Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Structura anului școlar 2016-2017: când încep școala și grădiniţa şi când sunt vacanțele școlare

de Irina Olteanu

Anul școlar 2016-2017 aduce cu el câteva modificări cu privire la data oficială de începere, precum și la modul de organizare al programului Școala Altfel. Informații legate de structura noului an școlar explicată în detaliu alături de opinia unui cadru didactic cu experiență veți afla chiar aici.

Pe cât începe școala

Conform Ordinului MENCS nr. 4577/2016 privind structura anului şcolar 2016-2017 care a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 552 din 21 iulie și este aplicabil de la data apariției, noul an școlar va începe pentru elevi în data de 12 septembrie și se va încheia în data de 23 iunie 2017. În ceea ce privește angajații sistemului de învățământ, anul școlar va fi cuprins între 1 septembrie 2016 și 31 august 2017. Un aspect interesant în acest sens constă în faptul că festivitățile de deschidere sunt programate ulterior datei oficiale de începere, fiind amânate respectiv pentru data de 15 septembrie. O a doua modificare adusă de noul an școlar este reprezentată de faptul că programul Școala Altfel se va desfășura în două etape, prima dintre ele fiind planificată chiar în prima săptămână de școală, respectiv în perioada 12-14 septembrie. Aceasta este destinată acomodării elevilor și a profesorilor cu programul școlar și cu procesul de predare-învățare. A doua etapă trebuie să cuprindă 5 zile consecutive în timpul anului școlar, planificarea acestora rămânând la decizia fiecărei școli în parte.

structura anului scolar

Structura anului școlar 2016-2017

Potrivit Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, anul școlar 2016-2017 va conține 35 săptămâni (32 de săptămâni pentru clasele terminale de liceu și 34 săptămâni pentru elevii clasei a opta, iar învățământul special va avea 37 de săptămâni de cursuri), respectiv un total de 169 zile lucrătoare. Cele două semestre se vor încadra după cum urmează: semestrul I - 12 septembrie 2016-3 februarie 2017, iar semestrul al II-lea - 13 februarie 2017-23 iunie 2017. Perioadele în care elevii vor participa la cursuri sunt 12 septembrie - 16 decembrie 2016, 9 ianuarie - 3 februarie 2017, 13 februarie - 14 aprilie 2017 si 2 mai- 23 iunie 2017.

Vacanțe școlare

Iata si intervalele de vacanță școlară: vacanța de iarnă în perioada 17 decembrie 2016-8 ianuarie 2017, vacanța de primăvară 19 - 30 aprilie 2017 și vacanța de vară 24 iunie - 10 septembrie 2017. În plus, clasele din învățământul primar și preșcolar beneficiaza de o vacanță suplimentară care va avea loc în săptămâna 29 octombrie - 6 noiembrie. De asemenea, conform legii, nu se organizează cursuri în zilele libere prevăzute de lege, respectiv în data de 5 octombrie (Ziua Internațională a Educației), 5 iunie (Ziua Învățătorului) și 1 iunie (Ziua Copilului), însă în funcție de planificările existente la nivelul fiecărei unități de învățământ se pot organiza manifestări speciale. Ținând cont de condițiile climaterice și de specificul școlii pot fi aprobate de către inspectoratele școlare județene modificării ale structurii anului școlar, cu condiția respectării celor 169 zile de cursuri și asigurarea participării tuturor elevilor la examenele și evaluările naționale organizate în sistemul național de învățământ. Vacanța de vară pentru următorul an școlar va avea loc în intervalul 24 iunie - 10 septembrie 2017.

Cea de-a doua etapă din programul Școala Altfel, după cum am menționat, se va desfășura în funcție de ciclurile de învățământ școlarizate în una dintre următoarele perioade: 21 noiembrie - 2 decembrie 2016, 27 februarie - 31 martie 2017 și 15 mai-9 iunie 2017 pentru învățământul preșcolar și primar, respectiv 17 octombrie - 2 decembrie 2016, 27 februarie - 31 martie 2017 și 15 mai - 9 iunie 2017 pentru învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal. Nu se permite din punct de vedere legal ca programul Școala altfel să coincidă cu perioada de susținere a tezelor semestriale, care vor avea loc în principiu la finalul semestrelor, după parcurgerea programei școlare, cu cel puțin 2 săptămâni înainte de finalul semestrului. În anul școlar care s-a terminat, precum și în anii precedenți, acest program se desfășura doar într-o săptămână din luna aprilie. În ceea ce privește organizarea olimpiadelor și a concursurilor școlare naționale, acestea vor avea loc în perioada vacanței de primăvară, anume 19-30 aprilie 2017, pentru ca a se permite participarea elevilor la programul Școala altfel.

În cele din urmă, încheierea anului școlar pentru clasele terminale din învățământul liceal va avea loc în 2 iunie 2017, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 16 iunie 2017.

Toate aceste modificări au fost prezentate sub forma de proiect ce a fost supus dezbaterii publice până la data de 4 iulie 2016.

structura anului scolar

Opinia specialistului

Doamna Violeta Dascălu, director al Școlii Gimnaziale Ferdinand I, profesor de geografie, dar și administrator al Centrului de resurse pentru elevi și părinți din sectorul 2 a avut amabilitatea de a ne răspunde la următoarele întrebări cu privire la structura noului an școlar: 

1. Care este opinia dvs. cu privire la structura anului școlar 2016-2017? 

Viitorul an școlar aduce, după părerea mea, cel mai frumos dar: alegerea Săptămânii Altfel de către fiecare școală! Este săptămâna cea mai iubită de elevi, pentru că totul se derulează după consultare cu elevii, părinții și profesorii. De asemenea calitatea și ineditul activităților este fantastic. În anii anteriori a fost o mare provocare să ne deplasăm în oraș în săptămâna fixată de minister. De asemenea, excursiile sau alte vizite trebuiau programate cu mult timp înainte pentru a găsi mijlocul de transport adecvat. O adevărata aventură!

În rest, structura reproduce ceilalți ani, corespunzător calendarului anual, și respectă sărbătorile legale.

2. Ce sfaturi aveți pentru părinți cu privire la noul an școlar?

Cred ca nu aș putea să le numesc sfaturi, ci rugăminți de bun simț. Prima ar fi legată de iubirea și acceptarea necondiționată a propriilor copii. Nu la modul teoretic, ci demonstrativ. Prea adesea văd copii lipsiți de prezența, atenția, iubirea și acceptarea părinților. Văd copii triști, timizi, cu teamă față de adulți, lipsiți de încredere în ei. Și mai sunt copii care nu sunt lăsați să se manifeste, ci li se impun mereu lucruri care nu au legătură cu ceea ce sunt ei.

Aș mai ruga părinții să aibă un dialog permanent cu școala, să vadă în această instituție partenerul/prietenul său. Avem același țel, binele copilului. Împreună am fi o forță pozitivă și stabilă în viața copiilor.

Dacă am realiza cât de simplu ar fi să conștientizăm că ÎMPREUNĂ este cheia fericirii tuturor!

Mulțumim doamnei Violeta Dascălu pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

Surse:  

www.avocatnet.ro; www.edu.ro; www.digi24.ro

Articole asemanatoare

Adaptarea copilului la gradinita Adaptarea copilului la gradinita
Prima zi de gradinita Prima zi de gradinita
Copilul meu isi face prieteni la gradinita Copilul meu isi face prieteni la gradinita
Mami! Nu-mi place la gradinita! Mami! Nu-mi place la gradinita!

Articole Lifestyle

Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut
Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat
Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu
Șase cauze neobișnuite ale infarctului Șase cauze neobișnuite ale infarctului

Alte articole care te-ar putea interesa


Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Seminar gratuit pentru părinţi: înscrie-te la Ora de Psihologie! Am fost copil, sunt părinte, mă implic, ascult, înţeleg şi iubescPsihologia copilului este mai mult decât un domeniu de studiu, este un univers nemărginit de experiențe, sfaturi și întrebări, de neputințe, frustrări, bucurii, emoții și pasiuni. Psihologia unui copil este...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Atelierele imaginației, un proiect minunat derulat în școli de Cartoon NetworkAtelierele imaginatiei reprezintă un proiect online implementat de către postul de televiziune destinat copiilor Cartoon Network pentru a încuraja imaginația celor mici și a le explica modul de realizare a desenelor lor...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny
Link-uri recomandate

Naste natural

7 lucruri care te ajuta sa te recuperezi mai repede dupa nastere

7 lucruri care te ajuta sa te recuperezi mai repede dupa nastere

Se spune ca sarcina este cea mai grea perioada, insa de fapt, recuperare dupa
MAI MULT

Nasterea naturala: sfaturi cruciale de la mamele cu experienta

Nasterea naturala: sfaturi cruciale de la mamele cu experienta

Orice prima nastere este resimtita mult mai intens de catre o proaspata mamica
MAI MULT

Cele 7 stadii prin care trece o mama in primele luni de la nasterea bebelusului

Cele 7 stadii prin care trece o mama in primele luni de la nasterea bebelusului

Toata lumea cunoaste faptul ca legatura care se creeaza intre o mama si
MAI MULT

Bebee

fibrom uterin

Cauzele apariției fibromului uterin

Există diverși factori care determină apariția fibromului uterin. Deși
MAI MULT

Cele mai frumoase nume de băieți și semnificația lor

Ești în căutarea unui nume deosebit și frumos pentru copilul sau nepotul
MAI MULT

Cum-trebuie-să-ne-convingem-copiii-să-iubească-şcoala

Cum trebuie să ne convingem copiii să iubească şcoala?

Specialiștii recomandă tinerilor părinți să înceapă de timpuriu să le
MAI MULT

Când trebuie tăiat cordonul ombilical

Când trebuie tăiat cordonul ombilical

Legătura dintre mamă şi făt se face prin intermediul cordonului ombilical.
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net