Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Ghid de somn pentru copil pe vârste: sfaturi utile pentru părinți de la pediatru

de Irina Olteanu

Somnul la copii constituie o componentă esențială pentru o bună dezvoltare. Însă pentru a beneficia la maxim de proprietățile pe care le oferă este important să se respecte atât un anumit interval de somn raportat la vârstă, cât și o anumită oră de culcare. Ce impact poate avea concret somnul în viața copilului alături de alte informații importante de la specialist aflați chiar aici.

Informații despre somn la copii

Orice ființă vie are nevoie de somn, acesta reprezentând activitatea principală a creierului în timpul etapei de dezvoltare timpurie. Ritmurile circadiene (ciclul stare de trezire-somn) sunt reglate de lumină și întuneric și durează un anumit interval de timp pentru a se dezvolta, conducând la programe de somn neregulate în cazul nou-născuților. Aceste ritmuri încep să se formeze la vârsta de aproximativ 6 săptămâni, iar până la vârsta de 3-6 luni majoritatea copiilor dispun de un ciclu regulat de somn-trezire. Până la vârsta de 2 ani, majoritatea copiilor și-au petrecut mai mult timp dormind decât treji (un procent de 40% din copilărie este reprezentat de somn).

Somnul este extrem de important pentru copii deoarece dispune de un impact direct asupra dezvoltării mentale și fizice, existând două stadii ale somnului: somnul non-REM sau somnul lent (rezerva de sânge către mușchi este sporită, energia este restabilită, are loc creșterea țesuturilor și reparația acestora și sunt secretați hormoni importanți pentru creștere și dezvoltare) și somnul REM sau somnul activ (creierul este activ și apare visarea; corpul devine imobil, respirația și ritmul cardiac sunt neregulate). Bebelușii petrec 50% din timp în aceste stadii de somn, fiecare durând aproximativ 50 de minute; până la vârsta de 6 luni somnul REM reprezintă 30% din somn, iar până la vârsta preșcolară ciclul de somn este de aproximativ 90 minute.

Majoritatea bebelușilor, copiilor și adolescenților necesită mai mult somn decât adulții pentru că acesta susține dezvoltarea lor rapidă mentală și fizică. Și mai important de subliniat este faptul că și o durată de 30 sau 60 minute de somn poate avea un impact mare asupra unui copil, în consecință copilul devenind somnolent în ziua următoare sau, din contră, hiperactiv (simptome specifice ADHD - copilul se comportă ca și cum nu ar fi obosit, opunându-se culcării). Conform studiilor din domeniu o oră de culcare mai devreme (între 7-8 seara) și o rutină constantă înainte de culcare (fără timp petrecut în fața diverselor dispozitive electronice) va determina un somn de calitate mai bună.

Există o serie de afecțiuni care pot cauza un somn insuficient, precum ADHD sau apneea în somn. Este important ca în momentul în care suspectezi că cel mic nu se odihnește corespunzător, să discuți cu medicul pediatru.

somnul la copii

Sfatul specialistului despre somn la copii 

Doamna doctor Doga Ana Cornelia - Medic specialist Pediatrie. Coordonator departament Isis Hospital a avut amabilitatea de a ne oferi următoarele informații despre somn la copii:

Somnul, sau mai bine spus lipsa lui, este una dintre problemele cu care se confruntă cel mai des tinerii părinți.  Îngrijirea noului membru al familiei este foarte solicitantă și necesită mult efort, el fiind complet dependent de cei din jur. Orarul de somn și mese al nou-născutului este foarte neregulat în primele luni și solicită foarte mult părinții. Lipsa somnului de calitate îi aduce pe aceștia într-o stare avansată de oboseală, de aceea de multe ori ajung să ceară sfatul medicului, crezând că este ceva în neregulă cu micuțul lor.

Cât trebuie să doarmă un copil? Care ar fi orele de culcare și de la ce vârstă putem sa ne așteptăm la o rutină a somnului? Cum încurajăm un somn odihnitor, de calitate?

Cu toții suntem indivizi unici și în consecință diferiți. Ca urmare, nu există o recomandare universal valabilă pentru toți, copii sau adulți. În plus, necesarul de somn al copiilor este foarte diferit în funcție de fiecare vârstă în parte.

Pentru un somn de calitate, încă de la început, trebuie stabilită o „rutină" a punerii copilului la culcare. Când este foarte mic rutina este băița de seară, când crește poate fi o poveste.  Întotdeauna în orele dinaintea somnului trebuie evitată agitația, lumina sau zgomotele puternice.  În cazul copiilor mai mari și al adolescenților trebuie evitat privitul la televizor sau folosirea altor electronice, alimentele dulci sau bogate în excitanți cu 4-5 ore înainte de culcare. De asemenea, pentru cei mai mari, pe parcursul zilei trebuie încurajată practicarea unui sport.

Primele 6 luni din viața unui copil sunt întotdeauna cele mai dificile. Nou-născutul nu are un ritm circadian bine stabilit. Nevoile lui de creștere sunt mari, de aceea și necesarul de somn este mare. De asemenea, el se va trezi des să manânce. Majoritatea nou-născuților nu dorm mai mult de 4 ore consecutiv. Sfatul pentru părinți este ca atunci când doarme bebelușul să încerce și ei să se odihnească, indiferent dacă este zi sau noapte. De asemenea, pe perioada nopții, când bebe se trezește să mănânce, părinții nu trebuie să-l agite sau să facă mult zgomot. Ei pot să aprindă doar o lumină discretă, astfel încât bebelușului să nu i se inducă ideea că e timpul de trezire. Pe măsură ce cresc, în jurul vârstei de 3 luni, încep să se diferențieze perioadele de somn din timpul zilei, mai puține și mai scurte, de cele din timpul nopții, care sunt întrerupte de pauze scurte pentru alăptat.

Copiii între 6 și 12 luni au un program de somn mai bine stabilit, constând în 2 perioade de somn de 2-3 ore în timpul zilei și o singură perioadă de somn pe timpul nopții, care poate fi sau nu întreruptă de alăptat. Sistematizarea perioadelor de somn este favorizată și de începerea diversificării și a introducerii alimentației solide sau semisolide, care presupune o sursă de hrană mai consistentă, mai bogată în nutrienți, dar care și necesită un timp de digestie a alimentelor mai mare.

Între 1 și 5 ani majoritatea copiilor au o singură perioadă de somn pe parcursul zilei, care poate să difere de la o oră la unii copii la 3-4 ore la alții. În funcție de perioada de somn din timpul zilei trebuie stabilită și ora de culcare, care este diferită de la o zi la alta, astfel încât timpul total pe toată ziua să rămână același.

Copiii între 6 și 12 ani de obicei renunță la somnul de prânz, care trebuie recuperat pe perioada nopții, deoarece nevoile lor sunt mai mari, odată cu creșterea solicitărilor datorită începerii școlii, dar și a stabilirii unei ore destul de matinale de trezire.

somnul la copii

Cât trebuie să doarmă un copil?

Recomandările cercetătorilor pe etape de vârstă sunt următoarele, dar ele sunt orientative și întotdeauna trebuie să ținem cont de particularitatea fiecărui individ, de tipul de activitate fizică și intelectuală efectuată în cursul zilei, de etapele de creștere, de starea de sănătate sau perioadele de boală prin care trece.

Vârsta

 

Necesarul de somn pe zi

0-3 luni

 

14-17 ore

4-11 luni

 

12-15 ore

1-2 ani

 

11-14 ore

3-4 ani

 

10-13 ore

5-12 ani

 

9-11 ore

13-17 ani

 

8-10 ore

adulți

 

7-9 ore

** National Sleep Foundation's sleep time duration recommendations (14 January 2015)

Citește și: Tabelul de somn al copilului: informații de la specialist 

De ce este important somnul și de ce fără el nu putem să trăim?

Deși somnul este caracterizat prin activitate motorie redusă și scăderea răspunsului la stimulii din mediul înconjurător, majoritatea sistemelor din organismul uman lucrează intens. Somnul are un rol de „restaurare" a organismului, de revenire la potențialul maxim.  În timpul somnului se intensifică activitatea de la nivelul Sistemului Nervos Central și sunt „sistematizate" informațiile primite în timpul stării de veghe, sunt eliminați radicalii liberi acumulați, se produc antioxidanți locali, se refac mediatorii chimici de la nivelul sinapselor. De asemenea are loc perfecționarea sistemului imun, producerea de leucocite, cu rol în apărarea împotriva microorganismelor, sintetizarea hormonilor de creștere, vindecarea rănilor, toate procese esențiale în creștere și regenerare celulară.

Acestea sunt numai câteva motive pentru care lipsa somnului de calitate ne afectează atât de puternic. Cu atât mai important este somnul copiilor, care sunt într-un proces continuu de creștere și învățare.

Lipsa somnului adecvat la copii poate duce la iritabilitate, dificultăți de învățare, simptome similare cu ADHD, tulburări ale metabolismului care pot duce la tulburări de creștere, obezitate, sistem imun deficitar etc.

Mulțumim doamnei doctor Doga Ana Cornelia pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.

Citește și: Somnul la copii: sfaturi utile in functie de varsta 

Surse:
https://sleepfoundation.org; www.sleepforkids.org; www.webmd.com/

 

Articole asemanatoare

Oreionul: simptome si tratament Oreionul: simptome si tratament
Pojarul sau rujeola: simptome si tratament Pojarul sau rujeola: simptome si tratament
Ghidul vaccinurilor pentru 2-7 ani Ghidul vaccinurilor pentru 2-7 ani
Trucuri practice pentru o zi cand copilul tau este bolnav Trucuri practice pentru o zi cand copilul tau este bolnav

Articole Lifestyle

Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut
Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat
Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu
Șase cauze neobișnuite ale infarctului Șase cauze neobișnuite ale infarctului

Alte articole care te-ar putea interesa


3 Comentarii
Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Mihaela Matei  (vineri 21.10.2016 ora 19:36)
Pentru linistea sufleteasca! Audionova are un personal specializat in testarile auditive si reabilitarea auditiva pentru nou-nascuti, copii si adulti. Totodata, detinem aparatura de ultima generatie, iar serviciile de top ne recomanda! Va asteptam in centrele specializate din toata tara, https://www.audionova.ro/testari-copii/teste-copii/!Mihaela MateiAudionova
Alexandra Popescu  (vineri 21.10.2016 ora 14:52)
Dar i l-am testat la nastere, de ce sa o mai fac o data?
Mihaela Matei  (vineri 21.10.2016 ora 10:25)
Te-ai pregatit pentru nasterea copilului tau? Stiai ca 3 din 1000 de nou-nascuti se nasc cu pierderi auditive? Recomandam tuturor parintilor sa testeze auzul copiiilor lor inca de la nastere in oricare din 9 centre Audionova , specializate in testarile auditive la nou-nascuti si copii din Bucuresti, Cluj,Craiova, Constanta,Iasi, Oradea, Timisoara,Piatra Neamt, Sibiu, https://www.audionova.ro/testari-copii/teste-copii/ Acum e momentul!Mihaela Matei Audionova
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Mama cu piciorul în gips: cum am supraviețuit o săptămânăDe, mai are omul și ghinion în viață, nu doar noroc. Așa și la mine. M-a lovit ghinionul unei entorse care mi-a imobilizat piciorul în gips nu mai puțin de o săptămână. S-a întâmplat...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Mami, magia chiar există! Cum am plecat convinse de asta de la spectacolul de magie și iluzionism pentru copii FantasmioMagie, vrăjitorie, iepurași coconași, dans cu lasere, levitație și mult simț al umorului Recunosc că, de felul meu, ca orice adult de altfel, sunt reticentă la spectacolele de magie. Însă, convinsă de fiica mea,...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny
Link-uri recomandate

Naste natural

7 lucruri periculoase pentru bebelusul tau pe care inca le mai faci

7 lucruri periculoase pentru bebelusul tau pe care inca le mai faci

In ceea ce priveste siguranta copilului, cunosti cu siguranta cateva reguli prea
MAI MULT

Ce sa faci ca sa ai o sarcina sanatoasa

Ce sa faci ca sa ai o sarcina sanatoasa

Sarcina reprezinta perioada ideala pentru a incepe sa ai cu adevarat grija de
MAI MULT

Moduri in care scapi de teama de travaliu

Moduri in care scapi de teama de travaliu

Exista o multime de modalitati prin care se manifesta teama de travaliu. De cele
MAI MULT

Bebee

Teodor

Semnificația numelui Teodor

Numele Teodor se presupune a fi o altă formă a numelui Theodor și nu este
MAI MULT

numele Cezar

Semnificația numelui Cezar

Numele Cezar este unul ce are rezonanțe puternice în istoria romană, fiind un
MAI MULT

numele Paul

Semnificația numelui Paul

Numele Paul este apreciat în onomastica românească, dar și popular, și se
MAI MULT

numele Rareș

Semnificația numelui Rareș

La originea numelui Rareș nu stă o anumită limbă sau o rădăcină
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net