Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

De ce îi miroase urât gura copilului

de Alina Nedelcu

Probabil că și tu te afli printre mamele care au sesizat nu o dată că din gurița copilului vine un miros dezagreabil. În astfel de situații este foarte important să știi ce anume ar fi putut declanșa acest fenomen, întrucât, așa cum vei afla din articolul de mai jos, este posibil să ai de-a face nu numai cu nerespectarea unor reguli de igienă, ci și cu existența unor boli, de care poate nici nu știai. Acesta este motivul pentru care îți vom oferi câteva date esențiale, menite să te pună la curent cu cele mai frecvente cauze ale mirosului urât din gurița micuțului. Fii o mămică informată și fii atentă la tot ce se întâmplă cu puiul tău!

Mirosul urât din gură sau respirația urât mirositoare (halitoza) este o afecțiune larg răspândită în rândul copiilor și adulților.
Pentru a o putea trata eficient, este necesar să știm care sunt cauzele ce o declanșează. Printre acestea merită amintite:

Diverse probleme ale cavității bucale

Specialiștii sunt de părere că în 85% din cazurile de halitoză sunt provocate de probleme întâlnite la nivelul cavității bucale.
Cele mai cunoscute locuri din cavitatea bucală ce produc mirosul urât din gură sunt: partea din spate a limbii, spațiile dintre dinți și zona aflată dedesubtul gingiilor.
În ceea ce privește limba, aceasta este acoperită de un strat de celule epiteliale descuamate, de vase de sânge și de bacterii. Mirosul urât poate apărea când aceste bacterii se descompun și ajung în crăpăturile de pe limbă.
Probleme dentare care sunt „responsabile" de apariția unui miros neplăcut din gură pot fi cariile sau abcesele. De pildă, cariile sunt cele care permit dezvoltarea de bacterii pe fondul intrării în ele a resturilor alimentare, care vor intra treptat în putrefacție.

Cariile dentare favorizeaza mirosul urat din gura
În cazul copiilor, afecțiunea gingivală care poate determina mirosul neplăcut este gingivita (o inflamație a gingiilor). Ea poate favoriza apariția unor bacterii gram-negative, ce vor „alimenta" un miros dezagreabil.
Având în vedere cele de mai sus, este esențial ca al nostru copil să aibă parte de o igienă dentară corespunzătoare. Nu este de ajuns numai ca micuțul să se spele pe dinți în mod regulat (dimineața, după fiecare masă și seara, înainte de culcare), aplicându-și un periaj corect al dinților, ci este nevoie și de respectarea altor reguli, precum periajul limbii sau curățarea spațiului dintre dinți și gingii cu ajutorul aței dentare. De asemenea, nu neglijați vizitele periodice la dentist. Acesta va sesiza eventualele probleme apărute și va interveni pentru remedierea lor.
Alte probleme ale cavității bucale ce pot conduce la apariția unui miros neplăcut al gurii sunt:
• Uscăciunea gurii- Fără a dispune de suficientă salivă, copilul nu va beneficia de acțiunea de „clătire" a resturilor alimentare sau a bacteriilor. Pe timpul zilei producția de salivă este mai mare, dar pe timpul nopții ea scade. În plus, dacă un copil are obiceiul de a-și suge degetul sau un obiect de „confort" sau dacă are nasul înfundat și va respira preponderent pe gură, secreția salivei este mult diminuată și dimineața mai mult ca sigur va avea un miros neplăcut al gurii. Pentru a ameliora această problemă, ne putem asigura, pe de o parte, că micuțul respiră așa cum trebuie și, pe de altă parte, îi putem oferi diverse produse menite să-i stimuleze procesul de salivare, cum ar fi gumă de mestecat fără zahăr sau bomboane acrișoare (preferabil tot fără zahăr). Nu în ultimul rând, dacă observăm că uscăciunea gurii persistă, este nevoie să consultăm urgent un medic, întrucât această problemă poate fi cauzată și de unele boli grave, precum diabetul sau disfuncții ale funcționării glandelor salivare.

Gura uscata poate favoriza un miros neplacut
• Infecție cu Candida- Mai ales copiii care iau antibiotice pot să se aleagă cu o astfel de infecție fungică. Dar și cei care au diabet, care urmează un tratament pentru tratarea cancerului (chimioterapie) și au deci imunitatea foarte scăzută, au frecvent candidoză bucală. Candida va produce un miros neplăcut, preponderent dulceag.
• Amigdalita- Respirația și mirosul dezagreabil al gurii este produs, în acest caz, de resturile alimentare ce pot ajunge în spațiul format între amigdalele mărite și de prezența unor „puncte" de puroi de pe amigdale. În situația în care copilul prezintă și alte simptome ale acestei afecțiuni (precum dureri puternice, febră, dificultăți la înghițire etc.), combinate cu o repirație urât mirositoare, apelați cât mai repede la un medic.

 Amigdalita produce un miros urat in gura

Citeste si: Totul despre amigdalita

Afecțiuni ale căilor respiratorii

Dintre astfel de afecțiuni, cea care provoacă adesea un miros neplăcut al gurii la copii este sinuzita.
Această boală va determina acumularea unei cantități mari de fluide în sinusuri și în nări, care vor ajunge în spatele gâtului și în regiunea limbii. Aici fluidele se vor combina cu bacteriile, se vor hrăni cu mucus și apoi se vor descompune, degajând mirosuri neplăcute.
Dacă observi că al tău copil are frecvent nasul înfundat, că îi curg ochii, că secrețiile sale nazale au o culoare mai deosebită (sunt mai degrabă galbene sau au chiar o tentă verzuie), că are o tuse ce pare că nu se mai termină, că îl doare capul și că pare tot timpul răcit, este foarte probabil să aibă sinuzită. Iată de ce trebuie să îl duci rapid la un medic.
Și alte afecțiuni ale căilor respiratorii pot favoriza un miros neplăcut al gurii, în contextul în care secreția fluidelor nazale este mai abundentă, nasul se înfundă adesea și, implicit, copilul se va confrunta cu uscăciunea gurii. Printre asemenea afecțiuni pot fi incluse, răceala, o viroză respiratorie sau chiar o bronșită.

Afectiunile cailor respiratorii pot determina un miros urat din gura

Consumul unor anumite alimente

Nu de puține ori, ți s-a întâmplat să te „lovești" de respirația neplăcută a copilului după ce a consumat anumite alimente. De pildă, dacă a mâncat usturoi, ceapă, broccoli sau alimente prea picante, trebuie să știi că toate acestea pot favoriza un miros urât al gurii.
În același timp, și consumul de dulciuri poate determina apariția unui asemenea miros al gurii. Specialiștii au ajuns la concluzia că în special dulciurile care sunt caramelizate prea mult pot contribui la declanșarea „respirației" urît mirositoare, în condițiile în care fragmente de caramel pătrund ușor în spațiile dintre dinți sau în carii, descompunându-se apoi, în combinație cu bacteriile din gură.

 Consumul de dulciuri poate alimenta mirosul neplacut din gura copilului

Prezența unor boli

Din păcate, trebuie să conștientizăm și faptul că mirosul urât din gură poate fi rezultatul unor boli, mai mult sau mai puțin grave.
În anumite situații, se poate întâmplă ca bolile pe care le vom vedea enumerate mai sus să producă mirosuri ale gurii care de care mai bizare și care trebuie să ne trimită de urgență la medic. Să le vedem deci pe cele mai cunoscute:
• Diabetul- Probabil că ați auzit deja că dacă respirația are miros de acetonă, este unul dintre principalele semne ale acestei boli. Așa că, dacă o sesizezi la copilul tău, mergeți de urgență la medic.

Diabetul poate provoca o respiratie cu miros de acetona
• Afecțiuni digestive, precum o infecție cu Helycobacter Pylori sau refluxul gastroesofagian- Ambele afecțiuni determină creșterea acidității din stomac, regurgitarea acidului din stomac în gât și antrenează unele procese inflamatorii. Mai mult ca sigur, copilul va avea o respirație cu miros ca de acid.

Unele afectiuni digestive pot favoriza mirosul urat dn gura copilului

Citeste si: Gastrita la copii:simptome, cauze, tratament

• Afecțiuni renale- Fie că este vorba despre infecții renale sau de boli grave, precum insuficiența renală, este foarte probabil ca al tău micuț să aibă o respirație ce miroase precum amoniacul. Totodată, există posibilitatea ca, din cauza unor afecțiuni renale, respirația copilului să aibă miros ca de țelină.
• Febra tifoidă- În caz de îmbolnăvire, respirația copilului va avea miros de pâine scoasă din cuptor.
• Trimethylaminuria- Este o afecțiune genetică rară, ce constă în imposibilitatea organismului de a procesa trimethylamina (aceasta este o enzimă ce se produce în intestin, în momentul în care sunt consumate alimente precum ouăle, fasolea, pește și fructe de mare sau scoici). De obicei, este o afecțiune temporară și constă în degajarea, la nivelul corpului copilului (deci inclusiv în gură) de miros ca de pește putrezit.

Alte cauze ce pot favoriza mirosul urât din gură la copii

Alături de cauzele pe care le-am menționat mai sus, sunt și altele, la care probabil nici nu ne-am gândi, ce pot determina apariția mirosului urât din gură. Iată-le pe cele mai cunoscute:
• Prezența unui corp străin în nas- Nu este exclus ca, mai ales, în cazul celor mai micuți, să existe mici obiecte (de exemplu, jucărioare, resturi de mâncare etc.) care au ajuns în nas. Acestea pot determina apariția unei respirații urât mirositoare.
• Administrarea unor medicamente-Odată ce sunt metabolizate de organism, medicamentele vor declanșa reacții chimice care pot duce la un miros dezagreabil al gurii. Printre acestea se numără medicamentele folosite pentru tratarea spasmelor, cele cu proprietăți bronhodilatatoare, cele utilizate în tratarea unor afecțiuni psihice sau antihistaminicele (utile în tratarea alergiilor).

Unele medicamente pot favoriza un miros urat al gurii

Tu mai știi și alte cauze care pot contribui la apariția mirosului urât din gură?

Surse:
www.babycenter.com; www.colgate.com; www.dentalresource.org; www.drgreene.com; www.livestrong.com; www.momjunction.com; www.nhs.uk www.parenting.com

Surse poze:
ww.img-aws.ehowcdn.com

Noutati de la Qbebe

INSCRIE-TE la newsletter-ul Qbebe si primesti ultimele noutati.

Email
Data nasterii bebelusului    
 

Articole asemanatoare

Oreionul: simptome si tratament Oreionul: simptome si tratament
Pojarul sau rujeola: simptome si tratament Pojarul sau rujeola: simptome si tratament
Ghidul vaccinurilor pentru 2-7 ani Ghidul vaccinurilor pentru 2-7 ani
Trucuri practice pentru o zi cand copilul tau este bolnav Trucuri practice pentru o zi cand copilul tau este bolnav

Articole Lifestyle

5 situații în care nu ai voie să porți rochia sau fusta cu ciorapi 5 situații în care nu ai voie să porți rochia sau fusta cu ciorapi
12 cupluri din zodiac menite să se îndrăgostească și să se despartă 12 cupluri din zodiac menite să se îndrăgostească și să se despartă
Cântărea 300 de kilograme la 23 de ani! Cum arată femeia după 3 schimbări simple Cântărea 300 de kilograme la 23 de ani! Cum arată femeia după 3 schimbări simple
5 femei din zodiac care vor alege mereu pisica în locul bărbatului 5 femei din zodiac care vor alege mereu pisica în locul bărbatului

Alte articole care te-ar putea interesa


Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Au început înscrierile la Ora de Educație Fizică! Seminar gratuit pentru părinți responsabiliAstfel, Marți, pe 24 aprilie, de la ora 17.00, la Teatrul Elisabeta, la Ora de educație fizică , toți părinții sunt invitați să asculte sfaturile specialiștilor școlii și să le adreseze cât mai multe...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Am testat piureurile organice Annabel Karmel și ne declarăm încântate. Atât eu cât și cea micăMă numesc Gheorghe Teodora Camelia, sunt mămica a doi copii minunați, un băiețel în vârstă de 3 ani și o fetiță de 1 an. Nu obișnuiesc să achiziționez din comerț produse gata ambalate destinate meselor...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny

Naste natural

Cum antrenam creierul sa gestioneze durerea in travaliu: sfatul medicului (VIDEO)

Cum antrenam creierul sa gestioneze durerea in travaliu: sfatul medicului (VIDEO)

Domnul doctor Bogdan Cioata, medic
MAI MULT

Hipersensibilitatea la plasma seminala umana sau alergia la sperma

Hipersensibilitatea la plasma seminala umana sau alergia la sperma

Alergia la sperma este mult mai des intalnita decat s-ar putea crede si poate fi
MAI MULT

Ritualul unei nasterii naturale ne transforma in mame – Dr. Szidonia Lacziko

Ritualul unei nasterii naturale ne transforma in mame – Dr. Szidonia Lacziko

Doamna doctor Szidonia Lacziko, Medic primar obstetrica-ginecologie, Doctor in
MAI MULT

Bebee

sigur.info-fii sigur pe net