Preventia epidemiei obezitatii incepe la copil si adultul tanar

Preventia epidemiei obezitatii incepe la copil si adultul tanar

QBebe

de Dr. Simona Carniciu -medic diabet, nutritie si boli metabolice- Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „N.C. Paulescu" si secretar executiv Asociatia Medicala Romana

 

Organizatia Mondiala a Sanatatii relateaza ca "Epidemia obezitatii este una dintre cele mai mari provocari de sanatate publica a secolului 21". La nivel mondial obezitatea in randul copiilor si adolescentilor a atins niveluri epidemice. In SUA se estimeaza ca 15% dintre copii sunt supraponderali, iar inca 15% sunt la risc de a deveni obezi. Doua treimi din acestia vor deveni adulti obezi.

Conform unei statistici facute la Institutul de Igiena,procentul in populatia generala a persoanelor cu greutate peste normal este de aproximativ 55%.

Supraponderea si obezitatea se instaleaza in momentul aparitiei unui dezechilibru intre aportul alimentar (caloric) si activitatea fizica.

Acestea implica numeroase probleme de sanatate, printre care diabet zaharat de tip 2, dislipidemie, hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare, neoplazii etc. 

Obezitatea si patologia asociata reprezinta semnul vulnerabilitatii umane in fata progresului, a adaptarii catre un stil de viata modern a unei societati bazate pe consum. Statisticile OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) prezinta o crestere considerabila a incidentei diabetului in special in tarile in curs de dezvoltare, unde se incadreaza si tara noastra.

Datele de care dispunem in prezent demonstreaza ca la copii si adolescenti, in ultimii 50 de ani a existat o continua tendinta de crestere a inaltimii si greutatii, mai ales dupa 1989, cand tara noastra a intrat in perioada de tranzitie. In timp ce inaltimea a crescut stabilizandu-se in ultimele 2 decenii, greutatea a continuat sa creasca, ceea ce a condus la aparitia supraponderii si obezitatii in procente din ce in ce mai mari. Aceasta a fost asociata cu o crestere accelerata a tipului 2 de diabet la varste tinere, fenomen care se inregistra numai ocazional inainte de 1980.

Recent am intreprins un studiu pentru a evalua aceasta situatie si la nivel national, la copiii si adolescentii de varsta scolara. Studiul a fost efectuat pe un numar de 754 de copii, din diferite scoli, diferite judete, de varste cuprinse intre 7 si 18 ani. Dintre acesti copii, 65% sunt normoponderali, iar 16% sunt supraponderali si obezi, un procent foarte mare. Aceste date le confirma pe cele inregistrate in alte tari din estul Europei.

Se considera ca obezitatea si diabetul sunt componente bivalente a unei epidemii nascute din stilul de viata bazat pe supraalimentatie (portii mult mai mari), alimentatie de tip fast-food si hipercalorica, bauturi indulcite si sedentarism (micsorarea activitatii fizice inlocuite cu ore intregi de jocuri pe calculator).

Este bine de notat ca numarul celulelor adipoase se decide inca din primii ani de viata.

Astfel incat este important ca parintii sa cunoasca acest risc si sa actioneze in consecinta pentru a evita supraponderea inca din aceasta perioada.

Intrucat obezitatea aparuta la copil se manifesta ulterior pe tot parcursul vietii, prevenirea acestei probleme majore de sanatate publica reprezinta principalul obiectiv al Programului National de Preventie a Patologiei Metabolice si Cardiovasculare lansat de Asociatia Medicala Romana in 2007 si aflat in derulare.

In acest context, este mult mai eficient sa se inceapa preventia de la varste cat mai fragede, decat la adultii cu un comportament alimentar deja format si mult mai greu de ajustat. Astfel, tinta noastra este copilul si adultul tanar, prin care speram sa indreptam societatea catre un stil de viata sanatos, schimband obiceiurile si preferintele generale. Dar interventia inceputa la varsta copilariei trebuie sustinuta in toate etapele urmatoare a vietii, pentru a fi eficienta si care sa se rasfranga in rezultate statistice de diminuare a riscurilor acestei patologii si a deceselor premature. Un studiu publicat in 2010, pe copii amerindieni urmariti pe o perioada de aproximativ 24 ani, a demonstrat ca riscul de deces prematur (sub 55 ani) a fost cel putin dublu la indivizii care au avut la varsta copilariei obezitate, toleranta alterata la glucoza si hipertensiune.

Ce este de facut?

Stabilirea unui echilibru intre alimentatie si activitatea fizica. Cele doua trebuie sa mearga in tandem, pentru ca ajustarea doar a uneia nu este destul de eficienta.

Alimentatia trebuie sa fie echilibrata, orele de masa sa fie fixe, cantitatea de alimente consumata sa fie adaptata in functie de activitatea fizica depusa in cursul zilei respective. In zilele cu activitate fizica redusa, trebuie micsorata cantitatea de grasimi si glucide, hidrati de carbon (dulciuri, paine, cartofi, paste fainoase, orez etc). Sa fie evitate pe cat posibil alimentele de tipul mezelurilor, dulciurilor concentrate, etc, preparate prin procedee nesanatoase si imbogatite cu diversi conservanti si aditivi alimentari, prezentate in ambalaje colorate si atractive in special pentru copii.

Cea mai importanta masura pentru obtinerea si mentinerea unei vieti sanatoase este incurajarea activitatii fizice sportive extrascolare de orice tip, intrucat orele de educatie fizica din sistemul scolar nu mai sunt suficiente, in conditiile aparitiei dezechilibrului dintre activitatea fizica efectuata si cresterii caloriilor ingerate. Este evident ca jocurile de echipa de altadata din spatele blocurilor s-au transformat in jocuri in retea pe calculator, promovand sedentarismul.

Pentru a-mi face o idee despre activitatea sportiva extrascolara, am decis sa vizitez un club sportiv profesional din Bucuresti, din Complexul Sportiv Tei, Asociatia Fotbal Club GVD, unde invata si se antreneaza aproximativ 70 copii, pe grupe de varsta intre 5 si 16 ani, in ture diferite in functie de programul lor scolar. De ce un club spotiv profesional? Pentru ca in cadrul acestora, pe langa activitatea fizica intensa, copilul si tanarul isi formeaza sau dezvolta aptitudini importante pentru viata de adult, cum ar fi responsabilitatea, seriozitatea, spiritul de lucru in echipa etc.

Activitatea fizica intensa, regulata atrage dupa sine si un stil alimentar sanatos, echilibrat.


Asociatia Fotbal Club GVD

Tel contact: 0748.084.262

http://www.fcgvd.ro/

Articolul urmator
Cum disciplinezi un copil de 1 an?
Cum disciplinezi un copil de 1 an?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Prima victimă a epidemiei de rujeolă în România: un bebeluș de doar 7 luni din Brașov
    Prima victimă a epidemiei de rujeolă în România: un bebeluș de doar 7 luni din Brașov

    Rujeola face primele victime în rândul copiilor! Un bebeluș de doar 7 luni care ar fi contactat boala de la fratele său, și-a pierdut viața în spital, după două...

    Încă puțin și începe școala! 6 trucuri care vor ajuta comunicarea părinte-copil în această perioadă
    Încă puțin și începe școala! 6 trucuri care vor ajuta comunicarea părinte-copil în această perioadă

    Se apropie începerea noului an școlar și știm deja că atât părinții, cât și copiii, trec printr-o perioadă stresantă plină de cumpărături, recapitulări, teme...

    Un tânăr cu dizabilități, care nu poate merge nici singur la baie, a fost umilit la comisia de evaluare: „Ar putea pune marfă pe raft la magazin”
    Un tânăr cu dizabilități, care nu poate merge nici singur la baie, a fost umilit la comisia de evaluare: „Ar putea pune marfă pe raft la magazin”

    În țara noastră, persoanele cu dizabilități grave trebuie să se prezinte în fața unei comisii de evaluare nu numai pentru încadrarea în grad și tip de...

    O fetiță de 2 ani a devenit cel mai tânăr membru Mensa! Iată ce IQ are
    O fetiță de 2 ani a devenit cel mai tânăr membru Mensa! Iată ce IQ are

    Kashe Quest are 2 ani. Însă nu este doar o fetiță oarecare. Micuța a devenit de curând cel mai tânar membru al societății Mensa, având un IQ de 146.

    Festivalul Internațional de film KINOdiseea revine la Tulcea cu cele mai premiate filme ale anului, pentru publicul tânăr
    Festivalul Internațional de film KINOdiseea revine la Tulcea cu cele mai premiate filme ale anului, pentru publicul tânăr

    După ce își încheie programul la București, Festivalul internațional de film pentru publicul tânăr KINOdiseea, ajuns anul acesta la cea de-a XIII-a ediție, sosește...

    Începe vaccinarea anti-Covid prin medicii de familie. Ce spun autoritățile despre imunizarea copiilor
    Începe vaccinarea anti-Covid prin medicii de familie. Ce spun autoritățile despre imunizarea copiilor

    Miercuri începe vaccinarea împotriva COVID-19 în cabinetele medicilor de familie cu vaccinul Johnson & Johnson. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul...

    KINOdiseea - Festivalul Internațional de Film pentru Publicul Tânăr (open air) aduce 7 filme și activități pentru copii până pe 12 septembrie
    KINOdiseea - Festivalul Internațional de Film pentru Publicul Tânăr (open air) aduce 7 filme și activități pentru copii până pe 12 septembrie

    După primele 5 zile în care spectatorii au ocupat toate locurile la proiecțiile de film și atelierele din cadrul KINOdiseea – Festivalul Internațional de Film pentru Publicul...

    Când începe bebe să zâmbească?
    Când începe bebe să zâmbească?

    Zâmbetul unui bebeluș ar putea topi inima oricui. Uite de la ce vârstă bebe începe să îți încânte privirea cu zâmbetul său.

    © 2024 Qbebe