Rutina zilnica a copilului de 6 ani

Rutina zilnica a copilului de 6 ani

Louise Tanase - Contributor

Inca din primele zile de viata, copilul tau trebuie sa se poata baza pe ritualuri si rutina zilnica, pentru a se simti confortabil si in siguranta. Un copil cu varsta de 6 ani, este obisnuit deja cu o anumita rutina zilnica, mai ales daca deja a mers la gradinita. Este recomandat ca parintii sa ii formeze si sa ii pastreze copilului de 6 ani o rutina simpla, cu foarte mici abateri, chiar si la sfarsit de saptamana si in vacante.

Un copil de 6 ani are sau ar trebui sa aiba o viata sociala si "profesionala" destul de plina. Varsta de 6 ani este cea la care copiii asimileaza foarte repede cunostinte noi, se imprietenesc foarte usor cu alti copii si au foarte multa energie. Ca mamica trebuie sa fii foarte atenta la gestionarea energiei copilului tau si sa incerci sa indrumi copilul catre activitati utile, interesante si folositoare. De asemenea, tot acum se formeaza si obiceiurile sanatoase (sau cele nesanatoase) care ii vor fi necesare pe tot parcursul vietii.


Diminetile copilului de 6 ani - ore orientative

 

In functie de programul gradinitei la care copilul este inscris, rutina zilelor in care merge la gradinita este in general aceeasi. Parintii, in functie de dorinta si de programul lor de lucru, pot alege ca micutul sa mearga la gradinita la program scurt, mediu sau prelungit. Gradinitele asigura in cadrul programului, pe langa activitatile obligatorii, joc, mese si odihna si alte activitati extracurriculare pe care este bine sa le alegeti in functie de inclinatiile copilului si de activitatile de acasa.

 

 

Ora 7,00 - Trezirea copilului (in zilele in care merge la gradinita), spalat pe fata si dintisori, imbracat
Ora 7, 30 - Pornirea spre gradinita (ora este orientativa in functie de distanta pana la gradinita)
Intre orele 8-14 sau 8-19 (in functie de programul ales de parinti), copilul va fi la gradinita unde va avea o rutina speciala, conforma cu varsta si programul impus de Ministerul Educatiei si Cercetarii.

 

 

 

Ritualul de dimineata in zilele libere / vacante

Desi sunt zile libere, in care copilul poate avea un program mai relaxat, specialistii recomanda evitarea ruperilor de ritm. Prin urmare, incercati sa relaxati usor programul pastrand totusi o rutina.

Ora 8 - 8,30 - Trezirea si efectuarea rutinei matinale: spalat pe fata si dintisori.
Ora 9 - 9,30 - Micul dejun
Ora 10,00 - 11,30 - Activitate educativa (exercitii de scris sau citit, meditatii limbi straine sau alte cursuri)
Ora 11,30 - 13,00 - Joaca

 

Pranzul si somnul

Este foarte important sa aveti o ora de masa stabila, urmata de o ora sau doua de somn dupa-amiaza. Somnul va ajuta copilul sa isi refaca energia pentru activitatile de dupa-amiaza.

Ora 13,30 - Masa de pranz
Ora 14 - 16,30 - Somn

 

Rutina de dupa-amiaza si seara

Dupa-amiaza este, in general, recomandata pentru relaxare, socializare si sport. Acest tip de activitati vor pregati copilul pentru somnul de noapte si pentru ziua urmatoare cand, de dimineata, va relua activitatile educative.

Ora 16,30 - Gustarea de dupa-amiaza
Ora 17,00 - 18,30 - Activitate in aer liber (plimbari in parc, sport, etc)
Ora 19,00 - Cina
Ora 20,00 - Spalat dintisori, baie generala, imbracat in pijamale, povestea de seara sau desene animate
Ora 20,30 - 21,00 - Stingerea

 

Sfaturi

 

• Desi fiecare parinte doreste ca micutul sau sa dobandeasca multe cunostinte cat mai devreme posibil, incercati sa nu aglomerati foarte mult programul zilnic si saptamanal al copilului. Nu uitati ca este, totusi, un copil! Copiii au nevoie si de timp liber pentru joaca!
• Nu lasati copilul sa se "distreze" cu televizorul! Nu este recomandat ca un copil de 6 ani sa stea mult timp in fata televizorului! Un episod sau un film de desene animate pe zi este de ajuns!

 

 

 

• Includeti in rutina zilnica a copilului si activitati fizice, fie ca este vorba de practicarea unui sport (inot, tenis, dans, fotbal), fie ca este vorba de activitati recreative (mersul cu bicicleta, role, etc.). Nu uitati: "minte sanatoasa in corp sanatos"!
• Nu uitati sa includeti in rutina zilnica macar o activitate de familie, adica macar o ora in care voi, parintii, sa stati, sa va jucati sau sa va plimbati impreuna cu copilul. La 6 ani copiii nu isi dezvolta doar capacitatile fizice si intelectuale, ci si pe cele afective. Aceasta este varsta la care se poate dezvolta o relatie familiala foarte trainica, bazata pe incredere, dragoste si joc.
• Nu lasati copilul sa se culce seara tarziu! O singura seara in care ii amanati momentul culcarii si ii veti decala programul pentru mai multe zile!

Articolul urmator
„Mergi în camera ta, ești pedepsit!” - Efecte pe termen lung asupra copilului
„Mergi în camera ta, ești pedepsit!” - Efecte pe termen lung asupra copilului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Uractiv - gel intim pentru îngrijire zilnică
    Uractiv - gel intim pentru îngrijire zilnică

    Probabil știi deja că folosirea săpunului obișnuit sau a produselor cu pH necorespunzător (> 4.5) în zona intimă usucă pielea și crește senzația de mâncărime. Dar...

    Un nou-născut a fost descoperit în toaleta unui avion în timpul unui control de rutină
    Un nou-născut a fost descoperit în toaleta unui avion în timpul unui control de rutină

    O mamă este cercetată penal pentru că și-a lăsat bebelușul nou-născut în coșul de gunoi al toaletei unui avion. Cel mic a fost transportat de urgență la spital pentru...

    Cel mai important minut pentru bebe din rutina de dinainte de culcare
    Cel mai important minut pentru bebe din rutina de dinainte de culcare

    Știai că un singur minut poate face diferența în rutina de dinainte de culcare? Află mai multe, parcurgând articolul de mai jos.

    Cât de mult contează primii 3 ani din viața copilului?
    Cât de mult contează primii 3 ani din viața copilului?

    Știm cu toții că există copii „cuminți” și copii „obraznici”. Cel puțin, așa le spunem noi în limbaj popular. E prea complicat și în plus, nu are...

    Am aflat că soțul meu îi dă copilului nostru de 5 ani melatonină pe ascuns
    Am aflat că soțul meu îi dă copilului nostru de 5 ani melatonină pe ascuns

    O femeie află că soțul îi dă, pe ascuns, fetiței lor medicamente care să o ajute să doarmă. Profund dezamăgită, aceasta cere părerea internauților și primește sfaturi din...

    Un copil de 12 ani s-a vaccinat împotriva voinței tatălui său. Justiția i-a dat dreptate copilului
    Un copil de 12 ani s-a vaccinat împotriva voinței tatălui său. Justiția i-a dat dreptate copilului

    Un copil de 12 ani din Olanda a solicitat ajutorul autorităților când tatăl lui s-a opus vaccinării lui împotriva Covid-19. Legea olandeză prevede că minorii se pot vaccina...

    5 motive pentru care este bine să ai un jurnal în primii ani de viață ai copilului
    5 motive pentru care este bine să ai un jurnal în primii ani de viață ai copilului

    Unul din cele mai frumoase cadouri de suflet pe care copiii le pot primi la maturitate de la părinții lor este un jurnal în care aceștia au scris toate gândurile, emoțiile,...

    Diagnosticul de autism al copilului a salvat și viața tatălui: „Aveam aceleași simptome de peste ani buni”
    Diagnosticul de autism al copilului a salvat și viața tatălui: „Aveam aceleași simptome de peste ani buni”

    Un tată din Australia a primit răspunsul pe care l-a căutat o viață întreagă: a aflat că are autism, diagnosticul pe care l-a primit recent, deodată cu fiul său. Acum, viața...

    © 2024 Qbebe