Zahărul poate provoca dependență la copii? Ce ne spune specialistul

Zahărul poate provoca dependență la copii? Ce ne spune specialistul

Irina Olteanu - Redactor Senior

Mulți părinți sunt convinși de faptul că zaharul provoacă dependență la copii, ținând cont de manifestările comportamentale pe care le observă la cei mici. Din acest motiv vă prezentăm care sunt concluziile studiilor precum și statisticile din domeniu, alături de recomandări importante din partea specialistului în nutriție.

Zahărul este adăugat la multe alimente procesate, iar copiii sunt pe zi ce trece mai dependenți de dulciuri. Mulți copii sunt mai sensibili decât adulții la efectele zahărului; ei poftesc zahărul deoarece atunci când îl primesc au tendința să cedeze pe măsură ce acesta este digerat, determinându-i să dorească mai mult pentru a se simți mai bine. În cazul în care crezi că al tău copil este dependent de zahăr este indicat să te consulți cu medicul pentru a stabili cel mai potrivit tratament.

Zahărul, o atracție naturală pentru copii

Copiii au o înclinație pentru dulciuri în mod natural; face parte din programarea biologică pentru supraviețuire. Însă acea dorință nu își mai găsește locul în această epocă a alimentelor intens procesate; o treime din copii sunt supraponderali sau obezi, iar rata de obezitate infantilă s-a dublat și chiar s-a triplat în rândul adolescenților în decursul ultimilor 30 ani.
Atunci când copiii de vârstă mică ajung să guste în mod constant produse cu zahăr, papilele lor gustative devin condiționate să poftească zahăr, să creeze obiceiuri alimentare nesănătoase care îi pot urmări la maturitate. Studiile au demonstrat că acei copii care sunt supraponderali până la vârsta de 2 ani au șanse mai mari să fie supraponderali ca adulți, conducând la un risc crescut de probleme de sănătate.

zaharul poate provoca dependenta

Dependența de zahăr la copii - date și cercetări

Asociația Americană a Inimii recomandă ca cei mici să consume 3-8 lingurițe de zahăr adăugat pe zi, în funcție de vârstă și de aportul caloric. Cu toate acestea, copii cu vârsta chiar de 1 an ajung să consume de 3-4 ori mai mult decât doza zilnică recomandată. Până la vârsta de 4-8 ani copiii consumă în medie 21 lingurițe de zahăr pe zi, iar adolescenții consumă în medie aproximativ 34 lingurițe pe zi - chiar mai mult decât un adult.
Cercetările au asociat un aport ridicat de zahăr cu o serie de probleme grave, inclusiv obezitate, diabet, hipertensiune, boli cardiace și carii dentare. Odată limitate rezultatele la adulți, acum putem observa semnele timpurii ale acestor afecțiuni în rândul copiilor de vârstă mică; la începutul anilor 1990, diabetul de tip 2 a reprezentat 3% din cazurile noi de diabet la copii, iar până în 2004 acest procent a ajuns la 45%.
În plus, zahărul poate crea dependență; la fel ca și cocaina și alte medicamente activează sistemul de recompensare din creier. Șoarecii de laborator dependenți de zahăr au prezentat simptome clasice de dependență, inclusiv toleranță, sevraj și pofte și se pare că sunt dispuși să renunțe la cocaină în favoarea drogului preferat: zahărul.

Simptome ale dependenței de zahăr

Principalul simptom al dependenței de zahăr este reprezentat de probleme comportamentale. Conform doctorului Kathleen DesMaisons, este indicat să modifici treptat consumul de zahăr al copilului astfel încât să se îmbunătățească treptat comportamentul său, în timp ce te asiguri că modificările pe care le faci rămân fixe. Copiii care au dependență de zahăr pot prezenta probleme comportamentale precum irascibilitate, schimbări de dispoziție, respect de sine scăzut, tantrumuri și vorbit excesiv; acest comportamente vor dispărea când consumă zahăr.
Scopul tău ca părinte este să elimini sentimentele negative pe care copilul le experimentează când corpul său poftește zahăr și să elimini treptat sursele de zahăr înlocuindu-le cu alimente sănătoase.

zaharul poate provoca dependenta

Sfatul specialistului

Doamna doctor Camelia Olteanu, medic specialist în Nutriție și Dietetică, președinte al Asociatiei Dieteticienilor și Nutriționiștilor din România http://cameliaolteanu.ro  ne-a oferit următoarele informații:

Imediat după naștere, prin alimentația la sân sau cu ajutorul formulelor de lapte, copilul va simți gustul de dulce și îl va asocia pentru tot cursul vieții cu senzațiile de bine și de ocrotire simțite în brațele mamei. Apoi, prin continuarea unei diete bazate pe glucide (numite și zaharuri sau carbohidrați) rafinate (zahăr, produse de cofetărie, patiserie, panificație) în cantitate excesivă, dorința de dulce se va amplifica, ducând la dependență, cu consecințele ulterioare din viața de adult, materializate prin boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și cancere.

Zahărul este la fel de nociv indiferent că este alb (conține zaharoză 99,7%) sau brun (conține zaharoză 99,5%, în plus este de 3 ori mai scump), neavând valoare nutriționala, ci doar foarte multe calorii (400 kcal/ 100 g, comparativ cu 1 ou care are doar 80 kcal/ 1 ou de 50 g), nu conține substanțe nutritive: proteine, glucide de calitate, lipide, minerale, vitamine sau fibre.

Zaharurile rapide: zaharoza (zahărul), glucoza, fructoza, mierea, siropurile industriale sunt glucide cu absorbție rapidă, cu index glicemic ridicat, care epuizează funcția pancreasului exocrin.
Un regim alimentar dezechilibrat, cu un conținut ridicat în zahăr rafinat va conduce la o hiperexcitabilitate a pancreasului, care va secreta hormonul insulină în cantitate mărită. Insulina va transporta zaharurile din sânge către celule, consecința fiind o stare de hipoglicemie (în sânge va rămâne o cantitate prea mică de zahăr) care va duce la transpirații abundente, stare de leșin, de amețeală, depresii, schimbări de comportament. Un consum exagerat de zahăr rafinat sau de miere, siropuri de arțar, porumb, glucoză, agave, fructoză, maltoză etc., din gemuri, dulcețuri, prăjituri, bomboane, ciocolată, napolitane, biscuiți, halva, fructe conservate, băuturi răcoritoare nealcoolice va avea ca și consecințe: îngrășare până la obezitate, carii dentare, ten degradat, oboseală, putere scăzută de concentrare, hiperactivitate, performanțe școlare scăzute și nu în ultimul rând diabet de tip 2.

Zaharurile rapide sunt dăunătoare sănătății și datorită faptului că oferă calorii goale organismului, adică nu numai că nu oferă principii nutritive de bază, ci pentru a fi metabolizate chiar consumă din vitaminele și mineralele existente în organism. În consecință, se recomandă părinților și bunicilor să acorde o atenție deosebită hranei copiilor.
Nu li se vor da copiilor dulciuri, sărățele, biscuiți, covrigei, chips-uri, produse tip fast food și alte asemenea "bunătăți" nici ca gustări și nici ca înlocuitori de mese. Astfel de practici vor duce la refuzarea hranei sănătoase, la obișnuirea copiilor cu produsele tip "junk-food", bogate în grăsimi saturate, zahăr, sare, potențiatori de gust, culoare, miros, conservanți și în final la crearea unei dependențe pentru tot restul vieții, pe lângă atingerea unei greutăți enorme pentru vârsta lor.
În cabinetele de nutriție a devenit o obișnuință să vină părinți cu copii de 6 -7 ani având greutatea de 70-80 Kg sau de 11-12 ani care se apropie de 100 kg. Din păcate, de cele mai multe ori părinții sau bunicii nu recunosc că ar avea o contribuție, dând vina pe copii că sunt leneși, nu vor să facă mișcare, consumă doar dulciurile și produsele enumerate mai sus, că nu vor să mănânce mâncare gătită etc.

În primul rând își duc copilul la analize hormonale și sunt foarte mirați când constată că nu aceasta ar fi problema îngrășării excesive. Apoi au pretenția ca nutriționistul să certe copilul că nu ascultă de părinți și mănâncă numai ce vrea. În următoarea etapă sunt foarte revoltați când copilul este diagnosticat ca fiind obez. Li se pare o exagerare, copilul lor este "doar puțin grăsuț". Devin cam neîncrezători în regimul alimentar prescris. Întrebările frecvente sunt: dar nimic "bun"? cum o să reziste copilul? O să i se facă rău, știți, e copil și poftește.... De multe ori am avut surpriza să fie mai înțelegător copilul decât persoana adultă care îl însoțește. Sunt cazuri în care copilul are dorința și voința necesare să respecte ceea ce a auzit în cabinet și să slabească, mai ales dacă este la o vârstă de peste 8-10 ani, dar de multe ori părinții vin supărați la a 2-a sau a 3-a consultație spunând că baiețelul sau fetița lor slăbește prea mult (fiind vorba de câteva kilograme, copilul având greutatea dublă față de cea ideală la înălțimea și vârsta lui) și recunosc că le-au mai îmbunătățit alimentația cu compoturi sau prăjituri, "dar, doamnă, făcute de mine în casă, sănătoase, nu ca alea de la cofetărie...."

Am întâlnit și părinți inconștienți care după 1-2 luni de la începerea programului de slăbire își duc odraslele la all-inclusive, declarând că acolo copilul va mânca o săptămână sau două numai ce i s-a prescris. Adică nu se va uita la mesele pline cu dulciuri, la înghețate, sucuri racoritoare etc. și mai ales va ignora cu desăvârșire platourile pline ochi cu bunătăți ale părinților lui și ale celorlalți copii.
Acesta este un exemplu de ignoranță, de lipsă de interes real privind sănătatea generației urmatoare, de comoditate din partea adulților. De multe ori auzim: "lasă să aibă ei, că noi nu am avut la vârsta lor... sau mănâncă tot din farfurie, că alții nu au ce mânca...."

Urmarea unui astfel de comportament al adulților va fi crearea unei dependențe a copiilor de mâncarea nesănătoasă și deprinderea unor obiceiuri nocive privind stilul de viață, lucruri ce vor fi foarte greu de reparat în viitor, cand vor apărea consecințele nedorite.
Pentru o dezvoltare armonioasă în timpul copilăriei, hrana zilnică va fi variată, proaspată, de calitate cât mai bună și în cantitate adecvată efortului fizic și intelectual al copilului. Alimentele ce vor constitui meniul copilului, ca și al întregii familii, vor aparține tuturor grupelor alimentare: carne și pește, produse lactate, ouă, legume, fructe, pâine, cereale.
Pentru obișnuirea copilului cu un stil de viață sănătos, valabil pentru întreaga viață, se va pune accentul, pe alimentația sănătoasă, practicarea cu regularitate a exercițiilor fizice, consumarea lichidelor, în special a apei plate și asigurarea unui somn suficient și odihnitor, cu respectarea orelor de culcare și trezire. Orele de masă să fie, în măsura posibilităților, respectate, să fie un climat plăcut în timpul mesei și să nu existe în casă tentații culinare nepermise.
Să nu uităm că exemplul cel mai bun pentru copii sunt frații mai mari, părinții și bunicii. Nu putem pretinde un comportament ca la carte din partea copiilor, când cei din jur sunt primii care infirmă teoria. În opinia mea, întâi trebuie educați părinții și apoi copiii vor învăța ce au de făcut!

De reținut

Sunt posibile o serie de consecințe negative atunci când copilul consumă prea mult zahăr și devine dependent. Dependența de zahăr la copii poate deteriora celulele, reduce imunitatea, conduce la obezitate, poate umple copilul cu calorii goale și îl poate face irascibil și hiperactiv. Un consum regulat și excesiv de zahăr poate influența producția de insulină, conducând eventual la diabet, atunci când se consumă zahăr conduce la o creștere bruscă în glicemie, ce determină la rândul său secreția de insulină și scăderea în glicemie, făcând copilul să se simtă înfometat și obosit. În conculzie, dacă elimini zahărul sănătatea copilului va experimenta modificări importante și benefice pe timp lung.

Mulțumim doamnei doctor Camelia Olteanu pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

Citește și: Dependenta de dulciuri: ce este, cum se manifesta si cum se trateaza 


Surse: www.livestrong.com; www.huffingtonpost.com; dailyparent.com

Articolul urmator
Țipatul la copii poate fi la fel de dăunător ca și abuzul intim, conform specialiștilor
Țipatul la copii poate fi la fel de dăunător ca și abuzul intim, conform specialiștilor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sarcina poate provoca noi alergii?
    Sarcina poate provoca noi alergii?

    Ai observat că de când ești însărcinată, alergiile tale sunt și mai puternice decât înainte? Sau, poate ai dezvoltat unele noi? Află că este normal, din cauza...

    Cum sa scapi de diferite tipuri de dependenta
    Cum sa scapi de diferite tipuri de dependenta

    Majoritatea oamenilor are cate o dependenta si nu vorbim neaparat de consumul de droguri. Poate fi dependenta de calculator, telefon mobil, de tigari, de alcool, de sex sau de mancare etc....

    Mi-am ajutat iubitul să scape de dependența de alcool și el a lăsat o altă femeie însărcinată
    Mi-am ajutat iubitul să scape de dependența de alcool și el a lăsat o altă femeie însărcinată

    După o relație de trei ani și jumătate, o femeie decide să se mute într-un alt oraș pentru a fi alături de partenerul ei, pe care îl ajutase să învingă dependența...

    Fetița dependentă de jucăria de care uitase și alte dependențe ale copiilor
    Fetița dependentă de jucăria de care uitase și alte dependențe ale copiilor

    Fetița mea de 11 ani nu prea se mai joacă cu jucării de pluș, dar recent a făcut obsesie pentru broscuța sa interactivă de pluș pe care o are de la naștere. Toată ziua se plimba cu...

    Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital
    Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital

    Un adolescent a stat două luni internat în spital după ce a devenit dependent de un joc video! Băiatul în vârstă de 15 ani a fost spitalizat după ce a început...

    Copilul poate beneficia de alocație din două state diferite? Ce spune legislația
    Copilul poate beneficia de alocație din două state diferite? Ce spune legislația

    Există multe cazuri în care copilul are un părinte plecat în străinătate. Mulți părinți se întreabă dacă cel mic poate primi alocații din două țări. Răspunsul...

    Perspectiva facturilor mari la energie poate trimite școlile în online? Ce spune legea
    Perspectiva facturilor mari la energie poate trimite școlile în online? Ce spune legea

    Luna trecută, fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, ne asigura că elevii nu vor trece la școala online iarna aceasta din cauza facturilor la energie și că nu se pune...

    Ce se întâmplă când un copil este respins de părinți? Un studiu spune că este o rană care nu se mai poate vindeca
    Ce se întâmplă când un copil este respins de părinți? Un studiu spune că este o rană care nu se mai poate vindeca

    Există o percepție conform căreia, atunci când vine vorba de dezvoltarea copiilor, afecțiunea mamei este cea mai importantă, iar tații sunt pe locul doi. Cu toate acestea, un...

    © 2024 Qbebe