Cum se administreaza medicamentele copilului: ghid pe varste

Cum se administreaza medicamentele copilului: ghid pe varste

Irina Olteanu - Redactor Senior

Multi parinti se confrunta cu reale dileme in ceea ce priveste modul in care se administreaza medicamentele, mai ales cand nici nu primesc sfaturi de la cadre medicale specializate. Qbebe s-a gandit sa va vina in ajutor cu un mic indrumar ce include sfaturi, reguli de siguranta, dar si atentionari legate de administrarea medicamentelor la copii.

Reguli de baza

In primul rand, cand oferiti un medicament copilului aveti grija sa fie cel corect (multe recipiente/ambalaje sunt mod corectasemanatoare) si sa administrati cantitatea corecta. In cazul in care medicul/farmacistul nu a specificat nimic legat de dozaj (dar de altfel este o recomandare general valabila), cititi cu atentie prospectul; aici veti afla toate informatiile necesare legate de doza specifica fiecarei categorii de varsta, respectiv greutatea asociata, modul de administrare, modul de preparare (daca este cazul), dar si modul de pastrare a medicamentului (unele medicamente cum sunt picaturile nazale sunt valabile in general un timp scurt de timp dupa deschidere; altele trebuie pastrate la frigider pentru a nu se altera substanta activa). De asemenea, folositi dispozitivul corect de dozaj de care dispun majoritatea produselor si nu tacamuri de bucatarie; daca nu aveti unul/medicamentul nu are puteti imprumuta de la alt medicament.

Daca este necesara administrarea simultana a mai multor medicamente, consultati-va cu medicul cu privire la modul lor de administrare, mai ales ca uneori este vorba de substante similare/identice ce pot cauza supradozaj sau/si interactiuini nedorite. Respectati recomandarile pentru varsta si greutate pe care le-ati primit; o cantitate mai mare nu inseamna ca va avea efect mai rapid/mai semnificativ. In cazul in care pe eticheta se specifica faptul ca este contraindicat sub o anumita varsta/greutate, nu-l administrati fara aprobarea medicului (sunt si situatii in care este posibila utilizarea).

Citeste si:
Medicamentele pe care nu trebuie sa le dai bebelusului 
10 medicamente pe care nu trebuie sa i le dai copilului 

Ustensile pentru administrare si dozaj

Dupa cum am mentionat anterior, folositi ustensilele dozatoare care vin cu produsul (capac, lingurita, seringa, pipeta) si in modul in care sunteti instruiti deoarece sunt special gandite in functie de textura medicamentului respectiv. Urmariti cu atentie marcajele de gradatie deoarece pot fi usor interpretate gresit; nu doriti sa oferiti copilului o lingura in loc de o lingurita sau 15 ml in loc de 5; astfel de greseli pot avea urmari fatale. Curatati-le bine dupa fiecare utilizare. Sub nicio forma nu oferiti copilului sa bea direct din sticla (daca este un sirop/medicament lichid).

Dozele pentru copii se pot calcula in baza celor ale adultilor, apeland la varsta, greutate corporala sau suprafata corporala sau o combinatie a acestora (cea din urma este cea mai de incredere). Greutatea corporala poate fi utilizata pentru a calcula dozajul exprimat in mg/kg, iar copiii pot necesita o cantitate mai mare decat adultii deoarece dispun de rate metabolice ridicate. Insa trebuie luati in considerare si alti factori, de exemplu in cazul unui copil supraponderal calculul anterior va conduce la doze mult prea mari; de aceea doza trebuie calculata pornind de la greutatea ideala corelata cu inaltimea si varsta. Suprafata corporala estimeaza mai exact dozele pediatrice decat greutatea corporala deoarece multe fenomene fiziologice se coreleaza mai bine cu prima (se calculeaza pornind de la inaltime si greutate cu ajutorului unei nomograme).

Reguli pe varste

0-3 luni - bebelusii nu dispun de un reflex bine dezvoltat de inghitire (doar de reflex de suctie), asadar administrarea pe cale orala a medicamentelor (paracetamolul este singura substanta agreata de specialisti pentru tratarea racelilor la aceasta categorie de varsta alaturi de aerosolii care au un nivel redus de absorbtie la nivelul organismului si supozitoare) se poate dovedi problematica. In vederea stabilirii dozei necesare (calculata per kg/corp) se poate dovedi de ajutor cantarirea adultului separat si apoi cu copilul in brate, diferenta reprezentand greutatea copilului; metoda utila cand bebelusul nu sta linistit pe cantar. Pentru a va asigura ca medicamentul ajunge in corp si nu este scuipat/regurgitat, apelati la o seringa gradata (pentru substantele cu textura mai densa) sau la o pipeta (daca substantele sunt mai lichide) si urmariti inghitirea sa. Nu este recomandat sa il introduceti in biberon cu lapte/ceai/apa deoarece se poate aduna pe peretii acestuia sau bebelusul sa nu consume tot lichidul; in consecinta va prezenta eficacitate redusa

3 luni-1 an - copiii dupa 6 luni dispun de obicei de un reflex de deglutitie (dovada fiind chiar introducerea diversificarii asociata), asadar medicamentele sunt mai usor de administrat. Dupa 6 luni se poate administra si ibuprofenul (bineinteles, cu acordul medicului), iar dozele aferente greutatii sunt mai usor de calculat (copilul sta medicamentesingur in cantar). In cazul in care medicatia presupune administrarea sub forma de tableta/comprimate, pisati-o intr-o lingurita si amestecati cu putina apa deoarece cei mici nu sunt capabili sa le inghita ca atare (poate aparea inecarea); apa ajuta la o inghitire fara probleme (in caz contrar poate aparea varsatura, iar medicamentul nu va fi asimilat). Exista si situatii in care o anumita substanta provoaca un reflex de voma (de exemplu Eurespal); nu administrati o alta doza imediat deoarece problema se poate repeta si nu aveti cum sa aflati ce cantitate din medicament a ajuns in organism. In plus, varsatura cauzeaza o deshidatare si impune un repaus alimentar si o hidratare corespunzatoare, prin urmare asteptati pana la urmatoarea ora de administrare

peste 1 an - desi comprimatele masticabile sunt indicate de producatorii de medicamente dupa varsta de 7 ani (unii specifica chiar 12 ani), sunt copii care le pot ingera si mai devreme fara probleme; aceeasi regula se aplica si in cazul celor de supt (asociate durerilor de gat de obicei). Asigurati-va insa ca va aflati langa ei si ii urmariti de fiecare data pentru a preveni eventuale accidente. Odata cu cresterea in varsta, apare si posibilitatea unor forme de administrare variate, in cazul in care copilul nu tolereaza una din ele (de exemplu forma de praf hidrosolubil poate fi inlocuita cu tableta/comprimat)

Doamna doctor Ingrid Balan, medic specialist pediatru Centrul Medical Medsana completeaza: 

"In ceea ce priveste modul de administrare al medicamentelor, trebuie sa se tina cont de varsta copilului astfel: sugarii si copiii mici vor efectua tratamente cu medicatie bazata pe solutii orale sub forma de picaturi, siropuri sau suspensii orale, pulberi ce se dizolva in apa sau ceai si se administreaza in biberon sau cu lingurita, copiii mai mari putand tolera pe langa cele amintite si drajeurile de supt sau tablete/comprimate/capsule de inghitit cu multa apa."

Doamna farmacist Anca Cioroianu in cadrul Farmaciilor Belladonna

"Dozele si modul de administrare al medicamentelor la copii si bebelusi sunt stabilite de catre medicul prescriptor si se tine cont la eliberarea prescriptiilor de mai multi facturi printre care: varsta, greutatea, istoricul patologic al pacientului.
Exista anumite categorii de medicamente care nu pot fi administrate la bebelusi din cauza raportului beneficiu/risc foarte mare pe care acestea il prezinta. De ex: reactii alergice periculoase de tip soc anafilactic, sindrom Reye, spasm glotic. Ca si reguli generale, nou-nascutilor, sugarilor si copiilor sub 6 ani nu li se administreaza acid acetilsalicilic si nici produse medicamentoase ce contin mentol si sunt destinate aplicarii topice la nivelul toracelui, gatului, fetei, nasului, dar nici produse apicole (in cazul produselor apicole, varsta sub care nu se recomanda utilizarea lor este de 3-4 ani)."

Categorii de medicamente 

Doamna doctor Ingrid Balan, medic specialist pediatru Centrul Medical Medsana ne ofera urmatoarele informatii:

"Pentru a asigura eficienta optima a tratamentului in orice patologie pediatrica se impune ca medicatia sa fie administrata in mod corect, ca atare, trebuie sa se tina cont de cateva aspecte foarte importante si anume:
- In patologia de tip respirator, esentiala este dezobstructia nazala cu ser fiziologic sau apa de mare si aspirarea secretiilor nazale cu pompita/aspiratorul nazal in cazul sugarilor si copiilor mici, sau in cazul copiilor mai mari, dupa suflarea nasului, in mod special inainte de mese si somn, folosind spray-ul nazal sau solutiile nazale sub forma de picaturi in general de 2 -3 ori / zi pe perioada tratamentului, conform recomandarilor medicului. Daca tabloul clinic include tuse, vom alege un sirop de tuse din plante, 100% natural, din ingrediente ca patlagina, muguri de pin, cimbrisor, propolis si il vom administra copilului de 2 - 3 ori/zi, ca atare sau diluat in ½ pahar cu apa sau ceai fie cu 30 minute inainte de masa, fie la medic1 ora dupa masa. Aerosolii cu substante bronhodilatatoare antiastmatice trebuie efectuati de 2 sau 3 ori pe parcursul zilei respectand acelasi interval orar, cu 30 minute inainte de masa sau la o ora dupa masa pentru a spori absorbtia substantelor.
- Antitermicele trebuie administrate in caz de febra (temperatura ≥ 38.2°C ) si nu pe stomacul gol, analgezicele la nevoie, nedepasind doza zilnica recomandata de medic privind greutatea si varsta copilului.
- Antibioticele se administreaza numai la recomandarea medicului pe baza certitudinii unei infectii de tip bacterian, la interval de 6-8-12 ore sau chiar 24 ore in functie de tipul de antibiotic ales, in timpul meselor sau dupa consumul de alimente dar nu impreuna cu lactate, apoi copiii mai mari vor clati gura cu solutie de bicarbonat de sodiu si vor efectua periaj dentar pentru a preveni aparitia candidozei orale si de asemenea vor insoti tratamentul cu antibiotic cu un probiotic de calitate, administrat la 2 ore dupa consumul antibioticului, preferabil concomitent cu iaurt, timp de 2 saptamani dupa terminarea curei de antibiotic.
- Patologia de tip digestiv ce include dureri de stomac sau diaree, impune administrarea de antiacide sau medicamente adresate refluxului gastro-esofagian, antidiareice, preferabil cu 15-30 minute inainte de masa sau dupa mese conform prescriptiei medicale, administrate in biberon sau intr-un pahar cu apa. Medicamentele impotriva infectiilor parazitare se administreaza de obicei dimineata, inainte de masa si se prefera cele naturale.
- Medicatia antialergica se recomanda a fi administrata de obicei seara, inainte de culcare iar pentru medicamentele nesedative se poate introduce o doza si dimineata.
- Unguentele, respectiv cremele se aplica local pe tegumentul curat in strat subtire, in functie de patologie si recomandarea dermatologului sau pediatrului, la nevoie sau in cazul in care acestea contin cortizon sau antibiotic, doar de 1-2 ori/zi pe durata tratamentului."

Doamna farmacist Anca Cioroianu in cadrul Farmaciilor Belladonna:

"-Siropurile de tuse sunt de 2 feluri, si anume: siropuri pentru tuse seaca si tuse productiva.
Siropurile pentru tuse productiva se administreaza in timpul zilei, pana cel mai tarziu la ora 18:00, pentru a evita fluidificarea secretiilor bronsice pe timpul serii si al noptii cu declansarea crizelor de tuse productiva pe timpul noptii.
Siropurile pentru tuse seaca se administreaza in timpul zilei, dar si seara pentru a evita declansarea crizelor de tuse seaca in timpul noptii. Cateodata, exista ca efect secundar somnolenta pentru anumite tipuri de siropuri pentru tuse seaca.
Desi, ca principiu general, medicatia pentru tusea productiva nu se asociaza cu medicatia pentru tusea seaca, in multe scheme de tratament se regasesc recomandari de administrare pentru dimineata si pranz a siropurilor mucolitice/expectorante, iar seara se recomanda administrarea unei doze de sirop antitusiv, pentru a inlatura crizele de tuse pe timpul noptii. Dupa administrarea siropurilor pentru tuse, nu se recomanda consumul de alimente solide sau lichide minim 30 minute dupa administrarea siropurilor, deorece siropurile pentru tuse au inclusiv actiune emolienta, de calmare a iritatiei gatului.Se recomanda consumarea de multe lichide pe toata durata adminstrarii siropurilor de tuse.
-Picaturi/Spray nazal - picaturile nazale sunt acceptate mai usor de catre copii si sunt recomandate in mai mare masura de catre medicii pediatri, acceptul copiilor pentru aceasta forma farmaceutica fiind mai mare. La spray-urile nazale apare reticenta din cauza disconfortului provocat de catre pulverizare.medic
In cadrul picaturilor nazale sau spray-urilor nazale se evidentiaza doua mari tipuri: picaturi/spray-uri nazale cu apa de mare si picaturi/spray-uri nazale decongestionante. Cele din urma, decongestionantele nazale, se administreaza pe perioade scurte de timp, pana la 5-7 zile si nu se recomanda mai mult de 1-2 administrari pe zi. Produsele ce contin apa de mare si sunt destinate administrarii intranazale se folosesc ori de cate ori este nevoie inainte de curatarea nasului copilului (inainte de folosirea dispozitivului medical tip "batista bebelusului" sau "pompita nazala", dar si concomitent cu picaturile/spray-urile decongestionante pentru a hidrata si proteja mucoasa nazala. De asemenea, apa de mare cu efect hipertonic este foarte eficienta chiar in tratarea primelor simptome de nas infundat sau cu mucozitati excesive.
-Antitermice si analgezice - aceste medicamente se administreaza dupa masa, in general, pentru a evita efectele secundare la nivelul stomacului. Se recomanda consum crescut de lichide in timpul tratamentului cu antitermice/antipiretice pentru a evita deshidratarea din cauza temperaturii crescute.
-Antibioticele se administreaza conform indicatiilor medicului prescriptor, dupa masa, in cele mai multe dintre cazuri. Exceptie de la aceasta regula fac antibioticele care nu trebuie administrate concomitent cu alimentele; de ex: ampicilina - aceasta este inactivata in organism la nivelul stomacului in prezenta alimentelor. Pe toata perioada tratamentului cu antibiotic se recomanda administrarea probioticelor; acestea au rolul de a preveni efectele secundare ale antibioticelor de tipul candidozelor, tulburarea echilibrului microflorei intestinale etc. De retinut, de cele mai multe ori, combinatiile de probiotice se administreaza la 2 ore distanta de antibiotic si nu in acelasi timp cu antibioticul.
- Medicamente pentru dureri de stomac, diaree - aceste medicamente se administreaza la nevoie, in stare acuta, de preferat la distanta fata de masa pentru a putea fi mai bine absorbite la nivelul stomacului.
- Aerosolii se administreaza seara pentru a evita crizele respiratorii care ar putea aparea pe timpul noptii. Seara si noaptea sunt perioadele favorabile aparitiilor crizelor respiratorii. Exista cazuri in care se recomanda tratamentul cu aerosoli de 2 ori pe zi; in aceste situatii aerosolii se vor administra dimineata si seara, la interval de aproximativ 12 ore intre adminstrari.
- Unguente/creme pentru uz local - conform indicatiilor primite de la medicul prescriptor. In general, se aplica seara pe piele in cazul in care exista o singura aplicatie pe zi sau se aplica dimineata si seara in cazul in care sunt necesare 2 aplicatii pe zi.
- Medicamentele pe baza de cortizon se administreaza conform indicatiilor medicului prescriptor. In mod normal, cea mai mare parte a dozei zilnice se administreaza dimineata pentru ca sinteza de corticosteroizi din organism este mai mare in timpul diminetii, iar aportul din exterior vine sa compenseze deficitul intern de cortizon. La corticoseteroizi este foarte important sa se respecte cu strictete indicatiile medicului prescriptor.
- Medicamentele antiparazitare se administreaza dimineata de obicei, pe stomacul gol. Nu se recomanda administrarea concomitenta cu lapte. Se recomanda administrarea hepatoprotectoarelor pe toata durata tratamentului si inca 2-3 saptamani dupa terminarea tratamentului antiparazitar.
- Medicamentele pentru alergii/astm - antialergicele se administreaza, de obicei, seara, pentru ca cele mai multe dintre ele au ca efect secundar starea de somnolenta. Antiastmaticele se administreaza in mod normal seara pentru ca, in general, crizele astmatiforme se declanseaza seara sau in timpul noptii."

Citeste si:
Medicamente recomandate pentru raceala si gripa: sfaturi de la specialisti
Medicamente recomandate pentru raceala la copii 
10 medicamente homeopate recomandate pentru copil 

Reguli de siguranta

Nu administrati niciodata medicamente celor mici sub pretextul ca sunt bomboane; vor tine cont de acest lucru si fie le vor solicita abuziv, fie le pot ingera singuri (exista o multime de medicamente cu potential fatal cand apare supradozajul; conform statisticilor este vorba despre preparatele de fier, antihipertensivele, antidiabeticele orale, antidepresivele triciclice, blocantele canalelor de calciu, picaturile pentru nas si ochi). Niciun fel de medicatie, mod corectinclusiv cele achizitionate fara prescriptie medicala nu trebuie sa fie pastrate ca pentru uz general, ci doar medicamentul prescris de medic pentru un anumit copil. Nu oferiti niciodata unui copil un medicament prescris altuia, chiar daca sunt frati. Toate medicamentele trebuie sa fie etichetate si pastrate intr-un dulap inchis, in conditii de temperatura si lumina adecvate (de obicei caldura si lumina deterioreaza produsele), departe de accesul copiilor; de preferat sa nu fie unul din baie doarece este o umiditate crescuta. Daca este necesara refrigerarea, asigurati-va ca nu ajunge la indemana copilului. Verificati cu atentie reteta, dar si ambalajul; in cazul celui din urma este necesar ca medicamentul sa fie in garantie si sa contina indicatii legate de administrare (in general sunt completate de farmacist in baza retetei medicale). Este bine sa notati pe ambalaj si data primei deschideri. Parcurgeti intotdeauna prospectul deoarece sunt si cazuri in care medicii comit erori (medicamentul nu este pentru categoria sa de varsta). In cazul in care este vorba de administrare injectabila si nu cunoasteti procedura, apelati la un specialist.

Factori care afecteaza modul de disperare al medicamentelor

- absorbtia orala- tranzitul gastric si intestinal variaza in timp: la bebelusi timpul de golire gastrica este prelungit si atinge valorile unui adult in jurul varstei de 6 luni. La copii mai mari, poate aparea purgatia intestinala; pH gastric crescut: debitul acidui gastric nu atinge valorile de adult decat in al doilea an de viata; alti factori: mod corectcontinutul gastrointestinal, postura, stadiul bolii si interventiile terapeutice (terapie medicamentoasa) pot influenta procesul de absorbtie
- distributia-apa corporala totala crescuta: ca procent al greutatii totale corporale, apa corporala totala si volumul lichid extracelular scad odata cu varsta (nou-nascutii necesita doze mai mari de medicamente hidrosolubile in vaza mg/kg decat adultii); legare a proteinelor plasmatice scazuta: legarea proteinelor plasmatice la nou-nascuti este redusa ca urmare a nivelelor scazute de albumina si globuline si a capacitatii alterate de legare. Nivele ridicate de bilirubina circulanta la nou-nascuti pot inlocui medicamente din albumina
- metabolism-sistemul de enzime se matureaza la momente diferite si poate fi absent la nastere sau prezent in cantitati reduse; trasee metabolice alterate pot exista pentru unele medicamente; rata metabolica creste semnificativ la copii si este mai mare chiar decat la adulti, prin urmare pot necesita dozare mai frecventa sau doze mai mari in baza mg/kg
- excretie-maturizarea completa a functiei renale nu este atinsa decat la varsta de 6-8 luni

Doamna doctor Ingrid Balan, medic specialist pediatru Centrul Medical Medsana precizeaza:

"In cazul in care in timpul tratamentului nu se tine cont de intervalul orar si de modalitatea corecta ale administrarii medicatiei, atunci eficienta tratamentului va scadea, existand riscul prelungirii duratei bolii sau chiar a agravariimedic acesteia, cresterii rezistentei organismului la antibiotice si aparitia efectelor adverse ale unor tipuri de medicamente dintre care se pot aminti tulburarile gastrice cu iritatia mucoasei gastrice si aparitia durerilor de stomac, in unele cazuri chiar sangerari la acest nivel, sau favorizarea aparitiei infectiilor fungice precum candidoza."

Doamna farmacist Anca Cioroianu in cadrul Farmaciilor Belladonna

"Cel mai simplu caz este acela in care medicamentul nu isi face efectul. Alte cazuri sunt cele cu aparitia durerilor stomacale in cazul medicamentelor care se administreaza in mod normal dupa masa, dar si efecte nedorite de tipul alergiilor sau manifestarilor grave descrise anterior (spasm glotic, soc anafilactic, sindrom Reye). Nerespectarea indicatiilor transmise de catre medic poate duce, de asemenea, la un efect terapeutic scazut, fiind necesare in acest caz mai multe zile de tratament decat prescrisese medicul initial etc."

De retinut

Retineti faptul ca cei mici pot prezenta reactii adverse diferite de ale adultilor, prin urmare un medicament care nu a fost testat pe copii poate avea si alte efecte decat cele incluse in prospect. In acelasi sens, copiii au organisme diferite,prin urmare unele substante pot sa nu functioneze la ei la fel de bine ca la adulti. De asemenea, sunt si mai sensibili decat adultii, de exemplu ingrediente cum sunt antihistaminicele sau alcoolul (frecvent utilizate in tratarea racelii) pot cauza efecte la doze mai mici, conducand la excitabilitate sau somnolenta excesiva. Trebuie subliniat in aceasta privinta faptul ca aspirina poate cauza boli grave sau chiar deces la copiii cu simptome de gripa sau varicela (sindromul Reye). Recomandarile producatorilor de medicamente sunt sa nu se utilizeze medicamente pentru mod corectraceala si tuse la copii mai mici de 2 ani (dar si anumite picaturi nazale); pot aparea convulsii, aritmii, scaderea starii de constienta si chiar deces. Cand tratamentul presupune un antibiotic, chiar daca simptomele se amelioreaza/dispar, trebuie sa urmati tratamentul pana la final (in caz contrar poate aparea rezistenta la antibiotic). In cazul in care simptomele nu se amelioreaza in urma tratamentului este bine sa cereti sfatul medicului deoarece poate fi vorba de o afectiune grava.

Cand administrati medicatia celor mici, fiti veseli si atenti. Nu uitati ca cei mici sunt inteligenti, asa ca explicati-le pe intelesul lor ce problema au si cum ii va ajuta doctoria. Daca gustul e o problema, incercati sa le oferiti un cub de gheata, putina apa sau inghetata dupa ce inghit medicamentul deoarece temperaturile reci amortesc papilele gustative. Si atingerea nasului copilului in timp ce ia medicamentul poate ajuta la blocarea gustului si a mirosului; pot face asta si singuri (vor avea un sentiment de control). Ii puteti incuraja sa aleaga locul unde sa ia doctoria si chiar sa o introduca singuri in gura (daca au varsta necesara). Daca nu tolereaza medicamentele sub forma lichida, cereti medicului/farmacistului sfaturi cu privire la alte forme de prezentare disponibile (pot exista si mai multe arome). Amestecarea pastilei (daca e cazul) cu mar copt sau budinca poate ajuta, insa doar daca prospectul ingaduie combinarea cu alimente (se poate reduce eficacitatea substantei active). Si nu uitati de o doza mare de atentie si dragoste care ajuta intotdeauna.

Multumim doamnei doctor Ingrid Balan si doamnei farmacist Anca Cioroianu pentru ajutorul oferit in realizarea articolului. 


Surse:
www.fda.gov; www.nlm.nih.gov; www.cultureofsafety.com; www.patient.co.uk

 

Articolul urmator
Fiica mea a fost primul pacient minor cu cancer care a participat la un studiu. A murit la 16 ani, dar medicamentele au ajutat alți copii bolnavi
Fiica mea a fost primul pacient minor cu cancer care a participat la un studiu. A murit la 16 ani, dar medicamentele au ajutat alți copii bolnavi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ghid pe vârste: care sunt fricile copilului tău
    Ghid pe vârste: care sunt fricile copilului tău

    Pe măsură ce devine tot mai conștient de lumea din jur, copilul începe să aibă diverse frici. Dacă în primii doi ani de viață acestea sunt legate în special de...

    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare
    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare

    În perioada în care copilul tău este în primii săi ani de viață, te gândești că mai este drum lung până când va fi nevoie să discuți cu el...

    Cum să construiești sănătatea mintală a copilului tău! Mini-ghid pentru toți părinții!
    Cum să construiești sănătatea mintală a copilului tău! Mini-ghid pentru toți părinții!

    Poate ca te intrebi cand si mai ales cum sa construiesti sanatatea mintala a copilului tau. Nu, nu este o idee SF sa te ocupi de asta cat mai devreme posibil. Iata un mini-ghid realizat de...

    Iodura de potasiu: ce este și cum se administrează corect
    Iodura de potasiu: ce este și cum se administrează corect

    Iodura de potasiu este un compus chimic din familia iodului, care nu are caracter radioactiv, și poate fi utilizată pentru a opri absorbția materialelor radiocative, precum iodul...

    Ghid pe vârste: 6 idei de chifteluțe super-delicioase pentru copii!
    Ghid pe vârste: 6 idei de chifteluțe super-delicioase pentru copii!

    Chifteluțele fac parte dintre cele mai versatile preparate, putând fi servite în numeroase moduri. Forma, gustul și consistența lor le includ printre favoritele copiilor,...

    Trucul ingenios al unui tătic pentru a convinge copilul să ia medicamentele
    Trucul ingenios al unui tătic pentru a convinge copilul să ia medicamentele

    Trebuie să recunoaștem, când vine vorba de ingeniozitate tăticii sunt cei mai capabil în a găsi soluțiile care să le ușureze viața. Așa este și cazul acestui tătic,...

    Regine care și-au pierdut copiii la vârste fragede. Niciuna nu a reușit să treacă peste durere
    Regine care și-au pierdut copiii la vârste fragede. Niciuna nu a reușit să treacă peste durere

    Pierderea unui copil este cea mai dificilă experiență prin care poate trece un părinte. Unele dintre cele mai cunoscute regine ale Europei s-au confruntat cu o asemenea durere,...

    Problemele în cuplu după nașterea copilului - "ghid" complet de supraviețuire
    Problemele în cuplu după nașterea copilului - "ghid" complet de supraviețuire

    Venirea unui copil pe lume aduce după sine o mulțime de schimbări, atât în dinamica familiei, cât și în viața personală a fiecărui părinte. Este de așteptat...

    © 2024 Qbebe