8 sfaturi: ajutor pentru parinti care au copii in clasa I

8 sfaturi: ajutor pentru parinti care au copii in clasa I

Raluca Cristea

Pregatirea copilului pentru clasa I este un subiect intens dezbatut de parintii cu copii mici. Lasand la o parte provocarile de care are parte piciul in primul lui an de scoala, exista una sau doua persoane care depun eforturi serioase pentru ca totul sa mearga bine. Si cum de obicei tata este parintele mai ocupat, greul revine mai mult mamei. Nu putine sunt mamele care recunosc, cu greu ce-i drept, cat de dificil este si cat de obosite se simt dupa primul an de scoala al copilului lor.

Asa cum te-ai obisnuit, QBebe te scoate din orice incurcatura. Si de data aceasta, noi avem solutia pentru parintii sau mamicile speriate de gandul clasei I: 8 solutii - ajutor pentru parinti cu copii in clasa I. Asadar, sa aflam mai multe!

1. Comunica  atent cu invatatoarea!

Cu siguranta o sa faci cunostinta cu invatatoarea insa trebuie si sa tii legatura cu ea. Iar daca face parte din cele cu un adevarat simt pedagogic, atunci relatia dintre voi ar trebui sa mearga ca pe roate.

Asadar, mergi la sedintele cu parintii, vorbeste cu invatatoarea in particular si tine cont de recomandarile ei. Daca ti se pare ca micutul se confrunta cu anumite probleme, explica-i despre ce este vorba si povestete-i cum decurge rezolvarea temelor.

Cere-i sfaturi si mentine legatura cu ea, astfel copilul va invata si se va adapta mult mai usor. Si tu te vei simti mai linistita, stiind ca ai cumva mai mult control asupra situatiei.

2. Obisnuieste copilul cu programul de dimineata!

Treptat, copilul trebuie sa invete sa aiba un program, altfel decat cel de la gradinita. In acest sens, tu trebuie sa dai dovada si de blandete si de fermitate in acelasi timp, dar si de perseverenta. In fiecare dimineata, stabileste planul de bataie: trezeste-l, asigura-te ca merge la baie si se spala, apoi pune-i micul dejun si lasa-l sa manance. Intre timp, tu ii poti pune pachetelul in ghiozdan sau te poti asigura ca incaltamintea si hainutele arata foarte bine, apoi il lasi sa se imbrace si... la scoala!

Este mai bine sa il lasi sa se descurce cat se poate de mult singur, ghidandu-l doar cand e nevoie. Astfel, se va obisnui de mic cu responsabilitatea, isi va mari increderea in sine si va respecta programul fara sa faca nazuri.

3. Respectati ora si ordinea temelor!

Pe cat de mult posibil, copilul trebuie sa isi faca temele la aceeasi ora si intotdeauna sa respecte o anumita ordine: temele de la orele din ziua respectiva trebuie facute in aceeasi zi, chiar daca ora urmatoare este peste cateva zile. Astfel, nu va uita niciodata de vreo tema si mai ales, isi va consolida mult mai bine cunostintele, ceea ce a aflat in ziua respectiva fiindu-i proaspat in minte.

Totusi, unii copii, printre care poate si copilul tau, se simt coplesiti de volumul mare de exercitii pe care il au de facut. In acest caz, poti imparti temele in 2 jumatati: o jumatate o rezolva astazi si cealalta jumatate, maine. Sunt sigura ca vei gasi o metoda astfel incat micutul sa nu se suprasolicite.

4. Invata-l cum trebuie sa isi faca temele!

In acest caz, a-l invata cum sa isi faca temele nu inseamna a-i arata cum se rezolva exercitiile, ci a-i oferi tocmai independenta in rezolvarea temelor.

Lasand copilul sa isi rezolve temele singur, te vei scuti si pe tine de oboseala. Cat timp el isi face temele, tu te poti odihni in camera alaturata. Dupa ce te-ai asigurat ca a inteles ce trebuie sa faca, explica-i ca trebuie sa rezolve singur temele si daca nu stie, sa isi dea silinta, incercand mai multe variante. Apoi,trebuie sa te abtii sa il ajuti oricat de mult ti s-ar parea ca se chinuie.

In plus, unii copii pot apela la santajul sentimental, iar daca pici in capcana nazdravanului, iti va fi foarte greu sa remediezi situatia. Oricat de greu ti s-ar parea la inceput, copilul chiar se poate descurca si singur.

5. Temele si ciornele!

Din nou, apelez la comunicarea cu invatatoarea! Afla daca micutului ii este permis sa isi faca tema mai intai pe ciorna, apoi sa o treaca pe curat.

Multe invatatoare nu permit rezolvarea temelor intai pe ciorna, deoarece considera ca un astfel de obicei suprasolicita sistemul nervos al micutului, neadaptat inca cu un ritm de munca mai mare. Suprasolicitarea poate surveni din cauza faptului ca micutul este nevoit sa scrie tema practic de 2 ori, sa oboseasca sau sa isi deformeze scrisul din cauza oboselii.

Pe de alta parte, invatatoarea trebuie sa aiba in vedere greselile micutului, pentru a le putea corecta! Le va putea vedea daca micutul scrie direct pe caietul de teme. Scopul tau intr-o astfel de situatie este sa incurajezi copilul sa scrie direct si sa inteleaga ca, orice gresala poate fi corectata prin munca si vointa.

Copilul chiar sufera cand un sir de litere sau cifre nu ii iese asa cum trebuie, insa tu trebuie sa fii langa el si sa ii explici ca puteti repara impreuna gresala. Totusi, nu il obisnui ca la orice gresala sa fii langa el sa il ajuti! Greselile ajuta si ele: stimuleaza autocritica si autoaprecierea!

6. Munca e munca, joaca e joaca!

Pentru binele lui atat la scoala cat si acasa, dar mai ales pentru odihna ta, invata-l pe copil de mic sa isi stabileasca o minima ordine pentru tot ceea ce face!

Cand isi face temele sau cand trebuie sa isi faca curat in camera se invarte de colo colo? Ba ii este sete, ba ii este foame, ba trebuie sa stea zeci de minute prin baie, ba il cheama copiii la joaca pe afara...  Impune-ti punctul de vedere! Pana nu isi termina temele, nu iese afara la joaca!

Obisnuieste-l sa mearga la baie sau sa bea apa si sa manance inainte sa se aseze la birou, sau si mai bine, ora de lucru sa se desfasoare dupa masa de pranz sau dupa gustarea de dupa amiaza.


7. Nu uita de distractie si recreere!

O alta practica, extrem de sanatoasa dealtfel, care va va ajuta sa treceti mai bine peste clasa I, este timpul liber petrecut in natura. Integrati in rutina zilnica o ora de plimbare prin parc sau intr-un loc special amenajat pentru copii. Poate ai la dispozitie si un loc pentru parinti unde te poti relaxa si poti schimba pareri cu alte mamici.

Timpul petrecut impreuna altundeva decat in casa, va va relaxa si va va apropia.

8. Fii si tu un mic invatacel!

Credeai ca ai scapat de acumularea informatiilor? Nicidecum! Este o perioada excelenta sa iti improspatezi memoria cu vechi si noi cunostinte de limba romana, exercitii de matematica si perspicacitate, chiar si o limba straina, de preferat cea pe care o studiaza si micutul tau la scoala!

Manifestandu-ti interesul fata de ceea ce invata prichindelul la scoala, iti vei manifesta interesul pentru educatia si siguranta lui. In plus, nu strica deloc sa te simti mai sigura pe tine cu ceva cunostinte in plus. Vei fi uimita de cat de mult au evoluat copiii si cat de multe invata la scoala in ziua de azi!


Nu uita! Chiar daca sunt alti copii in clasa mai buni decat copilul tau, asta nu inseamna ca lucrurile nu vor sta mult mai bine. Nu te panica si nu exagera! Fiecare copil este unic si se adapteaza in felul lui!

 

Articolul urmator
"De ce sunt obligată să schimb scutecul unui copil de 6 ani, elev în clasa la care predau?" O profesoara indignată rupe tăcerea
"De ce sunt obligată să schimb scutecul unui copil de 6 ani, elev în clasa la care predau?" O profesoara indignată rupe tăcerea

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    10 sfaturi utile pentru viitorii tătici care vor să fie de ajutor în momentul nașterii
    10 sfaturi utile pentru viitorii tătici care vor să fie de ajutor în momentul nașterii

    Momentul nașterii este unul cel puțin emoționant, atât pentru viitoarea mămică, dar mai ales pentru mândrul tătic căruia îi revine sarcina de a fi alături de...

    Minciună sau imaginaţie bogată? Sfaturi pentru părinţi să le deosebească
    Minciună sau imaginaţie bogată? Sfaturi pentru părinţi să le deosebească

    Ţi s-a întâmplat să îţi auzi copilul spunând tot felul de lucruri care par incredibil de neadevărate? Atunci aceste sfaturi pentru părinţi s-ar putea să te...

    Nu am invitat toată clasa la petrecerea de ziua fiului meu și mamele celorlalți copii m-au făcut nesimțită
    Nu am invitat toată clasa la petrecerea de ziua fiului meu și mamele celorlalți copii m-au făcut nesimțită

    Viața socială a mamelor printre alte mame este foarte dificilă. Uneori este o adevărată telenovelă, cu intrigi, scandaluri și depresii, cu certuri și răutăți și bârfe...

    Femeile sau cuplurile care nu pot face copii vor primi ajutor de la stat în valoare de până la 15.000 de lei
    Femeile sau cuplurile care nu pot face copii vor primi ajutor de la stat în valoare de până la 15.000 de lei

    Începând din luna decembrie, Guvernul va acorda câte 15.000 de lei celor care au nevoie de fertilizare în vitro. Anunțul a fost făcut ieri, de ministrul Familiei,...

    Părinții unor elevi de clasa a VII-a din Cluj trebuie să plătească daune morale unei profesoare în valoarea de 30.000 de lei. Cadrul didactic a fost ironizat de copii pe internet
    Părinții unor elevi de clasa a VII-a din Cluj trebuie să plătească daune morale unei profesoare în valoarea de 30.000 de lei. Cadrul didactic a fost ironizat de copii pe internet

    O profesoară din Cluj a primit daune morale de la părinții unor elevi care au ironizat-o pe internet. Toată povestea mai jos.

    Sfaturi pentru părinți de la experții în educație sexuală
    Sfaturi pentru părinți de la experții în educație sexuală

    Pe măsură ce copiii cresc, nu numai că devin din ce în ce mai dornici să descopere lumea din jur, ci și să afle cât mai multe lucruri despre corpul lor. În aceste...

    Sfaturi pentru părinți: Cum facem față unui adolescent rebel?
    Sfaturi pentru părinți: Cum facem față unui adolescent rebel?

    Printre marile provocări din viața de părinte se regăsește și aceasta: să faci față perioadei în care copilul tău este adolescent. Devenind tot mai independent și mai dornic...

    Ajutor! Ambii mei copii sunt dependenți de ecrane!
    Ajutor! Ambii mei copii sunt dependenți de ecrane!

    Ajunsă la capătul puterilor, o mamă cere disperată sfaturi în mediul online pentru a gestiona dependența de telefon a băieților ei. Sfaturile primite sunt de bun augur, demne de...

    © 2024 Qbebe