Dezvoltarea copilului: Cât de importantă este comunicarea eficientă dintre părinți si grădiniță

Dezvoltarea copilului: Cât de importantă este comunicarea eficientă dintre părinți si grădiniță

Irina Olteanu - Redactor Senior

O comunicare eficientă dintre părinți și grădiniță poate contribui în mod real la dezvoltarea copilului. Cum poate fi îmbunătățită această comunicare, alături de sfaturi pertinente pentru părinți și recomandări din partea specialiștilor veți putea citi în rândurile următoare.

Informații despre comunicarea dintre părinți și grădiniță

Comunicarea dintre părinți și copii este crucială în anii timpurii ai călătoriei educaționale a copilului. Îți cunoști cel mai bine copilul când intră pentru prima dată în mediul școlar și, oferindu-i educatorului o perspectivă cu privire la modul în care îl poate ajuta să reușească, vei contribui la crearea unui mediu de învățare care tinde să susțină succesul copilului. De altfel, educatorul are și alți copii cărora le poartă de grijă și poate dura un timp îndelungat pentru ca acesta să cunoască toate punctele slabe și forte ale micuților din grupă.

Modalitatea în care are loc comunicarea și interacțiunea dintre părinți și grădiniță influențează extinderea și calitatea implicării de acasă a părinților în ceea ce privește procesul de învățare al copiilor. De exemplu, instituțiile care comunică mai degrabă situaţiile legate de problemele copiilor în loc să le recunoască performanțele vor decuraja implicarea parentală determinând părinții să simtă că nu-și pot ajuta efectiv copiii. De asemenea, și părinții beneficiază în urma unei implicări corespunzătoare în educația copiilor, obținând idei cu privire la modul în care îi pot ajuta și susține pe cei mici și învățând mai multe despre curriculă și despre cum funcționează. Poate cel mai important, părinții beneficiază devenind mai încrezători cu privire la valoarea implicării lor în mediul preșcolar, ei dezvoltând automat un nivel ridicat de apreciere pentru rolul important pe care-l joacă în educația copiilor.

comunicarea eficienta

Iată modalitățile concrete în care părinții pot contribui: 

- Cunoscând ce modificări apar în practicile și instruirea preșcolară. Părinții care nu sunt informați nu pot participa pe deplin în școli.
- Părinții care își cunosc cel mai bine copiii se află în cea mai oportună ipostază de a informa școlile despre nevoile și capacitățile copiilor și sunt implicați profund în succesul celor mici
- Părinții care sunt parțial informați trebuie să se bazeze pe mass-media și pe politicieni pentru a obține informațiile necesare și nu cunosc modul de predare și învățare și nici modul în care acționează cadrele didactice

Iată și barierele din calea implicării parentale:

- Constrângeri economice și de timp - pot apărea atât pentru părinți, cât și pentru educatori.
- Abilități interpersonale: demonstrează în mod conștient abilități interpersonale bune deoarece acestea pot sprijini relația părinte/educator. Lăsați educatorul să afle ce este mai bine pentru copil deoarece și el dorește în principiu același lucru
- Educatorii privesc uneori părinții ca fiind distanți și cu o atitudine ostilă, prin urmare este bine să rămâneți implicați și să vă concentrați eforturile pentru a funcționa ca o echipă cu educatorul/educatoarea.

Există în acest sens dovezi semnificative că implicarea părinților aduce beneficii și elevilor, inclusiv crescând nivelul realizărilor lor academice. Alte avantaje ce merită menționate - motivație crescută pentru învățare, comportament îmbunătățit, prezență regulată și o atitudine pozitivă cu privire la mediul școlar în general.

Citeşte şi: Când copilul nostru ne inspiră să schimbăm viitorul

Strategii eficiente de comunicare

- Inițiere: educatorii ar trebui să inițieze o legătură imediat ce află ce copii fac parte din grupă pentru anul școlar respectiv. Contactul poate avea loc prin intermediul unui telefon introductiv sau printr-o scrisoare de prezentare
- Eficiență: adulții trebuie să comunice imediat ce a fost identificată o problemă pentru a fi găsită o soluție. O așteptare îndelungată poate crea probleme noi, eventual ca urmare a frustrării celor direct implicați
- Consistență și frecvență: părinții doresc un feedback frecvent și continuu cu privire la modul de evoluție al copiilor
- Monitorizare: părinții și cadrele didactice doresc fiecare în parte să vadă că pun în aplicare în mod real ceea ce au spus
- Claritate și utilitate a comunicării: părinții și profesorii trebuie să dispună de informațiile necesare pentru a-i ajuta pe copii într-o formă și folosind un limbaj care are sens

comunicarea eficienta

Sfatul specialistului

Doamna Simona Cernea, Psihoterapeut cognitiv comportamental si Psiholog Clinician pe care o puteți găsi la https://www.facebook.com/Pentru-suflet-Psiholog-Simona-Cernea-626081074129000/ a avut amabilitatea de a ne răspunde la următoarele întrebări:

- Ce rol joacă o comunicare eficientă între grădiniță și părinți în crearea unei relații benefice? În ce mod este influențată dezvoltarea copilului de către această comunicare?

Ca în cazul oricărei relații, de altfel, comunicarea joacă un rol foarte important, ca să nu zic chiar un rol cheie. Cu cât ambii parteneri ai unei relații, în acest caz educatori și familie, au o comunicare mai bună, cu atât relația se îmbunătățește. O comunicare bună înseamnă o comunicare asertivă, deschisă și empatică, în care fiecare dintre cei doi parteneri de discuție știe să asculte, să își explice punctul de vedere, să încerce să înțeleagă și punctul de vedere al celeilalte părți și să nu dorească să îl impună pe al său cu forța. Mai ales în acest caz, rezultatul oricărei comunicări trebuie să pună pe primul plan binele copilului și nu orgoliul personal al adultului de "a avea dreptate". O comunicare eficientă între cele doua părți, prin care acestea adoptă un numitor comun și acționeaza ca părți ale aceluiași întreg, și anume educația copilului, va duce în timp la o dezvoltare armonioasă a celui mic, care va simți o stabilitate și o continuitate în viața sa. Începând cu gradinița, în viața copilului apar practic noi figuri adulte de autoritate, pe lângă părinți, bunici sau bonă și este deosebit de important ca toți adulții implicați în creșterea și educația unui copil să acționeze la unison, fără a-și submina autoritatea reciproc sau a arunca responsabilități de la unii la alții. Iar pentru acest lucru o comunicare eficientă reprezintă primul pas.

- Ce modalități de comunicare între grădiniță și părinți sunt cele mai productive din punctul dvs. de vedere?

Cele mai productive modalități de comunicare sunt cele care dau rezultate! Așadar, în opinia mea, trebuie ca fiecare diadă educatori-părinți să își găsească punctul de echilibru și modalitatea optimă care îi ajută în acest sens. Pentru unii poate fi vorba de întâlniri față în față, educator-părinte, pentru alții de întâlniri în grup (educatori și toți părinții copiilor dintr-o grupă), sunt cazuri care preferă informările pe e-mail sau caiete fizice în care educatorul să noteze ce este de interes. Personal, consider că echilibru în comunicare se obține printr-un mix al metodelor de comunicare și, indiferent de informările care se fac scris sau telefonic, ar trebui sa existe si întâlniri în care să se poată discuta pe larg problemele apărute și să se contureze strategia de educație, astfel încât fiecare dintre cele două părți să știe care sunt cerințele și să își exprime așteptările.

- În ce mod poate fi încurajată o comunicare eficientă? Ce sfaturi aveți pentru părinți, respectiv pentru educatori?

Indiferent care este modalitatea de comunicare adoptată, trebuie să se ajungă de la simpla informare la un dialog, în care și partenerul de discuție să își exprime punctul de vedere. De asemenea, ambele părți trebuie să își exerseze flexibilitatea. În nicio relație rigiditatea nu aduce un beneficiu. După cum spuneam mai sus, trebuie evitată subminarea autorității celeilalte părți (la acest capitol includ și părinții care vor să fie online nonstop cu grădinița și să poată urmări în timp real tot ce se întâmplă), pasarea responsabilității de la părinți la educatori și invers (acea abilitate trebuia să o învețe la grădiniță, acele noțiuni trebuia să le știe de acasă). Ca o ultima remarcă, mi se pare de dorit ca cel puțin unele dintre întâlnirile părinți-educatori să se desfășoare în absența copiilor, pentru o comunicare mai liberă, fără întreruperi și fără presiunea ca cei mici sa se simtă judecați, neînțeleși sau inadecvați.

Kinderunity, prima aplicaţie dedicată comunicării eficiente dintre grădiniţe şi părinţi

Kinderunity logo Prin urmare o comunicare reciprocă eficientă între părinţi şi educatori reprezintă piatra de temelie a integrării şi dezvoltării copilului în sistemul educaţional şi în modelarea lui într-un adult de succes. Primii ani de grădiniţă sunt de o importanţă crucială în acest sens, fiind primul contact al copilului cu mediul social, prima lui experienţă independentă de mediul confortabil de acasă. Copilul trebuie să se simtă la fel de confortabil, de relaxat şi de liniştit la grădiniţă ca şi acasă, pentru a asimila şi a folosi cu succes tot ceea ce învaţă. Kinderunity elimină barierele de comunicare dintre părinţi şi grădiniţe, astfel încât totul să fie transparent şi folositor.

Kinderunity este o platformă online proiectată pentru specificul educațional, dezvoltată împreună cu profesorii și părinții, astfel încât să acopere toate necesităţile de organizare şi comunicare a unei grădiniţe. Orice persoană care utilizează un PC sau un smartphone poate utiliza cu succes Kinderunity. Scopul Kinderunity este acelaşi cu al unui părinte responsabil şi cu al unui educator dedicat: un copil fericit, educat şi sănătos.

Citeşte şi: Cum arată şi de ce ne trebuie prima aplicaţie pentru grădiniţe şi părinţi

Mulțumim doamnei Simona Cernea pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

Surse:

www.readingrockets.org; www.quora.com; http://theparentacademy.dadeschools.net

Articolul urmator
Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului
Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Dezvoltă comunicarea eficientă între tine și copilul tău
    Dezvoltă comunicarea eficientă între tine și copilul tău

    Consolidarea relațiilor dintre părinți și copii necesită muncă și efort. Meseria de părinte este una dificilă, dar prin menținerea unei relații apropiate și a unei comunicări...

    Importanța microbiotei intestinale în creșterea și dezvoltarea copilului
    Importanța microbiotei intestinale în creșterea și dezvoltarea copilului

    Când vine vorba de sănătatea prichindeilor noștri, noi, mămicile, suntem ca niște leoaice. Îi ocrotim și încercăm să îi protejăm, așa cum știm noi mai...

    Cum îmbunătățești comunicarea părinte-copil
    Cum îmbunătățești comunicarea părinte-copil

    Comunicarea dintre părinte și copil este esențială pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului și pentru menținerea unei relații armonioase în familie. Comunicarea eficientă...

    Statistici îngrijorătoare! 25% dintre părinți consideră că este normal ca un copil să consume ocazional alcool
    Statistici îngrijorătoare! 25% dintre părinți consideră că este normal ca un copil să consume ocazional alcool

    În intervalul mai-noiembrie 2023, „Spirits România” (asociația reprezentativă a producătorilor și distribuitorilor de băuturi spirtoase din România),...

    Dezvoltarea socială a copiilor: de ce sunt importante relațiile de joacă și discuțiile dintre prichindei
    Dezvoltarea socială a copiilor: de ce sunt importante relațiile de joacă și discuțiile dintre prichindei

    Interacțiunea socială îi ajută pe copii să își dezvolte simțul sinelui și să învețe despre așteptările pe care cei din jur le au de la ei. Prichindeii care merg...

    Ce este "pozitivismul toxic" și cât de periculos poate fi pentru copii și părinți?
    Ce este "pozitivismul toxic" și cât de periculos poate fi pentru copii și părinți?

    Probabil ai auzit și tu că este important să păstrezi o gândire și o atitudine pozitivă. Însă este realist și, mai important, benefic, întotdeauna? Vorbim despre...

    Încă puțin și începe școala! 6 trucuri care vor ajuta comunicarea părinte-copil în această perioadă
    Încă puțin și începe școala! 6 trucuri care vor ajuta comunicarea părinte-copil în această perioadă

    Se apropie începerea noului an școlar și știm deja că atât părinții, cât și copiii, trec printr-o perioadă stresantă plină de cumpărături, recapitulări, teme...

    O mamă vrea să ia acasă mâncarea de la grădinița copilului când acesta lipsește. "Am plătit pentru ea"
    O mamă vrea să ia acasă mâncarea de la grădinița copilului când acesta lipsește. "Am plătit pentru ea"

    O mamă din Sydney, Australia a postat pe un grup de parenting, mărturisind că ea consideră că ar trebui să primească porția de mâncare a fiicei sale de la grădiniță, chiar...

    © 2024 Qbebe