7 simptome comune la copii si cauzele acestora

7 simptome comune la copii si cauzele acestora

Louise Tanase - Contributor

Parintii tind sa se ingrijoreze foarte tare atunci cand copiii manifesta simptomele unor boli, fie ca vorbim despre o banala raceala sau o boala a copilariei, fie ca simptomele par sa prevesteasca probleme mai serioase de sanatate. Qbebe iti dezvaluie cateva simptome care pot sa apara la copii si posibilele cauze ale acestora.

Oricat de mare grija ai avea de copiii tai este practic imposibil ca uneori acestia sa nu manifeste anumite simptome banale pentru varsta lor. Febra, tusea, eruptiile cutanate, rinoreea, lipsa poftei de mancare, durerile de ureche si de burtica sunt cele mai frecvente simptome in randul copiilor. Qbebe iti dezvaluie care sunt cauzele aparitiei acestor simptome.

Febra la copii si cauzele acesteia

 Copil cu febra

Unul dintre cele mai temute simptome care apar uneori la copiii de toate varstele si care face parintii sa sune medicul pediatru ori sa alerge spre camera de garda a unui spital de copii este febra sau temperatura mare. Se considera ca temperatura unui copil este mare atunci cand este minimum 38°C masurata rectal, minimum 37,5°C masurata oral si minimum 37,2°C masurata sub brat. Iata cateva dintre cele mai comune posibile cauze ale febrei la copii:

Infectia - cele mai multe cazuri de febra la copii sunt cauzate de infectii. Trebuie sa stii ca, febra este un ajutor de nadejde in lupta impotriva infectiilor, stimuland mecanismele naturale de aparare ale organismului.

Haine prea groase - Copiii mici, in special bebelusii, pot face febra daca sunt prea gros imbracati sau daca isi petrec timpul intr-o incapere incalzita prea tare, deoarece ei inca nu-si pot regla temperatura la fel de bine precum copiii mai mari. Insa, deoarece febra la bebelusi poate indica o infectie grava, chiar si bebelusii prea gros imbracati sau expusi temperaturilor prea ridicate trebuie consultati de un medic atunci cand fac febra.

Vaccinuri - Bebelusii si copiii pot face uneori o febra usoara dupa ce sunt vaccinati. Supravegheaza copilul cu atentie insa si daca ti se pare ca febra creste prea mult sau nu cedeaza intr-o perioada de timp rezonabila, anunta medicul pediatru.

Eruptia dentara - Desi iesirea primilor dintisori poate duce la o usoara crestere a temperaturii, trebuie sa stii totusi ca, daca temperatura copilului e mai mare de 37,8 grade Celsius, nu eruptia dentara este cauza si trebuie sa consulti medicul pediatru.

Lipsa poftei de mancare la copii si cauzele acesteia

 Inapetenta la copii

Lipsa poftei de mancare este unul dintre simptomele comune in cazul copiilor. Aceasta, in cazul in care nu este doar un moft al micutului, poate avea urmatoarele cauze:

Gastroenteritele - sunt afectiuni frecvente la copii, provocate, in general, de o infectie virala sau bacteriana care produce inflamatia tractului digestiv. Simptomele cele mai frecvente sunt: greata, voma, diareea, dureri sau crampe abdominale, febra si lipsa poftei de mancare.

Apendicita - este o afectiune frecventa a copiilor si tinerilor, care poate fi o alta cauza a aparitiei inapetentei (lipsa poftei de mancare). Simptomele includ si dureri abdominale, greata, varsaturi, uneori diaree, constipatie, meteorism (gaze) si distensie abdominala.

Carente de vitamine - anumite avitaminoze si carente de minerale pot cauza pierderea apetitului la copii. Este vorba despre lipsa vitaminei B12 si de carentele de fier si zinc.

Hepatita A - infectia cu virusul hepatitic A se produce in colectivitati sau in conditii de igiena precara, prin contaminarea fecal-orala de la persoanele infestate la cele sanatoase, prin intermediul mainilor murdare. Pe langa inapetenta, simptomele includ febra, dureri de cap, simptome de "gripa", greata, dureri musculare si icter.

Tuberculoza - infectia cu bacilul Koch (Mycobacterium tuberculosis) este foarte raspandita, iar simptomele includ lipsa poftei de mancare, tuse persistenta, expectoratie cu sange, febra, transpiratii nocturne, scadere in greutate.

Boala Crohn - este o boala inflamatorie cronica a tractului digestiv, caracterizata prin dureri abdominale, diaree sangvinolenta, inapetenta si scadere in greutate, febra, malnutritie, astenie.

Boala celiaca - este o afectiune genetica ce afecteaza digestia si absorbtia intestinala a anumitor nutrienti, printre care glutenul din cereale. Simptomele include meteorism abdominal, diaree cronica, depresie, apatie, tulburari de crestere, inapetenta, scadere in greutate, dureri abdominale si musculo-articulare.

Tusea la copii si cauzele acesteia

 Copil si pediatru

Tusea este considerata a fi un simptom relativ banal, chiar si in cazul copiilor mici. In cazul in care si micutul tau prezinta acest simptom uneori, iata care sunt cele mai frecvente cauze ale tusei la copii:

Raceala obisnuita - majoritatea copiilor tusesc putin atunci cand racesc.

Virozele respiratorii - in aceste cazuri, chiar daca simptomele seamana cu cele ale unei raceli obisnuite, vei observa ca tusea este mai serioasa, iar respiratia este mai dificila. Virozele respiratorii sunt cele care cauzeaza de cele mai multe ori tusea acuta, care insa nu dureaza mai mult de 2 saptamani.

Angina difterica - aceasta afectiune provoaca o tuse puternica, care suna foarte urat. La copii, de obicei, este cauzata de un virus care ingusteaza traheea. Acest gen de tuse se agraveaza de obicei pe timpul noptii.

Alergii - pot provoca, pe langa tuse, rinoree si stranuturi frecvente.

Astm.

Pneumonia - multe cazuri de pneumonie incep ca o raceala obisnuita. In cazul in care micutul tau are o raceala care pare sa se agraveze, o tuse persistenta, respiratie greoaie, febra si frisoane, programeaza cat mai repede o vizita la medicul pediatru.

Eruptii cutanate la copii si cauzele acestora

 Eruptie cutanata la copil

In cazul in care observi ca pielea copilului prezinta pete, bubite sau orice alt tip de eruptie, trebuie sa mergi la medicul pediatru pentru o diagnosticare corecta. Cele mai frecvente cauze ale eruptiilor cutanate la copii sunt:

Bolile copilariei - Rubeola, rujeola, scarlatina sunt boli ale copilariei care sunt insotite de eruptii cutanate. Trebuie sa mergi la medicul pediatru pentru a sti despre ce boala este vorba, deoarece toate aceste boli sunt contagioase.

Urticarie - apare ca o eruptie insotita de senzatie de mancarime. Urticaria poate semnala probleme serioase, mai ales daca este insotita de dificultati de respiratie sau umflarea fetei, caz in care este un semn pentru o alergie puternica.

Dermatita de contact - reprezinta o reactie a pielii in urma contactului cu diverse substante. Dermatita de contact poate fi provocata si de unele alimente cu factor alergen, dar si de sapunuri, sau uleiuri de plante.

Caldura mare - eruptiile cutanate cauzate de caldura apar dupa ce canalele glandelor sudoripare au fost blocate si se manifesta cu predilectie in zona umerilor si gatului, dar si pe brate si piept. Sunt caracteristice zilelor caniculare si sunt foarte frecvente mai ales la bebelusi.

Impetigo - este o infectie contagioasa cauzata de bacterii stafilococice sau streptococice si provoaca leziuni rosii pline cu lichid care se pot sparge, dezvoltand o crusta galben-maronie. Leziunile pot sa apara oriunde pe corp, dar, de obicei, sunt localizate in jurul gurii si nasului.

Rinoreea la copii si cauzele

 Rinoree la copii

Unul dintre simptomele frecvente in randul copiilor este, fara indoiala, rinoreea, adica scurgerea de materii fluide (uneori cu o consistenta mucoasa) pe nas. Desi cauzele aparitiei rinoreei la copii sunt foarte variate, in putine cazuri acest simptom reprezinta un motiv serios de ingrijorare. Principalele cauze ale rinoreei sunt:

Alergia la praf, polen sau orice alte substante cu potential alergen ce ajung in contact cu mucoasa nazala a copilului.

Infectiile virale sau bacteriene: raceli, gripe, sinuzite.

Intreruperea utilizarii decongestionantelor nazale - situatia se numeste, in termeni medicali de specialitate, „rinita medicamentoasa".

Aerul neumidificat.

• In cazul copiilor mici, una dintre cauzele aparitiei rinoreei poate fi introducerea sau aspirarea unor obiecte foarte mici pe nas. In cazul in care suspectati acest lucru, trebuie sa va prezentati de urgenta cu micutul la o camera de garda.

Durerea de ureche la copii si cauzele acesteia

 Medic ORL consultand un copil

Durerea de ureche este inca un simptom despre care iti doresti sa stii mai multe amanunte in cazul in care ai un copil, deoarece acest simptom poate sa apara oricand, fara alte indicii. Cauzele principale ale aparitiei unei dureri de ureche la copii, sunt:

Infectii ale urechii (otite) - pe langa durerea de ureche, copilul mai poate prezenta si alte simptome, cum ar fi febra si senzatia de ureche infundata.

Eruptia dentara - trebuie sa stii ca atunci cand le cresc dintisorii, bebelusii pot resimti un disconfort si in urechi - vei observa ca au tendinta sa isi bage degetele in urechi sau sa se traga de urechi. Nu se stie care sunt motivele acestui simptom.

Amigdalita.

Sinuzita.

Dopuri de ceara - igiena defectuoasa a urechilor poate face ca in urechile copiilor sa se acumuleze prea multa ceara. Aceste dopuri de ceara trebuie indepartate numai de medicul ORL.

Durerea de burtica la copii si cauzele acesteia

 Copil bolnav in pat

Majoritatea copiilor acuza la un moment dat dureri de burtica. Fie ca sunt severe sau numai un disconfort pe care copilul il semnaleaza, iata care sunt posibilele cauze ale durerilor de burtica la copii:

Constipatia - in cazul in care stii ca micutul tau are probleme cu tranzitul intestinal, trebuie sa fii atenta la acest simptom.

Intoleranta la anumite alimente - trebuie sa stii ca, de exemplu, intoleranta la lactoza, frecvent intalnita in randul copiilor, se poate manifesta prin voma, diaree si dureri abdominale puternice.

Gastroenterocolite cronice - in acest caz, durerile abdominale pot fi insotite de cele mai multe ori de voma si diaree, cauza principala fiind prezenta unui parazit sau virus.

Colitele si boala lui Chron - copiii care sufera de aceste afectiuni se confrunta si cu diaree, crampe abdominale foarte dureroase, scaun cu sange, constipatie, malabsorbtie (incapacitatea intestinelor de a absorbi vitaminele si mineralele).

 

Surse:

http://www.emedicinehealth.com/abdominal_pain_in_children/article_em.html

http://www.seattlechildrens.org/medical-conditions/symptom-index/earache/

http://kidshealth.org/parent/general/body/fever.html 

http://www.livestrong.com/article/222137-what-are-the-causes-of-loss-of-appetite-in-children/

http://children.webmd.com/ss/slideshow-common-childhood-skin-problems 

Articolul urmator
Peste 600 de copii și adolescenti sunt internați la psihiatrie în fiecare an. Care sunt cauzele și ce spun specialiștii
Peste 600 de copii și adolescenti sunt internați la psihiatrie în fiecare an. Care sunt cauzele și ce spun specialiștii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cauzele dezvoltării sindromului de intestin iritabil la copii
    Cauzele dezvoltării sindromului de intestin iritabil la copii

    Sindromul de intestin iritabil reprezintă o tulburare funcțională a tractului gastrointestinal și este frecvent întâlnită în rândul copiilor și adolescenților,...

    Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament
    Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament

    Copilul tău suferă de oboseală sau lipsă de energie de când s-a schimbat anotimpul? S-ar putea să fie vorba despre astenia de toamnă. Află mai multe despre această afecțiune,...

    Cifoza, denumită popular „cocoașa” apare și la copii. Care sunt cauzele și cum putem trata acest aspect inestetic?
    Cifoza, denumită popular „cocoașa” apare și la copii. Care sunt cauzele și cum putem trata acest aspect inestetic?

    Ceea ce pare o mică deformație a coloanei cauzată de poziția incorectă a copilului la școală sau atunci când stă nemișcat pe scaun cu orele se poate transforma într-o...

    Cauzele metabolismului lent: de ce nu slăbești
    Cauzele metabolismului lent: de ce nu slăbești

    Îți dorești să slăbești, dar tot nu reușești să ajungi la greutatea ideală? În acest caz, s-ar putea să ai un metabolism lent, care încetinește procesul de...

    Un bărbat și-a aruncat copiii într-un lac de acumulare din Bacău după ce s-a certat cu mama acestora
    Un bărbat și-a aruncat copiii într-un lac de acumulare din Bacău după ce s-a certat cu mama acestora

    Un bărbat din județul Bacău și-a aruncat copiii într-un lac de acumulare după ce o ceartă cu soția. Micuții - o fetiță de doar 4 luni și un băiețel de 5 ani - au murit...

    O femeie a realizat că soțul ei este căsătorit și cu altă femeie, după ce a descoperit o poză de la nunta acestora
    O femeie a realizat că soțul ei este căsătorit și cu altă femeie, după ce a descoperit o poză de la nunta acestora

    Cu toții am auzit de povești despre înșelat, însă unele dintre ele trec peste limitele imaginației. Astăzi vorbim despre cazul unei femei din Marea Britanie care a...

    6 simptome de sarcină destul de neobișnuite, dar care nu sunt chiar atât de ciudate
    6 simptome de sarcină destul de neobișnuite, dar care nu sunt chiar atât de ciudate

    Câte simptome experimentează o femeie în sarcină? Probabil mai multe decât putem număra. Uite 6 simptome care pot părea bizare, dar de fapt sunt complet normale.

    Păianjeni de casă: cum să scapi de arahnide și cum poți să previi apariția acestora
    Păianjeni de casă: cum să scapi de arahnide și cum poți să previi apariția acestora

    Când nici nu te aștepți, îi vei descoperi în cele mai ascunse unghere ale casei tale. În colțurile pereților, în cămară, la marginea ferestrelor sau...

    © 2024 Qbebe