Cum este afectată dezvoltarea copilului de un limbaj necorespunzător al părintelui la volan: sfatul psihologului

Cum este afectată dezvoltarea copilului de un limbaj necorespunzător al părintelui la volan: sfatul psihologului

Irina Olteanu - Redactor Senior

Ți-au scăpat câteva vorbe triviale în momentele de nervi din trafic? Copilul tău era alături și le-a reținut până la ultima silabă? Am întrebat un specialist ce impact are un părinte care are un limbaj necorespunzător la volan asupra dezvoltării copilului și iată ce ne-a răspuns. Citește cu atenție recomandările sale.

Următorul articol a fost realizat prin amabilitatea doamnei Roxana Stoica, Psiholog, Psihoterapeut, Cabinet Individual de Psihologie, www.roxanastoica.ro:

Copiii își observă părinții și copiază modelele comportamentale 

"Ritmul alert al vieții cotidiene și multitudinea responsabilităților transformă adulții de astăzi în maratoniști de prim rang. Agitația este amplificată la volan, atunci când adultul este cu gândul la rezolvarea lucrurilor pe care le are de făcut, este contra-crononometru, în traficul aglomerat, iar copilul îi cere atenție. Nu ajută prea mult nici infrastructura din țara noastră și nici stilul de condus al șoferului român, care uită uneori de regulile de circulație și îi stresează pe ceilalți participanți la trafic. Toate acestea împreună cu tipul de temperament al persoanei, favorizează apariția iritabilității si a furiei manifestate prin injurii. 

Injuriile reprezintă o formă de agresivitate verbală, aparent rol de "descărcare", folosită ca pretext mascat pentru a justifica un comportament agresiv ce urmează principiul "Ba pe-a mă-tii!", tradus mai elegant "m-ai agresat, te agresez și eu". 

Dacă în mașină se află un copil, iar manifestarea părintelui este una violentă verbal, aceasta va avea efecte nedorite asupra dezvoltării celui mic. Copiii nu au capacitatea de a înțelege situațiile din trafic, prin urmare nu înțeleg nici motivele de furie ale părinților săi. Agresivitatea părintelui este percepută automat drept amenințătoare. Teama indusă este direct proporțională cu intensitatea și amploarea furiei părintelui.

cum este afectata dezvoltarea copilului

Mai mult decât atât, această teamă va fi înscrisă în sistemul emoțional al copilului. În funcție de tipul de temperament, copilul poate adopta mecanisme de gestionare a temerii precum "înghețarea" (teama îl blochează), lupta (va începe să înjure și el pentru a-și învinge teama) sau evitarea (se va distrage, jucându-se, cântând, însă teama rămane acolo). Mai târziu, injuriile și furia venite din exterior vor reprezenta factori declanșatori pentru apariția temerii, ce va fi resimțită la fel de intens precum cea din copilarie, cu toate că rațional nu este justificabilă. Cu toate că situațiile declanșatoare nu reprezintă în realitate un pericol, sunt mari șansele ca mecanismele dezadaptative de gestionare a temerilor să fie perpetuate în viața adultă. Riscul ca un copil care aude frecvent injurii este fie să devină la rândul său violent verbal (atunci când va resimți teama), fie va capitula (sistemul cognitiv se va bloca în fața temerii) și va permite să fie înjurat fară să stie să reacționeze corespunzator, fie va evita să se confrunte cu propriile temeri și poate recurge la strategii de calmare disfuncționale (consum de alcool, de tutun etc.).

Mă las condus de furie? 

Dragi părinți, este firesc să simțiți furie în situațiile neplăcute din trafic, mai ales când sunt încălcate reguli de circulație. Nu uitați că felul în care decidem să gestionăm stresul si propriile emoții se rezumă la o alegere: "Mă las condus de furie sau eu sunt cel care gestionează furia?"
Punctez mai jos câteva sugestii pentru gestionarea furiei, în cazul situațiilor tensionate din trafic:
- Evitați să luați personal modul în care șofează ceilalți participanți la trafic (în general scopul lor nu este să vă enerveze pe dumneavoastră; raportați-vă la ei cu înțelegere - nu aveți de unde sa știți prin ce trece persoana pe care o înjurați doar pe baza comportamentului în trafic).
- Tratați-i pe ceilalți cu toleranță: evitați să vă așteptati ca ceilalți să acționeze precum ați acționa dumneavoastră.
- Efectuați exerciții simple de respirație.
- Canalizați furia într-un act non-violent (în funcție de vârsta copilului, găsiți un joc amuzant pentru exprimarea furiei: imitați împreună cu copilul sunetele pe care le scoate locomotiva, cum se aude o sirenă etc.)
- Conștientizați faptul că furia pe care o manifestați vă afectează în realitate pe dumneavoastră și pe cei apropiați, iar nu pe cel care v-a provocat-o.
- Folosiți tehnici de mindfulness: exersați concentrarea pe momentul prezent, pe ceea ce aveți de făcut la volan
Amintiți-vă că aveți copilul în preajmă și nu este drept față de el să îl implicați în situațiile cu care vă confruntați dumneavoastră. Copilul are nevoie de siguranță, stabilitate, protecție și de un mediu cât mai echilibrat pentru a se dezvolta armonios."

Gașca de Haioși de la Petrom îți vine în ajutor în trafic

 În acele momente în care traficul pare un coșmar devenit realitate, iar tu simți că îți pierzi răbdarea și nu te mai reprezintă propriile cuvinte, Gașca de Haioși de la Petrom te salvează. Știm că ești un părinte responsabil și nu îți dorești ca niște vorbe spuse într-un moment de mânie să îți contureze o imagine negativă în ochii copilului tău, așadar îți propunem să colecționezi membrii Găștii de Haioși iar veselia va reveni la voi în mașină.

Mecanismul promoției este extrem de simplu: colectează punctele bonus la orice achiziție de produse și servicii din stațiile Petrom, lipește pe talonul collector punctele acumulate, iar la minim 15 puncte bonus poți achiziționa cu reducere unul dintre cele 10 produsele Emotionz4U de la casa de marcat, plătind doar diferența față de prețul inițial. Perioada promoției este 4 septembrie-19 noiembrie, produsele putând fi revendicate până pe data de 26 noiembrie, în limita stocului disponibil. 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sfatul psihologului: Cum sa-mi iubesc sotul?
    Sfatul psihologului: Cum sa-mi iubesc sotul?

    Iubirea "pana cand moartea ne va desparti" nu este usor de atins. Adeseori, dupa luna de miere urmeaza "anii de fiere", iar cei doi soti ajung sa se intrebe ce au vazut unul la altul. Vreau...

    O mamă se revoltă pentru copilul ei: „Nu mai vorbiți cu fiul meu cu deficit de limbaj ca și cum ar fi surd”
    O mamă se revoltă pentru copilul ei: „Nu mai vorbiți cu fiul meu cu deficit de limbaj ca și cum ar fi surd”

    O femeie de peste hotare ne povestește cum e viața din perspectiva unei mame care are un copil cu întârziere de limbaj, un copil care nu pronunță cuvintele corect aproape...

    Limbajul pozitiv al părintelui: cum îl folosim?
    Limbajul pozitiv al părintelui: cum îl folosim?

    Ca părinte, probabil te-ai confruntat de multe ori cu un alt gen de limbaj în interacțiunea cu copilul tău. Vorbe precum ”Nu face asta”, ”Nu atinge aia”,...

    Eram la volan când am aflat că tatăl meu a murit
    Eram la volan când am aflat că tatăl meu a murit

    Îmi amintesc că am încercat să o conving pe mama să mă învețe să conduc. Era în vara anului 2012 și aveam 15 ani. Nu cunoșteam mulți copii de vârsta...

    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului
    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului

    Fiecare perioadă din dezvoltarea copilului vine cu multe provocări, însă un sondaj de opinie recent arată că vârsta de 8 ani este cea mai dificilă.

    Un copil din Caraș-Severin a murit după ce mama lui s-a urcat la volan fără permis. Mașina cu cei 4 copii s-a răsturnat într-un pârâu
    Un copil din Caraș-Severin a murit după ce mama lui s-a urcat la volan fără permis. Mașina cu cei 4 copii s-a răsturnat într-un pârâu

    Un copil de 4 ani a avut parte de un sfârșit tragic, după ce mașina condusă de mama lui a căzut într-un pârâu. Femeia nu avea permis auto.

    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament
    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament

    Atunci când un copil suferă de întârziere în dezvoltare, apar multe provocări cu care el și familia sa trebuie să se descurce. Află mai multe despre cauzele,...

    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului
    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului

    Încă din primele clipe în care îți iei copilul în brațe, îți dorești să faci tot ce poți pentru a-i asigura o creștere sănătoasă. Cu toate acestea,...

    © 2024 Qbebe