Copilul meu are probleme la gradinita: cum il ajut?

Copilul meu are probleme la gradinita: cum il ajut?

Ioana-Catalina Pavel

Asa cum tu te duci la serviciu si intampini, zilnic, tot felul de probleme pe care trebuie sa le rezolvi, la fel si copilasul tau are "serviciul" lui, gradinita, unde se confrunta cu diferite situatii care pot deveni "problematice". Trebuie sa ai multa atentie si grija cum te raportezi la ele.

Problemele cu care s-ar putea confrunta copilul tau la gradinita ar putea fi:

-adaptarea si integrarea in grup
-conflict cu un anumit coleg
-cearta "nedreapta" din partea educatoarei
-invatarea unei poezii/cantec pentru serbare
-afectiunea pentru o anumita fata/baiat


Adaptarea la grup

Gradinita este prima comunitate, prima societate mai larga, la care copilul este chemat sa se adapteze si integreze. Daca valorile pe care le-a intalnit si insusit in familie nu coincid cu cele pe care le intalneste la gradinita, la doamna, la ceilalti copilasi, atunci, inevitabil vor aparea anumite probleme de integrare in grup. Nu-l lasa sa le faca fata singur.

Ce poti face tu?

Indeamna-l cat mai mult sa ti se deschida, sa vorbiti. Intalnirea lui cu mediul de la gradinita, o doamna care ii spune ce sa faca, niste copii noi cu care trebuie sa lucreze, sa creeze si sa se joace, este ceva nou. Modul in care reactioneaza copilul tau la situatiile noi sunt indicii valoroase care pot spune multe despre personalitatea si abilitatile lui de comunicare. Spune-i de la inceput cum va fi la gradi, ce va trebui sa faca si el si toate celelalte.

Daca este singurul copil, exista mai multe sanse sa aiba probleme cu adaptarea la grup. Inscrie-l la diferite cercuri pentru copii: dans, inot, gimnastica, karate. Astfel de activitati pot incuraja mult copilul sa fie mai deschis in fata „strainilor" si sa permita  stabilirea unei legaturi intre ei.

Conflict cu un coleg

Copilasii se imprietenesc de regula destul de rapid in mediile de joaca. Exista, insa, si cazuri cand auzi pe unul dintre copii ca incepe sa urle ca tocmai i-a fost luata jucaria...Ce-i de facut? In acesti „7 ani de-acasa", este bine sa il inveti si cum sa imparta jucariile. Copiii isi arata de mici trasaturile principale de caracter si devin „vizibile" mai ales in momentele de socializare.

 

Ce poti face tu?

Daca copilul tau se plange de cateva ori in sir din cauza unui coleg anume, ca ii vorbeste urat, ca ii ia mereu jucariile, il paraste doamnei tot timpul sau are alte comportamente ostile fata de el, atunci este bine sa te duci la gradinita si sa vezi despre ce este vorba. Discuta situatia cu doamna educatoare, personal sau in cadul sedintelor cu clasa, si chiar cu mama colegului respectiv, daca lucrurile sunt cu adevarat serioase.

Daca stii ca micutul tau are acest gen de reactii in anumite situatii cand este pus sa interactioneze cu ceilalti colegi, atunci este de dorit sa ai o discutie prealabila, sau chiar mai multe cu doamna educatoare. Este foarte important ca si tu sa ii cunosti colegii copilului tau si mai ales ce fel de om este cel care va avea grija de copilul tau cateva ore bune din zi, timp de 1 sau 2 ani.

A fost certat de doamna educatoare

 

Este necesar sa fii foarte atenta, poate si mai atenta decat erai pana acum la copilasul tau si la comportamentul acestuia, in aceasta perioada de inceput de scolarizare.

Daca il stii mai introvertit, mai „singuratic", atunci este bine sa insisti sa deschizi dialoguri. Daca il vezi mai posac ca de obicei, sau ca se insingureaza mai des in ultima vreme, acest comportament poate fi un semn de intrebare: copilul tau iti ascunde ceva.

 

Cum rezolvi tu?

S-ar putea sa fie vorba despre o cearta de care tocmai a a avut parte. Poate ca nu a inteles nici ce a gresit, poate ca este prima oara cand il cearta altcineva in afara de mami si tati. Oricare ar fi motivul, este bine sa dai fuga in camera lui, cu mult calm si blandete si „sa il tragi de limba". Daca nu vrea sa iti spuna, desi ai insistat mult, respecta-i alegerea dar comunica-i decizia ta in acest caz, aceea de a vorbi personal cu educatoarea.

Dupa ce ai aflat despre ce este vorba, fie de la el, fie de la educatoare (in cel mai bun caz de la amandoi!), ia o decizie. Daca intr-adevar, educatoarea a avut un comportament inadecvat fata de copilul tau, poate ca cel mai bine ar fi sa ii cauti o alta educatoare. Daca micutul este cel care a gresit si este posac pentru ca nu vrea sa isi recunoasca greseala, atunci este bine sa ii arati ca a gresit si chiar sa il obligi sa isi ceara iertare.

Poezia pentru serbare


Atunci cand copilul tau „te deranjeaza" mereu ca vrea sa iti spuna poezia lui pentru serbare, nu il ignora. Te deranjeaza mereu tocmai ca acest lucru este foarte important pentru el, si are nevoie de tine sa il incurajezi, sa il sustii si sa il verifici daca este pregatit pentru „marele eveniment".

Copilul tau nu are probleme cum ar fi achitarea gazului si a luminii sau neintelegerile cu seful. El are o poezie de invatat in loc, si tu esti prietena lui cea mai buna. Da-i importanta care se cuvine, si asculta-l cu luare aminte. Acesta este inca un moment in care va puteti consolida prietenia.

Copilasul meu, indragostit?

 

Sigur ca nu poate fi vorba de „indragostire" in adevaratul sens al cuvantului, dar acolo, o flacaruie, s-a aprins. Dupa varsta de 5 ani, copiii deja se percep diferit in functie de sexe, si pot simti atractii fata de sexul opus.

Daca ai o fetita mai sensibila, vei avea parte chiar de mici povesti de dragoste si impartasirea visurilor despre casatoria ei cu Georgel de la grupa mare.

 

 

Cum reactionezi tu?

Este foarte important sa o asculti pana la capat si sa o iei in serios. Spune-i ca ii intelegi sentimentele, dar ca daca vrea sa se convinga ca sunt adevarate si ca si el simte la fel, ar trebui sa astepte putin, macar o luna, doua, sa vada ce se intampla. Propune-i sa vorbiti atunci din nou despre asta, fara ca tu sa ii pierzi din vedere comportamentul zilnic. Pastreaza-ti permanent aceasta deschidere, pentru a-si castiga increderea in tine si a-ti spune "tot".

Copilul tau ce probleme intampina la gradinita?

Articolul urmator
Fiul nostru e perfecționist și se supără foarte tare atunci când face o greșeală. Cum să îl ajut?
Fiul nostru e perfecționist și se supără foarte tare atunci când face o greșeală. Cum să îl ajut?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Fiica mea de 4 ani e foarte timidă la grădiniță. Cum pot să o ajut?
    Fiica mea de 4 ani e foarte timidă la grădiniță. Cum pot să o ajut?

    Mămica unei fetițe extrem de timidă la grădiniță și-a manifestat îngrijorarea cu privire la comportamentul copilașului, în mediul online. Răspunsurile internauților vin...

    Soțul meu a fost grav bolnav și eu am refuzat să-l ajut
    Soțul meu a fost grav bolnav și eu am refuzat să-l ajut

    Atunci când ești răcită sau bolnavă, foarte rar se întâmplă să stai la pat. Nu pentru că nu ai vrea sau pentru că nu ai simți nevoia să te odihnești, ci pentru...

    Soțul meu nu își împarte banii cu mine. Așa că am refuzat să îl ajut cu plata tratamentului medical
    Soțul meu nu își împarte banii cu mine. Așa că am refuzat să îl ajut cu plata tratamentului medical

    Fiecare cuplu stabilește încă de la început reguli cu privire la viața în doi. Printre aceste reguli se află și cele care țin de gestionarea banilor. Dacă în...

    În prima zi de grădiniță mi-am insultat educatoarea la sfatul tatălui meu. Trauma acelei zile mă urmărește și azi
    În prima zi de grădiniță mi-am insultat educatoarea la sfatul tatălui meu. Trauma acelei zile mă urmărește și azi

    În prima mea zi de grădiniță am intrat în bucluc pentru că i-am spus educatoarei mele Doamna Half-A-Hamburger. Numele ei era, de fapt, Doamna Hoffenberg, dar tatăl meu m-a...

    Probleme de socializare: cum le recunoști la copilul tău și ce este de făcut?
    Probleme de socializare: cum le recunoști la copilul tău și ce este de făcut?

    Abilitățile sociale sunt utile la orice vârstă, ajutându-ne să ne conectăm cu ceilalți și să avem interacțiuni marcate de succes. Aceste abilități încep să se...

    Diagnosticul meu de ADHD mă ajută să fiu o mamă bună pentru copilul meu, recent diagnosticat cu aceeași boală
    Diagnosticul meu de ADHD mă ajută să fiu o mamă bună pentru copilul meu, recent diagnosticat cu aceeași boală

    O mamă care are ADHD susține că diagnosticul său o ajută să fie o mamă bună pentru fiica sa, care a fost recent diagnosticată cu aceeași tulburare. Descoperiți cum anume, în...

    Fiica mea de 5 ani își ignoră tatăl cu desăvârșire. Cum pot să-i ajut?
    Fiica mea de 5 ani își ignoră tatăl cu desăvârșire. Cum pot să-i ajut?

    „Soțul meu e un bărbat și un tată cât de poate de iubitor. Cu toate acestea, fiica noastră de 5 ani nu se joacă, nu vorbește cu el și nici măcar nu se uită în...

    © 2024 Qbebe