Hepatita A la copii: cauze, simptome, tratament

Hepatita A la copii: cauze, simptome, tratament

Roxana Cristea

Hepatita A la copii, numita popular si boala mainilor murdare, este o afectiune care se vindeca total. Hepatita A este o bola virala a ficatului. La nivel global, in fiecare an apar aproximativ 1.4 milioane de cazuri noi. Virusul hepatitei A se transmite, de cele mai multe ori, prin ingestia de apa sau alimente contaminate cu fecale. Respectarea masurilor de igiena si vaccinul sunt cele mai eficiente metode de combatere a hepatitei A la copii. Haideti sa detaliem si sa aflam care sunt cauzele, simptomele si tratamentul hepatitei A la copii.

hepatitaCe este hepatita A?

Hepatita este o inflamatie a ficatului care poate duce la deteriorarea si chiar distrugerea celulelor hepatice.
La copii, cea mai intalnita forma de hepatita este hepatita A, numita si hepatita infectioasa. Hepatita A este o boala a ficatului cauzata de virusul hepatitei A. Virusul se raspandeste, in primul rand, in situatia in care, o persoana neinfectata si nevaccinata ingera apa sau alimente contaminate cu materiile fecale ale unei persoane infectate. Din aceasta cauza, aceasta afectiune este asociata cu o lipsa acuta de apa potabila,un sistem de canalizare inadecvat si igiena personala precara.
Spre deosebire de hepatita B si C, infectia cu hepatita A nu provoaca boli cronice ale ficatului si este rareori fatala.

Cum se transmite hepatita A la copii?

- Prin consumul de alimente contaminate, de la un scutec, de la o mana murdara (copilul nu s-a spalat pe mana dupa ce a folosit toaleta);
- Prin maini contaminate duse la gura;
- Prin consumul de apa contaminata cu fecale - o problema a tarilor in curs de dezvoltare cu un sistem de canalizare inadecvat;
- Pot sa para focare in centrele de ingrijire a copilului in special acolo unde sunt copii cu scutece;
- Calatoriile in tarile unde hepatita A este o afectiune comuna (des intalnita);
- Contactul sexual cu o persoana infectata (la adolescenti si adulti);
- Utilizarea de droguri injectabile;
- Transfuzii de sange (foarte rar).
Contactul normal intre oameni (o imbratisare, o atingere) nu raspandeste visurul de hepatita A.

Simptomele hepatitei A la copii

Prioada de incubatie a hepatitei A este de 14-28 de zile. Simptomele de hepatita A pot fi usoare sau severe si includ stare generala de rau, pierderea poftei de mancare, febra, diaree, greata, disconfort abdominal, urina inchisa la culoare si icter (ingalbenirea pielii si a albului ochilor). Nu toti copiii infectati prezinta aceste simptome.
La copiii mari simptomele de hepatita sunt asemanatoare cu cele ale unei enteroviroze.
La adulti semnele de boala sunt mult mai evidente si mai severe. Copiii mai mici de 6 ani, de obicei, nu prezinta simptome de hepatita A si doar 10% dezvolta icter ( 70% dintre adulti fac icter).
In 15% din cazuri infectia se reactiveaza in intervalul 1-4 luni de la vindecare.
Simptomele dureaza mai putin de 2 luni, desi hepatita A are si forme de boala indelungata (poate dura chiar si 6 luni). Infectiozitatea scade dupa debutul simptomatologiei.

Tratamentul hepatitei A la copii

Nu exista un tratament specific pentru hepatita A. Recuperarea poate fi lenta, poate dura saptamani intregi, poate chiar luni. Recomandarile medicilor in caz de hepatita A la copii sunt:
- Consumul de lichide, pentru a le inlocui pe cele pierdute prin diaree sau voma;
- Daca nu esti sigura de apa pe care o bea copilul tau, trebuie sa o fierbi;
- Un regim alimentar adecvat, bogat in fructe si legume, cu proteine usor digerabile (soia, lactate) si sustinatori ai functiei hepatice (multivitamine sau silimarina);
- Fructele si legumele trebuie sa fie bine spalate si mancarea bine gatita;
- Odihna;
- Evitarea alcoolului si a tutunului;
- Evitarea medicamentelor cu metabolizare hepatica;
- Acetaminofen pentru durere;
- Metoclopramid pentru greata;
- Creme si solutii antipruriginoase in cazul in care sunt prezente mancarimile (pruritul).

Vaccinarea impotriva hepatitei A la copii

Respectarea masurilor de igiena, vaccinarea si siguranta alimentelor pe care le dam copiilor sunt metodele cele mai eficiente de prevenire si combatere a hepatitei A la copii.
Vaccinarea impotriva hepatitei A a copiilor mai mici de un an nu este posibila, dar acestia sunt foarte putin expusi la aceasta afectiune. Copiii mai mari de un an pot fi vaccinati in conditii de siguranta. Pe piata exista mai multe vaccinuri contra hepatitei A si toate sunt la fel de eficiente. Producatorii de vaccinuri recomanda doua doze de vaccin pentru o imunizare de lunga durata - 5-8 ani de la vaccinare.

Tratamente naturiste pentru afectiunile hepatice

Sfecla rosie protejeaza celulele hepatice si ajuta la regenerarea lor. Din pacate, sucul de sfecla rosie cruda are un gust de pamant si este posibil sa fie refuzat de copil. Incearca sa-l amesteci in blender cu morcov sau fructe dulci.
Anghinarea ajuta la mentinerea structurii normale a ficatului.
Patrunjelul crud ajuta la buna functionare a ficatului si este o sursa importanta de vitamina C.
Morcovul ajuta la regenerarea celulelor hepatice si stimuleaza activitatea ficatului.
Varza contine sulforafan, o substanta care ajuta la eliberarea in organism a unor enzime ce au rolul de detoxifiant al ficatului.

Armurariu (ciulinul)este recunoscut ca fiind un agent redutabil in lupta cu afectiunile hepatice si un bun detoxifiant. Silimarina continuta de armurariu ajuta ficatul sa lupte impotriva bolii. Ceaiul de armurariu se prepara din doua lingurite de planta la 250 ml de apa fiarta. Ceaiul se bea de 3 ori pe zi. Pulberea de armurariu poate fi consumata ca atare, o lingurita rasa inainte de fiecare masa principala. In farmaciile naturiste exista si tinctura de armurariu. Aceasta in combinatie cu tinctura de anghinare lupta eficient impotriva bolilor hepatice.

Pelinul este considerat a fi un bun protector al ficatului si un tonic de exceptie pentru acest organ. Ceaiul de pelin este foarte amar si nu se recomanda a fi indulcit. Este posibil ca piticii sa-l refuze. Pot fi pacaliti sa ia cate o lingurita, sau pot fi recompensati daca beau macar o cescuta pe zi.
Papadia si macrisul detoxifiaza ficatul si il ajuta sa se vindece.
Catina ajuta la buna functionare a ficatului si este o importanta sursa de vitamina C. Chiar daca gustul acrisor ar putea sa-i tina pe copii departe de catina, o poti pune in blender alaturi de alte fructe gustoase.

Daca alegi produsele din farmaciile naturiste citeste cu atentie indicatiile de pe cutie inainte de a-i da copilului tau vreun produs care ar putea sa-i faca rau chiar daca este natural. Intreaba medicul daca aceste plante sunt indicate in tratarea copiilor.

Tratament homeopat pentru hepatita A

Chelidonium (rostopasca) este indicat in orice icter. Este un remediu foarte bun atat in hepatitele acute sau cronice, cat si in colica biliara datorata litiazei.
Carduus Marianus este bun pentru ficat, splina, dar si pentru hemoragiile produse de afectarea acestor organe. Este util in manifestari specifice bolilor hepatice.
Leptandra este un tratament eficient in cadrul bolilor hepatice cu icter si dureri de cap chinuitoare.
Cholesterinum este unul dintre cele mai specifice remedii hepatobiliare util in ictere, colici biliare si cancere hepatice.
Magnesia Muriatica, tratament indicat in tulburari hepatice cu migrene si diaree la fructe, lapte si grasimi.
Cere parerea unui medic homeopat pentru un tratament adecvat afectiunii si varstei copilului tau.

In concluzie, hepatita A este, de obicei, o infectie usoara, ce apare in special la copii. De multe ori persoana nici macar nu constientizeaza ca a avut hepatita A. Analizele medicale arata ca 40 % din populatia de la oras a avut hepatita A, dar un procent foarte mic, 5 % dintre acestia au avut simptomele acestei afectiuni.
Hepatita A este o boala care se vindeca total si copilul nu va ramane cu sechele. In plus, copiii care au contactat virusul hepatitei A, dezvolta anticorpi si nu vor mai face aceasta boala.

28 iulie este declarata ziua mondiala a hepatitei, pentru a creste gradul de constientizare si de intelegere a hepatitei, pentru ca, din pacate, exista alte forme ale acestei boli (hepatita B si C) care sunt foarte periculoase pentru ficat si pot provoca moartea.

Surse: who.int; urmc.rochester.edu; sfatulmedicului.ro; farmaciata.ro;

Articolul urmator
Megacolonul congenital sau boala Hirschsprung: cauze, simptome și tratament
Megacolonul congenital sau boala Hirschsprung: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Hepatita E: cauze, simptome și tratament
    Hepatita E: cauze, simptome și tratament

    În fiecare an, specialiștii estimează că în întreaga lume există 20 de milioane de infecții cu virusul hepatitei E, ceea ce duce la aproximativ 3,3 milioane de cazuri...

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament
    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament

    Boala Wilson este o afecțiune ereditară rară, care determină acumularea de cupru în ficat, creier și alte organe vitale. Majoritatea persoanelor cu boala Wilson sunt diagnosticate...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Edem papilar: cauze, simptome și tratament
    Edem papilar: cauze, simptome și tratament

    Edemul papilar, caracterizat prin umflarea capului nervului optic din cauza presiunii intracraniene crescute, este o afecțiune de o importanță clinică semnificativă. Deși edemul...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament
    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament

    Te-ai întrebat vreodată ce este ulcerul varicos? Sau ai auzit vorbindu-se despre această afecțiune, însă nu știai foarte bine la ce se referă? Sau, dimpotrivă, îți...

    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament
    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament

    Poate ai auzit de termenul medical "eritem polimorf" și te-ai întrebat ce înseamnă mai exact. În acest articol, vei afla ce este eritemul polimorf, precum și tot ce...

    © 2024 Qbebe