De vorbă cu medicii de la urgențe: cele mai comune accidente la copii

De vorbă cu medicii de la urgențe: cele mai comune accidente la copii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Copiii, mai ales cei de vârstă mică, sunt predispuși accidentării. Pentru a le putea preîntâmpina și a vă veni în ajutor cu soluții de prevenire, am apelat la medici pediatri cu experiență care ne-au răspuns la întrebări legate de accidentele la copii.

Doamna doctor Iolanda Vivisenco, Medic specialist pediatrie, Asistent universitar, doctor in medicina, Centrul Medical Medsana ne-a răspuns la următoarele întrebări:

Care sunt cele mai comune accidente cu care se confruntă copiii și ce tip de tratament necesită?

Copiii pot suferi diferite traumatisme prin lovire, tăiere sau cădere, de la simple vânătăi sau julituri, până la afecțiuni mai severe precum entorsele, fracturile sau leziuni ale organelor interne. Pentru leziunile ușoare e suficientă toaleta locală a tegumentelelor, urmată de aplicarea unei soluții dezinfectante în cazul juliturilor sau a unui unguent pentru grăbirea vindecării vânătăilor. Pentru alte traumatisme copilul va fi consultat de medic care va stabili tratamentul necesar.

Copiii pot intra in contact cu diferite substanțe toxice, de la medicamentele din "farmacia casei", la produsele de menaj sau diferite plante. În astfel de situații, trebuie cerut cât mai rapid sfatul medicului pentru că măsurile luate în prima oră de la expunere sunt cele mai importante pentru a limita efectele intoxicației acute. Măsuri precum provocarea vărsăturilor, administrarea de lapte sau apă cu sare la domiciliu sunt interzise deoarece în unele situații ele pot agrava starea copilului.
Un alt accident frecvent întâlnit în copilărie este legat de corpii străini pe care copiii îi pot introduce în nas, urechi etc. sau îi pot înghiți sau aspira în arborele respirator. Prezentarea la medic se impune în aceste situații.

accidente copii

2. Din ce motive survin acestea?


Caracterul explorator, curiozitatea și lipsa de percepție a pericolului iminent explică mare parte dintre aceste accidente survenite în copilărie.

3. Ce categorie de vârstă este mai predispusă accidentării?


Cei mai expuși accidentelor sunt copiii mici și preșcolari, în intervalul de vârstă 1-5 ani, când aceștia explorează și descoperă mediul înconjurător.

4. Ce modalități de prevenire a acestor accidente recomandați?

Revine părinților sarcina de a nu lăsa la îndemâna copiilor obiecte cu care se pot răni, jucării neadecvate ca dimensiuni pentru vârsta lor ce pot fi înghițite sau aspirate. Produsele de uz casnic, plantele toxice și medicamentele nu vor fi lăsate la îndemâna copiilor. Atât în casă, cât și afară copiii vor fi supravegheați atunci când se joacă și au la îndemână suprafețe pe care se pot cățăra și cădea.

Citește și: Primul ajutor pentru copilul tau: 5 accidente care ar putea sa se intample  

Doamna doctor Irina Mutiu, Medic Specialist Pediatrie, Spitalul European Polisano, str. Izvorului 1A, Sibiu www.clinicapolisano.ro  ne-a oferit următoarele răspunsuri privind accidentele la copii:

Care sunt cele mai frecvente accidente la copii și ce putem face pentru a le preveni?

Atunci cand ai un copil mic, care se târăște sau aleargă prin casă, dornic să descopere lumea și să își testeze propriile limite, este evident că îl pasc o mulțime de pericole, indiferent de cât ești de prevăzătoare și de cât de bine ți-ai securizat casa.
Majoritatea accidentelor se produc în a doua jumătate a zilei, când atât copiii, cât și adulții din preajmă sunt mai obosiți și acordă mai puțină atenție riscurilor. Mai mult de jumătate din totalul accidentelor în care sunt implicați copiii se produc acasă, în mediul de familie. Totodată, cei mai predispuși riscului de accidentare sunt copiii sub 4 ani.

Cele mai comune accidente la copii sunt arsurile. Cei mici pot fi in pericol de a se arde în preajma unor lichide fierbinți, a recipientelor cu aburi sau a instalațiilor de încălzit. Foarte frecvente sunt și arsurile cu apă de baie.
Intoxicațiile accidentale sunt și ele frecvent întâlnite, fie prin ingerarea de medicamente sau produse de curățat, fie prin expunerea la sobe și încălzitoare pe gaz.

accidente copii
Cel mai mare pericol de moarte în cazul copiilor este, însă, înecul. Un copil se poate îneca chiar și într-o cantitate mică de apă: în cadă, în vasul de toaletă, găleți cu apă piscine sau iazuri.
De asemenea, sufocarea este unul dintre cele mai mari pericole de moarte pentru copiii foarte mici. Un copil se poate sufoca cu mâncare, jucării, baterii, capace, baloane, pungi sau alte obiecte foarte mici. În același sens, părinții trebuie să fie atenți la strangularea cauzată de coliere, șireturi de la haine sau pantofi, bentițe pentru copii, cravate, fundițe, sfori de la jucării, cabluri sau fire electrice de la aparatele electrocasnice, jaluzele și alte elemente decorative.

Curiozitatea celor mici îi împinge, de multe ori, să ajungă la cabinetul medical cu obiecte mici înțepenite în nări sau urechi - de la pietricele, bile din plastic, rotițe, monede pana la boabe de fasole sau mazare.
Tăieturile și zgârieturile cauzate de unghii ascuțite, fie că sunt propriile unghii ale copilului, ale mamei sau ale altor copii, sau sunt provocate de animale de casă sau de obiecte ascuțite se numără și ele printre cele mai frecvente accidente. Părinții trebuie să fie foarte atenți unde depozitează cuțite, aparate electrocasnice cu lamă, geamuri, oglinzi și alte obiecte casante.
Fiind, datorită vârstei, mici exploratori, copiii sunt deseori plini de contuzii și vânătăi cauzate de loviri sau căzături, iar în cazuri mai grave pot ajunge la fracturi sau deces, în urma căderilor de la înălțimi mari.
O mare atenție trebuie acordată protejării ochilor de praf, nisip, spray-uri chimice sau alte tipuri de materii care pot afecta vederea celui mic.
Nu sunt rare nici accidentele provocate de animale: în mediul urban, predomină mușcăturile cauzate de animale de companie sau câini vagabonzi, iar in mediul rural traumatismele produse de animale de tracțiune sau mușcăturile de șarpe.

Recomandări pentru prevenirea accidentelor

Pentru siguranța celor mici, calitatea supravegherii de către adulți este esențiala, precum și îndepărtarea din gospodărie a potențialelor pericole.
Trebuie să asigurăm ferestrele, ușile, accesul către scări sau balcoane, pentru a nu permite accesul copilului nesupravegheat.
Este bine să ascundem firele electrice în spatele mobilei pentru că cel mic poate trage de fir și poate răsturna lămpi sau alte obiecte cu cabluri.
Prizele trebuie acoperite cu capace speciale sau cu obiecte de mobilier pentru a îngreuna accesul copiilor, iar instalațiile, echipamentele și aparatele electrice trebuie verificate de fire neizolate și aparate defecte.
Orice medicament sau substanță chimică, inclusiv cosmetice și produse de curățat, detergenți, solvenți, insecticide, alcool, băuturi alcoolice trebuie să fie complet inaccesibile copilului mic!
Nu îi lăsați la îndemână nici obiecte mici, care pot fi înghițite sau aspirate.
Locul de joacă, fie că e cu leagăne, balansoare, locuri pentru cățărat sau tobogane, trebuie să fie adecvate vârstei, iar jocul trebuie să se desfășoare sub supravegherea adulților.
Instrumentele și aparatele casnice, aparatele electromenajere și utilitare, iar mai nou, chiar armele de foc, toate trebuie depozitate într-un loc complet inaccesibil. De asemenea, trebuie să învățăm copilul să nu atingă firele electrice căzute pe jos, explicându-i riscul de electrocutare. Foarte importantă, atunci când avem un copil în casă, este securizarea prizelor - cei mici riscă să se electrocuteze prin introducerea degetelor sau a diferitelor obiecte în priză.
Conform proverbului - paza bună trece primejdia rea - dragi părinți, fiti vigilenți!


Mulțumim doamnelor doctor Iolanda Vivisenco și Irina Muțiu pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.

Articolul urmator
Cele mai bune cristale vindecătoare pentru copii
Cele mai bune cristale vindecătoare pentru copii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copii răniți pe A2. Accidente în lanț în care au fost implicate 55 de mașini
    Copii răniți pe A2. Accidente în lanț în care au fost implicate 55 de mașini

    Accidente în lanț pe Autostrada Soarelui în această dimineață din cauza ceții. 55 de mașini și un total de 155 de persoane au fost implicate în 3 accidente pe drumul...

    „Legea Anastasia”. Niciun șofer aflat sub influența substanțelor de orice fel implicat în accidente mortale nu mai scapă de închisoare
    „Legea Anastasia”. Niciun șofer aflat sub influența substanțelor de orice fel implicat în accidente mortale nu mai scapă de închisoare

    În urma tragicului accident rutier în care o fetiță de 4 ani a fost călcată de mașină de o femeie fără carnet, s-a creat legea „Anastasia”, care spune că...

    Sunt o mamă rea dacă mi-aș dori ca medicii să mă salveze pe mine și nu bebelușul la naștere? Mai am alți doi copii de crescut
    Sunt o mamă rea dacă mi-aș dori ca medicii să mă salveze pe mine și nu bebelușul la naștere? Mai am alți doi copii de crescut

    Printre gândurile care nu îi dau pace unei viitoare mame se leagă și cele care țin de apariția unor complicații la naștere. În aceste condiții, nu este exclus să se...

    Angajatorii vor trebui să ofere zile libere angajaților pentru urgențe familiale, în afara zilelor de concediu
    Angajatorii vor trebui să ofere zile libere angajaților pentru urgențe familiale, în afara zilelor de concediu

    Veşti bune pentru angajaţi! Urmează să fie introduse noi prevederi în Codul muncii, unele dintre ele făcând referire la un nou tip de zile libere pe care angajatorii vor...

    Neglijență tragică! Medicii au trimis-o acasă cu o bronșită, iar câteva ore mai târziu o fetiță de doi ani le spunea adio părinților ei
    Neglijență tragică! Medicii au trimis-o acasă cu o bronșită, iar câteva ore mai târziu o fetiță de doi ani le spunea adio părinților ei

    Se pare că neglijența medicilor se poate întâmpla și la case mai mari. Părinții români ai unei fetițe de doi ani care locuiesc în Anglia au declarat că aceasta...

    Un copil de două luni malnutrit din Urlați a ajuns în stare critică la urgențe. „Nu a fost spălat niciodată”
    Un copil de două luni malnutrit din Urlați a ajuns în stare critică la urgențe. „Nu a fost spălat niciodată”

    În ultimii ani, auzim tot mai des de copii care sunt complet neglijați de părinți, ajungând adesea în stare gravă la spital. De această dată, un băiețel de două...

    Mai mulți bani pentru părinții care se întorc la muncă până la vârsta de 6 luni a copilului. Despre ce sumă este vorba
    Mai mulți bani pentru părinții care se întorc la muncă până la vârsta de 6 luni a copilului. Despre ce sumă este vorba

    Proaspeții părinți sunt încurajați cu stimulente financiare să revină la muncă! Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a anunțat că va fi adoptată o...

    Alexandra, o tânără de 25 și mamă a trei copii a murit după ce medicii au refuzat să o opereze
    Alexandra, o tânără de 25 și mamă a trei copii a murit după ce medicii au refuzat să o opereze

    Alexandra, o tânără de 25 de ani din Botoșani, a murit la spital, însărcinată cu al 4-lea copil. „Doamne, tot ce îmi doresc e să-mi facă anestezia să mă...

    © 2024 Qbebe