9 moduri prin care poți să-ți ajuți copilul să aibă o postură mai bună

9 moduri prin care poți să-ți ajuți copilul să aibă o postură mai bună

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pentru a ne asigura că al nostru copil va beneficia de o dezvoltare fizică armonioasă, trebuie să fim foarte atente și la postura sa. Așa cum vom afla și din articolul de mai jos, o postură incorectă poate fi semnul unor afecțiuni care nu trebuie deloc neglijate. De asemenea, stă la îndemâna noastră să luăm măsurile care se impun, astfel încât micuții noștri să se bucure de o postură corectă și de o stare de sănătate mai bună.

Ce reprezintă postura

Conform experților, postura copilului reprezintă modul în care acesta își ține capul, gâtul, spatele, dar și brațele și picioarele, atunci când stă în picioare, când stă jos sau întins.
Dacă al tău copil are o bună postură, atunci capul său, gâtul și spatele ar trebui să fie drepte și relaxate. În schimb, dacă micuțul tău nu are o postură corectă, capul său va fi aplecat înainte, gâtul va fi încordat și nu va fi drept, iar copilul va sta cocoșat.
Din păcate, o postură incorectă a copilului poate avea următoarele efecte negative:
• Creșterea incorectă a oaselor
• Mușchi abdominali și cei din zona spatelui mai slabi decât în mod normal
• Dureri de spate sau în zona gâtului și umerilor

Tulburări de respirație și de funcționare optimă a inimii (în caz de scolioză severă, de pildă)
Înainte de a vedea ce se poate face, în mod concret, pentru ameliorarea posturii copilului tău, este necesar să știi care este cauza ce stă la baza unei posturi necorespunzătoare. De pildă, o postură defectuoasă poate avea oricare dintre următoarele cauze:
• Existența unei scolioze
• Probleme cu ochii sau cu urechile
• Probleme legate de dezvoltarea sistemului musculo-scheletal
• Tulburări existente la nivelul sistemului nervos central

Iată de ce este esențial să iei legătura cu un specialist pentru a elimina oricare dintee cauzele menționate mai sus.

Citește și: Dureri ale copilului pe care să nu le ignori

Ce poți face pentru a îmbunătăți postura copilului tău

Așa cum am menționat anterior, prima dată va trebui să iei legătura cu un medic. În cazul în care copilul tău va fi diagnosticat cu scolioză, i se vor recomanda niște exerciții speciale, un eventual program de fizioterapie sau de kinetoterapie, astfel încât, treptat, să dobândească postura corectă.
Poți evita însă să ajungeți într-o astfel de situație dacă vei lua următoarele măsuri:

Încearcă să-i explici copilului de ce este important să avem o postură corectă

Desigur, poți proceda așa cu un copil mai mare. Astfel, poți să-i spui, de exemplu, că dacă vom sta mai drepți vom respira mai bine, creierul nostru se va oxigena și va funcționa mai bine și așa vom putea să ne concentrăm mai ușor. De asemenea, poți să-i spui că o bună postură ne va ajuta să arătăm mai bine și să avem mai multă încredere în noi.

Fii tu un bun exemplu pentru copilul tău

Copiii învață ușor din exemple. Așa că străduiește-te, chiar dacă de-a lungul timpului ai dobândit o postură mai defectuoasă, ca măcar în preajma copilului tău să ai una corectă. Vei vedea cum, în timp, copilul va fi dornic să-ți urmeze exemplul.

Nu ezita să-l lauzi pentru progresele făcute

Dacă nu vei face altceva decât să-ți cerți copilul ori de câte ori nu stă drept, nu-l vei motiva să se străduiască să facă acest lucru. Mult mai bine va fi să-l lauzi ori de câte ori reușește să aibă postura corectă. Numai așa îl vei stimula să continue să lucreze în acest scop. De asemenea, nu vei greși nici dacă îi vei spune că pare mai înalt atunci când stă drept.

Creează un mediu de lucru ce va stimula adoptarea unei posturi corecte

În special când copilul începe să aibă de lucru pentru școală ne putem confrunta cu adoptarea unei posturi incorecte.
Poți evita să se întâmple așa dacă vei proceda astfel:
Ai grijă ca biroul pe care lucrează să fie la nivelul coatelor sale, iar scaunul să fie și el adaptat înălțimii sale- Numai așa copilul nu va fi obligat să se aplece pentru a putea să-și găsească o poziție cât de cât confortabilă.
Învață-l cum să stea cînd utilizează computerul- Arată-i cum să-și țină spatele drept, cum să-și țină picioarele, precum și cum să-și țină mâinile pe tastatură. De asemenea, nu uita să-i arăți cum să-și poziționeze singur ecranul pentru a nu fi nevoit să stea cocoșat.
Spune-i mereu că temele nu trebuie făcute pe canapea sau în pat, ci la birou sau la o masă
Limitează-i timpul de stat la calculator și la televizor- Pentru ca al tău copil să nu se obișnuiască să aibă o postură incorectă, este necesar să nu petreacă mai mult de o oră și jumătate- două ore pe zi în fața televizorului sau calculatorului. Încearcă să-l atragi în tot felul de activități care să-l îndepărteze de acestea, preferabil către unele în aer liber.

Implică-ți copilul în tot felul de jocuri, menite să încurajeze adoptarea posturii corecte

Întrucât activitățile ludice vor stimula procesul de învățare al copilul, nu ezita să-l implici în tot felul de jocuri și pentru a-l obișnui cu o postură corectă.
Iată câteva exemple în acest sens:
Arată-i copilului cum să țină o carte pe cap și cum să meargă cu ea prin casă, fără să o sprijine cu mâinile și fără să o lase să cadă. Puteți să faceți chiar și mici întreceri, antrenând și alți copii sau chiar membrii ai familiei într-o astfel de activitate. Vei vedea că micuțul tău se va obișnui să-ți țină spatele și gâtul mai drepte.
Încurajează-l să se cațere- Organizează în casă sau în aer liber un spațiu în care copilul se poate cățăra, de pildă, pe tot felul de cutii. Va fi un bun exercițiu pentru dezvoltarea simțului echilibrului și îi va îmbunătăți postura.
Învață-l pe copil să stea pe  bicicletă- Chiar dacă nu vei reuși de la început să-l înveți să meargă cu bicicleta, pur și simplu adoptarea unei poziții pe bicicletă îl va stimula să aibă o postură mai bună.

Fii foarte atentă la salteaua pe care doarme copilul

O saltea adecvată trebuie să fie fermă, astfel încât copilul să-și poată ține coloana cât mai dreaptă. Dacă veți avea una moale, copilul va fi tentat să stea în tot felul de poziții ce-i pot afecta postura.

Nu neglija ghiozdanul/rucsacul de școală

Încearcă să faci rost de un ghiozdan/rucsac cât mai confortabil, care să poată fi susținut pe ambii umeri. Obișnuiește-l pe cel mic să-și pună ghiozdanul pe ambii umeri, astfel încât greutatea să se distribuie în mod egal și să nu-i deterioreze postura.

Faceți împreună tot felul de exerciții

Unele dintre cele mai utile exerciții pentru îmbunătățirea posturii, pe care le puteți face fără probleme acasă, sunt următoarele:
Roagă-l pe copil să-și ridice mâinile deasupra capului, întinzând cât mai mult coatele și palmele. Roagă-l să mențină cât mai mult o astfel de poziție. Repetați de două-trei ori.
Faceți „îngerași" pe pereți- Cu siguranță că va fi o activitate care îl va atrage pe copil, întrucât îi va aminti probabil de „îngerii" din zăpadă. Spune-i copilului să stea cu spatele rezemat de un perete și cu picioarele depărtate. Arată-i cum să-și ridice brațele lateral, îndreptându-și cât mai mult spatele și gâtul. Spune-i apoi să-și miște brațele, ca și cum ar zbura.

Mama il ajuta pe copil sa faca un exercitiu

Înscrie-ți copilul la diverse sporturi

Specialiștii ne îndeamnă, pentru a ne asigura că al nostru copil va dobîndi o postură cât mai corectă, să-l ducem să practice sporturi precum: înotul, yoga, gimnastica, patinaj etc. Oricare dintre acestea îl vor ajuta pe copil să-și îmbunătățească motricitatea și să dobândească mai multă încredere în sine. Datorită acestui fapt, va învăța și să aibă o postură corectă, cu atât mai mult cu cât activitățile fizice menționate stimulează dezvoltarea mușchilor spatelui și a celor abdominali.

Fetite practicand  exercitii de yoga

Citește și: Sportul in viata copilului: informatii  importante de la specialisti

Voi mai știți și alte modalități, prin care putem să ne ajutăm copilul să dobândească o postură cât mai corectă?

Surse:
www.livestrong.com; www.momjunction.com; www.wikihow.com

Articolul urmator
Trucul simplu prin care poți găsi rapid copilul în mulțime
Trucul simplu prin care poți găsi rapid copilul în mulțime

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    3 moduri CLARE prin care poti FIXA un obicei
    3 moduri CLARE prin care poti FIXA un obicei

    Viata ta este in esenta suma totala a obiceiurilor tale. Obiceiurile iti determina sanatatea fizica, bunastarea mentala si cresterea ta personala. In esenta, orice modificare a...

    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze
    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze

    În ultimii ani, tot mai mulți părinți decid ca micuții lor să învețe acasă. De aceea, este firesc să intervină și această grijă: „Oare copilul meu are...

    10 moduri prin care poți să dăruiești cel mai de neprețuit cadou Crăciunul acesta: timpul tău
    10 moduri prin care poți să dăruiești cel mai de neprețuit cadou Crăciunul acesta: timpul tău

    Cum se apropie perioada Crăciunului, cum începem să ne agităm în legătură cu darurile pentru cei dragi. Ce ar fi ca anul acesta, în loc să alergi prin magazine după...

    25 de moduri originale și de succes prin care îți poți trezi adolescentul
    25 de moduri originale și de succes prin care îți poți trezi adolescentul

    Printre provocările pe care le ai când ești mama unui copil aflat în perioada adolescenței se numără și aceasta: zi de zi trebuie să te „lupți” pentru a-l...

    5 moduri simple prin care poți păstra o relație sănătoasă cu soțul tău
    5 moduri simple prin care poți păstra o relație sănătoasă cu soțul tău

    Nu este un secret faptul că este nevoie de mai mult decât de dragoste pentru a menține o relație sau o căsnicie puternică și sănătoasă. Pe lângă sentimentele puternice,...

    6 moduri prin care înveți copilul să se cunoască și să se iubească
    6 moduri prin care înveți copilul să se cunoască și să se iubească

    Pentru ca un copil să descopere lumea din jur și să se adapteze cât mai bine universului în care trăiește, are nevoie să se descopere și pe el însuși. Astfel,...

    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă
    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă

    Odată ce devii mamă, îți dorești mai mult ca oricând să fii sănătoasă și în formă pentru copilul tău. În ciuda eforturilor tale, anumite rutine din viața...

    Nu mai arunca pulpa de migdale. 3 moduri în care o poți folosi
    Nu mai arunca pulpa de migdale. 3 moduri în care o poți folosi

    Pulpa de migdale reprezintă masa care rămâne după ce ai obținut lapte de migdale prin înmuiere și stoarcere. De multe ori, nu știi ce să faci cu aceasta sau poate chiar nu...

    © 2024 Qbebe