Kinetoterapia la copii: beneficii

Kinetoterapia la copii: beneficii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Kinetoterapia constituie un tratament care nu implica niciun fel de substanta medicamentoasa si poate ajuta in tratarea unei multitudini de probleme de sanatate. Care sunt acestea si ce presupune kinetoterapia in mod concret veti afla in randurile urmatoare alaturi de informatii chiar de la specialist.

Ce este kinetoterapia

Desemnata si gimnastica medicala si deseori aplicata alaturi de fizioterapie (care implica utilizarea terapeutica a agentilor naturali), kinetoterapia constituie tratamentul diverselor imbolnaviri prin miscari sau exercitii, respectiv aplicarea terapeutica si corectarea a miscarilor pasive si active. Desi multi parinti nu cunosc acest aspect, kinetoterapia poate fi aplicata mai multor tipuri de afectiuni (nu doar cele de natura ortopedica) si este initiata imediat ce starea de sanatate se stabilizeaza. Este recomandata de medic pentru a remedia sau a sustine recuperarea functiei motorii, reduce sansele de complicatii (tromboembolism, infectii de tract respirator, escare, contracturi musculare etc.) si pentru a mentine capacitatea generala fizica a pacientului deoarece de obicei dupa o boala, interventie chirurgicala sau trauma, muschii umani se slabesc, mobilitatea articulara scade, miscarile naturale sunt alterate si in final toate trasaturile fizice umane au de suferit. De asemenea, kinetoterapia este indicata de medic in cazul in care exista dureri de spate, dureri articulare, mobilitate articulara redusa ca urmare a traumei, a posturii defectuoase sau a altor afectiuni musculo-scheletice.

kinetoterapie

Hidrokinetoterapia constituie o varianta la fel de eficienta. In mediu acvatic corpul uman cantareste numai o zecime din greutate sa, prin urmare articulatiile primesc mai putina sarcina si miscarile sunt mai usor de efectuat, este mai mic efortul de a sta sau de a merge. In apa diafragma este ridicata si circulatia periferica de sange se imbunatateste, apa reduce durerea, incordarea musculara, spasticitatea (musculatura rigida sau intepenita), tremorul extremitatilor, dar si starea emotionala. Spre deosebire de pozitionarea pe pamant, unde sarcina extremitatilor este limitata, pacientii pot efectua in mai multa siguranta exercitii in apa.

Nu in ultimul rand, este necesar sa mentionam fizioterapia, respectiv utilizarea factorilor fizici naturali si artificiali pentru a trata boli si traume. Procedurile sunt aplicate in cazul numeroaselor boli: cardiovasculare, gastrointestinale, ale sistemului respirator, articular si osos. Procedurile de fizioterapie reduc inflamatia si durerea, relaxeaza sau stimuleaza muschii tensionati in cazul slabiciunii, imbunatatesc permeabilitatea capilara si accelereaza vindecarea ranilor si a ulceratiilor, amelioreaza functia cardiovasculara, sistemul gastrointestinal etc.

Specializarea pentru copii

In cazul copiilor se urmaresc proceduri menite sa imbunatateasca abilitatile de miscare ale acestora, folosindu-se de metode cum sunt antrenarea miscarii, fortifierea, exercitiul, intinderea, echipamentul adaptat, invatarea motricitatii si joaca, precum si educatia. Colaborarea cu copiii este oarecum diferita de cea cu adultii, in primul rand deoarece exista diferente anatomice, psihologice si fiziologie. Un specialist in kinetoterapie pentru copii poate oferi o interventie timpurie in intarzieri de ordin neurologic si de dezvoltare, precum si in deficiente asociate auzului si vederii. De asemenea, poate ajuta copiii cu leziuni de natura biomecanica, de pozitie si sportiva.

kinetoterapie

Unele exemple de afectiuni/probleme la care pot ajuta kinetoterapeutii: sindromul Angelman, durerea de spate, paralizia cerebrala, tulburarile de intarziere in coordonare, sindromul Down, paralizia lui Erb, problemele posturii, intarzierea in dezvoltarea motrice, durerile de crestere, sindromul hipermobilitatii, hipotonia, durerile articulare, artrita juvenila, distrofia musculara, afectiunile neurologice (hemipareze, parapareze), obezitatea (si alte afectiuni metabolice), boala Osgood-schlatter, amiotrofia spinala, boala perthes, sindromul rett, boala Scheuermann, boala sever, torticolis. Cel mai adesea este insa vorba de corectarea diverselor deformari ale coloanei vertebrale (cifoza, scolioza, hiperlordoza), tratarea afectiunilor aparatului locomotor (luxatii, platfus, picior equin, genu varum sau valgum), luxatia congenitala de sold.

Citeste si:

Ce trebuie sa stii despre talus valgus 

Factori care contribuie la intarzierea sau slaba dezvoltare a motricitatii sunt: tonus/putere/rezistenta musculara redusa, coordonarea slaba sau subdezvoltata, echilibrul slab sau subdezvoltat, stabilitatea slaba sau subdezvoltata a trunchiului, mai putina mecanica/aliniere decat in mod ideal a corpului/articulatiilor, probleme in comunicare, probleme in senzitivitate, raniri (ale sistemului musculo-scheletic sau neurologice), influenta mediului.

Doamna Drd. Dinu Andra, Specialist fiziokinetoterapeut, Atestat International Prechtl in evaluarea neurologica a prematurului, sugarului si copilului, Atestat International Ponseti in tratamentul piciorului varus equin www.orto-clinic.ro ne ofera urmatoarele informatii:

"Kinetoterapia sau terapia prin miscare reprezinta acea ramura a medicinei care vine sa completeze celelalte specialitati medicale, adresandu-se copiilor cu diagnostice din aria ortopediei-traumatologie, neurologie pediatrice dar si copiilor sanatosi pentru o dezvoltare fizica armonioasa. Din momentul nasterii, orice bebelus, asa cum are nevoie de o urmarire pediatrica pentru starea generala de sanatate (greutate, alimentatie, imunizare), are nevoie si de o urmarire riguroasa a cresterii si dezvoltarii oasoase si musculare, de depistarea din timp a tulburarilor si deformarilor osoase ce pot aparea de la nastere sau pe parcursul cresterii.

Kinetoterapia (recuperarea medicala) joaca un rol important in afectiunile ortopedice (picior tal valg/plat, torticolis muscular, genunchi in valg sau in var etc.) si mai ales in cele neurologice ale copilului, inca din primele zile de viata. medic
Majoritatea afectiunilor pot fi tratate cu succes, daca tratamentul de recuperare se initiaza cat mai curand dupa nastere.

Mai tarziu in evolutia copilului pot aparea diverse vicii de mers, postura/pozitii ale corpului, deviatii ale coloanei pe care tot specialistul kinetoterapeut, stabilind o schema de tratament pe baza investigatiilor clinice si paraclinice poate ameliora pana la trata aceste afectiuni.

In ceea ce priveste dezvoltarea fizica armonioasa, specialistul in recuperare medicala urmareste etapele normale de dezvoltare neuro-motorii ale copilului in primul an de viata, urmareste primii pasi in viata ai bebelusului pentru a-i imprima acestuia un stil de viata sanatos. Acest lucru se poate face atat prin exercitii de gimnastica a bebelusului cat si prin programe de educatie acvatica menite atat sa adapteze copilul in apa cat si sa-i asigure o devoltare fizica adecvata." 

Citeste si:

Platfusul la copii: sfatul specialistului 

Evaluare

O evaluare initiala presupune colectarea istoricului medical complet al copilului si a recomandarilor specialistilor care l-au consultat in prealabil (recuperare, ortopedie, neurologie, reumatologie, pediatrie, neonatologie etc.). Se vor discuta cu fiecare copil preocuparile si scopurile terapeutice si se va evalua cu atentie modul in care se misca. Poate impune evaluarea abilitatilor motrice grosiere (asezat, tarat, sarit, mers etc.), a celor de coordonare, calitatea miscarii, gama de miscari (efectuata de fiecare articulatie), respiratia, forta si/sau echilibrul. Fiecare evaluare va varia in functie de necesitatile, abilitatile si scopurile copilului respectiv, iar la final se identifica abordarea si se explica optiunile terapeutice.

Doamna Drd. Dinu Andra, Specialist fiziokinetoterapeut, Atestat International Prechtl in evaluarea neurologica a prematurului, sugarului si copilului, Atestat International Ponseti in tratamentul piciorului varus equin www.orto-clinic.ro ne completeaza: 

"In principiu kinetoterapia nu are contraindicatii. Programele de kinetoterapie sunt individualizate si adaptate fiecarui copil in parte si sunt in continua dinamica, modificandu-se de la o sedinta la alta in functie de evolutia copilului.  

Atata timp cat avem programe adaptate fiecarei patologii si fiecarui copil, lucru in echipa cu o comunicare permanenta intre diferitele specialitati si parinte, kinetoterapia nu are efecte adverse ci intotdeauna rezultate vizibile si benefice copilului." 

Tratament

In functie de rezultatele evaluarii si de obiectivele stabilite, optiunile terapeutice si recomandarile vor fi discutate cu parintii, iar planul de tratament va presupune implicarea si consimtamantul parintilor. Tratamentul si frecventa sedintelor variaza de la un caz la altul, in mod evident, dar de sublinat ca cel mai adesea implica o durata lunga de timp. Programele sunt realizate cu antrenor personal si pot include exercitii statice sau dinamice cum ar fi miscari ale articulatiilor, hidroterapie, fizioterapie, exercitii de rezistenta (antrenament de mers si forta), intinderi musculare, impachetari, exercitii de respiratie si masaj. De cele mai multe ori sunt create rutine de exercitii care trebuie efectuate si acasa.

kinetoterapie
Doamna Drd. Dinu Andra, Specialist fiziokinetoterapeut, Atestat International Prechtl in evaluarea neurologica a prematurului, sugarului si copilului, Atestat International Ponseti in tratamentul piciorului varus equin  ne recomanda:

"In zecile de pareri pe care le primesc, parintii sunt de multe ori derutati si nu stiu ce sa creada, ce sa aleaga si de multe ori renunta in a mai face ceva pentu un timp si asteapta..."sa mai creasca copilul". Acesta este un timp pierdut care lucreaza intotdeauna in defavoarea tuturor: a copilului, a familiei si a implicit a medicilor. Intarzierea in aplicarea unui tratament in afectiunile ortopedice sau neurologice duce inevitabil la agravarea si scaderea sanselor de reabilitare pe termen lung. Kinetoterapia, inca de la nastere (de cele mai multe ori chiar in incubator pentru copiii nascuti prematur), este modalitatea facila si la indemana tuturor prin care putem imprima copilului o crestere frumoasa si armonioasa."

Multumim doamnei doctor Andra Dinu pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Surse:

www.physioforkids.com.au; www.therapiesforkids.com.au; http://nmc.lt; http://leaptherapy.ca; http://raisingchildren.net.au

Articolul urmator
Anxietatea la copii: 10 activități care pot reduce crizele de anxietate la cei mici
Anxietatea la copii: 10 activități care pot reduce crizele de anxietate la cei mici

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce beneficii are combinatia bicarbonat-ulei de cocos
    Ce beneficii are combinatia bicarbonat-ulei de cocos

    Atat femeile, cat si barbatii sunt in cautarea frumusetii eterne. Iar ridurile sau cearcanele pot deveni o povara.

    Oua de prepelita. 10 beneficii uimitoare. Punctul 7 te va bucura!
    Oua de prepelita. 10 beneficii uimitoare. Punctul 7 te va bucura!

    Stiai ca oul de prepelita contine mai multi nutrienti decat oul de gaina? In plus, oul de prepelita ofera o multime de beneficii pentru sanatate.

    Terapia cu venin de albine. Ce beneficii are si ce boli vindeca
    Terapia cu venin de albine. Ce beneficii are si ce boli vindeca

    Apiterapia este numită adesea terapia cu produse apicole și presupune, în principiu, utilizarea acestora pentru a trata un spectru larg de afecțiuni și simptomele acestora, precum...

    Astragalus: beneficii și mod de administrare
    Astragalus: beneficii și mod de administrare

    Nu ai auzit niciodată de astragalus? Renumită pentru proprietățile sale adaptogene, se crede că rădăcina Astragalus susține sistemul imunitar, îmbunătățește sănătatea...

    Bacopa monnieri: beneficii și mod de administrare
    Bacopa monnieri: beneficii și mod de administrare

    Bacopa monnieri, cunoscută și sub numele de Brahmi sau isopul de apă, este o plantă perenă, cu frunze mici și flori albastre sau albe, care face parte din familia Plantaginaceae....

    Deshidratarea fructelor acasă: beneficii și contraindicații
    Deshidratarea fructelor acasă: beneficii și contraindicații

    Te-ai gândit vreodată să încerci deshidratarea fructelor acasă? Și dacă da și dacă nu, noi ți-am pregătit un ghid despre cum poți face asta. Poți să le mănânci...

    Ulei de neem: beneficii și mod de utilizare
    Ulei de neem: beneficii și mod de utilizare

    Uleiul de neem este un produs natural, cu o istorie lungă și bogată în utilizări medicinale și cosmetice. Acest ulei este extras din semințele arborelui de neem (Azadirachta...

    Ceai de busuioc: beneficii și proprietăți
    Ceai de busuioc: beneficii și proprietăți

    Obișnuiești să bei ceai de busuioc? Dacă nu, s-ar putea ca după acest articol să începi să incluzi această băutura în rutina ta. Acest tip de ceai are numeroase...

    © 2024 Qbebe