanu - Redactor Senior

Pestele la copii reprezinta intotdeauna o alegere sanatoasa, cu exceptia catorva specii carora trebuie sa le acordati atentie suplimentara. Haideti sa aflam impreuna care sunt beneficiile aduse de peste la copii si ce anume trebuie sa evitam.

Pestele si crustaceele reprezinta o parte importanta in cadrul unei diete sanatoase deoarece contin proteine de calitate ridicata si alte nutrimente esentiale, putine grasimi saturate si, cel mai important, acizi grasi Omega 3. O dieta echilibrata care include o varietate de peste si crustacee poate contribui astfel la o crestere si dezvoltare armonioasa a copilului.

Pestele la copii - beneficii nutritionale

In urma unui studiu efectuat de Universitatea Oxford ce a vizat 500 copii cu varste intre 7-9 ani s-a demonstrat o sporire a abilitatii de concentrare si invatare. Se pare ca DHA, un acid gras de tip Omega 3 a fost asociat cu ameliorarea problemelor comportamentale si de citire in cazul copiilor examinati. Acesti acizi grasi joaca un rol important in structura creirului si in functia cognitiva, dar si in sanatatea inimii (chiar si in viata adulta) si a sistemului imunitar. De fapt, aproape 60% din creier este format din grasime si jumatate din aceasta este reprezentata de grasimi Omega 3.

Sursele alimentare de Omega 3 includ peste cum sunt sardinele, macroul, somonul si tonul (dar si ulei din seminte de in si nuci). Un alt studiu a demonstrat ca aportul de suplimente cu acizi grasi Omega 3 administrat gravidei conduce la o sporire a abilitatilor mentionate anterior incepand cu varsta de aproximativ 4 ani. Trebuie sa luati in considerare si un alt aspect important, si anume faptul ca in decursul primului an de viata creierul copilului aproape isi tripleaza volumul, prin urmare reprezinta perioada propice pentru introducerea DHA in alimentatie.

- DHA din peste imbunatateste si acuitatea vizuala, dar ajuta si schimbarile comportamentale (exista studii ce privesc copiii afectati de ADHD) deoarece acesti acizi cresc nivelele de hormoni ai "fericirii" cum sunt dopamina si serotonina (neurotransmitatori care sunt vizati de multe medicamente antidepresive). S-a cercetat indelung si rolul pe care il joaca acizii grasi Omega 3 in ce priveste protejarea memoriei si prevenirea afectiunilor cum sunt dislexia sau ADHD .

- acizii grasi imbunatatesc imunitatea datorita proteinelor prezente in cantitate sporita si previn iritatiile pielii, scazand inflamatia din orice zona a corpului, inclusiv a pielii. Un studiu suedez chiar a demonstrat faptul ca consumul de ton de la varste fragede poate proteja copilul de eventuale reactii alergice ale pielii si chiar de astm. Proteinele (care se gasesc in peste) reprezinta nutrimente de care corpul are nevoie pentru a consolida muschii si oasele si a remedia eventualele leziuni ale acestora, fiind necesare fiecarei parti din organism: par, piele, inima, unghii, plamani si muschi. De asemenea, pe langa proteine pestele contine seleniu, iod si zinc; seleniul este un antioxidant puternic care apara organismul de toxine (inclusiv de cancer), iodul este esential pentru un metabolism sanatos iar zincul ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva agentilor patogeni (raceala si gripa).

- pestele gras (somon, pastrav, macrou, hering si sardine) contine cantitati mari de vitamina A si D. Vitamina A este necesara pentru sanatatea pielii si a ochilor, iar vitamina D pentru a ajuta corpul sa absoarba calciul in procesul de crestere a oaselor. In special in lunile reci cand soarele (care ajuta la sinteza vitaminei D in organism) nu e prezent este important consumul de peste. De asemenea, pestele contine si vitamine B care ajuta corpul  sa produca energie, vitamina B12 in particular fiind vitala pentru aparitia noilor celule sanguine.

Pestele la copii - de evitat

Aproape toti pestii si crustaceele contin urme de mercur insa acestea nu reprezinta de cele mai multe ori o problema. In cantitati mari, toate formele de mercur sunt toxice pentru neuroni si pot cauza probleme de vedere, deficiente in coordonare si dificultati in invatare. Totusi unele specii de peste contin nivele ridicate, depinzand desigur si de cantitatea din respectivul peste ingerata.

Trebuie sa intelegem faptul ca mercurul se afla pretutindeni, chiar si in aerul respirat, unele surse (vulcanii si incendiile forestiere) fiind naturale, iar unele produse care il folosesc ne sunt chiar de ajutor (termometre si termostate). Insa cand mercurul se depune in apa, bacteriile il trasforma in metal-mercur, iar pestii il absorb cand inoata dar si din mancarea pe care o consuma. Legaturile chimice de metal-mercur raman in proteinele din tesutul muscular al pestelui chiar si dupa ce acesta este gatit. Cei mai mari pesti pradatori, datorita dimensiunii dar si varstei acestora (o perioada mai mare de timp pentru depunerea mercurului in organism), prezinta si cea mai mare acumulare de mercur.

Iata care sunt speciile in special de evitat: rechin, peste-spada, macrou. Unii specialsti extind lista si pentru ton conservat, biban dungat, lufar, biban de mare chilian, biban auriu, peste-pion rosu, macrou spaniol din Golful Mexic si stiuca din Marile Lacuri.

Pestii care sunt consumati uzual si prezinta nivele reduse de mercur sunt: crevetii, tonul conservat (cel alb are mai mult mercur decat cel in conserva), somonul, merlanul si somnul.

O alta problema cu care va puteti confrunta priveste intoxicatiile alimentare in cazul pestilor alterati sau insuficient preparati termic. Nu se recomanda consumul de sushi in cazul copiilor si cand achizitionati peste este bine sa urmariti calitatea branhiilor si a ochilor. Branhiile trebuie sa fie de culoare rosie, iar ochii clari. Un peste alterat poate prezenta in plus si carne care se desprinde usor (oasele sunt desprinse de carne) si abdomenul umflat (semn al alterarii).

Pestele la copii - sfaturi de alimentatie

Deoarece pestele este sursa primara de acizi grasi Omega 3 este bine sa-l includem in alimentatia celor mici. De multe ori insa acest lucru este dificil de realizat datorita gustului sau distinct. Adeseori copii il refuza deoarece pur si simplu nu sunt obisnuiti cu gustul sau si vor fi necesare mai multe incercari inainte de a-i convinge. Iata si cateva sfaturi in acest sens:

- oferiti copiilor peste cel putin o data pe saptamana. Incepeti cu cantitati mici si aveti rabdare pana se obisnuiesc cu gustul (poate dura si 6 saptamani). Cu cat incepeti mai timpuriu cu atat va fi mai usor acceptat si ulterior
- incepeti cu un peste cum este egrefinul care are o aroma mai discreta si, mai ales, cu pesti cu putine oase (in caz contrar inlaturati cu grija toate oasele pentru a preveni eventuale accidente la masa)
- nu fortati copilul sa manance peste deoarece il veti determina sa refuze mult timp
- mancati voi insiva peste pentru a servi drept exemplu. Cei mici va vor copia involuntar
- in cazul copiilor mai mari ii puteti implica in pregatirea mesei, ceea ce la va face deosebita placere

Intra pe pagina Culinar Qbebe pentru cateva retete cu peste care sigur il vor incanta pe copilul tau: apasa aici .

Surse:
www.parenting.com; www.babycenter.com; www.eatright.org; www.nydailynews.com; www.bordbia.ie; http://water.epa.gov

Articolul urmator
Ghid de „supraviețuire” pentru părinți - Cum să ne înțelegem mai bine fiicele adolescente
Ghid de „supraviețuire” pentru părinți - Cum să ne înțelegem mai bine fiicele adolescente

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele
    Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele

    Peștele este un aliment plin de nutrienți (vitamine, minerale, proteine, grăsimi sănătoase), dar și foarte versatil. Pentru a reuși să îl pui în valoare ca să profiți...

    S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții
    S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții

    Încă din primele clipe de viață ale copilului, știi cât de multă nevoie are de un somn odihnitor, care să-i stimuleze dezvoltarea. De asemenea, tot ce îți dorești...

    Ghid pe vârste: 6 idei de chifteluțe super-delicioase pentru copii!
    Ghid pe vârste: 6 idei de chifteluțe super-delicioase pentru copii!

    Chifteluțele fac parte dintre cele mai versatile preparate, putând fi servite în numeroase moduri. Forma, gustul și consistența lor le includ printre favoritele copiilor,...

    Părinții unei fetițe supraviețuitoare de cancer au creat un ghid pentru părinții care au copii bolnavi. „Dacă aș fi știut aceste lucruri atunci, m-aș fi simțit mai puțin speriată”
    Părinții unei fetițe supraviețuitoare de cancer au creat un ghid pentru părinții care au copii bolnavi. „Dacă aș fi știut aceste lucruri atunci, m-aș fi simțit mai puțin speriată”

    O mămică a cărei fetițe a învins lupta cu cancerul a conceput, cu sprijinul cadrelor medicale, un Ghid Oncologic. Această aplicație este foarte utilă pentru părinții ai căror...

    Cum să construiești sănătatea mintală a copilului tău! Mini-ghid pentru toți părinții!
    Cum să construiești sănătatea mintală a copilului tău! Mini-ghid pentru toți părinții!

    Poate ca te intrebi cand si mai ales cum sa construiesti sanatatea mintala a copilului tau. Nu, nu este o idee SF sa te ocupi de asta cat mai devreme posibil. Iata un mini-ghid realizat de...

    Ghid de siguranță pentru părinți de la Comisia Europeană: cum cumperi produsele pentru copii (jucării, pătuțuri, scaune auto)
    Ghid de siguranță pentru părinți de la Comisia Europeană: cum cumperi produsele pentru copii (jucării, pătuțuri, scaune auto)

    În fiecare an, Comisia Europeană reunește autoritățile naționale responsabile cu supravegherea pieței (MSA)din Uniunea Europeanăși Spațiul Economic Europeanpentru a coopera...

    Despre diversificare: cum putem susține o floră intestinală sănătoasă printr-o alimentație echilibrată
    Despre diversificare: cum putem susține o floră intestinală sănătoasă printr-o alimentație echilibrată

    Pe măsură ce bebelușul va fi introdus în universul a noi gusturi și texturi în procesul de diversificare a alimentației, în organismul său se vor produce schimbări...

    Cele mai bune legume cu frunze verzi pe care să le incluzi în alimentație
    Cele mai bune legume cu frunze verzi pe care să le incluzi în alimentație

    Legumele fac parte dintre cele mai sănătoase alimente, contribuind oricând la asigurarea unei diete variate și echilibrate. În ceea ce privește legumele cu frunze verzi,...

    © 2024 Qbebe