Probleme ale scalpului la copii si rezolvarile lor

Probleme ale scalpului la copii si rezolvarile lor

Irina Olteanu - Redactor Senior

Problemele scalpului la copii sunt extrem de diverse si includ printre altele matreata, paraziti si dermatita seboreica. Iata pe scurt ce trebuie sa stiti despre acestea, alaturi de modul potrivit de rezolvare pentru fiecare in parte.

Problemele scalpului afecteaza majoritatea copiilor din lume, in special pe cei aflati in colectivitate, respectiv in scoli si gradinite. Scalpul dispune de o multime de foliculi si secreta sebum din abundenta; mediul cald, intunecat care ii este specific poate conduce la o multime de infectii superficiale si parazitare. In plus, expunerea la poluare, praf si chimicale dure pot face ravagii pe pielea delicata a scalpului unui copil, conducand la probleme precum uscaciune, descuamare si mancarime.

Matreata

Reprezinta o problema care inglobeaza afectiuni caracterizate de o descuamare/exfoliere cu cruste a scalpului (cruste albe sau gri), fiind insotita uneori de prurit (iritatie). Cauza cea mai frecventa de aparitie la copii este reprezentata de o spalare/clatire insuficienta, dar si stresul devine uneori un factor declansator; alte cauze: schimbari hormonale in timpul pubertatii, vreme uscata, alimentatie nasanatoasa, lipsa somnului. Tratamentul cel mai la indemana este, desigur, reprezentat de un sampon special (pe baza de gudron, sulfat de seleniu, sulf sau zinc) si evitarea produselor destinate parului (gel, spuma, ceara), precum si o igena regulata a scalpului; in lipsa unui rezultat concret, se impune consultul unui specialist deoarece matreata poate ascunde o afectiune mai grava.

scalp

Citeste si: Matreata la copii: remedii naturiste 

Paduchi

Dupa cum bine stiti, acestia reprezinta paraziti care traiesc pe o gazda umana si tind sa se gaseasca aproape de linia parului, la ceafa si in jurul urechilor (cauta caldura si sange uman pentru a supravietui). Fetele cu par lung se afla expuse la cel mai mare risc de a intra a-i transmite celor cu care intra in contact, infestarile de aceasta natura aparand indiferent de statutul social sau de regulile de igiena. Paduchii se transmit prin contact direct - cap la cap, folosirea in comun a accesoriilor pentru cap, piptenilor sau a periilor; pot supravietui pe perii din pieptene, spatarul scaunului, palarii, esarfe pana la 48 ore. Tratamentul presupune medicatie si sampon cu un continut de 1% permetrina care elimina paduchii si controleaza mancarimea (trebuie mentinut pe scalp aproximativ 10 minute si indepartat cu apa calduta); de asemenea, trebuie sa apelati la perii din metal sau plastic cu peri fini pentru a indeparta ouale si paduchii, spalati hainele si lenjeria din camera copilului si aspirati cu atentie covoarele.

Eczema

Se prezinta ca un grup de afectiuni acute non-contagioase sau cronice ale scalpului caracterizate de eritem (inflamatie), scurgeri, ingrosarea pielii, formarea de papule, vezicule si cruste. Pruritul (mancarimea, deseori severa) conduce la automanipulare ce cauzeaza sangerari. O senzatie de arsura este asociata adesea, iar episoade de acutizare pot fi observate in primul an de viata, continuand pana la 5 sau 6 ani, dupa care se amelioreaza. Poate fi prezenta o infectie secundara, putand fi controlata in majoritatea cazurilor, insa nu curabila (pielea afectata este susceptibila acutizarilor). Factorii declansatori includ: piele uscata, iritanti, transpiratie, infectii si alergeni precum polenul, matreata si praful, dar si alergiile alimentare. Pentru igiena copilului este important sa utilizati un sampon delicat si crema cu cortizon, in functie de recomandari; evitati baile fierbinti si mentineti unghiile scurte pentru ca scarpinatul sa nu lezeze pielea.

Cruste de lapte

La nou-nascuti si la bebelusii pana la varsta de 6 luni, uneori chiar pana la 1 an (dermatita seboreica infantila) sunt deseori prezente cruste de lapte, caracterizate de o iritatie galbuie, grasa, solzoasa si neuniforma. Din fericire, se remediaza de la sine fara tratament; aplicarea de ulei de masline sau ulei mineral poate accelera procesul de vindecare, precum si de vaselina sau crema cu hidrocortizon.

Dermatita seboreica

Presupune o afectiune a pielii grase care se aseamana cu pitiriazisul, o forma de drojdie similara fungilor non patogena care produce spori fini, dar nu miceliu. Se prolifereaza in matreata. Copiii afectati de aceasta problema pot intampina probleme cu somnul din cauza mancarimilor, iar tratamentul este necesar si consta de obicei in produse special concepute pentru dermatita seboreica (sampon, crema de corp).

scalp

Citeste si: Dermatita seboreica la bebelusi - cauze, simptome si tratament 

Pecingine

Constituie o infectie fungica care afecteaza parul si scalpul. Este extrem de contagioasa si prezinta simptome precum leziuni de tip inelar. Uneori pot fi observate si portiuni lipsite de par. Se transmite intre copii prin contact direct cu persoane sau obiecte (perii sau lenjerie de pat), dar se poate raspandi si de la animale domestice sau din sol. Cel mai frecvent este observata la copii cu varsta intre 3-7 ani. In functie de origine, se manifesta diferit, putand aparea uneori si pustule sau inflamatii moi, cunoscute drept kerion care pot fi purulente (apar si durere, mancarime si noduli limfatici mariti). Pentru tratament, se recomanda medicatie sau sampoane antifungice.

Sfatul specialistului 

Doamna doctor Adina Margaritescu - Medic Specialist Dermatologie, Klinica Doamna Ghica ne-a oferit urmatoarele informatii:

"Una dintre cele mai intalnite probleme sunt "crustele de lapte", care se manifesta printr-o inflamare a pielii scapului, care in final produce scuame uscate si faramicioase. Afectiunea se poate extinde si la sprancene, pleoape, pielea din spatele urechii si apare atunci cand glandele de pe scalp produc sebum in exces.
Pecingine - este o afectiune comuna a pielii scalpului si arata ca un "plasture" pe scalp, parul poate cadea si este o afectiune contagioasa. Tentatia este sa fie confundata cu "crustele de lapte", pecinginele insa apare dupa varsta de 1 an.
Psoriazis - este o boala de piele care se manifesta prin descuamari si pete rosii. Nu se transmite, insa este o afectiune complexa, implicand anumiti factori genetici, reactii imunologice ale organismului la diferiti stimuli sau reactii alergice neidentificate, pacientul luptandu-se ani in sir cu aceasta afectiune deosebit de neplacuta.
Recomandarea medicului este ca fiecare parinte sa-si invete copilul inca de mic sa respecte cu strictete regulile de igiena. Si in plus, in cazul in care identifica o posibila afectiune a pielii sa apeleze la sfatul medicului dermatolog si sa nu incerce creme, lotiuni si tratamente "dupa ureche", de cele mai multe ori, acestea fac mai mult rau decat bine."

Multumim doamnei doctor Adina Margaritescu pentru informatiile oferite.

Surse: 

www.stevens-trichology.com; www.webmd.com; www.buzzle.com

Articolul urmator
Rănile deschise la copii: ce să folosești pentru a grăbi vindecarea lor
Rănile deschise la copii: ce să folosești pentru a grăbi vindecarea lor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Probleme la puterea a doua: Iată ce fac acești gemeni când părinții lor cred că dorm
    Probleme la puterea a doua: Iată ce fac acești gemeni când părinții lor cred că dorm

    Andrew și Ryan au devenit vedetele rețelelor de socializare în urmă cu 5 ani. Motivul? La doar 2 ani, gemenii dădeau adevărate petreceri nocturne, când părinții lor...

    „La ce se reduce viața ta dacă nu faci un copil?” - teama părinților că ai lor copii rămân singuri dacă nu fac copii
    „La ce se reduce viața ta dacă nu faci un copil?” - teama părinților că ai lor copii rămân singuri dacă nu fac copii

    Cuplurile de tineri căsătoriți sunt adesea supuse unui amplu și foarte indiscret interogatoriu privind decizia partenerilor de a face copii și de a „intra în rândul...

    Câți copii are Johnny Depp și ce relație au aceștia cu tatăl lor, în prezent
    Câți copii are Johnny Depp și ce relație au aceștia cu tatăl lor, în prezent

    Johnny Depp, în vârstă de 58 de ani, este unul dintre cei mai de succes actori hollywoodieni, cunoscut pentru roluri în filme precum „Pirații din Caraibe”,...

    Patru copii au fost abandonați de mamă, dar tatăl lor nu se desparte de ei nicio clipă. „Ei nu trebuie să sufere”
    Patru copii au fost abandonați de mamă, dar tatăl lor nu se desparte de ei nicio clipă. „Ei nu trebuie să sufere”

    Să fii mamă singură sau tată singur, mai ales când ai mai mulți copii, reprezintă o adevărată provocare. Cu atât mai mult cu cât intervine și situația materială...

    Dragostea nu are vârstă ! Doi copii de 7 ani merg la restaurant la prima lor întâlnire !
    Dragostea nu are vârstă ! Doi copii de 7 ani merg la restaurant la prima lor întâlnire !

    Nu se poate vorbi despre o vârstă ideală la care poți avea prima întâlnire, în condițiile în care nu este exclus ca aceasta să aibă loc încă din...

    Alocațiile pentru copii cresc de luna aceasta. Iată care va fi valoarea lor
    Alocațiile pentru copii cresc de luna aceasta. Iată care va fi valoarea lor

    Vești bune pentru români! Începând de luna aceasta, alocațiile de stat pentru copii se majorează iar, pentru încurajarea turismului intern, angajații vor primi...

    O mamă își crește singură cei 11 copii: „Mi-am adaptat stilul de parenting pentru a răspunde nevoilor lor”
    O mamă își crește singură cei 11 copii: „Mi-am adaptat stilul de parenting pentru a răspunde nevoilor lor”

    Este greu să crești un copil de una singură. Sunteți de acord, da? Acum, mai adăugați încă 10 și imaginați-vă cum este să fii mamă singură pentru 11 copii. Cu siguranță,...

    Maica Ecaterina, fostă gimnastă de performanță, a ales calea lui Dumnezeu și a devenit "mamă" pentru 150 de copii proveniți din familii cu probleme
    Maica Ecaterina, fostă gimnastă de performanță, a ales calea lui Dumnezeu și a devenit "mamă" pentru 150 de copii proveniți din familii cu probleme

    O fostă gimnastă a renunțat la calea sportului, pentru a merge pe calea Domnului. A devenit maică stareță și are în grijă 150 de copii proveniți din familii cu probleme sau...

    © 2024 Qbebe