Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

De vorbă cu medicii de la urgențe: cele mai comune accidente la copii

de Irina Olteanu

Copiii, mai ales cei de vârstă mică, sunt predispuși accidentării. Pentru a le putea preîntâmpina și a vă veni în ajutor cu soluții de prevenire, am apelat la medici pediatri cu experiență care ne-au răspuns la întrebări legate de accidentele la copii.

Doamna doctor Iolanda Vivisenco, Medic specialist pediatrie, Asistent universitar, doctor in medicina, Centrul Medical Medsana ne-a răspuns la următoarele întrebări:

Care sunt cele mai comune accidente cu care se confruntă copiii și ce tip de tratament necesită?

Copiii pot suferi diferite traumatisme prin lovire, tăiere sau cădere, de la simple vânătăi sau julituri, până la afecțiuni mai severe precum entorsele, fracturile sau leziuni ale organelor interne. Pentru leziunile ușoare e suficientă toaleta locală a tegumentelelor, urmată de aplicarea unei soluții dezinfectante în cazul juliturilor sau a unui unguent pentru grăbirea vindecării vânătăilor. Pentru alte traumatisme copilul va fi consultat de medic care va stabili tratamentul necesar.

Copiii pot intra in contact cu diferite substanțe toxice, de la medicamentele din "farmacia casei", la produsele de menaj sau diferite plante. În astfel de situații, trebuie cerut cât mai rapid sfatul medicului pentru că măsurile luate în prima oră de la expunere sunt cele mai importante pentru a limita efectele intoxicației acute. Măsuri precum provocarea vărsăturilor, administrarea de lapte sau apă cu sare la domiciliu sunt interzise deoarece în unele situații ele pot agrava starea copilului.
Un alt accident frecvent întâlnit în copilărie este legat de corpii străini pe care copiii îi pot introduce în nas, urechi etc. sau îi pot înghiți sau aspira în arborele respirator. Prezentarea la medic se impune în aceste situații.

accidente copii

2. Din ce motive survin acestea?


Caracterul explorator, curiozitatea și lipsa de percepție a pericolului iminent explică mare parte dintre aceste accidente survenite în copilărie.

3. Ce categorie de vârstă este mai predispusă accidentării?


Cei mai expuși accidentelor sunt copiii mici și preșcolari, în intervalul de vârstă 1-5 ani, când aceștia explorează și descoperă mediul înconjurător.

4. Ce modalități de prevenire a acestor accidente recomandați?

Revine părinților sarcina de a nu lăsa la îndemâna copiilor obiecte cu care se pot răni, jucării neadecvate ca dimensiuni pentru vârsta lor ce pot fi înghițite sau aspirate. Produsele de uz casnic, plantele toxice și medicamentele nu vor fi lăsate la îndemâna copiilor. Atât în casă, cât și afară copiii vor fi supravegheați atunci când se joacă și au la îndemână suprafețe pe care se pot cățăra și cădea.

Citește și: Primul ajutor pentru copilul tau: 5 accidente care ar putea sa se intample  

Doamna doctor Irina Mutiu, Medic Specialist Pediatrie, Spitalul European Polisano, str. Izvorului 1A, Sibiu www.clinicapolisano.ro  ne-a oferit următoarele răspunsuri privind accidentele la copii:

Care sunt cele mai frecvente accidente la copii și ce putem face pentru a le preveni?

Atunci cand ai un copil mic, care se târăște sau aleargă prin casă, dornic să descopere lumea și să își testeze propriile limite, este evident că îl pasc o mulțime de pericole, indiferent de cât ești de prevăzătoare și de cât de bine ți-ai securizat casa.
Majoritatea accidentelor se produc în a doua jumătate a zilei, când atât copiii, cât și adulții din preajmă sunt mai obosiți și acordă mai puțină atenție riscurilor. Mai mult de jumătate din totalul accidentelor în care sunt implicați copiii se produc acasă, în mediul de familie. Totodată, cei mai predispuși riscului de accidentare sunt copiii sub 4 ani.

Cele mai comune accidente la copii sunt arsurile. Cei mici pot fi in pericol de a se arde în preajma unor lichide fierbinți, a recipientelor cu aburi sau a instalațiilor de încălzit. Foarte frecvente sunt și arsurile cu apă de baie.
Intoxicațiile accidentale sunt și ele frecvent întâlnite, fie prin ingerarea de medicamente sau produse de curățat, fie prin expunerea la sobe și încălzitoare pe gaz.

accidente copii
Cel mai mare pericol de moarte în cazul copiilor este, însă, înecul. Un copil se poate îneca chiar și într-o cantitate mică de apă: în cadă, în vasul de toaletă, găleți cu apă piscine sau iazuri.
De asemenea, sufocarea este unul dintre cele mai mari pericole de moarte pentru copiii foarte mici. Un copil se poate sufoca cu mâncare, jucării, baterii, capace, baloane, pungi sau alte obiecte foarte mici. În același sens, părinții trebuie să fie atenți la strangularea cauzată de coliere, șireturi de la haine sau pantofi, bentițe pentru copii, cravate, fundițe, sfori de la jucării, cabluri sau fire electrice de la aparatele electrocasnice, jaluzele și alte elemente decorative.

Curiozitatea celor mici îi împinge, de multe ori, să ajungă la cabinetul medical cu obiecte mici înțepenite în nări sau urechi - de la pietricele, bile din plastic, rotițe, monede pana la boabe de fasole sau mazare.
Tăieturile și zgârieturile cauzate de unghii ascuțite, fie că sunt propriile unghii ale copilului, ale mamei sau ale altor copii, sau sunt provocate de animale de casă sau de obiecte ascuțite se numără și ele printre cele mai frecvente accidente. Părinții trebuie să fie foarte atenți unde depozitează cuțite, aparate electrocasnice cu lamă, geamuri, oglinzi și alte obiecte casante.
Fiind, datorită vârstei, mici exploratori, copiii sunt deseori plini de contuzii și vânătăi cauzate de loviri sau căzături, iar în cazuri mai grave pot ajunge la fracturi sau deces, în urma căderilor de la înălțimi mari.
O mare atenție trebuie acordată protejării ochilor de praf, nisip, spray-uri chimice sau alte tipuri de materii care pot afecta vederea celui mic.
Nu sunt rare nici accidentele provocate de animale: în mediul urban, predomină mușcăturile cauzate de animale de companie sau câini vagabonzi, iar in mediul rural traumatismele produse de animale de tracțiune sau mușcăturile de șarpe.

Recomandări pentru prevenirea accidentelor

Pentru siguranța celor mici, calitatea supravegherii de către adulți este esențiala, precum și îndepărtarea din gospodărie a potențialelor pericole.
Trebuie să asigurăm ferestrele, ușile, accesul către scări sau balcoane, pentru a nu permite accesul copilului nesupravegheat.
Este bine să ascundem firele electrice în spatele mobilei pentru că cel mic poate trage de fir și poate răsturna lămpi sau alte obiecte cu cabluri.
Prizele trebuie acoperite cu capace speciale sau cu obiecte de mobilier pentru a îngreuna accesul copiilor, iar instalațiile, echipamentele și aparatele electrice trebuie verificate de fire neizolate și aparate defecte.
Orice medicament sau substanță chimică, inclusiv cosmetice și produse de curățat, detergenți, solvenți, insecticide, alcool, băuturi alcoolice trebuie să fie complet inaccesibile copilului mic!
Nu îi lăsați la îndemână nici obiecte mici, care pot fi înghițite sau aspirate.
Locul de joacă, fie că e cu leagăne, balansoare, locuri pentru cățărat sau tobogane, trebuie să fie adecvate vârstei, iar jocul trebuie să se desfășoare sub supravegherea adulților.
Instrumentele și aparatele casnice, aparatele electromenajere și utilitare, iar mai nou, chiar armele de foc, toate trebuie depozitate într-un loc complet inaccesibil. De asemenea, trebuie să învățăm copilul să nu atingă firele electrice căzute pe jos, explicându-i riscul de electrocutare. Foarte importantă, atunci când avem un copil în casă, este securizarea prizelor - cei mici riscă să se electrocuteze prin introducerea degetelor sau a diferitelor obiecte în priză.
Conform proverbului - paza bună trece primejdia rea - dragi părinți, fiti vigilenți!


Mulțumim doamnelor doctor Iolanda Vivisenco și Irina Muțiu pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.

Articole asemanatoare

Oreionul: simptome si tratament Oreionul: simptome si tratament
Pojarul sau rujeola: simptome si tratament Pojarul sau rujeola: simptome si tratament
Ghidul vaccinurilor pentru 2-7 ani Ghidul vaccinurilor pentru 2-7 ani
Trucuri practice pentru o zi cand copilul tau este bolnav Trucuri practice pentru o zi cand copilul tau este bolnav

Articole Lifestyle

Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut
Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat
Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu
Șase cauze neobișnuite ale infarctului Șase cauze neobișnuite ale infarctului

Alte articole care te-ar putea interesa


Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Ghidul gospodinei la piață Cu toții ne dorim alimente curate și sănătoase, care au gust bun, conferă energie și îmbunătățesc starea de sănătate. În același timp, cunoaștem prea bine problemele asociate alimentelor din prezent,...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
A doua vizită la Electronic Arts România – aniversare specială și jeleuriÎn urma primei vizite, rămăsese deschisă invitația, după cum v-am povestit aici, de a vizita și restul de etaje ale minunatei clădiri Electronic Arts Romania. Spun minunată nu fără o bază reală, ci pentru că...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny
Link-uri recomandate

Naste natural

Accesul moasei la imbunatatirea sanatatii materno-infantile: conferinţa care poate schimba viitorul naşterilor în România

Accesul moasei la imbunatatirea sanatatii materno-infantile: conferinţa care poate schimba viitorul naşterilor în România

Asociatia Moaselor Independente (AMI),
MAI MULT

De ce este recomandat sa simtim durerile nasterii si sa renuntam la anestezie

De ce este recomandat sa simtim durerile nasterii si sa renuntam la anestezie

Expertii au ajuns la concluzia ca este indicat sa simtim durerile nasterii si sa
MAI MULT

10 semne ca vei fi o mama minunata

10 semne ca vei fi o mama minunata

Nu esti inca mama, dar ti-ai dori sa fii cat de curand? Sau esti deja mama, dar
MAI MULT

Bebee

Top-10-nume-de-băieți-care-vor-avea-succes-în-carieră

Top 10 nume de femei care au succes în viață

Numele cu care te remarci în fața societății are o influență foarte mare
MAI MULT

Cum-tratăm-scurgerile-vaginale-din-timpul-sarcinii

Cum tratăm scurgerile vaginale din timpul sarcinii

Scurgerile vaginale sunt secreţii ale organelor genitale, cu rol de apărare
MAI MULT

Antioxidanţii fructe

Antioxidanţii – Ce sunt şi cum ne ajută

Zilnic, corpul nostru este ameninţat de produsele chimice denumite radicali
MAI MULT

Top-10-nume-de-băieți-care-vor-avea-succes-în-carieră

Top 10 nume de copii care vor avea noroc la bani

Ești în căutarea unui nume pentru viitorul tău copil sau nepot, care să-l
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net