Sinuzita la copii: cauze, simptome, tratament

Sinuzita la copii: cauze, simptome, tratament

Roxana Cristea

Sinuzita este una dintre cele mai cunoscute afecțiuni ale tractului respirator, care ne poate afecta indiferent de vârstă. Copiii nu fac nici ei excepție din acest punct de vedere. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla cum poți recunoaște o sinuzită, precum și ce ar trebui să faci pentru o trata  și pentru a o preveni, astfel încât să nu se ajungă la complicații deosebit de serioase. 

Ce este sinuzita

Sinuzita reprezintă inflamarea sinusurilor paranazale. În mod normal sinusurile sunt umplute cu aer, dar atunci când acestea se blochează și acumulează lichid, germenii (bacterii, virusuri și ciuperci) se dezvoltă și pot provoca o infecție. Sinusurile sunt spații umplute cu aer umed, în cadrul oaselor feței din jurul nasului. Sinuzita apare atunci când sinusurile se infectează, sunt inflamate sau iritate. Aceste infecții sunt urmări ale răcelilor sau alergiilor.

Sinuzita pediatrică este dificil de diagnosticat pentru că, simptomatic,  se aseamănă cu afecțiunile virale sau cu alergiile comune.

Tipuri de sinuzită la copil

Pentru a înțelege mai bine la ce să te aștepți în cazul în care copilul are sinuzită, ar trebuie să poți distinge între tipurile de sinuzită:

Sinuzita acută

Are un debut asemănător răcelii, simptomele fiind similare. De exemplu, intervin nasul înfundat și durerile faciale, care durează între 10-14 zile. Sinuzita acută durează de obicei 4 săptămâni sau mai puțin. 

Sinuzita subacută

Este o inflamație care durează de la 4 până la 8 săptămâni. 

Sinuzita cronică

Este o afecțiune caracterizată prin inflamarea sinusurilor, care durează mai mult de 8 săptămâni.

Sinuzita recurenta

Se referă la o inflamare a sinusurilor care apare de mai multe ori într-un an.

Cauzele sinuzitei la copil

Medicii atrag atenția asupra următorului aspect: de cele mai multe ori, sinuzitele apar ca urmare a unei infecții existente la nivelul tractului respirator superior sau după o răceală obișnuită. De exemplu, infecțiile duc la inflamarea pasajelor nazale care, la rândul lor, pot bloca sinusurile paranazale. La nivelul acestora se poate dezvolta o nouă infecție, cea sinusală.
Alte cauze ale sinuzitei sunt:
• Prezența alergiilor (țesuturile nazale se inflamează, iar producția de mucus devine excesivă)
• Amigdalele inflamate
• Polipii nazali
• Infecții dentare
• Traume ale nasului
• Prezența unor malformații, cum ar fi „buza de iepure"
• Corpuri străine care se blochează în nas
• Expunerea la fumul de țigară

În privința bacteriilor care duc la infectarea sinusurilor și provoacă sinuzita, cele mai cunoscute dintre ele se referă la:
• Streptoccocus pneumoniae (face parte dintre bacteriile care conduc la apariția unor afecțiuni variate, cum ar fi: pneumonia, meningita, infecții la urechea medie,sinuzita)

• Moraxella catarrhalis (este o bacterie care în mod obișnuit se află în aparatul respirator mai ales în primii ani de viață ai copilului, dar care, în condițiile unui sistem imunitar slăbit, poate să genereze infecții sinusale, infecții la ureche, bronșite sau pneumonii)
• Haemophilus influenzae (această bacterie este responsabilă și de alte tipuri de infecții, cum ar fi pneumonii, otite, meningite etc.)  

Factori de risc pentru sinuzita la copil

În anumite situații, copilul va fi mai expus la dezvoltarea sinuzitei. Iată care sunt acestea:
• O infecție respiratorie netratată corespunzător (cum ar fi o răceală puternică)
• Existența polipilor nazali
• Faptul că nu are o imunitate puternică
• Are diverse alergii (la polen, praf etc.)

Fetita care are dureri sinusale si isi sufla nasul

• Are deviație de sept (septul este osul care împarte în două cavitatea nazală) 

Citește și: Cele mai frecvente alergii la copii

Simptomele sinuzitei

Următoarele manifestări pot indica prezența unei sinuzite la copilul tău:
• O răceală care durează mai mult de 14 zile, uneori însoțită de febră
• Mucus nazal de culoare galben-verzui
• Durere de gât, tuse
• Respirație urât mirositoare
• Durerea de cap (aceasta apare mai ales la copiii mai mari de 6 ani)
• Iritabilitate
• Oboseală
• Umflături în jurul ochilor
• Greață și vărsături

Diagnosticul sinuzitei la copil

Examinarea medicală se bazează pe simptomele pe care le are copilul. De asemenea, specialistul va efectua și o examinare care presupune următorii pași: va apăsa pe dinți și  apoi pe sinusuri pentru a vedea dacă pacientul are sinusurile paranazale inflamate.

Fetita la un consult medical, tinandu-si manutele pe nas

Dacă medicul va considera necesar, se vor face și alte analize: cultură de mucus, endoscopie nazală, radiografii, teste pentru stabilirea alergiilor, scanarea sinusurilor sau analize de sânge.

Posibile complicații ale sinuzitei la copil

Chiar dacă majoritatea cazurilor de sinuzită nu reprezintă un pericol pentru copil, lipsa unui tratament corespunzător poate să conducă, în cazuri rare, la unele complicații deosebit de serioase, precum:
• Infectarea țesuturilor din preajma sinusurilor
• Infectarea țesuturilor din zona ochilor
• Apariția unor cheaguri de sânge în cavitatea sinusală (tromboză)
• Apariția meningitei
• În cazuri cu totul izolate, infecția de la sinusuri ajunsă la creier poate să determine dezvoltarea unui abces cerebral (acesta reprezintă o acumulare de puroi care se dezvoltă ca răspuns la infecție și poate fi recunoscut după simptome ca: dureri de cap, febră mare, convulsii, vărsături, stări de confuzie, letargie) 

Tratamentul sinuzitei la copil

Copiii sunt predispuși la infecții ale nasului, sinusurilor și urechilor, mai ales în primii ani de viață.Cei mai mulți răspund foarte bine la tratamentul cu antibiotice, dar acestea trebuie prescrise numai în cazul în care a fost semnalată o sinuzită acută bacteriană, însoțită de simptome severe precum: febră, durere la nivel sinusurilor, senzație de presiune la nivelul acestora, sensibilitate la nivelul feței etc..

Spray-urile nazale decongestionante sau spray-urile nazale saline pot fi prescrise pentru eliminarea mucozităților și desfundarea nasului.De asemenea, în vederea ameliorării durerilor de cap sau sinusale, medicul poate să indice unele medicamente cu proprietăți analgezice și antiinflamatoare.

În cazul în care copilul tău are sinuzită acută, starea lui ar trebui să se îmbunătățească în câteva zile de la inițierea tratamentului. Chiar dacă vezi că starea lui se îmbunătățește, tratamentul trebuie dus la bun-sfârșit, în caz contrar, sinuzita ar putea recidiva.

Intervenția chirurgicală trebuie privită ca ultima opțiune în caz de sinuzită la copil. Aceasta se impune când restul tratamentelor nu au dat rezultate sau când există și polipi nazali ori deviație de sept, care predispun la infecții recurente.

Dacă medicul va constata că infecțiile sinusale recurente sunt determinate de infecțiile de la nivelul amigdalelor, se poate recomanda îndepărtarea acestora. 

Părerea medicului despre sinuzita la copii

Dr. Dan Sorin Cadar, medic ORL-ist, a declarat pentru digi Tv : „Când vine vorba despre sinuzită, apar durerile de cap, localizate în spatele ochilor, fronto-nazal și în fosele canine. Trebuie specificat că nu exista sinuzita „de iure" decât foarte rar. În general noi vorbim de rino-sinuzită. La sinuzită se ajunge, întotdeauna, trecând printr-o faza de rinită, adică răceală simplă. Aceasta, netratată sau tratată necorespunzător, poate duce la sinuzită. De asemenea, trebuie știut că aceste pusee repetate de sinuzită ascund niste defecte anatomice ale nasului și atunci pacientul trebuie să se prezinte la medic pentru a detecta dacă are o deviație de sept  (un obstacol mecanic ce favorizează apariția sinuzitei), dacă are polipi nazali sau diverse alte afecțiuni care pot determina o favorizare a apariției sinuzitei".

Ce să faci acasă în caz de sinuzită la copil

În afară de faptul că trebuie să-i asiguri copilului tratamentul exact după recomandările medicului, poți lua și alte măsuri menite să-l ajute să treacă mai ușor peste simptomele neplăcute ale sinuzitei. Printre acestea se numără:
• Ai grijă să-l hidratezi permanent- Fluidele sunt de mare ajutor pentru că mențin umiditatea mucoaselor, ameliorând congestia și febra

• În caz de febră, încearcă să-i faci o baie călduță

• Vei recurge la umidificator în camera copilului- Aerul mai umed va subția mucusul și va elibera pasajele nazale și sinusurile, ajutându-l să respire mai bine

• Apelează la aplicații călduțe- De exemplu, vei umezi un prosop moale, perfect curat, pe care îl poți pune în zona sinusurilor și pe față. Astfel de aplicații sunt utile, pe de o parte, pentru că reduc din congestia sinusală și, pe de altă parte, pentru că îi vor permite copilului să respire aer mai umed

• Supraveghează-ți copilul pentru a se odihni suficient- Ca la orice boală, odihna îl va ajuta pe micuțul tău să se refacă mai ușor. Pentru un somn cât mai confortabil, încearcă, de exemplu, să-l încurajezi să doarmă cu capul ușor înalțat (această poziție îl va determina să doarmă mai bine)

Prevenția sinuzitei la copil

Sinuzita este o problemă de sănătate care poate fi evitată mai ușor dacă vei pune în aplicare și sfaturile de mai jos:
• Obișnuiește-l pe copil să se spele regulat pe mâini (pentru ca microbii de pe mâini să nu ajungă în zona feței)

• Încă de la o vârstă fragedă, copilul trebuie să se deprindă să se hidrateze corespunzător (pentru fluidificarea permanentă a mucusului)

• În cazul în care copilul suferă de alergii, menține permanent legătura cu medicul, asigurându-te că va beneficia de tratamentul corespunzător. Nu te apuca să-i dai tu anhistaminice fără a avea recomandarea unui specialist, întrucât unele dintre ele pot favoriza îngroșarea mucusului, ceea ce va împiedica drenarea corespunzătoare la nivelul sinusurilor

• Dacă vei face în mod constant curățenie în casă, îndepărtând din factorii alergeni (praf, urme de polen, de păr de animale etc.), vei diminua posibilitatea ca micuțul tău să dezvolte sinuzită din cauza unei alergii. Nu uita nici de zonele la care nu ai acces cu ușurință (cum ar fi jaluzelele, vergeaua pe care se prinde o perdea etc.)!

• Învață-l să-și sufle nasul ori de câte ori simte nevoie pentru a se evita acumularea excesivă de mucus. În același timp, este important să-l obișnuiești să sufle fiecare nară, pe rând, suflând ușor, astfel încât să nu se irite pasajele nazale, iar bacteriile sau virusurile să ajungă în sinusuri, provocând infecțiile

• Pe cât posibil, copilul ar trebui să nu aibă în casă aer prea uscat- Dacă ți se pare că acesta nu este suficient de umed, vei recurge și la umidificator

• Nu îți expune copilul la fum de țigară sau la alte substanțe iritante pentru sinusuri (cum ar fi cele care generează mirosuri artificiale puternice)

Tu ai avut până acum probleme cu copilul tău din cauza  unei sinuzite?  

Citește și: Totul despre infectiile respiratorii la copii

Surse:

www.youtube.com; www.kidshealth.org; www.webmd.com; www.entnet.org;www. pediatrics.about.com, www.healthychildren.org,  www.everydayhealth.com, www.medicalnewstoday.com, www.stanfordchildrens.org

Articolul urmator
Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament
Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Edem papilar: cauze, simptome și tratament
    Edem papilar: cauze, simptome și tratament

    Edemul papilar, caracterizat prin umflarea capului nervului optic din cauza presiunii intracraniene crescute, este o afecțiune de o importanță clinică semnificativă. Deși edemul...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament
    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament

    Boala Wilson este o afecțiune ereditară rară, care determină acumularea de cupru în ficat, creier și alte organe vitale. Majoritatea persoanelor cu boala Wilson sunt diagnosticate...

    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament
    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament

    Te-ai întrebat vreodată ce este ulcerul varicos? Sau ai auzit vorbindu-se despre această afecțiune, însă nu știai foarte bine la ce se referă? Sau, dimpotrivă, îți...

    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament
    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament

    Poate ai auzit de termenul medical "eritem polimorf" și te-ai întrebat ce înseamnă mai exact. În acest articol, vei afla ce este eritemul polimorf, precum și tot ce...

    Boala Creutzfeldt Jakob: cauze, simptome și tratament
    Boala Creutzfeldt Jakob: cauze, simptome și tratament

    Auzi adesea de boli neurodegenerative cunoscute, precum Alzheimer sau boala Parkinson. Datorită descoperirilor din ultimele decenii, cei care se confruntă cu aceste afecțiuni au parte de...

    © 2024 Qbebe