Golan sau gentleman la volan? Codul bunelor maniere în trafic

Golan sau gentleman la volan? Codul bunelor maniere în trafic

Cosmin Meleaca

Stilul de condus, precum și limbajul folosit în timpul condusului pot spune extrem de multe lucruri despre un șofer. Pentru că ne dorim să credem că te încadrezi în categoria gentleman-ilor și nu a golanilor la volan, îți expunem cele mai deranjante aspecte în acest sens. Informațiile despre bunele maniere în trafic sunt însă la fel de binevenite și pentru doamne și domnișoare.

Următorul articol a fost realizat prin amabilitatea domnului Cosmin Meleacă - psihoterapeut de orientare cognitiv comportamentală, cu competențe în terapia Sistemică pentru Cuplu, Familie, Copil, telefon: 0726 281 554, e-mail: cosmin@meleaca.eu, www.meleaca.eu

Condusul nu mai este o plăcere

Condusul nu mai este de mult o plăcere. Acele vremuri cu decapotabile maiestuoase și eșarfe în vânt au apus de mult. Odată cu ele au dispărut și gentlemanii din trafic. Sau au ajuns o specie pe cale de dispariție.
Dispariția lor poate că este o consecință naturală a evoluției traficului, însă, ceea ce se întâmplă acum, nu face decât să ne mute pe toți într-un ring de bâlci, cu mașinuțe tamponate. Toți scrâșnesc din dinți și rânjesc haotic de fiecare dată când mai primesc o lovitură, pentru că ăsta e jocul.
Dar oare ăsta este jocul? Asta este normalitatea? Scâșnit din dinți și fiori în coloana vertebrală de câte ori ne urcăm la volan?

Bunele maniere nu costă nimic

Pe lângă faptul că nu costă, ne face tuturor viața șoferească mai ușoară. Un șofer manierat crește gradul de siguranță în trafic și deplasarea pe patru roți mult mai puțin stresantă.
Suntem huligani în viața de toate zilele? Dacă nu, de ce am deveni la volan? Suntem tot noi, cu aceleași emoții și aceleași trăiri. Cum ar fi să începem să ne comportăm toată ziua așa? Cel mai probabil, membrii comunității ar începe demersurile de excludere a noastră din societate, eventual chiar într-o unitate de reeducare.
Apoi, dacă în mașină mai sunt prezenți și alți pasageri, ei devin victime colaterale ale agresiunii noastre șoferești. Ori, cine ne însoțește de obicei? Partenerul de viață și/sau copiii. Dar noi îi iubim. Însă, inconștient, îi supunem poate zilnic la acest tip de agresiune.

golan sau gentleman la volan

Copiii sunt oglinda noastră

"Nu știu de unde a învățat să înjure sau să se comporte agresiv. Noi nu suntem așa." Poate nu în viața pedestră. Dar la volan? Cele două vieți paralele pot afecta buna dezvoltare a copiilor. Pentru că ei vor învăța că în viață sunt momente când vor putea să se debaraseze de bunele maniere și să devină huligani fără ca nimic negativ să li se întâmple. Pentru că nici mami sau tati nu pățesc nimic atunci când înjură sau au un comportament agresiv în trafic. Deci, excepțiile de la buna conduită sunt permise. Și nu în ultimul rând, mai este ceva important! Dacă noi nu respectăm regulile de circulație, nici copiii nu vor respecta regulile impuse de noi, respectiv de societate.

Nu-ți vărsa frustrările din viață în trafic

Șoseaua nu este un instrument prin care te poți debarasa de o parte din frustrările adunate în timp. Pentru acestea există cabinete de psihoterapie, grupuri de suport, de dezvoltare personală etc.
Șoseaua este doar pentru condus. Imaginează-ți că faci asta printre prieteni. Codul bunelor maniere în societate a contribuit mult la scăderea nivelului de stres atunci când oamenii se adunau, deoarece toți" vorbeau" aceeași limbă. Știau ce este permis și ce nu. Iar pentru a nu exista dubii, "codul" avea răspuns pentru orice situație.

Ce ar putea fi inclus în codul (ghidul) bunelor maniere în trafic?

Nu depăși limita de viteză legală. Cei care au stabilit acea limită s-au gândit la siguranța dumneavoastră, dar și la a celorlalți. Respectând normele nu puneți viața nimănui în pericol. De asemenea, viteza mult prea mică poate crea probleme. Imaginați-vă că vă deplasați pe autostradă cu 60 km/oră. Veți deveni un factor de stres pentru ceilalți șoferi, deoarece toți vor încerca să vă depășească și vor intra în conflict cu cei care deja folosesc banda de viteză.
Nu te plimba fără motiv de pe o bandă pe cealaltă. Ele au fost trasate cu un motiv. A merge între ele sau a nu te poziționa din timp pe banda care trebuie va contribui la crearea unui ambuteiaj și implicit la scăderea confortului tuturor. Stabilirea din timp a unui traseu din punctul A în punctul B vă va ajuta să nu vă treziți în ultimul moment că ar fi trebuit să schimbați banda pentru a schimba direcția.
Întotdeauna să le mulțumiți celor care vă acordă ajutor în trafic. De asemenea, nu săriți să-i mustrați cu un claxon pe cei care poate că au forțat un pic cam mult o oportunitate în trafic. Nu uitați că lângă ei sunt oameni care nu au greșit cu nimic. De ce să-i pedepsiți gratuit? Apoi, claxonul nu se folosește pentru a saluta în trafic. Rolul lui este pentru evitarea unui pericol imediat.
Indicatoarele. Nimeni nu le-a pus în intersecții cu scopul de a vă enerva. Încă nu dispunem de puteri telepatice, așa că ele ne sunt necesare pentru a ști ce se întâmplă în acel sector de drum. Nerespectarea indicațiilor date de ele poate bloca rapid o intersecție.
Semnalizează! Maneta aceea micuță din stânga volanului le ușurează tuturor viața în trafic. Este precum bagheta magică. Miști grațios din ea și toată lumea știe că vrei să faci o manevră în trafic. Unii (gentlemanii) chiar te vor ajuta să finalizezi acea manevră. Însă, unii șoferi, iar aici nu vorbim despre aceia care sunt politicoși în trafic, mai utilizează un instrument de semnalizare. Flash-ul! Un fel de "dă-te bă la o parte." Scârbos nu? Dar asta înseamnă. O înjurătură rămâne o înjurătură, oricâte cuvinte ai înlocui. Deci, oricât de grăbit ai fi gândește înainte, respiră adânc și așteaptă apariția unei șanse să poți depăși, fără însă să faci semne obscene!
Muzica. Tuturor ne place muzica, însă este normal ca fiecare să-și aleagă genul și interpretul. Doar pentru că tu ai un sistem audio de înaltă fidelitate și amplitudine, nu înseamnă că toată intersecția va trebui să asculte ce asculți tu. Redu volumul sau închide geamul. Va fi mult mai plăcut pentru toată lumea. Apropo, ar trebui să-i întrebi și pe cei care călătoresc alături de tine în mașină dacă sunt de acord cu ceea ce asculți și dacă nu îi deranjează volumul.
Telefoanele mobile. Nu degeaba organele de poliție nu le agreează în trafic. Scrisul de mesaje, navigatul pe internet sau convorbirile efectuate fără instrumente adecvate condusului nu produc decât daune. De cele mai multe ori fizice. Nouă sau altora. Și de foarte multe ori fatale.
Alte activități ce nu țin de condus. Când suntem la volan cu asta ne ocupăm. Scopul oglinzii retrovizoare este doar pentru siguranţa în trafic, nu pentru machiaj sau pieptănat. Nici postul de radio nu se schimbă în mers, decât dacă mașina este dotată cu un volan multimedia. Vrei să-ţi setezi un traseu pe un aparat dotat cu GPS? Trage pe dreapta. Este mult mai sigur. Altfel, atenția ta, inclusiv privirea, vor fi îndreptate în altă parte. Ori, greșeala, momentul așteaptă.
Condusul agresiv. Nu ajută la nimic să îți lipești botul maşinii de portbagajul celuilalt. Ba chiar este interzis prin lege. Intimidarea celuilalt va transforma un drum sigur într-unul periculos.
Nu iubești ceața? Nici noi. Mai ales când ea nu există, însă unii șoferi se încăpățânează să o caute într-o noapte cu cer senin cu acele faruri puternice ce-ți ard retina și ți-o mută în priviri. Stai liniștit, mașina ta arată bine și cu ele stinse și o vor face vizibilă celorlalți.
Centura de siguranță. Nu le este utilă celorlalți, însă este vitală pentru tine. Nu degeaba i se mai spune centura vieții. Faptul că mașinile sunt dotate acum cu airbaguri nu scutește pe nimeni de purtarea ei. În fapt, un airbag poate face destul de mult rău dacă nu este însoțit de purtarea centurii. Pe lângă asta, există modele de mașini la care declanșarea airbagurilor este condiționată de purtarea centurii. Să ne înțelegem, centura nu se poartă de frica amenzii, ci pentru siguranța celor ce călătoresc într-o mașină.

Paza bună trece primejdia rea

Poate că pare un proverb învechit, dar de fapt este de mare actualitate (rutieră) Pentru că îndeamnă la prudență, atenție și asigurare. Ne asigurăm pe noi, îi asigurăm și pe ceilalți. Politețea creează politețe. Nu degeaba Gandhi spunea: "Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!"
Închei exact la fel cum am început. Bunele maniere în trafic nu ne costă nimic. Însă ne îmbunătățesc viața. Cea din trafic. Tot ele ne aduc acasă întregi zi de zi.

Gașca de Haioși de la Petrom îți vine în ajutor în trafic

 În trafic bunele maniere reflectă nu doar cei 7 ani de acasă, ci și personalitatea unui om. Noi te încurajăm să fii gentleman și nu golan la volan, mai ales că de multe ori ești însoțit în drumurile tale și de familie. Gașca de Haioși de la Petrom te ajută să nu depășești limita bunului simț chiar și în situațiile tensionate și să îți recapeți buna dispoziție, în cazul în care ai pierdut-o...pe drum. Îți propunem să colecționezi membrii Găștii de Haioși și-ți va fi mult mai ușor să nu te abați de la codul rutier, precum și de la cel al bunelor maniere.

Mecanismul promoției este extrem de simplu: colectează punctele bonus la orice achiziție de produse și servicii din stațiile Petrom, lipește pe talonul collector punctele acumulate, iar la minim 15 puncte bonus poți achiziționa cu reducere unul dintre cele 10 produsele Emotionz4U de la casa de marcat, plătind doar diferența față de prețul inițial. Perioada promoției este 4 septembrie-19 noiembrie, produsele putând fi revendicate până pe data de 26 noiembrie, în limita stocului disponibil.    

Mulțumim domnului Cosmin Meleacă pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce NU îmi voi învăța fiul să fie un gentleman
    De ce NU îmi voi învăța fiul să fie un gentleman

    Când aveam 20 de ani, mă uimea ideea de cavalerism. Îmi plăcea când bărbații se ofereau să plătească nota de plată, îmi deschideau portiera mașinii și...

    Eram la volan când am aflat că tatăl meu a murit
    Eram la volan când am aflat că tatăl meu a murit

    Îmi amintesc că am încercat să o conving pe mama să mă învețe să conduc. Era în vara anului 2012 și aveam 15 ani. Nu cunoșteam mulți copii de vârsta...

    Codul Morse: ce este și cum a apărut
    Codul Morse: ce este și cum a apărut

    Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au încercat să-și transmită mesaje prin cele mai diverse metode. Spre exemplu, în civilizațiile străvechi se trimiteau...

    Un copil din Caraș-Severin a murit după ce mama lui s-a urcat la volan fără permis. Mașina cu cei 4 copii s-a răsturnat într-un pârâu
    Un copil din Caraș-Severin a murit după ce mama lui s-a urcat la volan fără permis. Mașina cu cei 4 copii s-a răsturnat într-un pârâu

    Un copil de 4 ani a avut parte de un sfârșit tragic, după ce mașina condusă de mama lui a căzut într-un pârâu. Femeia nu avea permis auto.

    Copiii sunt mici oameni ai peșterii! Cum reușești să-i înveți, pe limba lor, bunele maniere la masă
    Copiii sunt mici oameni ai peșterii! Cum reușești să-i înveți, pe limba lor, bunele maniere la masă

    E greu să-l faci pe cel mic să stea la masă, sau să nu se mai joace cu mâncarea? Nu e nimic, încă nu e târziu să învețe bunele maniere. Harvey Karp, medic...

    Când ții un volan în mâini, ții și vieți nevinovate!
    Când ții un volan în mâini, ții și vieți nevinovate!

    În 2020, pe vremea aceasta, scriam despre Maria, o fetiță care, pentru că nu avea centură, și-a găsit mult prea devreme sfârșitul pe asfaltul unei șosele din Băicoi....

    Cât „costă” un bebeluș? Zeci de persoane, printre care și românce, au fost arestate în Grecia pentru trafic de copii
    Cât „costă” un bebeluș? Zeci de persoane, printre care și românce, au fost arestate în Grecia pentru trafic de copii

    Mai multe femei au fost prinse într-o rețea internațională de trafic de persoane exploatate pentru prelevare ilegală de ovule sau folosite ca mame surogat, anunță hotnews.ro. Au...

    O mamă a fost prinsă beată la volan, cu cei trei copii în mașină, după ce a spus că nu-și permite să-i ducă la creșă
    O mamă a fost prinsă beată la volan, cu cei trei copii în mașină, după ce a spus că nu-și permite să-i ducă la creșă

    O mamă a fost prinsă conducând în stare de ebrietate cu cei trei copii în mașină, la scurt timp după ce a fost intervievată în legătură cu dificultatea de a...

    © 2024 Qbebe