Raguseala la copii: cauze, simptome, tratament

Raguseala la copii: cauze, simptome, tratament

Roxana Cristea

Raguseala la copii poate fi cauzata de foarte multe afectiuni legate de  laringe. Acesta este responsabil de producerea vocii. Daca se inflameaza din cauza unei iritatii sau a unei infectii, rezultatul este raguseala -disfonia- sau pierderea completa a vocii -afonia. Calitatea vocii poate fi modificată în diferite grade, de la o simplă îngroșare sau dogire până la voce tremurătoare, slabă sau chiar pierderea capacității de a vorbi. Orice proces care adectează structura și funcția laringelui, nu numai infecțiile sau inflamațiile, dar și obstrucționarea , traumele sau anomaliile congenitale pot conduce la răgușeală. Ce este raguseala, care sunt cauzele si simptomele, dar si cum se tratea raguseala la copii, sunt intrebari la care orice mama, care trece printr-o astfel de experienta cu copilul ei, ar dori un raspuns.

Ce este raguseala?

Raguseala este o schimbare anormala in voce cauzata de o varietate de afectiuni. Vocea poate avea modificari in tonalitate si volum, variind de la o voce profunda, aspra pana la o voce slaba si gajaita. Exista trei tipuri distincte de disfonie: organica, functionala si spasmodica. Răgușeala la copii este determinată, de obicei , de cauze obișnuite, precum infecțiile sau vorbitul prelungit, cu voce ridicată. Schimbările hormonale și modificarea aparatului fonator în perioada adolescenței pot fi o altă cauză a răgușelii la copilul puber. Răgușeala afectează între 6- 23% dintre copii. Răgușeala cronică poate avea efecte negative fizice, sociale și emoționale asupra copilului.

Care sunt cauzele raguselii la copii?

Raguseala este, in general, cauzata de iritarea sau ranirea corzilor vocale, cele mai multe cazuri fiind asociate cu inflamatia laringelui (laringita). Laringele (numit si caseta de voce sau organul fonatiei), este un organ al aparatului respirator, situat in partea anterioara a gatului, in partea superioara a traheii, care realizeaza legatura intre faringe si trahee si in care sunt situate corzile vocale. Peretele exterior cartilaginos al laringelui este denumit in mod popular ca „merele lui Adam". Corzile vocale sunt doua benzi de muschi dispuse in V in interiorul laringelui. Cand cantam sau vorbim (folosim limba), corzile vocale vibreaza si produc un sunet.Orice problema in zona aceasta poate provoca raguseala.

Cauze infectioase ale raguselii la copii

copil cu mana la gat

  • Cea mai frecventa cauza de raguseala este laringita acuta (inflamatia corzilor vocale), cauzata cel mai adesea de o infectie a tractului respirator superior(de obicei virala).
  • Raguseala la copii poate fi determinată de o varietate de virusuri, precum virusurile gripale, virusul sincițial respirator sau virusul rujeolic (care provoacă pojar).
  • De asemenea, poate fi cauzată de infecții bacteriene, cu streptococ sau pneumococ.
  • Sinuzita sau orice alta infectie care provoaca acumularea de lichid si mucozitati in nas pot duce la drenarea acestor secretii la nivelul gatului, ceea ce poate afecta coardele vocale, determinand raguseala.
  • Tuberculoza poate determina și ea o formă de laringită specifică.
  • Si suprasolicitarea sau utilizarea necorespunzatoare a vocii (tipat sau cantat) poate fi o cauza a raguselii la copii.

Cauze non-infectioase de raguseala la copii:

  • Nodulii benigni pe corzile vocale, chisturi sau polipi. Nodulii sunt cea mai comună cauză a răgușelii cronice la copiii de vârstă școlară. Majoritatea leziunilor nodulare apar la băieți, mai ales în jurul vârstei de nouă ani. Nodulii se dezvoltă după traume repetate sau din cauza folosirii abuzive a vocii, tendinței copilului de a vorbi cu voce ridicată, de țipa sau urla. Nodulii sunt bilaterali și pot avea mărimi diferite, ajungând de dimensiuni atât de mari încât împiedică închiderea corectă a coardelor vocale. 
  • Reflux gastroesofagian. În refluxul gastroesofagian, o parte din sucul gastric sau duodenal poate ajunge până la nivelul laringelui, provocând tuse cronică, vărsături, dificultăți la înghițit, gust amar și spasm laringian. Aceste simptome pot fi de lungă durată, fiind însoțite de o formă de răgușeală cronică la copii
  • Alergii. Răgușeala la copil poate fi asociată cu diferite forme de alergie, la praf, polen, acarieni, păr de animale; tusea și strănuturile repetate pot duce la modificarea vocii și apariția răgușelii. Secretiile produse in alergiile comune pot cobori in gat, iritand corzile vocale. In plus, alergia poate determina inflamarea corzilor vocale, conducand la raguseala.
  • Inhalare de substante iritante pentru tractul respirator; fumatul pasiv sau activ (varsta fumatorilor in Romania a scazut alarmant) poate reprezenta o cauza a raguselii la copii
  • Probleme endocrine (cu glanda tiroida)
  • Traumatisme la nivelul laringelui/corzilor vocale. Cauzele traumatice pot fi legate de ingestia anumitor substante caustice, intubare, diverse accidente care lezeaza zona gatului.
  • Cancer laringian (foarte rar la copii)

fetita blonda care se tine cu mana de gat

Alte cauze de raguseala la copii

  • Raguseala cronica la copii poate avea cauze genetice sau congenitale, fie ca este vorba de o deformare a laringelui, fie de o problema la nivelul nervului laringeal. De regula, se pot asocia dificultati de respiratie sau respiratie zgomotoasa.
  • Răgușeala de natura psihogenă la copii este legata de anumiti factori emotionali , in special anxietatea si stresul. Modificarea sau pierderea vocii dupa un episod de laringita infectioasa poate sa apara la copii in corelatie cu anumite evenimente traumatizante sau cu incarcatura emotionala mare.

Cauze de raguseala la bebelusi

  • Cauze congenitale, cum ar fi laringomalacie provocata de o rigiditate insuficienta a laringelui: la fiecare inspiratie, acesta se prabuseste spre interior, ceea ce declanseaza un zgomot respirator, numit stridor. Laringomalacia si stridorul se vindeca spontan in cateva luni.
  • Chisturile laringiene sunt tesuturi care blocheaza partial caile respiratorii.
  • Infectiile virale, cum ar fi cele cauzate de adenovirus, parainfluenza si virusurile gripale
  • Infectii bacteriene
  • Inflamatii
  • Reflux gastric (regurgitare)
  • Tulburari genetice cum ar fi sindromul Down
  • Rinite alergice
  • Tipat sau plans
  • Probleme legate de metabolism
  • Polipi
  • Tumori (foarte rar la bebelusi)

Simptome ale raguselii la copii

  • Durere in gat
  • Pierderea partiala sau totala a vocii
  • Tuse usoara, ocazional

În forme mai grave de laringită (subglotică, spastică) apar și alte simptome, precum:

  • Febră
  • Insuficiență respiratorie, respirație neregulată
  • Tuse spastică, epuizantă 

Aceste forme necesită intervenție medicală rapidă, pentru că se pot agrava, ducând la complicații precum pneumonie, septicemie, meningită. Daca raguseala este cronica (nu da semne de ameliorare in cateva zile), mergi cu piticul la medic. Raguseala aparuta brusc si insotita de dificultati in respiratie poate fi un semn de laringita severa. In acest caz se poate pune problema unei interventii chirurgicale.

Tratamentul raguselii la copii

Odihna vocala si fizica il ajuta pe copil sa-si recapete vocea. In cazul in care raguseala are ca singura cauza folosirea excesiva a corzilor vocale, odihna este singurul remediu. Trebuie sa te asiguri ca piticul ragusit vorbeste mai putin, nu tipa si nu plange. Evita si vorbitul in soapta, deoarece soptitul solicita corzile vocale.
Gargara cu un pahar de apa si o lingurita de sare. Sarea stimuleaza circulatia sanguina la nivelul laringelui.
Umidificatorul ajuta si in acest caz.
Evita sa-i dai copilului bauturi acidulate sau iritante. Este de preferat sa bea apa plata la temperatura camerei sau ceaiuri de cimbru, patlagina, tre-frati-patati, mustar salbatic, nalba. Atentie! Nu este recomandat sa folosesti aceste plante simultan.
De doua ori pe zi, copilul poate face inhalatii de cate 10 minute cu aburul de la apa clocotita in care ai pus ulei esential de eucalipt sau menta
Daca raguseala este cauzata de o infectie, trateaza intai infectia cu ajutorul medicului. Răgușeala la copiii foarte mici trebuie privită ca o urgență medicală, dat fiind că în cazul acestora laringele este foarte îngust , iar copilul se poate sufoca. In cazurile grave, cand raguseala este asociata cu simptome severe, este necesara internarea copilului in spital, tratament antibiotic, corticoterapie și, uneori, oxigenoterapie.

Surse: simple-remedies.com; rightdiagnosis.com; medicinenet.com; medicul.net

Articolul urmator
Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Edem papilar: cauze, simptome și tratament
    Edem papilar: cauze, simptome și tratament

    Edemul papilar, caracterizat prin umflarea capului nervului optic din cauza presiunii intracraniene crescute, este o afecțiune de o importanță clinică semnificativă. Deși edemul...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament
    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament

    Boala Wilson este o afecțiune ereditară rară, care determină acumularea de cupru în ficat, creier și alte organe vitale. Majoritatea persoanelor cu boala Wilson sunt diagnosticate...

    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament
    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament

    Te-ai întrebat vreodată ce este ulcerul varicos? Sau ai auzit vorbindu-se despre această afecțiune, însă nu știai foarte bine la ce se referă? Sau, dimpotrivă, îți...

    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament
    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament

    Poate ai auzit de termenul medical "eritem polimorf" și te-ai întrebat ce înseamnă mai exact. În acest articol, vei afla ce este eritemul polimorf, precum și tot ce...

    Boala Creutzfeldt Jakob: cauze, simptome și tratament
    Boala Creutzfeldt Jakob: cauze, simptome și tratament

    Auzi adesea de boli neurodegenerative cunoscute, precum Alzheimer sau boala Parkinson. Datorită descoperirilor din ultimele decenii, cei care se confruntă cu aceste afecțiuni au parte de...

    © 2024 Qbebe