Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Greșeli pe care orice mamă le face când copilul este răcit

de Irina Olteanu

Există, din păcate, o serie de lucruri incorecte din punct de vedere medical pe care și cele mai bune mame le fac când copiii lor sunt răciți. În principal izvorâte din dorința de a-i proteja și de a-i vindeca cât mai rapid, iată ce greșeli pot fi comise pe durata episodului de răceală.

Greșeli legate de administrarea medicamentelor

- nu oferi copilului altă doză decât cea recomandată de medic sau farmacist. Majoritatea dozelor medicamentoase se bazează pe greutatea corporală a copilului (rareori pe vârstă). Substanțele lichide se măsoară în mililitri (necesită o linguriță/seringă specială și precisă pentru administrare)
- repetarea unei doze. Acest incident are șanse mai mari de a surveni în cazul copiilor de vârstă mică, care nu știu să comunice dacă au primit deja medicația. Creează un tabel pe care să-ți notezi administrarea fiecărei doze (pe o coală de hârtie sau chiar pe un abțibild lipit pe medicament, există și aplicații pentru telefon). În cazul în care omiți o doză, nu o dubla pe cea următoare. Cantitatea suplimentară poate conduce la efecte adverse începând de la diaree (cum se întâmplă în cazul antibioticelor) până la leziuni hepatice sau renale (în cazul analgezicelor). Nu uita de faptul că cei mici au organismul diferit de cel al unui adult și un sistem imunitar insuficient dezvoltat.
- nu administra dozele prea aproape una de alta. Cel mai adesea se întâmplă acest lucru cu privire la medicamentele destinate scăderii febrei; poate apărea un supradozaj și cu reacțiile adverse aferente
- nu confunda unitățile de măsură. Nu este nicio problemă dacă rețeta de la medic și prospectul medicamentului nu coincid. Substanțele sunt interpretate de către farmacist pentru a le adapta la fiecare caz în parte.
- administrarea medicației greșite. Citește întotdeauna prospectul și data de expirare a fiecărui produs folosit; există medicamente cu aspect sau denumire similară. Nu schimba recipientul și nu îndepărta eticheta originală a unui medicament. Când nu știi exact care este data de expirare pentru un anumit medicament, întreabă farmacistul (în timp efectul său poate fi redus sau modificat)
- administrarea medicamentului în mod greșit. De obicei calea de administrare este orală, dar o substanță poate fi administrată și în ochi, nas, urechi, pe piele etc. Citește întotdeauna prospectul pentru a afla exact cum se folosește

Citește și: Ce faci cand copilul tau este racit? 

copilul este racit

Sfaturi importante pentru mame responsabile

Șeful departamentul de pediatrie din Centrul Medical al Universității Jersey Shore, Steven Kairys, subliniază faptul că medicamentele nu trebuie administrate de părinți după bunul plac, în special preparate care conțin pseudoefedrină "copilul se poate simți puțin mai bine, dar riscul de efecte adverse este extrem de real". Complicațiile pot include de la hiperactivitate, la hipertensiune și aritmie.

Regula de aur este: citește întotdeauna prospectul înainte de fiecare administrare. Copilul poate crește în greutate sau starea sănătății sale se poate modifica, prin urmare poate necesita un alt dozaj sau chiar un alt medicament. De asemenea, ai grijă de fiecare dată când medicul emite o rețetă că înțelegi perfect medicamentele prescrise (există medicamente cu denumiri asemănătoare).

Cea mai des întâlnită problemă privește administrarea unor medicamente nepotrivite vârstei. Astfel, acetaminofenul nu trebuie administrat bebelușilor mai mici de 3 luni fără recomandarea medicului, iar ibuprofenul nu trebuie adminstrat bebelușilor mai mici de 6 luni. Aspirina este complet interzisă copiilor cu vârsta mai mică de 18 ani deoarece poate conduce la o complicație potențial fatală, sindromul Reye.

Nu administra niciodată un medicament într-un alt scop decât cel pentru care a fost creat (de exemplu, să administrezi un antihistaminic pentru a ajuta copilul să adoarmă pe durata unei călătorii; de cele mai multe ori aceste medicamente au ca efect advers hiperactivitatea și nu somnolența).

În cazul în care ai mai mulți copii, iar unul dintre ei a fost diagnosticat cu o afecțiune, chiar dacă cel de-al doilea (ceilalți) pot prezenta simptome similare, nu înseamnă neapărat că se confruntă cu aceeași problemă de sănătate. Din acest motiv, nu administra medicamente care i-au fost indicate unui anumit copil și celorlalți (de exemplu, un copil cu durere de gât poate suferi de fapt mononucleză, iar administrarea unui antibiotic poate cauza o urticarie îngrozitoare).

Nimeni nu este perfect. Și cele mai bune mame pot face greșeli și pot administra copilului, din greșeală, un medicament nepotrivit (fie din grabă, fie din cauza întunericului etc.). Dacă ți s-a întâmplat și ție, trebuie să comunici întotdeauna acest lucru medicului; acesta este singurul în măsură să te îndrume cu privire la evitarea unor complicații.

O greșeală din păcate extrem de des întâlnită în rândul părinților implică o presupunere că medicamentul funcționează și nu mai trebuie administrat în continuare copilului. Se întâmplă acest lucru îndeosebi cu privire la antibiotice. Acestea trebuie administrate pe toată durata de timp indicată de medic, chiar dacă cel mic prezintă o ameliorare a stării de sănătate. În cazul stopării în mod nejustificat a antibioterapiei poate apărea rezistență la antibiotic (capacitatea naturală sau dobândită a unui microorganism de a rezista efectelor unuia sau mai multor antibiotic), așadar medicamentul nu va mai funcționa pentru îmbolnăvirile ulterioare și va fi necesar unul mult mai puternic.

De asemenea, mulți părinți au tendința de a se panica atunci când copilul are febră. Adevărul este că febra este un semn că sistemul imunitar funcționează. Este o problemă însă atunci când febra vine însoțită de convulsii și necesită consult specializat.

În continuarea precizării anterioare, nu este o variantă bună nici aceea de a nu verifica deloc temperatura corporală a copilului. Pentru bebeluși în special febra poate reprezenta o problemă gravă de sănătate (poate ascunde o infecție în organism) și necesită consult medical de urgență. Cea mai corectă estimarea a temperaturii corporale este la nivel rectal.

Atunci când ajungi în cabinetul medical nu uita să comunici medicului toate medicamentele care i-au fost administrate copilului, inclusiv suplimentele alimentare. Conform directorului de calitate și siguranță în pediatrie de la Centrul pentru Sănătatea Copilului al Spitalului Presbiterian din New York, Rainu Kaushal, "medicii trebuie să cunoască orice substanță care se poate afla în organismul copilului care ar putea interacționa cu un medicament sau i-ar putea reduce eficacitatea".

copilul este racit

Sfatul specialistului 

Doamna doctor Filip Cristiana, Medic Specialist Pediatrie, Clinica Gral Băneasa / Clinica de Diagnostic Gral  ne-a oferit următoarele informații despre greșelile pe care le fac cel mai adesea mamele când au copiii răciți:

Cea mai frecventă greșeală pe care mamele o fac atunci când copiii lor sunt răciți este administrarea medicației fără consultul unui medic și mai ales administrarea antibioticelor, în situația în care cele mai multe dintre răceli sunt virale. O mamă, care nu este medic, nu poate aprecia întotdeauna corect gravitatea bolii, riscând să administreze un tratament fie în exces, fie care este ineficient sau care determină o agravare a bolii copilului.

De asemenea, unele mame nu cunosc metodele fizice de scădere a temperaturii, ținând copiii îmbrăcați cu haine groase, nu îi hidratează suficient, nu știu să efectueze împachetările hipotermizante, fiindu-le teamă că astfel vor răci mai mult.

O altă greșeală frecventă este trimiterea în colectivitate a copiilor răciți în primele zile de la debutul bolii, atunci când contagiozitatea este cea mai mare, conducând astfel la creșterea frecvenței îmbolnăvirilor. De asemenea, copilul la rândul său, având o stare de imunodepresie, poate lua o altă boală, evoluția afecțiunii fiind nefavorabilă. Copiii răciți pot fi spălați, inclusiv pe cap!

Mulțumim doamnei doctor Filip Cristiana pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.

Surse: 

www.todaysparent.com; www.goodhousekeeping.com; http://articles.mercola.com; www.parenting.com

Noutati de la Qbebe

INSCRIE-TE la newsletter-ul Qbebe si primesti ultimele noutati.

Email
Data nasterii bebelusului    
 

Articole asemanatoare

Cum sa scapi de pampersi Cum sa scapi de pampersi
Cum sa treci de la patul de nou-nascut la cel de om mare Cum sa treci de la patul de nou-nascut la cel de om mare
Afla cum sa il inveti pe copilul tau se se imbrace singur! Afla cum sa il inveti pe copilul tau se se imbrace singur!
5 idei de cadouri pentru ziua copilului tau 5 idei de cadouri pentru ziua copilului tau

Articole Lifestyle

Nu se mai poartă fusta lungă. Care este lungimea HOT din vara 2018 Nu se mai poartă fusta lungă. Care este lungimea HOT din vara 2018
Luna Plină în Săgetător predispune zodiile la infidelitate Luna Plină în Săgetător predispune zodiile la infidelitate
La ce să fii atentă când cumperi shaorma ca să nu te îmbolnăvești La ce să fii atentă când cumperi shaorma ca să nu te îmbolnăvești
Nu se mai poartă fusta lungă. Care este lungimea HOT din vara 2018 Nu se mai poartă fusta lungă. Care este lungimea HOT din vara 2018

Alte articole care te-ar putea interesa


Editorial Qbebe
scris de Maria Ionescu
Mi-am lăsat copilul să plângă până s-a liniștit singur și nu am niciun regretNimeni nu își dorește ca bebelușul său să fie trist. Mai ales o mamă. Dar să îți înveți copilul să adoarmă singur noaptea și să stea liniștit până dimineața presupune aproape...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Am testat piureurile organice Annabel Karmel și ne declarăm încântate. Atât eu cât și cea micăMă numesc Gheorghe Teodora Camelia, sunt mămica a doi copii minunați, un băiețel în vârstă de 3 ani și o fetiță de 1 an. Nu obișnuiesc să achiziționez din comerț produse gata ambalate destinate meselor...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny

Naste natural

Contraceptia dupa nastere: cum sa eviti sarcina in mod natural

Contraceptia dupa nastere: cum sa eviti sarcina in mod natural

Fie din motive ce tin de alaptare, fie din atentia pentru o stare buna de
MAI MULT

Cum sa iti activezi hormonii pentru a avea o maternitate usoara

Cum sa iti activezi hormonii pentru a avea o maternitate usoara

Toate mamicile isi doresc sa aiba parte de o maternitate cat mai usoara. Iata
MAI MULT

14 lucruri care se intampla in corpul tau cand ramai insarcinata

14 lucruri care se intampla in corpul tau cand ramai insarcinata

Cand ramai insarcinata in corpul tau au loc o serie de modificari, care de care
MAI MULT

Bebee

sigur.info-fii sigur pe net