Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

11 lucruri care se pot întâmpla dacă îți duci copilul la grădinița Montessori

de Irina Olteanu

Un copil educat în cadrul unui sistem Montessori poate dobândi o serie de abilități noi, dar se poate de asemenea confrunta cu o serie de dificultăți când revine în sistemul clasic de învățământ. Ce modificări vei observa în acest sens afli chiar aici.

Educația de tip Montessori a fost înființată de către medicul Maria Montessori și reprezintă o metodă de educație care implică grupe formate din copii de vârste diferite, ce oferă copiilor o varietate de activități educaționale, fără să fie necesar ca toți să învețe același curriculum. Rezultatele sunt desigur incontestabile, însă trebuie să afli dacă aceasta este alegerea potrivită pentru copilul tău. Află în continuare la ce trebuie să te aștepți:

1. Copilul tău poate înceta să se joace cu jucării obișnuite

Ai observat că atunci când cumperi unui copil o jucărie care a fost extrem de costisitoare, însă acesta nu-și dorește decât să se joace cu cutia? Află că se întâmplă acest lucru deoarece copiii sunt creativi în mod inerent - orice lucru se transformă într-o jucărie atunci când sunt capabili să aleagă liber modul în care se vor juca cu el. În cadrul educației Montessori nu există camioane de jucărie sau păpuși, ci doar jucării care stimulează creativitatea. Cei mici învață să spele vasele sau să creeze un colier în cadrul unui loc special destinat în sala de curs și apoi pot duce creația lor acasă.

gradinita montessori

2. Perioade neîntrerupte de muncă

Unele studii arată faptul că o perioadă neîntreruptă de muncă poate stimula gradul de atenție, concentrarea și disciplina elevilor. De asemenea, poate îmbunătăți funcțiile sociale, precum auto-reglarea și auto-controlul. În acest sens, Jacqueline Cossentino, educator Montessori, consideră că un timp neîntrerupt de muncă se ridică la același nivel de conștientizare precum meditația. Prin urmare, poate avea beneficii similare asupra gradului de concentrare și auto-control. "Concentrarea profundă reprezintă fundamentul pedagogiei Montessori și a antrenamentului atenției. Așa cum exerciții constante de meditații permit unei persoane să devină mai calmă, mai conștientă și în general cu un auto-control mai bun în perioadele lipsite de meditație, fondatoarea acestei metode de educație a descoperit că atunci când copiii sunt profund concentrați asupra unui scop lucrativ, apar competenție sociale ridicate ce presupun calm și echilibrare."

3. Învățarea concretă

De asemenea, există beneficii binecunoscute la învățarea concretă. În această situație elevii apelează la o cogniție corporalizată: învață folosindu-se de propriile minți și trupuri. Folosindu-și mâinile pentru a sorta și a lucre cu diverse obiecte, își antrenează simțurile. Prin urmare, învață mai repede și mai eficient. Și adesea devin mai concentrați și mai implicați. După cum explică un expert în metoda Montessori: "Există cercetări numeroase care indică faptul că mișcarea și cogniția sunt strâns legate una de alta. Oamenii reprezintă spațiile și obiectele mai bine, emit judecăți mai rapid și mai precis, își amintesc mai bine diverse informații și prezintă o cogniție socială superioară când mișcările lor sunt aliniate cu lucrul la care se gândesc sau pe care îl învață. Sălile de clasă tradiționale nu sunt capabilă să capitalizeze relația dintre mișcare și cogniție. În schimb, Montessori se bazează pe mișcare."

4. Dezvoltare socială și colaborare

Într-o clasă Montessori copiii sunt grupați pe diferite categorii de vârstă și încurajați să colaboreze și să se ajute unul pe altul. Această structură pentru mediul de învățare încurajează copiii să împartă și să lucreze în mod cooperativ pentru a explora diferite zone ale curriculei Montessori. În baza naturii mediului clasei, copiii învață să se respecte unul pe altul, să dezvolte aptitudinile de a rezolva colaborativ o problemă și de a clădi un simț al comunității.

5. Copiii pot învăța o a doua limbă străină

Multe școli Montessori predau o limbă străină alături de limba engleză de la o vârsă fragedă, în baza premisei că cei mici sunt capabili să asimileze mai rapid și mai ușor mai multe limbi străine înainte de vârsta de 6 ani. În unele cazuri, pedagogul Montessori poate fi un vorbitor nativ al limbii respective, prin urmare poate învăța copilul despre cultura, obiceiurile și tradițiile unei țări.

6. Copilul tău poate fi mai curios

Un curriculum ales manual este creat pentru fiecare copil în baza intereselor și stilului de învățare. De exemplu, dacă fiica ta este pasionată de dinozauri poate alege să citească o carte despre aceștia și apoi poate modela unul din lut. Folosindu-se de aceste obiecte, pedagogii o pot ajuta apoi să învețe primele noțiuni de matematică, precum adunarea.

gradinita montessori

7. Copilul tău poate rămâne în urmă în anumite domenii

Când cei mici aleg ce învață, unele domenii pot rămâne neexplorate, mai ales când sunt 30 de copii într-o grupă. Deoarece nu există teste tradiționale într-o școală Montessori, iar pedagogul nu este prea activ, va fi dificil de realizat o evaluare cu privire la faptul dacă fiecare copil a asimilat temele pe care le învață.

8. Copilul tău poate, de asemenea, să fie mult avansat în alte domenii

De exemplu, dacă al tău copil este excelent la citit, pedagogii săi nu-l vor îndemna să citească aceleași cărți ca și pe restul, ci unele mai avansate, chiar încurajându-l să scrie propriile povești (cu toate că depășesc nivelul lui de cunoștințe). Astfel, un copil de grădiniță poate ajunge să citească și să înțeleagă cărți pentru liceu.

9. Copilul tău se poate acomoda cu greu la o școală tradițională

Unii părinți optează pentru grădinița și școala Montessori, iar apoi trimit copilul la o școală cu structură tradițională. Dacă al tău copil este obișnuit să își aleagă propriul curriculum și să inițieze propriul proces de învățare, se poate plictisi sau descuraja când învățarea are loc prin lectură și nu prin folosirea mâinilor.

10. Copilul învață în mod natural auto-disciplina

Deși metoda Montessori permite copiilor să aleagă activitățile pe care le doresc zilnic, pentru durata dorită, există unele reguli de bază care sunt aplicate de pedagog. Acest mediu învață copiii în mod natural auto-disciplina și rafinează abilități importante precum concentrarea, auto-controlul și motivația.

11. Copilul își poate descoperi pasiunea

Când este liber să încerce câte activități dorește, copilul va gravita în mod natural către cele care îl atrag. Și când cel mic are permisiunea de a învăța matematică, științe și orice alt subiect prin pasiunea pentru desen, de exemplu, va deveni mai încrezător în abilitățile sale ca artist și elev.

Citește și: Tu ai alege eficienta metoda Montessori in educatia copilului tau? 

Surse: 

www.purewow.com; www.ourkids.net; http://montessoriacademy.com.au; www.education.com

Noutati de la Qbebe

INSCRIE-TE la newsletter-ul Qbebe si primesti ultimele noutati.

Email
Data nasterii bebelusului    
 

Articole asemanatoare

Adaptarea copilului la gradinita Adaptarea copilului la gradinita
Prima zi de gradinita Prima zi de gradinita
Copilul meu isi face prieteni la gradinita Copilul meu isi face prieteni la gradinita
Mami! Nu-mi place la gradinita! Mami! Nu-mi place la gradinita!

Articole Lifestyle

Nu se mai poartă fusta lungă. Care este lungimea HOT din vara 2018 Nu se mai poartă fusta lungă. Care este lungimea HOT din vara 2018
Luna Plină în Săgetător predispune zodiile la infidelitate Luna Plină în Săgetător predispune zodiile la infidelitate
La ce să fii atentă când cumperi shaorma ca să nu te îmbolnăvești La ce să fii atentă când cumperi shaorma ca să nu te îmbolnăvești
Nu se mai poartă fusta lungă. Care este lungimea HOT din vara 2018 Nu se mai poartă fusta lungă. Care este lungimea HOT din vara 2018

Alte articole care te-ar putea interesa


Editorial Qbebe
scris de Maria Ionescu
Mi-am lăsat copilul să plângă până s-a liniștit singur și nu am niciun regretNimeni nu își dorește ca bebelușul său să fie trist. Mai ales o mamă. Dar să îți înveți copilul să adoarmă singur noaptea și să stea liniștit până dimineața presupune aproape...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Am testat piureurile organice Annabel Karmel și ne declarăm încântate. Atât eu cât și cea micăMă numesc Gheorghe Teodora Camelia, sunt mămica a doi copii minunați, un băiețel în vârstă de 3 ani și o fetiță de 1 an. Nu obișnuiesc să achiziționez din comerț produse gata ambalate destinate meselor...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny

Naste natural

Contraceptia dupa nastere: cum sa eviti sarcina in mod natural

Contraceptia dupa nastere: cum sa eviti sarcina in mod natural

Fie din motive ce tin de alaptare, fie din atentia pentru o stare buna de
MAI MULT

Cum sa iti activezi hormonii pentru a avea o maternitate usoara

Cum sa iti activezi hormonii pentru a avea o maternitate usoara

Toate mamicile isi doresc sa aiba parte de o maternitate cat mai usoara. Iata
MAI MULT

14 lucruri care se intampla in corpul tau cand ramai insarcinata

14 lucruri care se intampla in corpul tau cand ramai insarcinata

Cand ramai insarcinata in corpul tau au loc o serie de modificari, care de care
MAI MULT

Bebee

sigur.info-fii sigur pe net