8 motive sa iti feresti copilul de obezitate

8 motive sa iti feresti copilul de obezitate

Iuliana Moraru

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta parintii lumii moderne este luarea excesiva in greutate a prichindeilor. Observi ca si tu te incardezi in randul parintilor ai caror copii devin mai dolofani pe zi ce trece? Te-ai gandit vreodata ca, in mare parte, si voi, ca si parinti, incurajati acest lucru prin obiceiurile alimentare proaste si nesanatoase cu care ii obisnuiti pe cei mici?

Atentie!!! Mancarea de tip fast-food, snacksurile si dulciurile sunt printre alimentele preferate ale copilului tau, insa consumul in exces duce, fara doar si poate, la obezitate.

Desigur, exista si o serie de alti factori care pot determina luarea in greutate a copilului, factori ce tin de probleme medicale sau de o serie de factori genetici.

Care sunt cauzele obezitatii infantile?

copil care mananca sanatosFactorii genetici

Nu trebie sa te sperii! Daca tu sau sotul tau sunteti mai grasuti, acest lucru nu inseamna neaparat ca si copilul trebuie sa va semene. Este adevarat, insa, ca este mult mai predispus la ingrasare, mai ales in conditiile in care metabolismul acestuia este mai lenes. In acest sens, iti sugeram sa ii supraveghezi alimentatia.

Alimentatia

Lumea moderna impune, parca de la sine, un exces de produse semi-preparate, de tip fast-food, snacksuri si bauturi carbogazoase. Daca cel mic se infrupta din ele in fata televizorului sau daca va servi masa pe fuga, metabolismul lui se va dezechilibra asa ca, urmareste-i cu atentie dieta.

Lipsa sportului si a activitatilor fizice

In ultimii zece ani, jocurile pe calculator, televizorul, internetul au capatat din ce in ce mai multa popularitate, promovand sedentarismul inca din primii ani de viata ai copilului. Din pacate, aceste activitati ale copilului sunt preferate chiar si de catre voi, parintii, deoarece, de cele mai multe ori, din cauza programului vostru incarcat, va este mult mai usor sa il asezati in fata televizorului, decat sa il supravegheati in parc.

Probleme medicale

Una din cauzele luarii in greutate a copilului ar putea fi si anumite afectiuni precum dereglarile hormonale sau de metabolism. De asemenea, ingrasarea ar putea fi produsa si de anumite medicamente pe care tu i le administrezi. Regula numarul unu in astfel de situatii este sa apelezi la medicul pediatru.

Indiferent de cauzele care duc la aparitia obezitatii la copii, important este ca tu sa mentii un echilibru in activitatile zilnice ale copilului si in alimentatia acestuia.

Metode eficiente prin care previi obezitatea copilului

1. Alapteaza-l natural

Exista studii care arata ca alaptarea naturala scade foare mult riscul ca cel mic sa devina supraponderal mai tarziu in viata. Asa ca, alapteaza-l cat mai mult, chiar si un an.

2. Alimentatie sanatoasa si echilibrata

Incearca sa ii oferi copilului o alimentatie bogata in vitamine si saruri minerale care sa ii usureze digestia. Nu trebuie sa lipseasca fructele, legumele si supele si, in special, carnea de pui. De asemenea, asigura-te ca cel mic mananca de cinci ori pe zi, mai exact ca are parte de trei mese principale si doua gustari.

O greseala frecventa a parintilor, greseala pe care tu trebuie sa o eviti este sa nu il inveti pe copil cu prea multa paine, ori cu biscuiti sau gris in exces, carne de porc sau mezeluri.

copil care mananca legume

3. Nu obisnui copilul cu gustul dulce

Foarte multi parinti obisnuiesc sa le ofere celor mici dulciuri drept rasplata pentru diferite activitati sau succese pe care le-au avut. Nu iti recomand sa faci si tu acelasi lucru, nu-i oferi la cel mai mic capriciu, un biscuit, o ciocolata sau un desert. Foloseste mai bine recompense care sa nu aiba legatura cu mancarea, spre exemplu, lauda-l.

baiat care joaca fotbal

4. Invata-l sa faca cat mai multa miscare

Pentru ca una din cauzele cele mai frecvente ale cresterii in greutate a copilului este ca acesta sta ore in sir in fata televizorului sau a calculatorului, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa ii restrictionezi acestuia accesul la ele.

Pentru a nu simti prea tare lipsa acestor activitati sedentare, implica-l pe cel mic in diverse activitati fizice pentru cel putin 60 de minute pe zi, activitati care sa ii solicite toate grupele de muschi.

Gandeste-te la sporturi cum ar fi mersul cu rolele, cu bicicleta, saritul coardei sau chiar si alergatul. Iti recomandam sa il inscrii la un club de fotbal, inot, dans sportiv, karate sau orice alt sport care sa ii faca placere si care sa il ajute sa se dezvolte armonios.

Chiar daca este frig afara, exact ca in aceasta perioada, nu il tine pe pitic in casa de frica sa nu raceasca. Iesi cu el afara pentru 30 de minute, vor fi suficiente pentru ca atat el, cat si tu, sa va simtiti puternici si sanatosi.

5. Nu-i interzice nimic

Orice lucru pe care i-l interzici va parea si mai gustos si mai atractiv. Asa ca, lasa-l, din cand in cand, sa manance si produse cu un aport caloric mare. Vei avea tu grija ca prin dieta zilnica sa compensezi cu mancaruri sanatoase, mai ales cu cele care sunt bogate in vitamine si minerale.

activitati de familie

6. Planifica diverse activitati in familie

Care este cel mai placut si relaxant mod de a te recreea si de a-l indemna pe cel mic spre sport si miscare in aer liber? Planifica activitati in familie, jucati-va toti afara, in curte, in parc sau in fata blocului.

De asemenea, invata-l pe cel mic sa aprecieze mancarea sanatoasa si cum altfel decat implicandu-l in prepararea in sine a acesteia. Astfel, cere o mana de ajutor atat din partea sotului, cat mai ales din partea celui mic. Da-i sarcini usoare, cum ar fi sa sorteze legumele, sa le spele si daca se pricepe chiar sa le taie. In acest fel, va savura chiar si mancarea pe care, de regula, o refuza.

7. Odihna si somnul il feresc pe copil de obezitate

Studiile au aratat ca un somn bun il fereste pe cel mic de obezitate, dar si de o serie de alte probleme de sanatate. Asa ca, daca vezi ca in week-end sau in vacanta, copilul tau doarme pana la ora 10.00-11.00, nu insista sa se trezeasca, lasa-l sa se odihneasca suficient.

copii care rontaie in fata televizorului

8. Dezvata-l de rontaitul in fata televizorului

Unul dintre cele mai mari riscuri in aparitia obezitatii il reprezinta rontaitul in fata televizorului. Deoarece este foarte atent si captivat de ceea ce se intampla la televizor, copilul nu mai este atent la ce si cat mananca, nu isi da seama daca ii este intr-adevar foame sau daca s-a saturat.

Efecte secundare ale obezitatii

1. Poate avea probleme de sanatate destul de grave de-a lungul vietii.

2. Obiceiurile culinare ii pot determina copilului comportamentul dar si metabolismul.

3. Poate suferi de depresie.

4. Daca este gras de mic, va slabi mai greu atunci cand va fi adult, mult mai greu in comparatie cu ceilalti.

Tu ce metode aplici pentru a preveni instalarea obezitatii la copilul tau?

Articolul urmator
Singura grădiniță din România unde îți lași copilul lunea și îl iei vinerea. Cât trebuie să plătească părinții?
Singura grădiniță din România unde îți lași copilul lunea și îl iei vinerea. Cât trebuie să plătească părinții?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 motive pentru care nu ar trebui să îți dorești copii
    5 motive pentru care nu ar trebui să îți dorești copii

    Până pe la 25 de ani, greșești, explorezi, te descoperi. De îndată ce treci pragul de 25 de ani însă, simți că pășești pe un teren minat. Dintr-o dată, rețelele...

    Topul „băieților răi” din zodiac. Tu alegi dacă te ferești sau nu de ei
    Topul „băieților răi” din zodiac. Tu alegi dacă te ferești sau nu de ei

    Pasionali și șarmanți, cu un stil aparte și spirit de aventură, „maeștrii flirtului” zodiacului sau „băieții răi” au propriile arme pentru a seduce...

    Avertizare APC: fructe importate cu cantități de pesticide uriașe! Iată de care trebuie să te ferești
    Avertizare APC: fructe importate cu cantități de pesticide uriașe! Iată de care trebuie să te ferești

    Asociația Pro Consumatori (APC) a realizat o analiză a notificărilor referitoare la retragerea de la comercializare a fructelor cu reziduuri de pesticide peste limita maxim admisă de...

    De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri
    De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri

    Fiecare dispune de un anumit nivel al toleranței în ceea ce privește lucrurile pe care le suportă. Spre exemplu, sunt persoane pe care nu le deranjează dacă primesc de foarte...

    Este OK să nu îți placă să te joci cu copilul tău
    Este OK să nu îți placă să te joci cu copilul tău

    Joaca este o activitate importantă pentru dezvoltarea socială, mentală și fizică a copiilor. Când se joacă alături de părinții lor, cei mici dobândesc noi abilități,...

    Ce este discalculia și cum îți poate afecta copilul?
    Ce este discalculia și cum îți poate afecta copilul?

    Discalculia este o tulburare de învățare care impune probleme cu privire la capacitatea unei persoane de a înțelege și de a efectua calcule matematice. Așa cum dislexia...

    Cum îți pregătești copilul pentru primul job
    Cum îți pregătești copilul pentru primul job

    Îți vine să crezi cât de repede a trecut timpul? Parcă ieri îți țineai pentru prima oară în brațe puiul și așteptai cu nerăbdare să rostească primul său...

    Cât de mult „te costă” dacă îți alăptezi copilul timp de un an, conform specialiștilor
    Cât de mult „te costă” dacă îți alăptezi copilul timp de un an, conform specialiștilor

    În ultimele decenii, oamenii de știință s-au străduit să demonstreze beneficiile alăptării pentru mamă și pentru copil. Recent, specialiști din cadrul unei universități din...

    © 2024 Qbebe