Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Cum înveți copilul la oliță? Există diferențe între băiat și fată?

de Irina Olteanu

Momentul în care bebelușul reușește să renunțe la scutec și învață să folosească olița este una extrem de importantă pentru dezvoltarea sa. Cum trebuie să procedați pentru a-i ajuta pe cei mici să folosească olița, alături de diferențele între băieți și fete în acest sens le veți descoperi aici alături de sfatul medicului pediatru, doamna Lia Ignea.

Cum înveți copilul la oliță

Învățatul la oliță constituie o deprindere nouă pentru copil, prin urmare este cel mai bine să fie abordată treptat și în ritmul copilului. Cei mici își vor putea controla vezica urinară și intestinele când vor fi pregătiți din punct de vedere fizic, precum și emoțional, dar și când își vor dori să fie uscați și curați; de regulă, controlul vezicii este cel mai greu de dobândit. Fiecare copil este diferit, prin urmare nu trebuie să îl comparați pe al vostru cu altul și nici să îl forțați. În plus, dacă începeți antrenamentul la oliță prea devreme poate dura prea mult să învățați copilul cu ea.

Din punctul de vedere al pragurilor în dezvoltare, până la vârsta de 1 an majoritatea bebelușilor nu mai elimină materii fecale în timpul nopții, iar până la 2 ani mulți copii nu mai murdăresc scutecul. La vârsta de 3 ani 9 din 10 copii nu mai au probleme cu controlul vezicii sau al intestinelor, cu excepția micilor accidente cauzate de bucurie, supărare sau preocupare intensă cu o anumită activitate. Eliminarea scutecului de pe perioada nopții durează de obicei mai mult; vârsta medie este între 3-5 ani (deși 1 din 5 copii cu vârsta de 5 ani se confruntă ocazional cu enurezis). În orice caz, trebuie să vă înarmați cu multă răbdare și să vă așteptați la multe accidente nedorite până când cel mic/cea mică va învăța să facă la oliță.

cum inveti copilul la olita

Momentul potrivit ca să înveți copilul la oliță

Pentru a încuraja copilul și a-l obișnui cu olița mulți părinți preferă să înceapă în timpul verii când vestimentația conține puține haine, iar dacă acestea se murdăresc, uscarea lor nu constituie o problemă. În plus, vara puteți chiar să-l lăsați pe cel mic dezbrăcat inițial prin casă, iar când va avea o necesitate fiziologică va fi nevoit astfel să apeleze la oliță. În ceea ce privește vârsta potrivită, media de vâstă a copiilor se situează între 2-3 ani. Iată și indiciile pe care le puteți urmări cu privire la controlul asupra vezicii urinare: copilul este conștient când are un scutec ud sau murdar, copilul înțelege când urinează și vă poate spune chiar direct, intervalul dintre două scutece ude este de cel puțin o oră (dacă este mai mic, antrenamentul la oliță poate eșua sau cel puțin va fi extrem de dificil), copilul indică nevoia de a urina printr-o agitație specifică sau prin deplasarea într-un loc anume liniștit sau ascuns, copilul știe când au nevoie să urineze și poate spune acest lucru în avans. În cazul în care copilul se află deja la ultima etapă, antrenamentul la oliță va decurge mult mai ușor. Copilul trebuie de asemenea să fie capabil să se așeze pe oliță și să se ridice de pe ea când a terminat și să vă urmărească instrucțiunile.

Este important să nu existe niciun fel de întreruperi sau modificări în rutina familiei și odată început antrenamentul cu olița trebuie să fie desfășurat constant pentru a nu induce copilul în eroare. Prin urmare, dacă plecați de acasă este bine să luați olița cu voi pentru ca cel mic să înțeleagă că doriți să o folosească de câte ori are nevoie (și restul membrilor familiei trebuie să procedeze întocmai).

Diferențe între băieți și fete

Adevărul este că învățatul la oliță este extrem de diferit pentru băieți și pentru fete. Ambii încep prin a se așeza pe oliță, dar băieții învață în final și cum să stea în picioare și să urineze țintit. Fetele învață mai rapid să facă la oliță, însă trebuie să identifice cum să se poziționeze și să se curețe corect.

Există și studii științifice desfășurate în acest sens. Astfel, în cazul unui studiu cu durata de 2 ani desfășurat de Colegiul Medical din Wisconsin și publicat în 2002, cercetătorii au descoperit că fetele au rămas uscate în timpul zilei la vârsta de 32,5 luni, iar băieții la 35 luni. Fetele au manifestat un interes față de oliță la 24 luni, iar băieții la 26 luni. Fetele au rămas uscate timp de 2 ore la 26 luni, iar băieții la 29 luni. Fetele și-au verbalizat nevoia de a merge la toaletă la 26 luni, iar băieții la 29 luni. Un studiu brazilian din 2008 a descoperit diferențe similare, respectiv 27,8 % dintre fete și 21,4% dintre băieți au renunțat la scutecele de pe timpul zilei în primele 24 luni de viață, iar 10,6% dintre fete și 6,8% dintre băieți la cele de pe timpul nopții până la vârsta de 24 luni. De ce se întâmplă acest lucru? Conform cercetătorilor, băieții sunt mai puțin concentrați, mai ușor de distras și au nevoie de mai mult spațiu decât fetele când deprind o nouă abilitate.

Sfatul specialistului

Doamna doctor Lia Ignea, medic specialist pediatru în cadrul clinicii Medlife Timișoara, pe care o puteți găsi la www.pediatrietimisoara.ro :

1. Cum pot fi învățați copiii la oliță? Vă rugăm explicați în detaliu care sunt pașii ce trebuie urmați.

După ce copilul este suficient dezvoltat, în primul rând, pentru a ajuta copilul să fie pus pe oliță, trebuie urmărite semnele pe care le transmite copilul înainte de a face a urina sau a defec (câteodată au expresii faciale, alții se ascund, unii se lasă jos șamd).
În al doilea rând copilul trebuie să se simtă confortabil atunci când este pus pe oliță. Există olițe stimulante, însă încurăjarile, joaca și răbdarea părintelui vor face copilul să accepte mai repede această schimbare.

cum inveti copilul la olita
2. Care este vârsta potrivită pentru a fi învățați la oliță? Din ce motiv? (vă rugăm explicați)

Copiii se dezvoltă diferit, învață să meargă și să vorbească la vârste diferite, deci nu există o vârstă fixă pentru a învăța copilul la oliță. Fiecare părinte își cunoaște micuțul și va alege momentul pentru a-l ajuta să renunțe la scutec. Din experiență, copiii cu vârsta între 18 și 30 de luni au cea mai mare rată de succes pentru a dezvolta această nouă abilitate.
Multă lume încearcă trecerea de la scutec la oliță atunci când copilul stă în șezut. Desigur este prea devreme. Rata de succes se înregistrează atunci când copilul urinează la circa 2 ore, când nu mai face lipsa mare in timpul nopții și mai ales când micuțul simte și transmite faptul că are scutecul ud sau murdar. Dacă copilul nu este pregătit, el nu va putea fi forțat pentru a utiliza olita. Depinde atât de maturitatea sa fiziologică, cât și de nevoia lui de a rămâne uscat și curat.

3. Există vreo diferență în acest sens între băieți și fete?
Există rapoarte care arată faptul că fetițele se obișnuiesc mai repede decât băieții în a utiliza olița. Cu toate acestea, intervalul temporar este nesemnificativ. Importanța este abilitatea micuților de a trece la această nouă etapă.

4. Ce sfaturi aveți pentru părinți?
Timp, răbdare și perseverență. Pentru a avea o experiență pozitivă, copilul poate fi stimulat prin joacă (jucării, cărticele etc.) pentru a fi relaxat.
Sezonul preferat pentru această nouă abilitate a micuților este în timpul verii, atunci când copilul este lejer îmbrăcat, iar micile accidente sunt ușor trecute cu vederea.
Nu certați copilul atunci când se udă. Coordonarea musculară are nevoie de timp (aceste manifestări pot avea loc până după 4 ani). Altfel copilul poate dezvolta îngrijorare în a folosi olița.

Copilul imită, deci dacă vede un frățior sau surioară mai mare care face la oliță, îl va ajuta să-și dorească să facă la fel.
Vorbiți cu copilul și explicați-i de ce trebuie să folosească olița.
Incurajați copilul să utilizeze olița înainte de culcare și lăudați-l.
Copiii mici tind să facă lipsa mare la aceleași ore. Chiar dacă nu observăm semnele la timp, putem ajuta copilul să stea pe oliță.
Nu faceți comparații între copii, fiecare are ritmul lui! Cu toți vor învăța mai devreme sau mai târziu să rămână curați!
Cel mai ușor copilul poate fi învățat la oliță atunci când se poate pune și ridica singur de pe aceasta și când este pregătit să urmeze instrucțiuni simple.
Țineți olita la îndemână, dar nu insistați atunci când copilul refuză. Reîncercați după o perioadă de timp în funcție de dispoziția copilului.
Scutecele folosite în ziua de azi țin copilul în general uscat. Se pot utiliza șervețele de hârtie (între scutec și piele) pentru a determina cât de des face micuțul pipi, dar și pentru a-i crea senzația de ud.
Dacă până la vârsta de 3 ani, copilul nu poate fi învățat cu olița, este indicat să consultați un medic pediatru.

Surse: www.nhs.uk; www.parenting.com; www.mayoclinic.org; www.babycenter.com

Mulțumim doamnei doctor Lia Ignea pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

Articole asemanatoare

Oreionul: simptome si tratament Oreionul: simptome si tratament
Pojarul sau rujeola: simptome si tratament Pojarul sau rujeola: simptome si tratament
Ghidul vaccinurilor pentru 2-7 ani Ghidul vaccinurilor pentru 2-7 ani
Trucuri practice pentru o zi cand copilul tau este bolnav Trucuri practice pentru o zi cand copilul tau este bolnav

Articole Lifestyle

Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut
Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat
Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu
Șase cauze neobișnuite ale infarctului Șase cauze neobișnuite ale infarctului

Alte articole care te-ar putea interesa


Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Seminar gratuit pentru părinţi: înscrie-te la Ora de Psihologie! Am fost copil, sunt părinte, mă implic, ascult, înţeleg şi iubescPsihologia copilului este mai mult decât un domeniu de studiu, este un univers nemărginit de experiențe, sfaturi și întrebări, de neputințe, frustrări, bucurii, emoții și pasiuni. Psihologia unui copil este...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Atelierele imaginației, un proiect minunat derulat în școli de Cartoon NetworkAtelierele imaginatiei reprezintă un proiect online implementat de către postul de televiziune destinat copiilor Cartoon Network pentru a încuraja imaginația celor mici și a le explica modul de realizare a desenelor lor...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny
Link-uri recomandate

Naste natural

Cele 7 stadii prin care trece o mama in primele luni de la nasterea bebelusului

Cele 7 stadii prin care trece o mama in primele luni de la nasterea bebelusului

Toata lumea cunoaste faptul ca legatura care se creeaza intre o mama si
MAI MULT

Nasterea naturala: sfaturi cruciale de la mamele cu experienta

Nasterea naturala: sfaturi cruciale de la mamele cu experienta

Orice prima nastere este resimtita mult mai intens de catre o proaspata mamica
MAI MULT

7 lucruri care te ajuta sa te recuperezi mai repede dupa nastere

7 lucruri care te ajuta sa te recuperezi mai repede dupa nastere

Se spune ca sarcina este cea mai grea perioada, insa de fapt, recuperare dupa
MAI MULT

Bebee

Cum-trebuie-să-ne-convingem-copiii-să-iubească-şcoala

Cum trebuie să ne convingem copiii să iubească şcoala?

Specialiștii recomandă tinerilor părinți să înceapă de timpuriu să le
MAI MULT

fibrom uterin

Cauzele apariției fibromului uterin

Există diverși factori care determină apariția fibromului uterin. Deși
MAI MULT

Cele mai frumoase nume de băieți și semnificația lor

Ești în căutarea unui nume deosebit și frumos pentru copilul sau nepotul
MAI MULT

Când trebuie tăiat cordonul ombilical

Când trebuie tăiat cordonul ombilical

Legătura dintre mamă şi făt se face prin intermediul cordonului ombilical.
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net