Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Probleme grave de sănătate care pot să apară din cauza stresului din trafic

de Irina Olteanu

Stresul a ajuns să reprezinte o parte integrantă a vieții de zi cu zi. Însă atunci când este prelungit și intens poate conduce la probleme cardiovasculare. Qbebe a apelat la un specialist pentru a afla ce anume se întâmplă în organism când suntem supuși la stres și ce efect are acesta în trafic. Citește cu atenție informațiile noastre.

Următorul articol a fost realizat prin amabilitatea doamnei Daniela Nicoleta Dumitrescu, Psiholog clinician, psihoterapeut CBT, Formator Metoda ESPERE®, Webmaster: www.jacques-salome.ro, www.danieladumitrescu.blogspot.com:

Stresul a fost şi încă este demonizat, devenind principalul vinovat de mai toate relele de pe pământ, de la căderea părului şi rosul unghiilor, până la accidentele rutiere sau bolile grave, a căror etiologie rămâne încă un mister pentru medicină, fie ea şi modernă. 

Cred că ar trebui să vedem lucrurile într-o altă perspectivă, mai puţin catastrofică, înţelegând mecanismul real din spatele stresului. În primul rând, aş spune că nu stresul ne îmbolnăveşte, ci că, cel mult, măreşte şansele, creează mediul propice sau facilitează declanşarea unei maladii, dar ea era cumva pe acolo, se conturase, aşteptând doar momentul de vulnerabilitate. Ei bine, stresul poate produce această "vulnerabilitate" a organismului, deşi, veţi vedea, nu este tocmai termenul cel mai potrivit.

Dar, până la urmă, ce este stresul?

"Stresul este răspunsul organismului la mediu atunci când realizează că se confruntă cu ceva în faţa căruia nu ştie cum să reacţioneze, ce să facă, fie pentru că nu s-a mai confruntat cu asta până acum, fie pentru că nu se aştepta să se întâmple, fie pentru că nu se simte pregătit să facă faţă etc. Este un fel de discrepanţă între ceea ce se întâmplă şi ceea ce sunt (iar ea depinde şi de felul în care evaluez ceea ce se întâmplă şi ceea ce sunt), iar conştientizarea acestei discrepanţe produce o stare de tensiune, asociată ideii de stres. Hans Selye este cel care a definit pentru prima oară stresul pe care-l vedea ca pe "un ansamblu de reacţii ale organismului uman faţă de acţiunea externă a unor agenţi cauzali (fizici, chimici, biologici și psihici) constând în modificări morfo-funcționale, cel mai adesea endocrine."

stresul din trafic

Adică, atunci când organismul sesizează această disonanţă se mobilizează, adunându-şi resursele pentru a face faţă acestei provocări. Asta înseamnă că se accelează niţel pulsul, pentru a pune în mişcare musculatura (în caz că trebuie să fug, dar şi pentru a fi capabil să acţionez fizic) se focalizează atenţia şi se a aduce mai mult oxigen în creier (pentru a găsi noi soluţii). De altfel, bolile cardiovasculare sunt cel mai adesea asociate cu idea de stres pentru că legătura dintre ele este evidentă. Hormonii de stres sunt cei care fac toată treaba descrisă mai sus. Spre exemplu, cortizolul (principalul hormon al stresului) acţionează ca antagonist al insulinei, crescând gluconeogeneza, diminuează activitatea sistemului imunitar, diminuează activitatea de formare a oaselor, este hiperglicemiant şi creşte tensiunea arterială, precum şi eficienţa catecolaminelor (adică adrenalina şi noradrenalina).

Adrenalina ajunsă în sânge determină creșterea frecvenței cardiace, a presiunii sanguine, dilatarea bronhiilor și pregătirea organismului pentru o producere masivă de energie prin arderea lipidelor și sinteza glucozei. Circulația sângelui este activată la nivelul sistemului nervos central, pe când la nivelul tractului digestiv este diminuată. Mecanismul ei de acțiune determină punerea rapidă de energie la dispoziția organismului, energie necesară în cazuri de pericol, pentru supraviețuire prin fugă sau luptă. Noradenalina crește frecvența cardiacă și poate redirecționa fluxul sangvin către mușchi. Aceasta mărește nivelul glucozei din sânge pentru a asigura celulelor un aport energetic mai mare. Prin stimularea receptorilor ß1 de la nivelul inimii, noradrenalina poate accelera ritmul bătăilor și conductibilitatea la nivelul nodului atrio-ventricular, de asemenea mărind contractilitatea și excitabilitatea cordului. 

Nu ştiu dacă realizaţi această "stare de urgenţă" care se instituie la nivelul întregului organism, ca stabilirea unui comandament de criză. Adună cam tot ce are şi de pe unde are pentru a trece peste acest moment dificil. Din acest motiv, nu-şi mai alocă energie, resurse pentru a se lupta cu bolile, viruşii, bateriile sau alte chestiuni care ne invadează sau ne locuiesc. Aşa apar celelalte boli asociate cu ideea de stres. Deci, după cum vedeţi, stresul nu declanşează în sine nicio boală, doar că lasă terenul descoperit pentru invadatori cărora nu li se mai opune nicio rezistenţă. De fapt, organismul nostru este capabil să se apere în bună măsură de mai toţi agresorii, cu condiţia să nu fie "stresat", adică în stare de alertă. Sigur că menţinerea pe termen lung a acestei stări de încordare, de tensiune nu este doar extrem de "cheltuitoare" pentru organism, epuizându-i resursele, dar poate avea repercusiuni destul de serioase asupra echilbrului său funcţional.

Ceea ce vreau însă să aduc în discuţie este un studiu, absolut fascinant, despre care ne vorbeşte phd. Kelly McGonigal. S-a realizat un studiu experimental, pe un eşantion de 100 000 de oameni (din SUA), care s-a întins pe durata a 8 ani de zile şi care a venit cu o concluzie încântătoare şi anume, s-a constatat că stresul a avut efecte nocive asupra sănătăţii, mai ales la aceia care au avut şi convingerea că stresul le face rău. Se pare că cei care nu au avut această convingere, deşi au suferit perioade de stres major, nu au înregistrat scăderi ale sistemului imunitar şi deteriorări ale stării de sănătate asociate cu ideea de stres. 

Pe de altă parte, dacă stăm să ne gândim, şi atunci când suntem bucuroşi ne bate inima cu putere şi sărim în sus de bucurie, dar asta ne face bine, nu facilitează îmbolnăvirea. Cum se face că pe aceeaşi reacţie fiziologică o dată se lasă nenorociri, iar altă dată este benefic?

stresul din trafic

 

Studiindu-se mai departe fenomenul, explicaţia s-a găsit la nivelul unui alt hormon al stresului, respectiv oxitocina. Acesta este resposabil cu păstrarea dilatăţii vaselor de sânge, cu stare de bine, cu empatia, cu nevoia de socializare. Diferenţa dintre stresul care "face rău" (distres) şi stresul care "face bine" (eustres) este această substanţă produsă de glanda pituitară. Prezenţa ei în organism se face simţită atunci când avem convingerea, certitudinea că stresul nu este un inamic, nu ne îmbolnăveşte, nu ne distruge. Cu alte cuvinte, dacă schimbi felul în care gândeşti despre stres, schimbi răspunsul organismului la stres, în cocktail-ul hormonal pe care-l prepară adaugă un mic miracol.

Nu trebuie să confundăm stresul cu furia.

La volan cele mai frecvente reacţii sunt cele de furie, ori furia apare, de cele mai multe ori, pe fondul ideii de nedreptate, neputinţă: mă înfurii pentru că nu mi se pare corect ca eu să stau la stop, ca fraierul, în timp ce ăla trece pe linia de tramvai! Furia arată atingerea unei valori personale şi conflictul meu personal între respectarea valorii mele (în cazul acesta, corectitudinea faţă de normele rutiere) şi incapacitatea de o încălca. În astfel de situaţii, întrebare care se pune este: "Ce este mai important pentru mine?" Problema apare că respectarea valorii este asociată cu ideea de "fraier" adică este devalorizată. Ar fi mult mai simplu să schimbi acest gând şi să spui: "eu rămân în acord cu principiile şi valorile mele, indiferent de reacţiile celuilalt".

În concluzie, stresul ne vitalizează, ne focalizează atenţia, ne ajută în procesul de învăţare, ne creşte performanţa, ne face mai sociabili mărindu-ne şansa de a găsi sprijin în jurul nostru. El nu este un duşman, ci pur şi simplu un mecanism care ne-a ajutat să supravieţuim ca specie."

Gașca de Haioși de la Petrom îți vine în ajutor în trafic

 Dacă stresul în trafic te copleșește și nu-ți dorești ca furia să te acapareze, Gașca de Haioși de la Petrom te salvează și te înveselește. Știm că ești un părinte responsabil și nu îți dorești ca stresul să își pună amprenta asupra sănătății tale, așadar îți propunem să colecționezi membrii Găștii de Haioși. Vei reuși astfel să îți liniștești gândurile interioare și să nu cazi pradă unei stări tensionate.

Mecanismul promoției este extrem de simplu: colectează punctele bonus la orice achiziție de produse și servicii din stațiile Petrom, lipește pe talonul collector punctele acumulate, iar la minim 15 puncte bonus poți achiziționa cu reducere unul dintre cele 10 produsele Emotionz4U de la casa de marcat, plătind doar diferența față de prețul inițial. Perioada promoției este 4 septembrie-19 noiembrie, produsele putând fi revendicate până pe data de 26 noiembrie, în limita stocului disponibil. 

Mulțumim doamnei Daniela Nicoleta Dumitrescu pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.  

 

 

Noutati de la Qbebe

INSCRIE-TE la newsletter-ul Qbebe si primesti ultimele noutati.

Email
Data nasterii bebelusului    
 

Articole asemanatoare

Trafic urban cu zâmbete la volan! Gașca de haioși este aici! Trafic urban cu zâmbete la volan! Gașca de haioși este aici!
Cum este afectată dezvoltarea copilului când părintele înjură la volan: sfatul psihologului Cum este afectată dezvoltarea copilului când părintele înjură la volan: sfatul psihologului
Jocuri amuzante de jucat în trafic aglomerat Jocuri amuzante de jucat în trafic aglomerat
13 efecte pe care le are zâmbetul asupra noastră și a celor din jur 13 efecte pe care le are zâmbetul asupra noastră și a celor din jur

Articole Lifestyle

Oja simplă nu mai este la modă! Uite cu ce să o înlocuiești! Oja simplă nu mai este la modă! Uite cu ce să o înlocuiești!
3 femei deștepte, dar fără școala vieții 3 femei deștepte, dar fără școala vieții
Piesa vestimentară pe care să nu o combini niciodată cu geacă Piesa vestimentară pe care să nu o combini niciodată cu geacă
3 cupluri care se formează până la Crăciun și rămân împreună toată viața 3 cupluri care se formează până la Crăciun și rămân împreună toată viața

Alte articole care te-ar putea interesa

Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Diana Vijulie
Sunt mamă, deci mă simt vinovată. Mereu!Prima vinovăție de mamă m-a măcinat la 3 minute după ce am văzut a doua liniuță de pe testul de sarcină și am zis "eu nu cred așa ceva". Vinovăția asta a tot crescut, pe măsură ce acceptam ideea că...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Yucca Center – un loc unde mamele se vor simți ca acasăAm avut plăcerea de a vizita săptămâna aceasta un loc extrem de plăcut, gândit de o mamă pentru alte mame. Încorporează într-un singur concept o parte destinată delectării cu minunății culinare, una destinată...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny

Naste natural

Stii ca esti insarcinata atunci cand…

Stii ca esti insarcinata atunci cand…

Simptomele sarcinii iti pot da batai de cap, mai ales cand esti gravida pentru
MAI MULT

Imagini care arata cat de diferite sunt sarcinile

Imagini care arata cat de diferite sunt sarcinile

Sarcinile sunt extrem de diferite atat de la o femeie la alta, cat si de la un
MAI MULT

Incep inscrierile la Scoala Parintilor Responsabili: seminarii gratuite pentru viitorii parinti din Bucuresti si Galati

Incep inscrierile la Scoala Parintilor Responsabili: seminarii gratuite pentru viitorii parinti din Bucuresti si Galati

Naste Natural (www.nastenatural.ro), un
MAI MULT

Bebee

Intoleranţa la lactoză la sugari

Intoleranţa la lactoză la sugari – manifestări, analize şi tratament

În cazul în care copilul tău a plâns mult mai mult în ultimul timp şi
MAI MULT

Copilul meu a fost părăsit de prima iubită – cum trebuie să îi fim alături?

Iată că am ajuns în momentul în care
MAI MULT

10-sfaturi-importante-înainte-de-a-angaja-o-bonă

10 sfaturi importante înainte de a angaja o bonă

Din păcate pentru multe mămici, atunci când se apropie finalul celor doi ani
MAI MULT

copii la gradinita

La ce vârstă e recomandat să ne dăm copilul la grădiniţă

În mintea preşcolarilor, saltul către grădiniţă reprezintă o piatră de
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net