Monocite crescute la copil: cauze, simptome și tratament

Monocite crescute la copil: cauze, simptome și tratament

Irina Olteanu - Redactor Senior

Un nivel crescut de monocite la copil ascunde adesea infecții, cancer, boli autoimune, dar pentru un diagnostic cât mai precis trebuie coroborat cu ceilalți parametri sanguini. Din ce cauze poate crește nivelul acestor celule, ce simptome pot apărea și care este tratamentul necesar vei afla în acest articol.

Informații despre monocite crescute la copil

În urma unui test de sânge poate rezulta un nivel crescut de monocite la copil, desemnat în termeni medicali monocitoză. Monocitele sunt produse în măduva osoasă și apoi intră în fluxul sanguin, unde reprezintă aproximativ 1-10% din numărul de leucocite circulante (200-600 monocite per microlitru de sânge); după câteva ore migrează către țesuturi precum splină, ficat, plămâni și măduvă osoasă unde se maturează în macrofage, principalele celule cu rol de curățare din sistemul imunitar (ajută la eliminarea țesuturilor moarte sau lezate și reglează răspunsul sistemului imunitar).

Monocitele joacă un rol important în protejarea unui copil; când intră în contact cu orice material străin, corpul începe să producă monocite, prin urmare funcțiile acestora sunt următoarele: participă la imunitatea celulară (combat infecții cauzate de virusuri, bacterii, fungi, toxine și celule canceroase), curăță celulele rămase în urma dezintegrării cauzate de procesele inflamatoare și protejează țesuturile sănătoase de inflamație (sunt înconjurate de o inflamație, creând un înveliș protector).

Trebuie realizată o diferențiere între valoarea absolută de monocite și valoarea relativă; indicatorul absolut este numărul de monocite în gama cuprinsă între 0.7X109/L, iar excesul sugerează că trebuie identificată cauza care poate ascunde o boală gravă ce pune în pericol viața copilului. Monocitoza relativă presupune un număr crescut de monocite comparativ cu alte leucocite, care apare când există o scădere în numărul celorlalte celule (limfocite, neutrofile). Numărul relativ de celule exprimat ca procent al sumei de globule albe trebuie să fie 100%.

monocite crescute la copil

Cauze pentru monocite crescute la copil

Cauzele monocitozei privesc funcțiile lor de bază. Orice proces protector din corpul copilului va conduce la o creștere în numărul acestor celule. Trebuie subliniat faptul că limita monocitelor nu reprezintă un pericol grav, ci un semnal că sistemul imunitar și corpul încearcă să combată un agent invadator, prin urmare trebuie identificat procesul patologic. Poate fi vorba despre una dintre următoarele cauze:
- Boli infecțioase și parazitare (malarie, toxoplasmoză, mononucleoză infecțioasă, bruceloză, sifilis, ascardioză)
- Statusul postinfecțios al corpului
- Boli ale sângelui (boala Hodgkin, leucemia mieloidă)
- O boală autoimună (sistemică) în care propriile celule ale corpului ajung să fie percepute drept străine (lupus eritematos sistemic, artrită reumatoidă, boală cronică granulomatoasă (boală genetică în care celulele imunitare nu pot distruge anumite tipuri de bacterii, fungi etc.)
- Boli inflamatorii ale tractului gastrointestinal (colită ulcerativă, enterită)
- Afecțiuni postchirurgicale (cum ar fi îndepărtarea adenoizilor/polipilor, a amigdalelor sau a apendicelui)
- Otrăvirea cu diverse substanțe (fosfor, tetracloretan).
- Sarcoizi (formațiuni neobișnuit de mici, de formă circulară care apar pe suprafața țesuturilor infectate)
- Sindromul Cushing (secreție excesivă de hormon steroidian precum cortizol de la glanda adrenală)
- Histiocitoză celulară Langerhans (o boală în care celule denumite histiocite se multiplică în celulele Langerhans ale pancreasului, adesea cauzând răni)
Uneori monocitoza sugarilor poate fi însoțită de un proces inflamator fiziologic la nivel dentar - erupție dentară, iar la copiii mai mari schimbarea dinților de lapte.

Simptome pentru monocite crescute la copil

Monocitoza este asociată cu un răspuns inflamator în cazul unei infecții, unei tulburări patologice sau al unei boli autoimune. Simptomele nu sunt atât de evidente pentru a le distinge clar de alte boli. Cu toate acestea, unele simptome raportate frecvent sunt inflamația din corp în special la extremități, durere articulară datorată răspunsului inflamator, febră. Alte simptome: slăbiciune generală la nivelul întregului corp, oboseală (chiar și în cazul unor activități ușoare) de obicei cronică, temperatura corpului de aproximativ 37.5 (pentru o lungă perioadă de timp). Simptomele pot să varieze de la un caz la altul, în funcție de cauza subiacentă; cele menționate sunt relativ comune, însă nu trebuie stabilit un diagnostic exclusiv pe baza lor. Creșterea numărului de monocite în corp nu semnifică un pericol în sine, ci doar un semnal că există o cauză patologică în organism, prin urmare un medic trebuie să identifice cauza exactă a acesteia.

monocite crescute la copil

Tratament pentru monocite crescute la copil

Monocitoza în sine este doar un semn și nu necesită tratament; tratarea etiologiei subiacente va determina remedierea numărului crescut de monocite. În acest sens, este important de realizat un diagnostic diferențial corect. Dacă monocitoza este asociată cu o infecție precum bruceloză sau tuberculoză, terapia antibacteriană este mult mai eficientă pentru a aduce numărul de monocite la normal. Însă, dacă este asociată cu o boală autoimună, atunci terapia steroidiană și imunosupresoare poate fi necesară.

Sunt de ajutor în stabilizarea numărului de monocite și anumite schimbări în stilul de viață, respectiv efectuarea regulată de exercițiu fizic, controlul greutății corporale și o odihnă corespunzătoare. Poate ajuta un consum corespunzător de alimente și suplimente alimentare pentru a grăbi procesul de vindecare și a echilibra monocitele. Alimentele care conțin proprietăți antioxidante pot ajuta la stimularea imunității și reduc șansele de infecție, după cum urmează: spanac, ceapă, usturoi, turmeric, chimen negru, struguri, cireșe, broccoli, leguminoase. Suplimentarea cu acizi grași omega 3 precum ulei din ficat de pește contribuie la reducerea inflamației din organism.

 

Pentru un copil sănătos asigură-te că acesta are parte de toate vitaminele și mineralele pentru a de dezvolta armonios. Poți apela la un supliment care să asigure aportul necesar copilului, precum WellKid, un supliment alimentar care protejează aportul nutrițional al copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani. Nu conține: coloranți artificiali, conservanți sau lactoză, sare sau grăsimi.

 

Surse: www.mayoclinic.org; http://medicalj-center.info; www.diagnose-me.com; www.healthgala.info

Articolul urmator
Rosu in gat la copii: cauze, simptome, tratament
Rosu in gat la copii: cauze, simptome, tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament
    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament

    Hidrocefalia sugarului este o afecțiune medicală caracterizată prin acumularea de lichid cefalorahidian în ventriculii cerebrali, ceea ce duce la mărirea capului și la potențiale...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Sindrom antifosfolipidic: cauze, simptome și tratament
    Sindrom antifosfolipidic: cauze, simptome și tratament

    Sindromul antifosfolipidic este o afecțiune autoimună caracterizată prin producția de anticorpi împotriva fosfolipidelor, cu potențialul de a provoca cheaguri de sânge și...

    Pitiriazis versicolor: cauze, simptome și tratament
    Pitiriazis versicolor: cauze, simptome și tratament

    Pitiriazis versicolor, cunoscut și drept tinea versicolor, este o infecție fungică a pielii destul de frecvent întâlnită, care nu creează un impact major asupra...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament
    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament

    Te-ai întrebat vreodată ce este ulcerul varicos? Sau ai auzit vorbindu-se despre această afecțiune, însă nu știai foarte bine la ce se referă? Sau, dimpotrivă, îți...

    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament
    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament

    Boala Wilson este o afecțiune ereditară rară, care determină acumularea de cupru în ficat, creier și alte organe vitale. Majoritatea persoanelor cu boala Wilson sunt diagnosticate...

    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament
    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament

    Poate ai auzit de termenul medical "eritem polimorf" și te-ai întrebat ce înseamnă mai exact. În acest articol, vei afla ce este eritemul polimorf, precum și tot ce...

    © 2024 Qbebe