Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Probioticele la copii: 10 detalii pe care părinții responsabili trebuie să le știe

de Irina Olteanu

Probioticele au devenit în ultima perioadă un concept cunoscut la nivel mondial, grație beneficiilor multiple de care dispun. Am identificat în acest sens o serie de detalii pe care orice părinte responsabil trebuie să le cunoască cu privire la utilizarea acestora și ți le prezentăm în articolul următor.

Informații despre probiotice - ce sunt și ce rol au

Probioticele sunt microorganisme vii care, administrate în cantități adecvate, conferă gazdei efecte benefice pentru sănătate, îmbunătățind balanța intestinală. Probioticele pot fi încadrate în mai multe categorii, după cum urmează: Lacto baccilus - Lactobacillus acidophilus, L. rhamnosus, L. lactus, L plantarum L. brevis, L. bulgaricus, delbruecki, L. reuteri, L. fermentum, L. casei, L farciminis, L. sporogenes, L crispatus și Bifido bacterium - Bifidobacterium bifidum, longum, infantis , breve, adolescentis, termophilum, lactis, animalis. Alte specii de probiotice includ: Lactococcus, Enterococcus, Streptococcus: lactis, cremoris, alivarius, intermedius, termophillus, Propionibacterium etc., Sacharomyces cerevisiae.

În cazul nou-născuților sănătoși, alimentați la sân, tractul digestiv va fi populat în special cu bifidobacterii.
Această rată (în favoarea bifidobacteriilor) se stabilește aproximativ în a 6-a zi după naștere. Rata de circa 1000/1 persistă pe parcursul următoarelor luni de viață, până în momentul începerii diversificării alimentației și introducerii alimentelor solide.

În cazul copiilor care nu sunt alimentați natural și care primesc diferite formule artificiale, bifidobacteriile sunt de circa 10 ori mai puține, iar riscul colonizării cu specii condiționat patogene crește.

Rol al probioticelor

1. Protejează organismul față de aderența, reproducerea și efectul dăunător al bacteriilor enteropatogene asupra mucoasei prin:
- Formarea unui mediu ostil, reducând pH-ul intestinal, prin sinteza de acizi grași cu catenă scurtă
- Eliberarea de substanțe tip - antibiotice- bacteriocine
-  Epuizarea nutrienților și competiție pentru substrat
- Inhibarea capacității de aderare a bacteriilor patogene pe situs-uri specifice

2. Îmbunătățesc imunitatea specifică și nespecifică
-  Influențează sistemul imun secretor (imunoglobuline)
-  Produși de secreție ai probioticelor - imunologic activi

2. Dipun de un puternic efect antiinflamator

probioticele la copii

La nivelul intestinelor se află aproximativ 70% din mecanismele naturale de apărare ale corpului, prin urmare se explică atenția acordată de domeniul medical în ultimele decenii probioticelor. Pentru a discerne între mituri și realitate cu privire la probiotice îți oferim 10 detalii importante legate de acestea:

10 detalii despre probiotice pentru părinți responsabili

1. Nu toate bacteriile sunt la fel. Nu toate sunt dăunătoare și chiar avem nevoie de ele pentru a supraviețui, evident în special de cele benefice; principala diferența dintre bacteriile patogene și probiotice constă în faptul că acestea din urmă au o relație simbiotică cu corpul uman. De altfel, cuvântul probiotice are etimologie grecească și înseamnă pentru viață. Organizația Mondială a Sănătății definește probioticele drept „microorganisme vii care administrate în cantități adecvate conferă un beneficiu sănătății gazdei." Puțini părinți cunosc însă faptul că probioticele sunt extrem de diferite și trebuie alese în conformitate cu scopul urmărit, motiv pentru care medicul este întotdeauna cel în măsură să emită o recomandare competentă (de exemplu, Universitatea din Maryland recomandă folosirea de Lactobacillus acidophilus pentru candidoze).

2. Probioticele se află în corpul uman încă de dinainte de naștere. Ființele umane vin pe lume pregătite cu o doză de probiotice la nivelul sistemului digestiv, dar când încep să se activeze factori externi cum sunt stresul, antibioticele, problemele din mediul înconjurător, nivelul de probiotice începe să scadă.

3. Nașterea vaginală este prima doză de probiotice. Corpul unei mame sănătoase va avea un vagin cu probiotice menite să combată agenții patogeni. Puține persoane cunosc faptul că atunci când un bebeluș trece printr-o naștere vaginală, acesta beneficiază de prima sa doză de probiotice. 60% dintre nașterile vaginale oferă copiilor prima inoculare cu probiotice, ceea ce se întâmplă doar în cazul a 1% din nașterile cezariene.

 4. Consumul de lapte matern conține și mai multe probiotice. S-a demonstrat faptul că colostrul mamei are un conținut de probiotice de până la 40%. Acest lapte care apare imediat după naștere joacă un rol important în clădirea unui sistem imunitar mai puternic.

5. Probioticele sunt bune pentru bebeluși. Probioticul Promaternum este un probiotic prezent în mod natural în laptele matern cu beneficii dovedite clinic in ceea ce privesșe siguranța utilizării.
Conform studiilor realizate în domeniu, a fost demonstrată siguranța tulpinii, caracterul său inofensiv, fiind recunoscut drept sigur de către EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară). A fost testat în studii clinice pe bebeluși cu vârsta cuprinsă între 1-6 luni și 6-12 luni, fiind observate buna toleranță și eficacitatea acestuia.

 Probioticul Promaternum asigură o protecție digestivă optimă, conducând la scăderea cu 71% a riscului de infecții gastrointestinale în primele 6 luni, conform unui studiu farmacologic desfașurat asupra unui grup de bebeluși în vârstă de cuprinsă între 1 și 6 luni. Reduce cu până la 46% incidența infecțiilor gastro-intestinale și ale tractului respirator superior la sugari cu vârsta cuprinsă între 6 si 12 luni, în cele 6 luni de studiu. De asemenea, conform studiilor, probioticul Promaternum a redus incidența infecțiilor respiratorii recurente cu până la 72%.

Acest probiotic dispune de mecanisme de acțiune mai eficiente decât ale altor probiotice. Astfel, stimulează flora intestinală echilibrată, Promaternum fiind bogat în Bifidobacterii și Lactobacili similari laptelui matern la sugari, ceea ce permite îmbunătățirea digestiei lactozei. De asemenea, crește sinteza de acizi grași cu lanț scurt implicați in maturarea intestinală, determinând reducerea inflamației locale.

6. Probioticele combat îmbolnăvirile, sfat important îndeosebi în cazul bebelușilor care au învățat să meargă, se află în etapa descoperirilor, prin urmare îți folosesc mânuțele în explorarea mediului înconjurător și apoi le introduc în gură. În mod concret există mai mult de 100 de utilizări în scopuri medicale cunoscute ale acestora. Cel mai cunoscut beneficiu este că ajută la ameliorarea constipației. Contribuie de asemenea la producția de substanțe anti-cancerigene, precum și la răceală, gripă, rotavirus, herpes și ulcer. Se cunoaște despre probiotice faptul că ajută organismul uman și pot elimina din el bacterii extrem de periculoase precum E.coli sau salmonella. Utilizarea excesivă a antibioticelor a condus în perioada modernă la crearea unor tulpini bacteriene rezistente la antibiotic, cum este MRSA (stafilococ meticilino-rezistent) imun la o mulțime de antiobitice. Conform unor cercetări, probioticele pot combate și acest bacterii. De altfel, lupta dintre bacteriile probiotice și cele patogene persistă de miliarde de ani, corpul uman fiind mediul perfect. 

7. Există de 10 ori mai multe probiotice decât celule în corp. Într-o persoană normală se află mai mult de 100-300 trilioane de bacterii probiotice, comparativ cu doar 10 trilioane de celule. Ca idee, dacă bacteriile din corpul nostru ar fi puse cap la cap ar încercui globul de 2.5 ori.

8. Probioticele sunt responsabile pentru 70% din răspunsul imun. Conform cercetătorilor, probioticele stimulează orice componentă a sistemului imunitar uman, de la celule T la macrofage, activând de asemenea citokinele și celulele fagocite pentru a coordona răspunsul imunitar.

9. Probioticele trăiesc în tot corpul și nu doar în stomac. După cum bine știți, cel mai mare număr de probiotice se află în colon, dar miliarde trăiesc în gură, cavitate nazală, esofag, gingii, buzunarele cavității pleurale (din jurul plămânilor). Ele trăiesc în stomac, intenstine, vagin, rect, articulații, subraț, unghii, între degete, în tractul urinar și în multe alte locuri, având o serie de funcții precum descompunerea alimentelor.

10. Probioticele sunt bacterii vii și funcționează dezvoltându-se în sistemul digestiv uman. Nivelul acestor bacterii benefice crește până când atinge un echilbru perfect (între bacteriile nocive și cele benefice), ceea ce contribuie la restabilirea sănătății digestive. Conform mai multor studii desfășurate în acest sens, există mai mult de 400 de tulpini probiotice în corpul uman, unele aflându-se în permanență, iar altele doar tranzitoriu. Doar 20 de tulpini reprezintă 75% din masa de bacterii ce trăiesc în corp. Mai mulți oameni de știință sunt de părere că ADN-ul combinat al tulpinilor probiotice aflate în mod permanent în corp este mai important pentru supraviețuire decât propriul ADN.

 

vavian pharma

 

Surse: 

http://probiotics.org; http://supplements-score-card.com; http://probiotics.mercola.com

 

Noutati de la Qbebe

INSCRIE-TE la newsletter-ul Qbebe si primesti ultimele noutati.

Email
Data nasterii bebelusului    
 

Articole asemanatoare

Oreionul: simptome si tratament Oreionul: simptome si tratament
Pojarul sau rujeola: simptome si tratament Pojarul sau rujeola: simptome si tratament
Ghidul vaccinurilor pentru 2-7 ani Ghidul vaccinurilor pentru 2-7 ani
Trucuri practice pentru o zi cand copilul tau este bolnav Trucuri practice pentru o zi cand copilul tau este bolnav

Articole Lifestyle

Câți centimetri te îngrași în talie când nu dormi Câți centimetri te îngrași în talie când nu dormi
Cum a slăbit o tânără 65 de kilograme, în 5 pași simpli Cum a slăbit o tânără 65 de kilograme, în 5 pași simpli
Trei femei din zodiac care nu sunt făcute pentru viața de familie Trei femei din zodiac care nu sunt făcute pentru viața de familie
Ce culori de păr te îmbătrânesc, în funcție de nuanța pielii Ce culori de păr te îmbătrânesc, în funcție de nuanța pielii

Alte articole care te-ar putea interesa


Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Maria Ionescu
Am scăpat din iadul abuzului și datorez totul copilului meu Eu am trecut printr-un astfel de iad. Și într-un fel o spun cu mândrie față de omul care am ajuns. Am prietene care sunt de părere că Dumnezeu îți dă doar atât cât poți duce. Însă nu mă pot abține să nu mă...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Yucca Center – un loc unde mamele se vor simți ca acasăAm avut plăcerea de a vizita săptămâna aceasta un loc extrem de plăcut, gândit de o mamă pentru alte mame. Încorporează într-un singur concept o parte destinată delectării cu minunății culinare, una destinată...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny
Link-uri recomandate

Naste natural

ADN-ul partenerilor mamei poate fi transmis la copil

ADN-ul partenerilor mamei poate fi transmis la copil

Desi pare de domeniul stiintifico-fantastic, adevarul este ca un studiu
MAI MULT

Cu ce se hraneste copilul in burta mamei

Cu ce se hraneste copilul in burta mamei

Hrana pe care copilul o primeste in burta mamei ajunge prin intermediul
MAI MULT

Sarcina: ce simti cand copilul se intoarce cu capul in jos

Sarcina: ce simti cand copilul se intoarce cu capul in jos

Pentru multe viitoare mame este dificil sa recunoasca momentul exact cand
MAI MULT

Bebee

10 lucruri pe care trebuie să le faci când vrei să rămâi însărcinată

Urmărește-ți ciclurile, pentru a ști când ești la ovulație Dacă
MAI MULT

numele Alexandru

Semnificația numelui Alexandru

Semnificația numelui Alexandru este asociată cu mândria și idealismul, dar
MAI MULT

Rolul-tatălui-în-formarea-bebeluşului

Rolul tatălui în formarea bebeluşului

Deşi multe femei se amăgesc atunci când vine vorba de acest subiect, fiind de
MAI MULT

10-tratamente-naturiste-împotriva-căderii-părului

10 tratamente naturiste împotriva căderii părului

Tratarea căderii părului nu este un real succes în toate cazurile. Spre
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net