Retetele compensate si gratuite la copii

Retetele compensate si gratuite la copii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Retetele compensate si gratuite pentru copii sunt necesare majoritatii parintilor. Exista insa o multime de persoane care nu cunosc drepturile de care beneficiaza, modul de calcul al retetelor si, cel mai important, ce medicamente sunt subventionate, cel putin partial, de catre stat. Qbebe va vine in ajutor si va explica in detaliu toate aceste aspecte.

Informatii esentiale

In primul rand trebuie sa stiti ca atat gravidele, cat si copiii fac parte dintr-o categorie aparte, care beneficiaza de asigurare de sanatate gratuita conform Legii cadru 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii dupa cum urmeaza:

ART. 213*)
(1) Urmatoarele categorii de persoane beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei:
a) toti copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenti si daca retetenu realizeaza venituri din munca;
b) tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului si nu realizeaza venituri din munca sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat in temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare; sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate;

Astfel, indiferent ca parintii sunt sau nu angajati, platesc sau nu contributiile la bugetul de sanatate, cei mici au dreptul la o serie de gratuitati, precum servicii medicale, dar si medicamente.

In acest conditii, este esential ca pentru a beneficia de gratuitati copilul sa fie inscris in baza de date a unui medic de familie pentru ca, retineti, numai acesta este in masura sa elibereze retete (exista insa si o serie de medici specialisti care au posibilitatea sa faca acest lucru, insa sunt mai rar intalniti; din acest motiv parintii sunt deseori nevoiti sa apeleze la 2 cadre medicale distincte, in cazul in care medicul de familie nu este in masura sa ofere un diagnostic la momentul respectiv - fie nu este pediatru, fie afectiunea ii depaseste sfera de competenta).

In prezent, retetele pentru medicamente (spre deosebire de biletele de trimitere pentru diverse specialitati medicale care au pastrat acelasi format tipizat - respectiv in triplu exemplar: unul este pastrat de emitent, iar doua vor fi prezentate de pacient la medicul specialist) sunt de o perioada de timp (aproximativ 1 an) in format electronic. Mai exact, sunt tot sub forma de tipizat ce contine datele de identificare ale copilului si medicamentele recomandate (denumirea lor medicala-substanta activa), cat si un cod special ce poate fi citit in cadrul unei farmacii si stampilele cabinetului medical emitent (sunt extrem de importante; in lipsa acestora reteta nu este valida). Acest tip de reteta difera fata de cele din trecut prin posibilitatea fragmentarii retetei: in cazul in care farmacia in care ati decis sa prezentati reteta nu are pe stoc anumite medicamente, acestea vor ramane in sistem si puteti sa le ridicati de la oricare alta farmacie (care are contract cu CNAS al localitatii respective, desigur). Este important sa aveti copia dupa reteta originala (exista si farmacii care nu va vor elibera medicamentele in lipsa acesteia); retineti insa ca in cazul in care va confruntati cu o astfel de problema (lipsa stocului), farmaciile sunt obligate sa se aprovizioneze in decurs de 24, respectiv 48 ore (in functie de afectiune acuta sau cronica) cu medicamentul respectiv.

Doamna Anamaria, farmacist mentioneaza:

retete"Pentru a beneficia de aceste retete gratuite/compensate, parintii au obligatia de a face o programare la medicul de familie pentru un consult si ulterior pentru eliberarea unei astfel de retete. Din punctul meu de vedere, parintii trebuie  sa mearga la medic cu copilul inca de la primele semne de raceala si gripa sau o alta problema de sanatate pentru ca aceasta sa nu se agraveze si pentru a solicita eliberarea unei retete compensate/ gratuite, tocmai pentru a evita alte cheltuieli ulterioare. Daca unul dintre aceste medicamente nu se gaseste intr-o anumita farmacie, aceasta are obligatia ca in termen de 24/48, in functie de caz, sa ii aduca medicamentul respectiv (daca si pacientul este dispus sa astepte)."

Retetele explicate in detaliu

Apoi, un alt aspect important este modul de calcul al unei retete. In acest sens, exista doua site-uri care va pot ajuta sau cel putin va pot pregati cu privire la pretul estimativ al medicatiei pe care urmeaza sa o achizitionati http://www.cnas.ro/casmb/medication si http://medicamentecompensate.ro. Veti regasi in cadrul primului site, al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, o lista de medicamente (de fapt mai multe liste) in functie de care au loc compensarile. Puteti afla in care din acestea se afla medicamentul de pe reteta chiar din cadrul sau (este trecut intr-o coloana aparte). Cel de-al doilea site va ajuta si sa aflati eventuale echivalente, dar si alte informatii utile, dispunand de un sistem de selectie avansat. De asemenea, trebuie sa subliniem faptul ca retetele care sunt eliberate pentru o faza acuta a unei boli sunt valabile doar 48 ore, iar cele pentru o faza cronica sunt valabile 30 zile, prin urmare trebuie ridicate de la farmacie intr-un interval cat mai scurt de timp. O alta problema cu care va puteti confrunta este cea legata de concentratiile medicamentelor: sunt diferite in cazul adultilor si al copiilor. Daca medicul greseste reteta in acest sens, farmacia nu va va elibera medicatia. Lunar, fiecare asigurat beneficiaza de un plafon maxim decontat de Casa de Asigurari de 330 lei, in cazul in care este depasit, diferenta va fi suportata de voi. La un interval periodic, Casa de Asigurari modifica lista de medicamente supuse compensarii, asadar puteti plati mai mult sau mai putin de la o luna la alta (unele medicamente sunt adaugate in lista, altele excluse).

Iata ce prevede HG 400 din 2014 pentru reglementarea conditiilor asistentei medicale stipulate de Contractul cadru mentionat anterior:

ART. 144
(1) Suma maxima care se suporta de casele de asigurari de sanatate din Fond este cea corespunzatoare aplicarii procentului de compensare a medicamentelor asupra pretului de referinta.
(2) Procentul de compensare a medicamentelor corespunzatoare DCI-urilor prevazute in sublista A este de 90% din pretul de referinta, a celor din sublista B este de 50% din pretul de referinta, iar a celor din sectiunile C1 si C3 din sublista C este de 100% din pretul de referinta.

Pentru a afla de acasa daca o anumita farmacie are pe stoc medicamentul/medicamentele dorite, aveti reteteposibilitatea de a accesa urmatoarele site-uri (desi este indicat sa si verificati telefonic in prealabil deoarece uneori stocul virtual-de pe site nu coincide cu cel real), la momentul de fata singurele de acest tip. Mentionam insa ca toate lanturile mari de farmacii beneficiaza de un site propriu unde puteti afla informatii de contact (telefon, adresa si e-mail):
www.farmaciilebelladona.ro
www.sensiblu.com
www.helpnet.ro
www.farmaciatei.ro
www.catena.ro
www.farmaciileremedia.ro
www.centrofarm.ro

In cazul multora este specificat si pretul exact al medicamentului. De asemenea, marea majoritate a farmaciilor ofera clientilor si carduri de reducere care va pot asigura o reducere suplimentara (in functie de categoria de produse achizitionate/tipul cardului), precum si produse (in unele situatii) ca urmare a fidelitatii.

Intrebarea pe care multi parinti si-o adreseaza in continuare cu privire la pretul medicamentelor este de ce difera de la o farmacie la alta. Explicatia este urmatoarea: fiecare farmacie este libera sa-si stabileasca preturile proprii, luand in considerare pretul de referinta stabilit de CNAS. In unele cazuri acesta este mai mare, dar poate fi si mai mic decat al acestuia, iar procentele mentionate mai sus, aferente fiecarei liste se calculeaza corespunzator. In plus, exista medicamente de provenienta locala si medicamente straine cu aceeasi substanta activa (difera excipientii); ramane la alegerea voastra pe care le alegeti, dar retineti ca nu intotdeauna cele straine sunt si cele mai bune. Apoi, sunt si medicamentele marcate cu * in dreptul lor; acestea necesita o scrisoare medicala in format tipizat special pentru eliberaea retetei si le veti descoperi pe cele mai des solicitate in randurile de mai jos.

Doamna doctor Nicoleta Dumea - Medic de familie si Medic rezident diabet zaharat, nutritie si boli metabolice Klinica Doamna Ghica ne ofera urmatoarele precizari:

"Toate medicamentele (cu reteta compensata sau simpla) se elibereaza in urma unui act medical-o consultatie in cabinetul medicului de familie/pediatru. Ministerul Sanatatii a stabilit anumite substante care sunt compensate pentru copii. Farmaciile pot percepe o anumita suma pentru medicamentele pe care le elibereaza, datorita companiei farmaceutice care le fabrica si ambaleaza.

Din totalitatea substantelor care exista pe piata doar o parte din ele se afla pe listele compensate, iar din acestea, cele uzuale pot fi recomandate de catre medicul de familie, altele doar de catre medicul pediatru.
Este important de stiut ca daca copilul este sau nu alergic la un tip de substanta parintele trebuie sa fie cel care il informeaza pe medic daca copilul are sau nu o manifestare de tip alergic.
Legislatia in vigoare a tarii noastre prevede ca sunt asigurati copiii in varsta de pana la 18 ani si beneficiaza de asistenta medicala primara (consultatie si tratament daca este cazul).
Pentru a putea ridica din farmacie reteta eliberata din cabinetul medicului/spital este nevoie ca adultul sa fie parintele/ medictutorele legal al copilului si va ridica medicamentele pe propria raspundere.
In cazul in care este vorba de o afectiune acuta reteta trebuie ridicata imediat din farmacie (maxim 24 de ore), pentru afectiunile cronice valabilitatea fiind de pana la o luna calendaristica. Daca farmacia nu poate elibera reteta (din diverse motive) se poate apela la o alta farmacie.
Ii sfatuim pe parinti sa fie atenti la ceea ce le explica medicul despre tratamentul indicat (tipul substantei, modul corect de adminstrare, pastrarea recipientului, respectarea indicatiilor) si sa se asigure ca farmaciile au eliberat ceea ce le-a spus medicul."

Medicamentele cel mai des achiztionate

Trebuie sa aflati, in cazul in care nu stiati deja, ca nu toate medicamentele sunt gratuite pentru copii (desi asa ar parea normal). Iata si cele mai uzuale medicamente de care au nevoie cei mici (mentionam denumirile comerciale):

- pentru gat: Bioparox spray, Humex pentru tuse seaca si Humex pentru tuse productiva, Eurespal, Erdomed (se ofera reteta de medic doar in cazul afectiunilor cronice de tipul bronhopneumopatiilor cronice), Rhinatiol, Fluimucil toate sub forma retetede sirop. Pentru aerosoli, se compenseaza pentru copii: adrenalina, ACC, fluimucil, ventolin si flixotide (acesta din urma doar 50% si este dificil de gasit in farmacii; in cazul in care aveti nevoie urgenta de el-dar si de altele, va recomandam sa apelati direct la importatorul/distribuitorul local/national)
- pentru stomac: Hidrasec pliculete, Nexium granule, Debridat, Metoclopramid
- antitermice/analgezice: Ibalgin sirop si Novocalmin supozitoare
- unguente pentru probleme ale pielii: Advantan milk si crema
- pentru nas: Pivalone, Biorinil
- prevenirea astmului bronsic: Montelukast (cunoscut drept Singulair)

- antibiotice: Sumetrolim, Augmentin, Amoxicilina, Eritromicina, Oxacilina
- antihistaminice: Zyrtec, Xyzal, Claritine, Aerius, Ketof
- cortizonice: Medrol, Prednisone
- antiparazitar: Zentel, Vermigal, Metronidazol
Medicamente care necesita scrisoare medicala speciala (cu titlu exemplificativ, nu limitativ): Flixotide, Nasonex, Montelukas, Augmentin, Penicilina.

Doamna Anamaria, farmacist ne ofera urmatoarele precizari:

"In general cele mai utilizate/cerute medicamente eliberate pe retetele compensate sunt: Ibalgin baby, Biorinil spray nazal, Erdomed sau Eurespal (in raceala), Debridat (in afectiuni ale stomacului)."

Citeste si:

Medicamente recomandate pentru raceala la copii

Medicamente recomandate pentru raceala si gripa: sfaturi de la specialisti 

Multumim colaboratorilor nostri pentru informatiile oferite.

Articolul urmator
4 retete pentru copii, usor de preparat impreuna cu copilul tau
4 retete pentru copii, usor de preparat impreuna cu copilul tau

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Vacanță în compania artei: Art Safari oferă ateliere gratuite pentru copii în perioada 27-29 octombrie
    Vacanță în compania artei: Art Safari oferă ateliere gratuite pentru copii în perioada 27-29 octombrie

    Toți copiii pasionați de artă cu vârste între 6 și 12 ani participă gratuit la atelierele organizate de Art Safari timp de 3 zile, în perioada 27-29 octombrie,...

    Ecografii și mamografii gratuite în București începând de luni
    Ecografii și mamografii gratuite în București începând de luni

    Primarul sectorului 1, Clotide Armand, a anunțat săptămâna trecută că în perioada 17 octombrie-17 noiembrie 2022, toate femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și...

    Tutorial: cum se pot obține online abonamentele gratuite la RATB pentru elevi
    Tutorial: cum se pot obține online abonamentele gratuite la RATB pentru elevi

    Încă de dinaintea începerii noului an școlar, STB (Societatea de Transport București) a anunțat că elevii își pot procura online abonamente gratuite pentru a putea...

    Gata cu cozile la ghișee! Elevii primesc abonamente anuale gratuite pentru transportul în comun
    Gata cu cozile la ghișee! Elevii primesc abonamente anuale gratuite pentru transportul în comun

    Serviciul de Transport București a anunțat că, începând de azi, 13 aprilie 2022, va emite abonamente metropolitane anuale pentru elevi și studenți. Astfel că atât...

    O nouă minivacanță în iunie pentru copii. Ce se întâmplă de Ziua Copilului
    O nouă minivacanță în iunie pentru copii. Ce se întâmplă de Ziua Copilului

    Prima lună de vară vine cu zile libere pentru elevi și bugetari și o parte din salariațiii din mediul privat, întrucât pe 1 Iunie este Ziua Copilului și pe 20-21 Iunie sunt...

    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită
    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită

    Ori de câte ori subiectul „copii” apare într-o conversație și sunt întrebată - așa cum invariabil se întâmplă - de ce nu am copii, răspunsul...

    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii
    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii

    Un incendiu a izbucnit ieri la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan” din Galați, al doilea în mai puțin de 4 luni! Peste 100 de persoane, inclusiv mame...

    „Dacă Dumnezeu ne mai dă copii, noi nu îi oprim”, mărturia mamei eroine cu 20 de copii din județul Argeș
    „Dacă Dumnezeu ne mai dă copii, noi nu îi oprim”, mărturia mamei eroine cu 20 de copii din județul Argeș

    În timp ce unii părinți abia fac față provocărilor financiare și legate de creșterea și educarea unuia sau mai multor copii, o mamă din județul Argeș a adus pe lume și a...

    © 2024 Qbebe