Mami, doamna a aruncat o sticlă pe jos. Nu chemăm poliţia?

Mami, doamna a aruncat o sticlă pe jos. Nu chemăm poliţia?

Gabriela Paladi - Redactor

Grija pentru natură nu era ceva care să mă preocupe în vremea copilăriei mele. Nu era, de fapt, un instrument în educaţia copiilor în acele vremuri. Cu timpul, însă, ecologia a devenit un pilon de bază pentru construirea unui adult responsabil. Iar eu încerc, pe cât posibil, să îmi cresc copilul nu numai cu dragoste pentru natură şi pentru toate fiinţele ei, dar şi cu principii ofensive în protejarea acesteia.

Prin urmare, la 5 ani, Anya cunoaşte, pentru moment, regulile pe care le poate înţelege şi pe care le poate urma: nu aruncăm gunoiul pe jos, refolosim pe cât posibil obiectele uzate, iar cele care ne rămân încercăm să le reciclăm, nu ţinem apa deschisă la robinet mai mult decât trebuie, stingem luminile în casă când nu avem nevoie de ele, folosim aceleaşi pungi de cumpărături, nu aruncăm sacoşele de plastic. În ţara noastră, reciclarea este o luptă, pentru că, la noi în cartier, de exemplu, degeaba arunci gunoiul în recipientele separate puse la dispoziţie ... maşina de gunoi vine şi le goleşte pe toate în aceeaşi remorcă. Şi toată intenţia ta bună se transformă în frustrare.

 Totuşi, mă străduiesc să îi insuflu fiicei mele dragostea pentru natură şi să devină pentru ea, chiar dacă pentru noi nu este, într-un viitor apropiat, ceva natural să colecteze separat deşeurile, să oprească apa la robinet atunci când se spală pe dinţi sau să scoată din priză electrocasnicele pe care nu le foloseşte în acel moment. Aşa că, o dată pe săptămână, povestea de seară este înlocuită de o mică enciclopedie ecologică, unde, recunosc, învăţăm împreună despre ecologie, despre minunile care ne înconjoară şi despre cât suntem, de fapt, de datori naturii. Nu mică mi-a fost mirarea să observ de multe ori că fiica mea a reţinut tot ce i-am spus, toate metaforele, comparaţiile şi explicaţiile pe care i le-am dat au devenit parte din ea. Şi, spre bucuria mea, au făcut-o un om mai bun, mai vertical şi, aşa cum veţi vedea mai jos, cu mult mai mult curaj şi dorinţă de implicare decât mine. 

Doamnă, vă rog, nu aruncaţi sticla pe jos. Este ca şi cum cineva v-ar murdări pentru totdeauna o rochie frumoasă!

Am să vă povestesc, pe scurt, o întâmplare petrecută în Muzeul Satului de curând. Nu am fost niciodată cu ea acolo şi chiar şi eu am fost încântată de cât de curat şi de întreţinut este totul. O plimbare acolo este o adevărată desfătare pentru oricine. Ea şi prietena ei ţopăiau de colo-colo încântate, mă puneau să le citesc ce scrie în dreptul fiecărui exponat, admirau casele, interiorul lor, mobilierul. La un moment dat, pe cărare, exact în faţa ei, o doamnă ale cărei semnalmente, într-o ţară civilizată, ar fi trebuit să fie importante, pentru o eventuală identificare la poliţie, a aruncat cu seninătate un pet pe jos. Anya s-a oprit consternată, s-a întors spre mine cu o privire mai mult decât nedumerită şi a strigat tare:

"- Mami, doamna a aruncat o sticlă pe jos. Nu chemăm poliţia?"

Eu, uimită la rândul meu de reacţia ei, am revizuit în minte discuţiile noastre, încercând să îmi dau seama ce a făcut-o să creadă că aruncatul unei sticle pe jos este ilegal. Şi mi-am amintit că i-am povestit că ilegal înseamnă că nu este in conformitate cu legile şi că cei care comit ilegalităţi sunt luaţi de poliţie. Apoi, în altă zi, că şi natura are legile ei şi că trebuie să le respectăm. Şi, bada-bing-bada-bum, rezultatul! Mintea unui copil este fascinantă!

Doamna respectivă nu s-a întors. Aşa că Anya a ridicat sticla de jos, nu a aşteptat răspunsul meu şi a fugit după ea, s-a postat în dreptul ei şi a urmat, apoi, cel mai activist discurs ecologic pe care l-am auzit, adunat din tot ceea ce i-am povestit şi citit eu de-a lungul timpului:

"Vă rog, nu aruncaţi sticla asta pe jos. Natura plânge. V-ar plăcea ca cineva să va murdărească rochiţa nouă şi frumoasă? Ştiaţi că o sticlă de plastic ca asta are nevoie de un milion de ani pentru a se desface în bucăţi mici și să dispară? Cum ar fi să aşteptaţi un milion de ani să vă dispară murdăria de pe rochiţă? Vă rog, aruncaţi sticla la coş."

Apoi, cu inocenţa ei specifică, dar cu privirea încruntată, i-a pus sticla în mână doamnei respective, a ocolit-o cu pas apăsat şi a venit la mine ţopăind şi zâmbind: "Unde mergem acum, mami?"

Doamna respectivă a rămas câteva secunde cu sticla în mână, a privit în jurul ei zâmbind vag, şi a pus repede sticla în geantă. Eu i-am dat o îmbrăţişare Anyei, fără să îi spun, însă, de ce sunt atât de mândră de ea. Pentru că nu am dorit să vadă această cruciadă a ei ca fiind ceva ieşit din comun. Am dorit să las instinctul acesta să i se dezvolte natural. Aşa cum nu o laud de fiecare dată când se spală pe dinţi sau foloseşte toaleta singură. Am fost atât de mândră de ea şi pentru că eu nu am avut niciodată curajul ei. Şi pentru că, poate, a produs o schimbare. Poate că chipul fiicei mele, vorbele ei, vor bântui gândurile acelei doamne de fiecare dată când va mai dori să arunce gunoi pe jos.

Efectele schimbărilor climatice reprezintă o problemă majoră şi în România ultimilor ani, când evenimentele extreme au început să apară tot mai frecvent (inundații, temperaturi extreme, căderi abundente de zăpadă, deșertificare etc), iar efectele lor sunt, de cele mai multe ori, devastatoare. Iar aceste efecte, din păcate, îi vor afecta mai mult pe copiii noştri, decât pe noi.

Aşa că trebuie să vă fac cunoştinţă cu unul dintre proiectele sociale din campania "Împreună cu tine, Profi salvează destine", campanie care are ca scop ajutorarea copiilor și îmbunătățirea calității vieții lor. Practic, dacă îţi faci cumpărăturile la Profi în perioada 22 august - 30 octombrie ai posibilitatea să votezi unul dintre proiectele umanitare ale acestei campanii. Valoarea totală a premiilor oferite de Profi este de 1.500.000 lei. Fiecare ONG va acumula puncte în funcţie de voturile voastre şi va primi, la sfârşit, suma de bani aferentă punctajului.  

Tinerii Ambasadori în lupta cu Schimbările Climatice - Fundaţia Terra Mileniul Trei

Proiectul "Tinerii Ambasadori în lupta cu Schimbările Climatice" îşi propune sǎ înveţe cȃt mai mulți copii cum să prevină sau sǎ gǎseascǎ metode de adaptare la schimbările climatice. Pe parcursul celor 5 ediții desfăsurate pȃnǎ în prezent, aproximativ 3000 de elevi de gimnaziu din întreaga ţarǎ au fost implicaţi, numărul lor crescând de la an la an.

Această ediţie a proiectului "Tinerii Ambasadori în lupta cu Schimbările Climatice" îşi propune ca obiective:

Creșterea gradului de instruire şi implicare a 30 de profesori din cadrul ciclului gimnazial în activitǎţi educaţionale privind combaterea cauzelor şi efectelor schimbǎrilor climatice.
Implicarea a aproximativ 600 de elevi de gimnaziu pentru a gândi şi acţiona în vederea reducerii cauzelor şi efectelor schimbărilor climatice și a se adapta la efectele acestora.
Creşterea gradului de constientizare a populaţiei cu privire la schimbǎrile climatice.

Un loc central în proiect îl reprezintă concursul național pentru elevii de gimnaziu "Tinerii Ambasadori în lupta cu Schimbările Climatice" prin intermediul cǎrui elevii transmit mesajele lor cu privire la cauzele şi efectele schimbǎrilor climatice, precum şi solutii de limitare a amprentei de carbon.

 Donează pentru ce contează!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mami, lasă „garda” jos! Ce trebuie să-l lași pe cel mic să facă fără să-ți mai faci atâtea griji
    Mami, lasă „garda” jos! Ce trebuie să-l lași pe cel mic să facă fără să-ți mai faci atâtea griji

    5 metode prin care poți să fii mai permisivă cu copilul tău, fără să-l lași de capul lui. Pentru cele dintre voi cărora le este greu să păstreze echilibrul dintre „ai...

    Specialiștii avertizează! De ce nu este bine să bei apa care a stat la soare într-o sticlă de plastic
    Specialiștii avertizează! De ce nu este bine să bei apa care a stat la soare într-o sticlă de plastic

    Mai ales în zilele toride, organismul nostru are nevoie de apă, fiindcă se deshidratează mult mai rapid decât de obicei. Pe lângă faptul că ne potolește setea, apa...

    De ce trebuie să eviți să crești un copil de „sticlă”?
    De ce trebuie să eviți să crești un copil de „sticlă”?

    Copilul de „sticlă” s-a simțit sau se simte invizibil în relația cu părinții săi, deoarece toată atenția și grija acestora sunt îndreptate spre fratele sau...

    Un bărbat și-a aruncat copiii într-un lac de acumulare din Bacău după ce s-a certat cu mama acestora
    Un bărbat și-a aruncat copiii într-un lac de acumulare din Bacău după ce s-a certat cu mama acestora

    Un bărbat din județul Bacău și-a aruncat copiii într-un lac de acumulare după ce o ceartă cu soția. Micuții - o fetiță de doar 4 luni și un băiețel de 5 ani - au murit...

    L-ați văzut? Un copil de 10 ani a dispărut. Părinții și Poliția Română îl caută de 3 zile
    L-ați văzut? Un copil de 10 ani a dispărut. Părinții și Poliția Română îl caută de 3 zile

    Poliția din Buzău a fost sesizată duminică, 3 octombrie, că un minor în vârstă de 10 ani a dispărut. Acesta a plecat voluntar de la domiciliul surorii sale în data...

    Două adolescente s-au aruncat de la etajul 13 al unui bloc. Ce au scris în biletele de adio
    Două adolescente s-au aruncat de la etajul 13 al unui bloc. Ce au scris în biletele de adio

    Caz cutremurător în Republica Moldova. Două adolescente au murit, după ce s-au aruncat împreună de la etajul 13 al unui bloc de locuit. Ambele fete au lăsat în urmă...

    Presiunea școlii: un elev s-a aruncat de la etaj, dupa ce a luat un 4. I-a trimis mai întâi un sms profesoarei care i-a pus nota
    Presiunea școlii: un elev s-a aruncat de la etaj, dupa ce a luat un 4. I-a trimis mai întâi un sms profesoarei care i-a pus nota

    Un elev de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Traian din Craiova s-a aruncat de la etaj după ce a primit nota 4 la biologie. Acesta a fost transportat de urgență la Spitalul...

    Eroina zilei: o fată de 14 ani a gonit hoțul din casă și a ajutat apoi poliția să îl prindă
    Eroina zilei: o fată de 14 ani a gonit hoțul din casă și a ajutat apoi poliția să îl prindă

    A adolescentă de numai 14 ani din Massachusetts, Statele Unite, a gonit un hoț din casa ei și apoi, conform spuselor Poliției, i-a ajutat pe ofițerii implicați în caz să prindă...

    © 2024 Qbebe