Sirop tuse copii: recomandari de la mamici si specialisti

Sirop tuse copii: recomandari de la mamici si specialisti

Roxana Cristea

Siropurile de tuse pentru copii sunt recomandate atât de părinți, cât și de specialiști. Administrate corect, acestea ar trebui să amelioreze tusea sâcâitoare. Află care sunt tipurile de tuse la copii, ce siropuri au folosit mamele pentru a vindeca tusea copiilor și ce tratament pentru tuse recomandă specialiștii.

Tipuri de tuse

Copiii tușesc de mai multe ori pe zi din diverse motive. Părinții trebuie să învețe cum să distingă tipurile de tuse pentru a determina dacă tusea este inofensivă sau este un semn de boală. La copii se disting două tipuri de tuse: seacă și umedă (productivă și neproductivă).

Tusea seacă la copii, cunoscută și sub numele de tuse neproductivă nu produce expectorații (flegmă), spre deosebire de o tuse umedă sau productivă. În cele mai multe cazuri, o tuse seacă la copii nu înseamnă nimic grav și este ușor de tratat .

Tusea productivă (umedă) este tusea însoțită de expectorații cu mucus (flegmă). Atunci când se produce o acumulare de flegmă în gât, aceasta irită căile aeriene și creează disconfort. Copilul simte nevoia să tușească și să elimine mucusul. Probleme pot apărea la copiii mici care nu știu să elimine (scuipe) flegma. Aceștia pot ajunge să vomite din cauza excesului de mucus.

Tratament tuse seacă puternică

Cauzele acestei tuse variază de la alergii și infecții respiratorii până la afecțiuni cardiace. Dacă ai avut o răceală sau gripă și tusea nu ți-a tercut mult timp după ce infecția respiratorie s-a vindecat, atunci este recomandat să mergi la un consult de specialitate. Același lucru este valabil și dacă tusea apare din senin, fără vreun motiv aparent și mai ales dacă ea este însoțită de febră, frisoane sau durere în spate. Pentru a trata tusea seacă, medicul trebuie să stabilească exact cauza care o declanșează. În funcție de afecțiunea de care suferi, specialistul îți va acorda tratamentul adecvat. În paralel cu acesta, poți folosi o serie de remedii naturiste care ajută vindecarea tusei neproductive: precum: mierea, administrarea de ceaiuri călduțe, de dropsuri, siropuri sau medicamente antitusive. De asemenea, dacă tușești foarte mult, este important să te hidratezi suficient.

Calmare tuse seacă: cel mai bun remediu

Unul dintre cele mai bune remedii pentru calmarea tusei seci este laptele cu miere. Fierbe o cană cu lapte și adaugă 1 lingură de miere bio. Amestecă bine și consumă lichidul cât este cald. Poți bea câteva căni pe zi, dar este esențial să nu bei sau să mănânci nimic timp de aproximativ jumătate de oră după acesta. Alte remedii sunt siropurile de tuse, precum cel din ceapă, ridiche neagră sau hrean. Citește în continuare și vezi cum se prepară acestea.

Sirop tuse productivă la copii: care este cel mai eficient?

Pentru a calma tusea productivă la copii, trebuie să-i dai copilului tău cât mai multe lichide. Nu doar apa îi face bine, ci mai ales ceaiurile și supele calde. Sucul de mere este de asemenea eficient împotriva tusei productive, iar mierea este ideală pentru copii cu vârsta de peste 1 an. Siropurile de tuse nu sunt recomandate bebelușilor decât la recomandarea medicilor. Cel mai bine este să te orientezi către siropurile naturale obținute din ceapă, usturoi, ridiche neagră sau muguri de brad. Află în cele ce urmează cum îți poți prepara singură aceste siropuri.

Sirop tuse copii naturist: bun și pentru tuse seacă și productivă

Pe lângă siropul de ridiche neagră care este cel mai cunoscut remediu naturist pentru tuse, există și alte produse din plante care s-au dovedit a fi  extrem de eficiente. Iată care sunt acestea: 

  • Sirop de ceapă: Ai nevoie de 3 cepe tocate mărunt, 150 ml de apă şi 100 grame de miere. Fierbe amestecul aproximativ 5 minute, apoi lasă-l la răcit. Modul de administrare: 3-4 linguri pe zi.
  • Sirop din ceapă, lapte şi usturoi. Amestecă căţeii pisați de la o căpăţână de usturoi cu o ceapă dată prin răzătoare, apoi compoziția o pui la fiert aproximativ 5 minute într-un litru de lapte dulce. Adaugă miere după gust. Mod de administrare: 1 lingură la fiecare 2 ore.
  • Sirop de hrean: Adaugă 5 linguri de miere peste o rădăcină de hrean rasă și amestecă bine. Lasă totul câteva ore la macerat și apoi poți consuma din siropul astfel format. Mod de administrare: 3 linguriţe pe zi.
  • Sirop de pătlagină. Pătlagina are rol antitusiv, proprietăți antibiotice și este expectorantă. Pentru a prepara siropul ai nevoie de 50 g de pătlagină peste care se pune 500 ml de apă fierbinte. Lasă pentru 10 minute apoi strecoară lichidul. Adaugă 1-2 linguri de miere polifloră, amestecă bine și depozitează siropul într-o sticlă închisă la culoare. Mod de administrare: 2-3 lingurițe zilnic cu 30 minute înainte de masă. 
  • Sirop de muguri de pin. Amestecă într-un vas de lut 2 linguri de muguri de pin și 1 lingură de miere polifloră și apoi lasă-l la loc întunecat timp de 40 zile. După această perioadă, strecoară lichidul și depozitează-l în sticle închise la culoare. Mod de administrare: 4 linguri pe zi timp de două luni. 
  • Sirop de ciuboțica cucului. Pentru prepararea siropului amestecă o rădăcină de ciuboțica cucului la râșnița de cafea și pune- într-un borcan. Peste ea adaugă miere polifloră (proporția 1/3 ciuboțică-2/3 miere). Amestecă zilnic timp de patru săptămâni apoi pune borcanul la frigider. Mod de administrare: 2 linguri de 2-3 ori pe zi.
  • Sirop din mugur de brad. Mugurii se spală bine, apoi se pun la fiert în apă (mugurii trebuie să fie bine acoperiți de apă). Se fierb aproximativ o ora, apoi se lasă în oală până a doua zi. Siropul astfel obtinut se îndulcește cu zahăr sau miere.

Cel mai bun sirop de tuse: recomandările mămicilor

Mămicile recomandă siropurile naturale, pe bază de plante recunoscute pentru eficiența curativă. De exemplu: sirop de muguri de pin, de patlagină, sirop de ridiche neagră, de ceapă. Aceste siropuri au în general un gust dulce, acceptat de copii, tratează tusea și cresc imunitatea.

O mămică din Ploiești ne-a povestit ce a pățit cu copilul ei înainte ca fetița să împlinească un an. Mariana Badea își aduce aminte cu groază de momentul în care Erica, fetița ei de 11 luni a început să tușească: "Am crezut că tușește de la mâncare, dar când am pus mâna pe fruntea ei... frigea. I-am luat temperatura, avea 38,5. Am zis să nu intru în panică. Am încercat un antitermic, dar seara temperatura rectală se apropia de 40. Am plecat la urgențe. Nu vreau să povestesc ce am pățit acolo. Erica a facut convulsii. Panica se instalase în minte, în inimă și în tot corpul. Medicii mi-au stabilizat copilul, dar tusea nu se oprea. Am ajuns la gentamicină, injectabilă. Și acum mă uit în jurnalul Ericăi și mă sperie amintirea acelor clipe.

De atunci, Erica a mai tușit, dar am tratat-o cu siropuri ca Stodal (un sirop homeopat) sau Sinupret. Ridichea neagră face minuni și Erica preferă să-i fac un astfel de sirop decât să-i dau unul din farmacie. Rețeta este simplă: iei o ridiche neagră, o speli, faci o scobitură în ridiche și pui zahăr. După o jumătate de oră ai un sirop foarte bun în combaterea tusei. Sănătate tuturor copiilor!"

 sirop-tuse-copii-consult-medical

Sirop tuse seacă iritativă la copii: recomandările medicilor

În general medicul pediatru îți spune să ai în casă siropuri ca "Stodal" sau "Grintuss", pentru toate tipurile de tuse. Sunt siropuri care au la bază plante medicinale.

Alte recomandări:
- pentru tuse uscată și iritativă - Humex, Tusin, Rofedex, Paxeladinum, Sinecod, Bronchicum, Robitusin etc.
- pentru tuse productivă - ACC200, Bromhexin, Humex expectorant, Mucosol, Ambroxol, Mucosolvan etc.

Sunt și medici care recomandă să nu tratezi imediat o răceala ușoară.

Dr. Adrian Dumitrescu, vicepreședinte al Societății Române de Homeopatie, medic pediatru și homeopat, nu susține administrarea de medicamente în momentul în care copilul prezintă o simplă răceală sau o tuse sezonieră: "Personal eu nu tratez cu medicamente o răceală simplă apărută la mine sau la copilul meu, nici homeopat și nici în alt fel. Intervin doar în cazul în care organismul este depășit". Acesta consideră că este mult mai bine ca părinții să lase organismul copilului să "lupte" cu boala pentru a "antrena" sistemul imunitar. 

Citește și: Medic român: Ai băgat în copil antibiotic din prima zi de răceală, AI GREȘIT!

sirop-tuse-copii-baiat-care-ia-sirop-cu-lingurita

Cele mai bune sfaturi privind siropul de tuse la copii

  • Înainte de a administra vreun sirop de tuse, cere sfatul medicului pediatru;
  • Nu administra copiilor siropuri pentru adulți. Dacă nu ai rețetă, specifică farmacistului că medicamentul este pentru copii. De multe ori denumirea siropului este aceeași chiar dacă vorbim despre două produse diferite (pentru copii și pentru adulți);
  • Nu depăși doza recomandată de medic;
  • Siropurile de tuse nu sunt recomandate bebelușilor.

Citește și: Răceala la copii: sfatul specialistului

Surse: www.naturashop.ro; www.medipedia.ro; www.sfatulmedicului.ro

Surse foto: iStock.com

Articolul urmator
Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști
Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce să nu administrezi sirop de tuse copiilor sub 5 ani
    De ce să nu administrezi sirop de tuse copiilor sub 5 ani

    Când copiii noștri sunt răciți și, pe deasupra, se mai confruntă și cu o tuse chinuitoare, suntem tentați să le administrăm siropuri de tuse pentru a le alina disconfortul....

    Sirop de păpădie: beneficii și rețetă
    Sirop de păpădie: beneficii și rețetă

    O asociezi în special cu momentele magice ale copilăriei, când te bucurai nespus suflând peste puful ei. Desigur, nu poți să nu o remarci primăvara, când pare un...

    Au apărut primii pacienți mușcați de căpușe! Lista completă de recomandări din partea medicilor
    Au apărut primii pacienți mușcați de căpușe! Lista completă de recomandări din partea medicilor

    Căpușele sunt active începând cu luna aprilie, până în luna noiembrie. Aceasta este perioada în care trebuie să avem mare grijă și să ne ferim de aceste...

    Tăticii pot să participe din nou la naștere. Ce recomandări sanitare are Ministerul Sănătății
    Tăticii pot să participe din nou la naștere. Ce recomandări sanitare are Ministerul Sănătății

    Vesti bune pentru viitoarele mămici! Tații pot fi prezenți la nașterea copilului, însă trebuie să îndeplinească câteva condiții importante. Ministerul Sănătății...

    Scleroterapie: beneficii și recomandări
    Scleroterapie: beneficii și recomandări

    Întrucât orice modificare a aspectului unei părți a corpului trebuie să te îngrijoreze, nu poți neglija nici prezența venelor foarte vizibile pe suprafața pielii...

    Nicotinamida mononucleotida: beneficii și recomandări
    Nicotinamida mononucleotida: beneficii și recomandări

    NMN, un precursor al nicotinamidei adenin dinucleotide (NAD+), a apărut ca un candidat promițător în domeniul cercetării anti-îmbătrânire. NAD+ este o coenzimă care...

    Masala chai: beneficii și recomandări
    Masala chai: beneficii și recomandări

    Masala Chai este o băutură tradițională indiană, cunoscută pentru aroma sa bogată și amestecul distinct de condimente. Termenul "chai" se referă simplu la ceai în limba hindi,...

    Poze magice cu mămici care alăptează gemeni sau tripleți. Îți vor topi inima!
    Poze magice cu mămici care alăptează gemeni sau tripleți. Îți vor topi inima!

    Aceste poze cu mame care alăptează gemeni sau tripleți te vor impresiona până la lacrimi, mai ales dacă și tu treci sau ai trecut printr-o astfel de situație. Alăptarea este,...

    © 2024 Qbebe