Probleme grave de sănătate care pot să apară din cauza stresului din trafic

Probleme grave de sănătate care pot să apară din cauza stresului din trafic

Irina Olteanu - Redactor Senior

Stresul a ajuns să reprezinte o parte integrantă a vieții de zi cu zi. Însă atunci când este prelungit și intens poate conduce la probleme cardiovasculare. Qbebe a apelat la un specialist pentru a afla ce anume se întâmplă în organism când suntem supuși la stres și ce efect are acesta în trafic. Citește cu atenție informațiile noastre.

Următorul articol a fost realizat prin amabilitatea doamnei Daniela Nicoleta Dumitrescu, Psiholog clinician, psihoterapeut CBT, Formator Metoda ESPERE®, Webmaster: www.jacques-salome.ro, www.danieladumitrescu.blogspot.com:

Stresul a fost şi încă este demonizat, devenind principalul vinovat de mai toate relele de pe pământ, de la căderea părului şi rosul unghiilor, până la accidentele rutiere sau bolile grave, a căror etiologie rămâne încă un mister pentru medicină, fie ea şi modernă. 

Cred că ar trebui să vedem lucrurile într-o altă perspectivă, mai puţin catastrofică, înţelegând mecanismul real din spatele stresului. În primul rând, aş spune că nu stresul ne îmbolnăveşte, ci că, cel mult, măreşte şansele, creează mediul propice sau facilitează declanşarea unei maladii, dar ea era cumva pe acolo, se conturase, aşteptând doar momentul de vulnerabilitate. Ei bine, stresul poate produce această "vulnerabilitate" a organismului, deşi, veţi vedea, nu este tocmai termenul cel mai potrivit.

Dar, până la urmă, ce este stresul?

"Stresul este răspunsul organismului la mediu atunci când realizează că se confruntă cu ceva în faţa căruia nu ştie cum să reacţioneze, ce să facă, fie pentru că nu s-a mai confruntat cu asta până acum, fie pentru că nu se aştepta să se întâmple, fie pentru că nu se simte pregătit să facă faţă etc. Este un fel de discrepanţă între ceea ce se întâmplă şi ceea ce sunt (iar ea depinde şi de felul în care evaluez ceea ce se întâmplă şi ceea ce sunt), iar conştientizarea acestei discrepanţe produce o stare de tensiune, asociată ideii de stres. Hans Selye este cel care a definit pentru prima oară stresul pe care-l vedea ca pe "un ansamblu de reacţii ale organismului uman faţă de acţiunea externă a unor agenţi cauzali (fizici, chimici, biologici și psihici) constând în modificări morfo-funcționale, cel mai adesea endocrine."

stresul din trafic

Adică, atunci când organismul sesizează această disonanţă se mobilizează, adunându-şi resursele pentru a face faţă acestei provocări. Asta înseamnă că se accelează niţel pulsul, pentru a pune în mişcare musculatura (în caz că trebuie să fug, dar şi pentru a fi capabil să acţionez fizic) se focalizează atenţia şi se a aduce mai mult oxigen în creier (pentru a găsi noi soluţii). De altfel, bolile cardiovasculare sunt cel mai adesea asociate cu idea de stres pentru că legătura dintre ele este evidentă. Hormonii de stres sunt cei care fac toată treaba descrisă mai sus. Spre exemplu, cortizolul (principalul hormon al stresului) acţionează ca antagonist al insulinei, crescând gluconeogeneza, diminuează activitatea sistemului imunitar, diminuează activitatea de formare a oaselor, este hiperglicemiant şi creşte tensiunea arterială, precum şi eficienţa catecolaminelor (adică adrenalina şi noradrenalina).

Adrenalina ajunsă în sânge determină creșterea frecvenței cardiace, a presiunii sanguine, dilatarea bronhiilor și pregătirea organismului pentru o producere masivă de energie prin arderea lipidelor și sinteza glucozei. Circulația sângelui este activată la nivelul sistemului nervos central, pe când la nivelul tractului digestiv este diminuată. Mecanismul ei de acțiune determină punerea rapidă de energie la dispoziția organismului, energie necesară în cazuri de pericol, pentru supraviețuire prin fugă sau luptă. Noradenalina crește frecvența cardiacă și poate redirecționa fluxul sangvin către mușchi. Aceasta mărește nivelul glucozei din sânge pentru a asigura celulelor un aport energetic mai mare. Prin stimularea receptorilor ß1 de la nivelul inimii, noradrenalina poate accelera ritmul bătăilor și conductibilitatea la nivelul nodului atrio-ventricular, de asemenea mărind contractilitatea și excitabilitatea cordului. 

Nu ştiu dacă realizaţi această "stare de urgenţă" care se instituie la nivelul întregului organism, ca stabilirea unui comandament de criză. Adună cam tot ce are şi de pe unde are pentru a trece peste acest moment dificil. Din acest motiv, nu-şi mai alocă energie, resurse pentru a se lupta cu bolile, viruşii, bateriile sau alte chestiuni care ne invadează sau ne locuiesc. Aşa apar celelalte boli asociate cu ideea de stres. Deci, după cum vedeţi, stresul nu declanşează în sine nicio boală, doar că lasă terenul descoperit pentru invadatori cărora nu li se mai opune nicio rezistenţă. De fapt, organismul nostru este capabil să se apere în bună măsură de mai toţi agresorii, cu condiţia să nu fie "stresat", adică în stare de alertă. Sigur că menţinerea pe termen lung a acestei stări de încordare, de tensiune nu este doar extrem de "cheltuitoare" pentru organism, epuizându-i resursele, dar poate avea repercusiuni destul de serioase asupra echilbrului său funcţional.

Ceea ce vreau însă să aduc în discuţie este un studiu, absolut fascinant, despre care ne vorbeşte phd. Kelly McGonigal. S-a realizat un studiu experimental, pe un eşantion de 100 000 de oameni (din SUA), care s-a întins pe durata a 8 ani de zile şi care a venit cu o concluzie încântătoare şi anume, s-a constatat că stresul a avut efecte nocive asupra sănătăţii, mai ales la aceia care au avut şi convingerea că stresul le face rău. Se pare că cei care nu au avut această convingere, deşi au suferit perioade de stres major, nu au înregistrat scăderi ale sistemului imunitar şi deteriorări ale stării de sănătate asociate cu ideea de stres. 

Pe de altă parte, dacă stăm să ne gândim, şi atunci când suntem bucuroşi ne bate inima cu putere şi sărim în sus de bucurie, dar asta ne face bine, nu facilitează îmbolnăvirea. Cum se face că pe aceeaşi reacţie fiziologică o dată se lasă nenorociri, iar altă dată este benefic?

stresul din trafic

 

Studiindu-se mai departe fenomenul, explicaţia s-a găsit la nivelul unui alt hormon al stresului, respectiv oxitocina. Acesta este resposabil cu păstrarea dilatăţii vaselor de sânge, cu stare de bine, cu empatia, cu nevoia de socializare. Diferenţa dintre stresul care "face rău" (distres) şi stresul care "face bine" (eustres) este această substanţă produsă de glanda pituitară. Prezenţa ei în organism se face simţită atunci când avem convingerea, certitudinea că stresul nu este un inamic, nu ne îmbolnăveşte, nu ne distruge. Cu alte cuvinte, dacă schimbi felul în care gândeşti despre stres, schimbi răspunsul organismului la stres, în cocktail-ul hormonal pe care-l prepară adaugă un mic miracol.

Nu trebuie să confundăm stresul cu furia.

La volan cele mai frecvente reacţii sunt cele de furie, ori furia apare, de cele mai multe ori, pe fondul ideii de nedreptate, neputinţă: mă înfurii pentru că nu mi se pare corect ca eu să stau la stop, ca fraierul, în timp ce ăla trece pe linia de tramvai! Furia arată atingerea unei valori personale şi conflictul meu personal între respectarea valorii mele (în cazul acesta, corectitudinea faţă de normele rutiere) şi incapacitatea de o încălca. În astfel de situaţii, întrebare care se pune este: "Ce este mai important pentru mine?" Problema apare că respectarea valorii este asociată cu ideea de "fraier" adică este devalorizată. Ar fi mult mai simplu să schimbi acest gând şi să spui: "eu rămân în acord cu principiile şi valorile mele, indiferent de reacţiile celuilalt".

În concluzie, stresul ne vitalizează, ne focalizează atenţia, ne ajută în procesul de învăţare, ne creşte performanţa, ne face mai sociabili mărindu-ne şansa de a găsi sprijin în jurul nostru. El nu este un duşman, ci pur şi simplu un mecanism care ne-a ajutat să supravieţuim ca specie."

Gașca de Haioși de la Petrom îți vine în ajutor în trafic

 Dacă stresul în trafic te copleșește și nu-ți dorești ca furia să te acapareze, Gașca de Haioși de la Petrom te salvează și te înveselește. Știm că ești un părinte responsabil și nu îți dorești ca stresul să își pună amprenta asupra sănătății tale, așadar îți propunem să colecționezi membrii Găștii de Haioși. Vei reuși astfel să îți liniștești gândurile interioare și să nu cazi pradă unei stări tensionate.

Mecanismul promoției este extrem de simplu: colectează punctele bonus la orice achiziție de produse și servicii din stațiile Petrom, lipește pe talonul collector punctele acumulate, iar la minim 15 puncte bonus poți achiziționa cu reducere unul dintre cele 10 produsele Emotionz4U de la casa de marcat, plătind doar diferența față de prețul inițial. Perioada promoției este 4 septembrie-19 noiembrie, produsele putând fi revendicate până pe data de 26 noiembrie, în limita stocului disponibil. 

Mulțumim doamnei Daniela Nicoleta Dumitrescu pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.  

 

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Apa plată și minerală din comerț pot declanșa probleme grave de sănătate! Conțin o substanță toxică
    Apa plată și minerală din comerț pot declanșa probleme grave de sănătate! Conțin o substanță toxică

    Conform specialiștilor, apa plată și minerală pot provoca probleme grave de sănătate dacă nu este depozitată corespunzător. Există riscul să provoace chiar cancer, din cauza...

    Studiu: creierul adolescenților a îmbătrânit mai repede din cauza stresului cauzat de pandemie
    Studiu: creierul adolescenților a îmbătrânit mai repede din cauza stresului cauzat de pandemie

    Încă mai descoperim efectele pe termen lung în urma pandemiei. Un studiu recent arată că stresul provocat de Covid-19 a dus la îmbătrânirea prematură a...

    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus
    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus

    Virusul citomegalovirus (CMV) face parte din familia virusului herpes simplex (HSV) și poate fi prezent atât la oameni, cât și la animale, iar simptomatologia este...

    Copilul meu este ca o "bombă cu ceas" umană din cauza celor 7 boli neurologice extrem de grave. Nu o să renunț până nu găsesc un tratament
    Copilul meu este ca o "bombă cu ceas" umană din cauza celor 7 boli neurologice extrem de grave. Nu o să renunț până nu găsesc un tratament

    Mary nu mai ține minte de câte ori a sunat la salvare în ultimii ani, speriată că își va pierde băiețelul. De când s-a născut, micuțul Henry, în...

    Caz rar în lume! Un băiețel de 2 ani din Nevada a murit din cauza unei infecții care „i-a mâncat creierul”
    Caz rar în lume! Un băiețel de 2 ani din Nevada a murit din cauza unei infecții care „i-a mâncat creierul”

    Un băiețel de 2 ani din Nevada, SUA, a murit în această săptămână din cauza unei infecții provocate de Naegleria fowleri, numită „amiba care mănâncă...

    Atenție, părinți! O fetiță de 2 ani din Botoșani a fost la un pas de moarte din cauza căciuliței pe care o purta
    Atenție, părinți! O fetiță de 2 ani din Botoșani a fost la un pas de moarte din cauza căciuliței pe care o purta

    O fetiță de doar 2 ani, din Botoșani, a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost la un pas de a sugruma din cauza căciuliței pe care o purta! Potrivit...

    Cele 4 zodii care vor avea de suferit din cauza lui Mercur în retrograd din 13 decembrie
    Cele 4 zodii care vor avea de suferit din cauza lui Mercur în retrograd din 13 decembrie

    Mercur retrograd vine cu multe provocări în domenul comunicării, dar și cu productivitate, revizuirea trecutului și găsirea unui nou sens al vieții. Așadar, să vedem ce zodii...

    Jurnalul secret al fetiței de 11 ani care s-a stins din viață din cauză că părinții o punei să țină post și nu o hrăneau
    Jurnalul secret al fetiței de 11 ani care s-a stins din viață din cauză că părinții o punei să țină post și nu o hrăneau

    Caz șocant - o fetiță în vârstă de 11 ani moare ca urmare a faptului că părinții au forțat-o să țină post, pentru „a se purifica”.

    © 2024 Qbebe