Regimul alimentar recomandat pentru copii sanatosi, pe varste

Regimul alimentar recomandat pentru copii sanatosi, pe varste

Roxana Cristea

Regimul alimentar recomandat pentru copii sanatosi este acela care ofera nutrimentele necesare unei dezvoltari armonioase si care poate preveni obezitatea infantila. Un regim alimentar sanatos trebuie adoptat inca din perioada de dezvoltare intrauterina a bebelusului si continuat pana la maturitate. Este foarte important sa ne obisnuim copiii cu un regim alimentar sanatos pentru ca in viata adulta acestia sa faca aceleasi alegeri bune in ceea ce priveste mancarea. Iata care este regimul alimentar recomandat pentru copii sanatosi, pe varste.

Regimul alimentar recomandat pentru bebelusi

In primele luni de viata, bebelusii au nevoie doar de laptele matern sau de formula speciala de lapte (in cazul in care nu poti alapta) pentru a-si satisface toate nevoile nutritionale.
Daca este hranit la sanul mamei, cel mic are nevoie de 8-12 mese pe zi (la fiecare 2-4 ore sau la cerere). Pe la 4 luni numarul meselor va fi redus la 4-6 pe zi, in timp ce cantitatea de lapte va creste.
S-ar putea ca bebelusii hraniti cu formula speciala de lapte sa aiba nevoie de 6-8 mese pe zi. Ca si in cazul alaptarii naturale, pe masura ce bebe creste, hranirile vor fi mai consistente si mai rare.

Pe la 4-6 luni, un copil ar trebui sa fie pregatit sa inceapa diversificarea, insa laptele va ramane alimentul de baza. Mesele solide debuteaza cu cereale (in special orez) imbogatite cu fier si amestecate cu lapte matern ori formula de lapte praf.
Initial, bebe poate sa primeasca cereale de 2 ori pe zi, cate 2-3 lingurite (2-3 lingurite de cereale uscate, inainte sa fie amestecate cu lapte). Cantitatea de cereale creste treptat pana la 4-5 linguri pe zi.
Cerealele nu ar trebui administrate cu biberonul decat daca pediatrul dispune astfel (ex: in cazul refluxului gastric).
Dupa ce bebe s-a obisnuit cu cerealele de orez si le mananca bine, se pot introduce si alte sortimente imbogatite cu fier. Sfatul specialistilor in nutritie este sa nu ii oferi copilului mai mult de un singur fel de cereale pe saptamana, pentru a observa o eventuala alergie sau intoleranta. bebe care mananca

La 6 - 8 luni, bebelusul a manca in continuare laptele matern sau formula de lapte praf de 3-5 ori pe zi. Laptele de vaca nu este recomandat pentru copiii mai mici de 1 an.
La aceasta varsta, copilul incepe sa renunte treptat la lapte in favoarea alimentelor solide care devin o sursa reala de nutritie.
Dupa ce copilul a incercat o varietate de cereale poate trece la legume si fructe. Acestea se introduc treptat - dupa ce este introdus un fel de leguma sau un fruct trebuie sa astepti 2-3 zile inainte de a introduce alt fel, ca sa-ti dai seama de o eventuala reactie alergica.

Poti incepe cu legume obisnuite, cum ar fi mazarea verde, cartofi, morcovi, cartofi dulci, suc de fructe, fasole, sfecla si fructe usor de procurat, precum bananele, merele, caisele, perele, piersicele si pepenele galben.

Unii dieteticieni recomanda introducerea legumelor inainte de fructe pentru ca dulceata din fructe ar putea sa le puna in inferioritate pe legume, care devin "neatragatoare" pentru bebelusi.
Legumele si fructele se consuma sub forma de piure, cate 2-3 lingurite pe zi, la inceput. Portiile de legume si fructe cresc cam in acelasi ritm cu copilul (adica foarte repede).

Cantitatile de fructe si legume consumate pe zi variaza intre 2 lingurite si 2 cani, in functie de varsta copilului, de marimea lui si de pofta de mancare. Consistenta mancarurilor este la inceput mai fluida, pentru ca mai tarziu, pe masura ce copilul invata sa "plimbe" hrana prin gurita si sa inghita bine, mancarica sa poata fi mai groasa.
La 8 luni, un bebe poate manca si singurel bucatele foarte mici de fructe sau alte alimente pe care le poate prinde cu manutele. Cu toate acestea, ar fi bine sa eviti sa-i dai bebelusului bucati de mere, broboane de strugure, nuci, floricele de porumb, legume nefierte sau alte alimente care ar putea provoca inecarea.

Legumele fierte si moi, fructele coapte sau fierte (in compot), paine prajita din cereale integrale, sau biscuiti graham, sunt alimente bune de "rontait". Alimentele care ajuta dentitia (atunci cand pe bebe il mananca gingiile) cum ar fi covrigii, biscuitii fara sare, painea prajita pot fi oferite la aceasta varsta sugarului, dar numai sub supravegherea stricta a unui adult.

La 8-12 luni, bebe papa tot lapte matern sau formula - fara lapte de vaca pana la 1 an. Acum, bebe este pregatit sa manance si carnita fiarta si tocata marunt sau pisata in blender. Copiii alaptati la san trebuie sa inceapa sa manance carnita pe la 8 luni, pentru ca rezervele lor de fier sunt pe sfarsit ( laptele matern nu este foarte bogat in fier, dar bebelusii au resurse care dureaza pana la varsta de 8 luni).
Ca si in cazul celorlalte alimente, da-i copilului doar un nou tip de carne pe saptamana pentru a urmari eventualele simptome alergice (urticarie, varsaturi, diaree). La inceput, bebe va manca 3-4 lingurite de carne pe zi.
Ouale pot fi administrate de 2-3 ori pe saptamana, dar numai galbenusul pana ce copilul implineste 1 an (unii copii sunt sensibili la proteinele din albusul de ou).
In jurul varstei de 1 an, bebelusii renunta la biberon. Daca nu au facut-o inca, ar fi bine ca biberonul sa contina de acum inainte doar apa.

Citeste si: Laptele matern - tot ce trebuie sa stii

Regimul alimentar recomandat pentru copiii de 1-2 anicopil mancand

Dupa varsta de 1 an, laptele integral de vaca poate inlocui laptele matern sau formula. Copiii mai mici de 2 ani nu ar trebui sa bea lapte degresat, deoarece au nevoie de calorii suplimentare provenite din grasimea laptelui pentru a creste si a se dezvolta corespunzator.
Dupa varsta de 1 an, piciul poate manca iaurt si branza de vaci, cu moderatie. Copilul mai mare de un an ar trebui sa obtina toate nutrimentele necesare din carne, fructe si legume, paine si cereale, precum si din grupul produselor lactate, in special lapte integral.
Ofera-i o varietate de alimente care sa-i asigure vitaminele si mineralele necesare. Copiii nu cresc atat de repede precum bebelusii, astfel ca e posibil ca nevoile lor nutritionale sa scada sau sa ramana la fel ca la 1 an. Desi continua sa ia in greutate, in al doilea an de viata copiii sunt la "lenesi" la acest capitol, unii chiar raman la aceeasi greutate foarte multa vreme.
Tine minte ca picii devin mult mai activi pe masura ce invata sa se tarasca, sa mearga de-a busilea sau in picioare si au nevoie de energie pe care o iau din alimente. Cu toate acestea, stomacul lor este mic, ceea ce inseamna ca vor avea nevoie sa manance putin si des (4-6 ori pe zi). In aceasta perioada, gustarile sunt mai mult decat necesare.
De evitat, pe cat posibil, dulciurile sau bauturile indulcite, deoarece acestea vor strica pofta de mancare si pot duce la aparitia cariilor dentare. Sarea, zaharul si condimentele puternice nu sunt recomandate (in cantitati mari); la fel si bauturile sau alimentele care contin cafeina (bauturi racoritoare, cafea, ceai, ciocolata).
Ofera-i copilului apa intre mese.

Citeste si: 5 indicii pe care ti le da bebele ca mananca sanatos

Regimul alimentar recomandat pentru copiii mai maricopil care mananca

De-a lungul copilariei si adolescentei, este important ca dieta sa includa o varietate de alimente pentru o dezvoltare buna. Principiile alimentare sanatoase sunt aceleasi ca si in cazul adultilor, doar ca portiile vor fi mai mici la copii.
Dupa varsta de 2 ani se recomanda ca dieta sa fie moderat scazuta in grasimi (dietele bogate in grasimi pot contribui la aparitia obezitatii, a bolilor de inima etc.).
O dieta care constine alimente din fiecare grupa - paine si cereale, carne, fructe si legume, lactate - va ajuta la prevenirea deficientelor nutritionale.
Copiii sanatosi ar trebui sa-si acopere nevoile nutritionale din alimentatie si nu din suplimentele alimentare.
Cel mai des, un copil poate avea deficiente de calciu, fier, vitamina A, acid folic si vitamina B6. Lactatele cum ar fi laptele degresat, iaurtul si branzeturile sunt cele mai bune surse de calciu. Poti obtine calciu si prin consumul de broccoli, verdeturi fierte, conserve de somon (cu oase).
Nevoia de fier difera in functie de varsta, rata de crestere, cantitatile de fier detinute, cresterea volumului de sange si rata de absorbtie a fierului din sursele alimentare. Adolescentele au nevoie de mai mult fier din cauza pierderilor menstruale. Alimentele care contin fier sunt: carnea, pestele, pasarile de curte, cerealele imbogatite cu fier, spanac verde, fasole uscata si mazare .

Citeste si: Cele mai frecvente 5 greseli ale parintilor in alimentatia copiilor

Regimul alimentar recomandat pentru copii sanatosi - sfaturi de la specialisti

• In primele 4-6 luni, laptele matern este hrana ideala si suficienta pentru a sustine cresterea optima si dezvoltarea armonioasa a bebelusului.
• Ideal ar fi ca alaptarea sa fie mentinuta 12 luni. Diversificarea ar trebui sa inceapa pe la 4-6 luni.
• Introducerea sucului facut din 100% fructe ar trebui amanata pana la varsta de 6 luni... si atunci ar trebui ca portia oferita copilului sa nu fie mai mare de cateva lingurite. Mai tarziu, acesta poate sa bea intre 120 si 240 ml de suc preparat din fructe proaspete (aproximativ o cana de suc pe zi).
• Nu supra-alimenta sugarii si copiii mici - acestia isi pot regla, de obicei, cantitatea de calorii de care au nevoie intr-o zi. Cu alte cuvinte, daca bebe da semne ca s-a saturat, inseamna ca nu mai are nevoie de alte alimente in momentul respectiv. Un copil mic nu sare peste mese si nu prea face mofturi atunci cand ii este foame, asa ca ar trebui sa-l crezi cand iti transmite, sub o forma sau alta, ca s-a saturat.
• Copiii nu trebuie obligati sa manance totul din castronele si farfurii, mai ales daca nu le mai este foame. Si asta pentru ca aportul de calorii variaza de la o masa la masa si este posibil ca bebe sa manance uneori mai putin, iar alteori mai mult.
• Introduceti in dieta copilului numai alimente sanatoase si insistati (in timp) ca bebe sa le accepte chiar daca produsul respectiv a fost refuzat initial. Nu introduceti alimente fara valoare nutritiva, doar pentru a oferi calorii.
• Nu dati miere sau alte produse derivate unui copil mai mic de 1 an, deoarece aceste preparate pot contine spori ce provoaca botulism. Sistemul imunitar al unui copil nu este pe deplin dezvoltat pentru a putea sa lupte impotriva acestei boli.

parerea specialistuluiAHA (American Heart Association) recomanda urmatorul model de alimentatie pentru copii:

• Caloriile ofera ENERGIE, dar trebuie consumate in mod adecvat, pentru a sustine cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului, si pentru a mentine o greutate corporala ideala pentru varsta copilului.
• Ofera-i copilului alimente cu continut scazut in grasimi saturate, colesterol, sare (sodiu) si zahar.
• Pastreaza aportul total de grasimi intre 30 si 35 % pentru copiii de 2-3 ani; intre 25-35% pentru copii si adolescenti, 4-18 ani. Cele mai multe grasimi ar trebui sa provina din peste, nuci, alune si uleiuri naturale (acizi grasi mononesaturati si polinesaturati).
• Alege o variatate de alimente pentru a fi sigura ca piciul primeste suficienti carbohidrati, proteine si alte nutrimente de care are nevoie in procesul de crestere si dezvoltare.
• Pune pe masa doar paine din cereale integrale "adevarate", bogate in fibre. Alege pentru micul dejun doar cereale integrale, chiar daca "celelalte" arata mai bine si sunt mai dulci. Aportul de cereale integrale recomandat variaza intre 60 g/zi pentru copilul de 1 an, la 200g/zi pentru un adolescent de 14-18 ani.
• Un copil trebuie sa manance o varietate de fructe si legume in fiecare zi (consumul de suc de fructe trebuie limitat). Consumul de fructe recomandat pentru copii variaza de la 1 cana/zi la 1-3 ani, 2 cani pe zi pentru un adolescent de 14-18 ani. Consumul de legume recomandat variaza de la 3/4 cana pe zi la 1-3 ani, pana la 3 cani/zi la 14-18 ani.
• Se recomanda consumul frecvent de peste fara oase.
• Produsele lactate cu un continut scazut de grasimi trebuie consumate zilnic. Un copil cu varsta cuprinsa intre 1-8 ani are nevoie de 2 cani de lapte pe zi. Copiii cu varste cuprinse intre 9-18 au nevoie de 3 cani cu lapte zilnic.
• Un copil nu trebuie supra-alimentat. Necesarul caloric al unui copil variaza intre 900/zi daca are un an; 1.800 pentru o fata de 14-18 ani; 2.200 pentru un baiat de 14-18 ani.
• Activitatea fizica este foarte importanta pentru copii, asa ca lasa-l pe cel mic sa alerge, sa se joace si sa practice un sport. Incurajeaza-l sa iasa din casa, sa lase tableta si televizorul si sa mearga la joaca.
Un astfel de regim alimentar recomandat pentru copii sanatosi, sustine cresterea si dezvoltarea normala a copilului. Acesta ofera suficienta energie si egaleaza sau depaseste dozele zilnice recomandate pentru toate vitaminele si mineralele necesare unui copil sau unui adolescent, inclusiv fier si calciu.

Regimul alimentar recomandat pentru copii sanatosi, pe varste - tabel

 

 

1
ani

2–3
ani

4–8
ani

9–13
ani

14–18
ani

Calorii

900 kcal

1000 kcal

 

 

 

Fete

 

 

1200 kcal

1600 kcal

1800 kcal

Baieti

 

 

1400 kcal

1800 kcal

2200 kcal

 

 

 

 

 

 

Grasimi

30-40% kcal

30-35% kcal

25-35% kcal

25-35% kcal

25-35% kcal

 

 

 

 

 

 

Lapte/lactate

2 cani

2 cani

2 cani

3 cani

3 cani

 

 

 

 

 

 

Carne/fasole

45g

60g

 

150g

 

Fete

 

 

90g

 

150 g

Baieti

 

 

120g

 

180 g

 

 

 

 

 

 

Fructe

1    cana

1    cana

1.5 cana

1.5 cana

 

Fete

 

 

 

 

1.5 cana

Baieti

 

 

 

 

2 cani

 

 

 

 

 

 

Legume

3/4 cana

1    cana

 

 

 

Fete

 

 

1    cana

2     cani

2.5  cani

Baieti

 

 

1.5  cani 

2.5  cani

3     cani

 

 

 

 

 

 

Cereale

60g

90 g

 

 

 

Fete

 

 

120g

150g

180g

Baieti

 

 

150g

180g

210g

 

Surse: heart.org; nlm.nih.gov; eatright.org.

 
Articolul urmator
Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste
Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O femeie a născut șase copii în 10 minute! Mama și copiii sunt perfect sănătoși
    O femeie a născut șase copii în 10 minute! Mama și copiii sunt perfect sănătoși

    O tânără din Brazilia a adus pe lume șase copii în zece minute. Operația de cezariană a fost un succes, iar sextupleții sunt sănătoși.

    Traume din copilărie sau cum să ne înțelegem pe noi, ca să creștem copii sănătoși emoțional
    Traume din copilărie sau cum să ne înțelegem pe noi, ca să creștem copii sănătoși emoțional

    Când vine vorba de traume, cu toții știm în mare ce sunt sau măcar am auzit de ele. Sau chiar dacă nu am auzit de ele, cu siguranță le-am trăit într-o formă sau...

    Povestea incredibilă a mamei care are trei copii de vârste diferite, toți născuți în aceeași zi
    Povestea incredibilă a mamei care are trei copii de vârste diferite, toți născuți în aceeași zi

    O mămică de peste granițe se confruntă cu o adevărată provocare în fiecare an, pe 11 ianuarie, de ziua celor trei copii ai săi care nu, nu sunt tripleți, ci doar născuți...

    Gemenele siameze care au sfidat medicina! Fac tot posibilul să se dezvolte normal și să se comporte ca doi copii perfect sănătoși
    Gemenele siameze care au sfidat medicina! Fac tot posibilul să se dezvolte normal și să se comporte ca doi copii perfect sănătoși

    Un caz medical excepțional, fetițele siameze au început să meargă la vârsta de 6 ani! Mama este mândră de realizările fetelor carora medicii nu le-au dat mai mult de...

    Alertă! Produs alimentar destinat copiilor retras de la raft. Aruncați-l dacă îl aveți în frigider!
    Alertă! Produs alimentar destinat copiilor retras de la raft. Aruncați-l dacă îl aveți în frigider!

    Unul dintre cele mai populare branduri de mezeluri pentru copii a retras de pe piață două produse care este posibil sp fie contaminate cu metale. Producătorul recomandă ca acestea să...

    Ghid pe vârste: 6 idei de chifteluțe super-delicioase pentru copii!
    Ghid pe vârste: 6 idei de chifteluțe super-delicioase pentru copii!

    Chifteluțele fac parte dintre cele mai versatile preparate, putând fi servite în numeroase moduri. Forma, gustul și consistența lor le includ printre favoritele copiilor,...

    Sunt dentist. Iată cele trei lucruri pe care nu îl las niciodată pe fiul meu să le facă ca să aibă dinți sănătoși
    Sunt dentist. Iată cele trei lucruri pe care nu îl las niciodată pe fiul meu să le facă ca să aibă dinți sănătoși

    Un medic stomatolog a dezvăluit care sunt cele trei lucruri pe care nu îl lasă niciodată pe fiul său să le facă pentru a avea dinți sănătoși. Medicul a explicat inclusiv de...

    Regine care și-au pierdut copiii la vârste fragede. Niciuna nu a reușit să treacă peste durere
    Regine care și-au pierdut copiii la vârste fragede. Niciuna nu a reușit să treacă peste durere

    Pierderea unui copil este cea mai dificilă experiență prin care poate trece un părinte. Unele dintre cele mai cunoscute regine ale Europei s-au confruntat cu o asemenea durere,...

    © 2024 Qbebe