Foliculita la copii: cauze, simptome, tratament

Foliculita la copii: cauze, simptome, tratament

Roxana Cristea

Foliculita la copii nu este periculoasa. Daca avem grija ca pielea si hainele copilului sa fie curate si uscate, in special in sezonul cald, aceasta afectiune va disparea de la sine. In plus, foliculita nu apare la copiii mai mici de doi ani, asa ca sunt permise mai multe scheme de tratament. Haideti sa vedem impreuna ce inseamna foliculita la copii, care sunt cauzele, simptomele si tratamentul acestei afectiuni.

foliculita la copiiCe este foliculita?

Orice fir de par de pe corp creste dintr-un folicul aflat sub piele. Foliculita apare atunci cand foliculii de par se infecteaza.
Foliculita este o stare inflamatorie care afecteaza foliculii de par - o zona mica plina cu puroi inconjoara deschiderea unui folicul pilos. Leziunile mai vechi (fara puroi) apar ca niste umflaturi rosii in jurul folicului.
Leziunile cauzate de foliculita apar cel mai frecvent pe piept, spate si picioare, dar sunt destul de dese si pe fata, gat, coapse si fese. Nu afecteaza gura, ochii, palmele, talpile sau orice alta zona unde nu exista foliculi de par.
Foliculita poate sa apara la copii si adulti oriunde exista par, dar este mai putin frecventa la copiii mai mici de 2 ani. Probabil ca orice om este afectat, intr-o oarecare masura, macar o data in viata, de foliculita.
Persoanele cu diabet si cele cu un sistem imunitar compromis (HIV / SIDA , hepatita, boli cronice, cancer , sistemic chimioterapie) sunt mai predispuse la foliculita.
In functie de cauza si severitate, foliculita poate necesita tratament cu antibiotice sau poate sa dispara de la sine fara medicamente.

Care sunt tipurile de foliculita frecvent intalnite la copii?

Foliculita stafilococica este provocata de stafilococi - bacterii - care se gasesc in mod normal pe piele. O singura specie de stafilococi, S.aureus, poate provoca foliculita. Uneori, acest oganism poate fi insensibil la numite antibiotice untilizate in mod obisnuit (Stafilococus aureus poate fi rezistent la meticilina). In acest caz este necesara o cultura microbiana pentru a se stabili tratamentul corect.
Foliculita de jacuzzi este provocata de bacteria Pseudomonas aeruginosa, prezenta in cazile de baie prost intretinute. In acest caz, foliculita apare cel mai frecvent pe spate si are forma unor pete imprastiate de culoare rosu pana la violet. Aceste pete pot provoca mancarimi sau pot fi asimptomatice. Este bine ca atunci cand copilul foloseste o astfel de cada sa faca un dus cu apa curata imediat dupa. Copii infectati cu o astfel de bacterie pot avea recidive. Aceasta afectiune trece fara tratament, dar poti clati pielea copilului cu otet diluat in cazul in care vrei sa dispara mai repede.
Foliculita de la steroizi apare din cauza folosirii exagerate a cremelor cu cortizon pe piele.
La adulti este frecventa si foliculita provocata de apartul de ras.

Care sunt cauzele foliculitei la copii?

Foliculii se pot infecta atunci cand bacteriile, care sunt mereu prezente pe pielea noastra, intra in folicul (in special stafilococul). Acest lucru se intampla cand ceva irita foliculii, creand o deschidere prin care pot intra bacteriile. De exemplu: frecarea hainelor de piele, un bandaj, de la rasul parului cu lama...
O astfel de eruptie cutanata poate fi cauzata de bacteriile din bazine publice necuratate sau cazi de hidromasaj care nu au fost dezinfectate. Copiii stau mai mult in piscina, asa ca sunt mai expusi acestor bacterii care produc foliculita.
De asemenea, eruptia este mai frecventa la copiii care au o afectiune a pielii, cum ar fi eczeme sau acnee si este mult mai probabil sa apara atunci cand vremea este calda si umeda.
In general foliculita poate fi cauzata de un numar mare de organisme infectioase. Frecvent, foliculita este indusa de substante iritante, defecte anatomice sau de mediu, anomalii interne, dar si de droguri. Pentru a fi tratata cu succes este necesar ca medicul, impreuna cu mama sa gaseasca o cauza reala.

Simptomele foliculitei la copii

Aceasta afectiune inconfortabila cauzeaza cosuri sau pustule cu capete albe care se formeaza in jurul firului de par. In caz de foliculita apare si senzatia de mancarime si disconfort. De asemenea foliculita severa la copii poate fi dureroasa. De cele mai multe ori foliculita apare pe gat, sub brate, in zona abdomenului, pe fata, brate, picioare si fese.

Cum este diagnosticata foliculita la copii?

Diagnosticul de foliculita se bazeaza, in principal, pe aspectul pielii. In unele situatii, o cultura de puroi ajuta pentru a detecta o cauza microbiana. Ar putea fi necesara si o inspectie microscopica (cu ajutorul hidroxidului de potasiu) a unui fir de par afectat, pentru a detecta infectiile fungice. Ocazional, o mica biopsie a pielii poate fi facuta pentru a ajuta medicul la diagnosticare. In mod normal, nu sunt necesare analize de sange.

Tratamentul foliculitei la copii

Cele mai multe cazuri de foliculita sunt complet vindecabile. Exista cazuri mai rare de foliculita de lunga durata, care nu pot fi vindecabile complet, dar pot fi tinute sub control cu medicamente.
Uneori foliculita dispare de la sine, fara tratament si dupa anii adolescentei si la maturitate nu mai apare.
Tratamentul pentru copii depinde de varsta copilului, severitatea infectiei si de bacteriile care cauzeaza foliculita. Adreseaza-te medicului pentru un tratament adecvat care ar putea sa fie foarte usor sau ar putea sa fie nevoie de antibiotice puternice.
Tratamentul la domiciliu, pentru cazurile usoare de foliculita bacteriana include utilizarea unui medicament care poate fi cumparat fara reteta medicala, cum ar fi solutiile antibacteriene pe baza de peroxid de benzoil, clorhexidina sau phisoderm
Tratamentul holistic pentru foliculita poate include comprese cu otet natural.
Foliculita bacteriana poate fi tratata si cu antibiotice.
Foliculita fungica este foarte des tratata cu solutii pe baza de ketoconazol sau cu creme pe baza de miconazol sau terbinafina. Exista si pastile antifungice pe baza de fluconazol.

De retinut ca nu exista un tratament general valabil pentru foliculita si copiii au nevoie de un medicament recomandat de medic pentru ca foliculita sa fie tratata cu succes.


Desi cele mai multe cazuri de foliculita nu sunt contagioase, in unele cazuri, o infectie care sta la baza acestei afectiuni ar putea fi transmisa prin contactul cu pielea persoanei infectate, sau folosind acelasi jacuzzi, cada fierbinte, piscina incalzita, ori folosind acelasi aparat de ras (la adulti).
Trebuie sa mai stii ca in cazul foliculitei complicatiile sunt rare, deoarece este o afectiune a pielii auto-limitata. Rareori, umflaturile infectate se pot face mai mari, provocand un abces (furuncul) sau chisturi dureroase care necesita drenaj chirurgical minor.
O alta complicatie a foliculitei la copii ar putea include modificari temporare de culoare. Fenomenul se numeste hipopigmentare post-inflamatorie ( culoare mai deschisa decat pielea normala a copilului) sau hiperpigmentare (culoare mai inchisa decat pielea). Cicatrici permanente nu raman, decat in cazuri foarte rare.
Pentru a preveni foliculita, mentine pielea si hainele copilului curate si uscate, in special cand vremea este calda si evita imbracamintea care este prea stransa si irita pielea.

Surse: medicinenet.com; babycenter.com; skinsight.com

Articolul urmator
Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament
Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament
    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament

    Boala Wilson este o afecțiune ereditară rară, care determină acumularea de cupru în ficat, creier și alte organe vitale. Majoritatea persoanelor cu boala Wilson sunt diagnosticate...

    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament
    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament

    Te-ai întrebat vreodată ce este ulcerul varicos? Sau ai auzit vorbindu-se despre această afecțiune, însă nu știai foarte bine la ce se referă? Sau, dimpotrivă, îți...

    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament
    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament

    Poate ai auzit de termenul medical "eritem polimorf" și te-ai întrebat ce înseamnă mai exact. În acest articol, vei afla ce este eritemul polimorf, precum și tot ce...

    Hepatita E: cauze, simptome și tratament
    Hepatita E: cauze, simptome și tratament

    În fiecare an, specialiștii estimează că în întreaga lume există 20 de milioane de infecții cu virusul hepatitei E, ceea ce duce la aproximativ 3,3 milioane de cazuri...

    Boala Creutzfeldt Jakob: cauze, simptome și tratament
    Boala Creutzfeldt Jakob: cauze, simptome și tratament

    Auzi adesea de boli neurodegenerative cunoscute, precum Alzheimer sau boala Parkinson. Datorită descoperirilor din ultimele decenii, cei care se confruntă cu aceste afecțiuni au parte de...

    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament
    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament

    Menopauza reprezintă o perioadă firească în viața unei femei, marcând încetarea menstrelor. Uneori, însă, menopauza poate surveni mai devreme decât te...

    © 2024 Qbebe