Totul despre proteine in alimentatia copilului

Totul despre proteine in alimentatia copilului

Irina Olteanu - Redactor Senior

Proteinele la copii constituie deseori o problema, deoarece multi nu apreciaza gustul carnii, principala sursa cunoscuta de proteine. Din fericire, exista o multime de alte alimente bogate in proteine. Haideti sa aflam care sunt acestea si ce importanta au proteinele la copii.

Ce sunt proteinele?

 Toti parintii cunosc faptul ca cei mici au nevoie de proteine, insa nu multi inteleg ce reprezinta acestea de fapt. Aflati ca exista 22 de substante chimice denumite aminoacizi (importante pentru corpul uman) care se unesc in modalitati diverse pentru a crea diferite proteine. 13 din acesti aminoacizi sunt creati de corp si nu sunt esentiali, iar restul de 9 sunt esentiali si trebuie asimilati prin consumul alimentelor potrivite.

Proteinele au rolul de a construi, de a mentine si de a inlocui tesuturile din corp si se gasesc in muschi, organe, glande si chiar in sistemul imunitar. Corpul utilizeaza proteinele ingerate pentru a dezvolta molecule proteice specializate ce indeplinesc anumite functii. Cel mai bun exemplu consta in crearea hemoglobinei, partea din globulele rosii care transporta oxigen in tot organismul. Altele creeaza muschiul cardiac, ajutand astfel la miscarea picioarelor, plamanilor si protejand impotriva bolilor.
Cele mai cunoscute surse de proteine sunt: vita, puiul, pestele, ouale, produsele lactate, nucile, semintele si leguminoasele (fasolea si lintea).

Proteinele la copii - tipuri de proteine

proteine

Proteinele care provin din surse animale, cum sunt carnea si laptele, sunt denumite complete, deoarece contin toti cei 9 aminoacizi esentiali mentionati anterior, in schimb majoritatea celor din surse vegetale sunt considerate incomplete deoarece lipseste cel putin un aminoacid, aceasta fiind o problema serioasa pentru copiii care nu consuma carne sau produse lactate. Exista insa o serie, limitata ce-i drept, de legume care le contin, cum sunt soia, semintele de canepa si quinoa, dar puteti folosi la nevoie si arahide sau fasole rosie (nu sunt proteine complete).

Citeste si: Oul in alimentatia copilului

Proteinele la copii - cantitate necesara

Specialistii considera ca in fiecare zi un copil necesita 1 g de proteine pentru fiecare kg pe care il cantareste; in mod evident, odata cu cresterea, creste si necesarul acesta. Ca repere strict orientative (desi greutatea copiilor difera), copiii intre 1-3 ani necesita 16 g de proteine, cei de 4-6 ani 24 g de proteine, iar cei de 7-10 ani 28 g de proteine. Retineti ca in principiu 10-20% din caloriile ingerate trebuie sa provina din alimente cu proteine, restul de la carbohidrati si grasimi (pentru a preveni obezitatea). In cazul in care exista un exces in consumul de proteine, corpul va excreta cantitati mari de uree.

Iata si cantitatile aproximative de proteine continute de diverse alimente: 2 linguri de unt de arahide - 7 g, 1 cana de lapte semidegresat - 8 g, doua bucati de branza cheddar - 7 g, 90 g de piept de pui - 10,5 g, ½ cana broccoli - 2 g, un ou - 6 g, 1 felie paine integrala - 4 g (retineti insa si diferentierea mentionata de proteine complete si incomplete). Iata si alimentele cu cantitati semnificative de proteine: lapte, lapte de soia, oua, branza, iaurt, unt de arahide, carne slaba, pui si peste, fasole, tofu, linte si alte leguminoase, cereale inclusiv paine si paste, nuci si seminte. In plus, exista disponibile in comert si alimente fortificate cu proteine insa nu reprezinta o alternativa sanatoasa (de obicei sunt procesate chimic). Un alt aspect esential ce priveste calitatea proteinelor este legat de cat de digerabile sunt, in general cele animale fiind considerate mai usor digerabile.

Citeste si: Carnea in alimentatia copilului

 Proteinele la copii - probleme

Copiii care risca o deficienta in ceea ce priveste consumul de proteine sunt cei alergici la anumite alimente, precum laptele sau pestele (cel mai des intalnite) sau cei vegetarieni/vegani. In cazul acestora din urma, exista si problema unui aport prea mic de calorii si de vitamina B12 (pot necesita un supliment sau alimente fortificare cu B12 si chiar avocado; nuci si seminte sau fructe uscate drept calorii benefice). Exista si un sindrom care apare odata cu consumul anumitor alimente ce contin proteine, in special lactate si soia (un tip de alergie) ce seamana prin simptomatologie cu enterocolita. De aceea, in toate cazurile este bine sa apelati la un nutritionist pentru a va oferi solutii pentru un aport proteic optim, astfel incat lipsa unor alimente din dieta sa nu afecteze in vreun fel buna crestere si dezvoltare.

Studiile au demonstrat ca o dieta bogata in proteine si cu putine zaharuri si fara aditivi, in combinatie cu suplimente cum sunt uleiul de peste si zincul pot ameliora semnificativ simptomele ADHD la copii fara a prezenta efecte adverse.

Un alt studiu a descoperit faptul ca un compus special de sulf identificat in supa de pui chiar protejeaza impotriva infectiilor gatului si plamanilor. Continutul proteic al supei de pui este usor absorbit si ideal pentru copiii aflati in perioada de convalescenta (dupa raceala/boli ale copilariei). Pestele este considerat un superaliment, bogat in proteine, cu putine grasimi si plin cu vitamina B si minerale, fiind usor de digerat si chiar de gatit.

Citeste si: Supa la copii, beneficii si sfaturi

Proteinele la copii - idei pentru masa

In cazul in care copiii sunt mofturosi, puteti incerca sandvisuri cu ton, cu branza, chiar pizza gatita in casa cu carnita de pui, de curcan, de vita, rulade, sandvisuri, spaghete/macaroane. In rubrica Culinar by Qbebe poti sa te inspiri pentru cele mai delicioase retete:

 

Surse: www.dailymail.co.uk; www.healthychild.net; www.livestrong.com; www.cyh.com; www.healthychild.ne; http://kidshealth.org; http://pediatrics.about.com

Articolul urmator
Viața cu un copil cu autism: noțiunea de joacă a căpătat un cu totul alt sens
Viața cu un copil cu autism: noțiunea de joacă a căpătat un cu totul alt sens

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului
    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Cerealele reprezintă un element esențial în alimentația noastră de zi cu zi, furnizând carbohidrați, fibre și nutrienți importanți. Cu toate acestea, pentru copiii care...

    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului
    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului

    Cultivată de mai bine de 8000 de ani în emisfera nordică, hrișca provine fie din familia plantelor Fagopyrum esculentum, fie din familia Fagopyrum tataricum, fiind înrudită...

    Ce sunt caperele și de la ce vârstă sunt indicate în alimentația copilului. Valori nutriționale
    Ce sunt caperele și de la ce vârstă sunt indicate în alimentația copilului. Valori nutriționale

    Caperele reprezintă unul dintre cele mai folosite ingrediente din bucătăria mediteraneană. Caperele sunt folosite pentru a condimenta anumite preparate. Gustul lor ușor picant și...

    Ziua în care am înțeles că notele copilului nu sunt totul și viața noastră s-a schimbat în bine
    Ziua în care am înțeles că notele copilului nu sunt totul și viața noastră s-a schimbat în bine

    Notele pe care copilul le ia la școală nu reflectă capacitatea lui cognitivă și nu sunt relevante pentru o viitoare carieră. Tu cum tratezi notele copilului tău?

    Mama vs. tata. Aceste ilustrații, despre diferența dintre un tată și o mamă în creșterea copilului, spun totul
    Mama vs. tata. Aceste ilustrații, despre diferența dintre un tată și o mamă în creșterea copilului, spun totul

    Mary Catherine Starr (instructor de yoga, artist grafician și mama a doi copii) a ținut să atragă atenția, printr-o postare pe contul de Instagram @momlife_comics, asupra diferențelor...

    Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”
    Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”

    La începutul anului, Rihanna dezvăluia lumii întregi că se pregătește să intre în rândul mămicilor. Artista în vârstă de 33 de ani a anunțat că...

    Până la ce vârstă este interzis popcornul în alimentația copiilor și de ce?
    Până la ce vârstă este interzis popcornul în alimentația copiilor și de ce?

    Delicioase și sănătoase, floricelele de porumb reprezintă un real pericol pentru sănătatea copiilor mici, dacă nu sunt mestecate corespunzător. Amenințarea posibilității de...

    Copiii cumnatei mele distrug totul în casă, așa că le-am interzis să îmi mai calce pragul
    Copiii cumnatei mele distrug totul în casă, așa că le-am interzis să îmi mai calce pragul

    Tu cât de mult iubești copiii? Suficient încât să treci cu vederea faptul că atunci când trec pragul casei tale, lasă în urmă numai dezastru? O femeie de...

    © 2024 Qbebe