Ochelarii de vedere la copii - informatii utile

Ochelarii de vedere la copii - informatii utile

Irina Olteanu - Redactor Senior

Ochelarii de vedere la copii reprezinta deseori o necesitate de scurta durata, iar alteori pot avea o natura permanenta. Indiferent de caracterul sau, purtarea ochelarilor de vedere la copii impune respectarea catorva sfaturi, utile de altfel tuturor parintilor. Haideti sa aflam care sunt acestea in cadrul articolului urmator.

Una dintre principalele griji ale parintilor in ceea ce priveste sanatatea copiilor ar trebui sa fie vederea sau, mai bine zis, sanatatea ochilor. Ochii sanatosi si vederea buna constituie o parte foarte importanta a dezvoltarii copilului deoarece de acest simt depinde in mare parte buna crestere si dezvoltare a unui copil. De asemenea, ulterior viata sociala si familiala a copilului, educatia si viitoarea viata profesionala sunt direct influentate de sanatatea vizuala.

Ochelarii de vedere la copii - consultul oftalmologic

Prima examinare oftalmologica a unui copil are loc chiar dupa nastere, medicii incercand sa identifice fie afectiuni oculare, fie afectiuni ale organismului care le includ pe acestea intre simptome. Dupa aceasta testare din maternitate, parintii ar trebui sa mai solicite un consult oftalmologic pentru copii in jurul varstei de un an (desi majoritatea medicilor oftalmologi nu o considera obligatorie), apoi dupa varsta de 3 - 3,5 ani, cand celor mici li se va verifica sanatatea ochilor si li se vor efectua teste de acuitate vizuala. Urmatoarea vizita este bine sa o programati in jurul varstei de 5 ani, pentru a verifica din nou acuitatea vizuala, dar si alinierea ochilor (un eventual strabism care poate persista pana la aceasta varsta fara a fi considerata necesara interventia specifica). Dupa aceasta varsta verificarile de rutina ale ochilor copiilor pot fi efectuate anual sau chiar mai des in caz de necessitate, adeseori medicul impunand un consult la o perioada dupa inceperea activitatii scolare (care solicita in mod deosebit ochii copiilor).


Medicul primar - supraspecializarea oftalmologie copii- Ermilia Lupu www.oftalmologiecopii.ro ne ofera urmatoarele informatii:

"Primul consult pentru a confirma sau infirma un viciu de refractie (defect de vedere) sau existenta strabismului se poate face si pana la varsta de 1 an. Exista un examen numit skiascopie care se face pe o pupila in prealabil dilatata cu un dilatator usor. Se recomanda acest examen tuturor copiilor cu parinti purtatori de ochelari de vedere. Ochelarii pot fi purtati cel mai devreme de la varsta de 1 an. Eu personal nu am recomandat ochelari pana la varsta de 1 an decat in cazurile cu miopii forte sau hipermetropii forte. Recomand consult la oftalmolog pediatru. Ochelarii de vedere trebuie prescrisi numai de catre medici oftalmologi iar pentru copii 1-14 ani de preferinta oftalmolog pediatru (examinarea fiind mai complexa, aparatura fiind speciala pentru copii)."

Ochelarii de vedere la copii - semne ca cel mic are nevoie de ochelari

Orice parinte atent poate observa cateva mici semne care il "avertizeaza" cu privire la problemele de vedere ale copilului (viciile de refractie sunt cel mai des intalnite: miopia, hipermetropia, astigmatismul) si cu necesitatea unei perechi de ochelari.
 
Semne observate la gradinita sau scoala - educatoarea sau profesorii pot observa si semnala parintelui ca cel mic se freaca des la ochi, ca strange ochii cand priveste la tabla, ca acuza dureri de cap sau cere sa fie mutat mai aproape de tabla, ca "sare" peste randuri atunci cand citeste sau ca pur si simpu nu vede bine (incetosat) la distanta/apropiere

Semne observate acasa - in timpul activitatilor recreative, cum ar fi privitul la televizor, copilul poate incerca sa stea foarte aproape de ecran, in timpul cititului sau scrisului poate manifesta tendinta de a apropia sau de a departa nefiresc cartea / caietul de ochi, de a urmari randurile cu degetul in timpul cititului, se freaca des la ochi sau ochii ii lacrimeaza.

Ochelarii de vedere la copii - certitudinea unei perechi de ochelari

In cazul in care in urma unui consult oftalmologic se decide ca micutul are nevoie de ochelari de vedere, parintii trebuie sa ia foarte in serios aceasta recomandare si sa ii explice si copilului de ce trebuie sa poarte ochelari, care sunt avantajele si care sunt responsabilitatile in aceasta situatie noua. Dupa ce medicul va redacta prescriptia pentru ochelari de vedere, mergeti cat de curand posibil la optician si achizitionati ochelarii de vedere. Orice amanare a purtarii ochelarilor poate insemna agravarea afectiunii medicale si chiar inutilitatea retetei respective. Dioptriile se modifica rapid la copii, prin urmare, dupa cateva saptamani sau luni de la consultul medical copilul poate avea deja nevoie de alte lentile.

Doamna doctor Andreea Ciubotaru - medic primar oftalmolog, Clinica Oftalmologica Infosan Bucuresti, Presedintele Societatii de Oftalmopediatrie si Strabism ne mentioneaza:medic

"Cu ajutorul ochelarilor sau a lentilelor de contact, copilasii vor vedea mai bine, dar aceste dispozitive de corectie nu scad dioptriile! Parintii trebuie sa inteleaga ca miopia nu scade, ci creste odata cu cresterea copilului, in timp ce hipermetropia scade pe masura ce creste micul pacient."

Medicul primar - supraspecializarea oftalmologie copii - Ermilia Lupu www.oftalmologiecopii.ro ne ofera urmatoarele informatii:

"Defectele de vedere la varsta mica, 1-14 ani, se corecteaza numai cu ochelari, motivul fiind faptul ca valoarea dioptriei se poate modifica si dupa 6 luni de la ultimul control. Oftalmologia la copii (strabisme + vicii de refractie) este foarte complexa si controlul este necesar de 3-4 ori pe an." 

Ochelarii in general sunt fie pentru apropiere, fie pentru departare si beneficiaza de instructiuni de folosire pentru purtare temporara sau permanenta, in functie de opinia medicului oftalmolog (uneori se recomanda indepartarea lor in timpul temelor pentru acasa). Primul lucru pe carte trebuie sa-l urmariti este reprezentat de materialul din care este realizata rama ochelarilor de vedere si, mai ales, a lentilelor. In prezent, majoritatea lentilelor sunt realizate din plastic sau din policarbonat (ideale pentru dioptrii mai mari cand lentilele conventionale devin prea groase) si sunt durabile, dar si foarte usoare spre deosebire de cele din sticla care, desi au proprietati optice excelente, fiind si mai greu de zgariat, sunt grele si casante. De asemenea, cele din plastic pot fi tratate special pentru a le conferi filtre de protectie (pentru calculator sau UV) si chiar colorate (cele heliomate - care se coloreaza la lumina soarelui sunt chiar indicate), iar cele din policarbonat sunt indicate in special copiilor activi (celor sportive), fiind necesara insa o forma speciala (prelungita in lateral asemenea mastilor de schi) pentru o rezistenta maxima la un eventual impact.

In ceea ce priveste ramele, exista pe piata rame din plastic flexibil (cel mai des recomandate deoarece sunt disponibile intr-o varietate de culori vii si atractive) sau din metal, cele mai recomandate fiind ramele din titan deoarece sunt extrem de rezistente si nu oxideaza in timp, dar beneficiaza si de un pret mai ridicat. In unele magazine de optica puteti gasi chiar rame metalice care dispun de balamale flexibile (cu arc), extrem de utile in cazul copiilor deoarece previn ruperea sau desurubarea acestora in cursul diverselor activitati. Unele magazine pot oferi si o garantie atat pentru lentile, cat si pentru rame, care se dovedesc deseori de folos. Retineti faptul ca este intotdeauna de preferat sa dispuneti pentru eventualele accidente de o pereche de ochelari de rezerva.

Este indicat sa incercati sa pastrati grosimea ramelor si a lentilelor cat mai mica pentru a nu afecta prea mult confortul viszual al copilului si urmariti si eventuala sensibilitate a copilului la ramele din metal (unii copii pot fi alergici la nichel). Cel mai important aspect este ca ramele sa se incadreze perfect pe nasul copilului (care nu este inca complet dezvoltat) si sa nu alunce in permanenta deoarece cei mici tind sa priveasca pe deasupra ochelarilor si nu sa-i ridice la loc pe nas in pozitia corecta.

Doamna doctor Andreea Ciubotaru - medic primar oftalmolog, Clinica Oftalmologica Infosan Bucuresti, logoPresedintele Societatii de Oftalmopediatrie si Strabism ne mentioneaza: 

"Ramele de copii sunt speciale, trebuie sa fie usoare, sa se aseze bine pe nas, copilul nu trebuie sa priveasca peste ochelari. Si foarte important: atunci cand alegeti o rama pentru copilul dvs, acestuia trebuie sa-i placa, ca
sa-i poarte! 

Medicul primar - supraspecializarea oftalmologie copii - Ermilia Lupu www.oftalmologiecopii.ro: "Defectele de vedere sunt congenitale si nu prea se remediaza. Miopia, odata instalata este progresiva si nu dispare niciodata. De asemenea, hipermetropia forte nu se remediaza, copiii ramanand purtatori de ochelari si la varsta adulta. Hipermetropia mica se poate remedia dupa varsta de 18 ani. As recomanda multa atentie din partea parintilor in ceea ce priveste tulburarile de motilitate oculara (strabisme) care se pot remedia cu predilectie pana la varsta de 9-10 ani. De aici rezulta necesitatea controlului periodic al tuturor copiilor in centre de oftalmologie copii pana la varsta de 5 ani." 


Ochelarii de vedere la copii - cum ii convigem sa-i poarte?

Nu este deloc neobisnuit ca cei mici sa refuze sa poarte ochelarii de vedere, mai ales in public: la gradinita, la scoala sau la joaca printre alti copii de varsta lor. Motivul este unul foarte simplu: tachinarea celorlalti copii. Celebra gluma "aragaz cu patru ochi" nu este deloc resimtita bine de copiii cu ochelari si conduce de cele mai multe ori la izolarea lor mai ales daca ei se simt complexati din aceasta cauza.

• Lasati copilul sa aleaga ramele si forma lentilelor, respectand desigur si recomandarile opticianului. Daca cel mic va intelege ca purtarea ochelarilor de vedere nu este doar necesara si obligatorie, dar poate fi interpretata si ca un accesoriu modern, atunci sunt sanse sa ii respinga mai putin (evident si in functie de capacitatea sa de intelegere).
• Permiteti-i copilului sa achizitioneze si sa poarte diverse accesorii moderne pentru ochelari, cum ar fi lantisoare sau snururi deosebite (exista chiar benzi elastice care inconjoara capul pentru a preveni caderea de pe nas), accesorii amuzante de agatat pe bratele ochelarilor, etui cu personajul de film sau animatie preferat.
• Amintiti-i de personajele celebre cum sunt Dexter sau Harry Potter - si ei poarta ochelari.
• Daca voi sau partenerul aveti nevoie sau purtati deja ochelari, ar trebui sa nu neglijati faptul ca trebuie sa fiti modele pentru copilul vostru: purtati ochelarii si fiti un exemplu pozitiv. Copiii au tendinta sa copieze comportamentul parental.
• Invatati copilul sa aiba grija de ochelari: cum sa ii curete, cand trebuie sa nu ii poarte (de exemplu cand inoata, cand face baie, etc). Explicati-i de asemenea ca ochelarii nu sunt o jucarie si ca nu trebuie sa ii imprumute altor copii sa ii probeze sau sa se joace.

Sfaturi
• Chiar daca medicul oftalmolog a prescris ochelarii si copilul ii poarta in mod corect, mergeti la control cel putin de doua ori pe an, sau ori de cate ori medicul va recomanda. In unele cazuri, pentru o vindecare mai rapida, sunt recomandate si exercitii pentru ochi care trebuie efectuate de copii acasa si/sau la medicul oftalmolog pe care nu trebuie sa le tratati cu indiferenta deoarece sunt de mare ajutor. Daca cel mic nu este incantat de purtarea ochelarilor de vedere, exista si posibilitatea optarii pentru lentile de contact in cazul in care exista maturitatea si motivatia necesara in acest sens (presuspun o rutina de intretinere mai laborioasa) si pentru cei mai mari chiar interventia laser.

Doamna doctor Andreea Ciubotaru - medic primar oftalmolog, Clinica Oftalmologica Infosan Bucuresti, Presedintele Societatii de Oftalmopediatrie si Strabism ne mentioneaza:medic

"Exista si varianta lentilelor de contact, operatia de scadere a dioptriilor putand fi practicata doar dupa varsta de 18- 19 ani."

Medicul primar - supraspecializarea oftalmologie copii - Ermilia Lupu www.oftalmologiecopii.ro: "Lentilele de contact se iau in calcul mai tarziu, cand copiii constientizeaza necesitatea unei igiene riguroase. Oricum se recomanda purtarea alternanta, lentile de contact si ochelari. Tratamentul chirurgical (unde sunt si multe contraindicatii) se ia in calcul la varsta de 25 de ani cand se opreste cresterea si se stabilizeaza dioptriile."

Multumim medicilor Alina Ciubotaru si  Ermilia Lupu pentru ajutorul acordat in realizarea acestui articol.

 

Articolul urmator
5 semne că ai crescut cu un părinte imatur din punct de vedere emoțional
5 semne că ai crescut cu un părinte imatur din punct de vedere emoțional

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sfaturi utile pentru ora de baie a micuțului de la o mamă de 7 copii
    Sfaturi utile pentru ora de baie a micuțului de la o mamă de 7 copii

    Crezi că este greu să îi faci baie unui singur copil? Stai să vezi cum se descurcă această mamă când vine momentul să se ocupe de cei șapte copii ai săi! Jackie B., o...

    Nu mai cred în dragoste la prima vedere de când am devenit părinte
    Nu mai cred în dragoste la prima vedere de când am devenit părinte

    „Acum 10 ani, credeam în dragoste la prima vedere, pentru că am trăit asta. Acum, că sunt părinte, nu mai cred”, mărturisește Alexis, o mamă de peste hotare, pentru...

    Specialiștii dau răspunsul: de ce cred bărbații în dragoste la prima vedere?
    Specialiștii dau răspunsul: de ce cred bărbații în dragoste la prima vedere?

    Știai că bărbații tind să creadă în dragoste la prima vedere, chiar mai mult decât femeile? Chiar dacă acest conceput e asociat mai mult cu filmele romantice, decât...

    111 afirmații utile pentru orice situație de la Niculina Gheorghiță
    111 afirmații utile pentru orice situație de la Niculina Gheorghiță

    Am folosit zi de zi afirmații în ultimii ani, iar viața mea este schimbată la 180 de grade. Simt că trăiesc, că mă bucur de viață și că sunt cu adevărat creatorul...

    Gemeni identici se căsătoresc cu gemene identice. Copiii lor sunt identici din punct de vedere genetic
    Gemeni identici se căsătoresc cu gemene identice. Copiii lor sunt identici din punct de vedere genetic

    Gemenele identice Briana și Brittany, în vârstă de 35 de ani, s-au căsătorit cu gemenii identici Josh și Jeremy Salyers, în vârstă de 37 de ani, iar acum fac...

    Un băiețel de 12 ani este dat dispărut. Oricine poate da informații să sune la 112
    Un băiețel de 12 ani este dat dispărut. Oricine poate da informații să sune la 112

    Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați pe 7 decembrie în jurul orei 19.00 de o mamă de 29 de ani din Văleni, jud. Neamț, că în cursul...

    Dragoste la prima vedere între doi mari actori, ce dăinuie de 58 de ani. Victor Rebengiuc și Maria Mihuț trăiesc o iubire de poveste
    Dragoste la prima vedere între doi mari actori, ce dăinuie de 58 de ani. Victor Rebengiuc și Maria Mihuț trăiesc o iubire de poveste

    Între Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț a fost dragoste la prima vedere, o iubire atât de puternică între doi oameni care împărtășesc aceeași profesie și...

    Ajungem MARI lansează platforma CDT – Cu De Toate, locul în care tinerii găsesc informaţii importante pe înţelesul lor
    Ajungem MARI lansează platforma CDT – Cu De Toate, locul în care tinerii găsesc informaţii importante pe înţelesul lor

    Cei mai mulţi dintre adolescenţi se simt neînţeleşi, judecaţi, puşi la zid de adulţii din jurul lor, cunoscuţi sau nu. Iar reversul la criticile constante şi la sentimentul de...

    © 2024 Qbebe