Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Care sunt taxele de școlarizare la care să te aștepți la început de an școlar

de Irina Olteanu

Majoritatea părinților cunosc faptul că învățământul de stat este gratuit, aspect prevăzut atât de Constituție, cât și de Legea educației naționale. În realitate însă părinții sunt nevoiți să plătească o sumedenie de taxe și cotizații pentru diverse materiale și produse destinate uzului didactic. Mai multe informații veți afla chiar aici.

Ce prevede legislația cu privire la taxele de școlarizare

Însuși actul legislativ fundamental al țării noastre, Constituția, prevede în cadrul art. 32 alin. 4 gratuitatea dreptului la învățătură, și anume: "(4) Învățământul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acordă burse sociale de studii copiilor și tinerilor proveniți din familii defavorizate și celor instituționalizați, în condițiile legii."

Apoi, Legea educației naționale, nr.1/2011, prevede în art. 9 alin. 3 faptul că "Învățământul de stat este gratuit. Pentru unele activități, niveluri, cicluri și programe de studii se pot percepe taxe, în condițiile stabilite de prezenta lege." În ceea ce privește costul materialelor necesare studiului, art. 69 al aceleiași legi prevede că sunt gratuite, atât pentru învățământul cu predare în limba română, cât și pentru cel în limbile minorităților naționale.

taxe scolarizare

De asemenea, tot cu privire la costurile pe care le presupune sistemul de învățământ, art. 82 specifică posibilitatea acordării unor burse de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social elevilor de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat (al căror cuantum este stabilit de către organele administrației publice locale). În cazul în care situația impune, antepreșcolarii, preșcolarii și elevii atât din unități școlare de stat, cât și din cele private (atâta timp cât sunt autorizate/acreditate) beneficiază conform art. 83 de asistență medicală, psihologică și logopedică gratuită. Cheltuielile de transport către unitatea de învățământ (pe durata anilor de învățământ obligatoriu) sunt parțial decontate din bugetul de stat, respectiv cu un procent de 50% (este vorba despre transportul local în comun, de suprafață, naval și subteran, transportul intern auto, feroviar și naval). O excepție în acest sens este reprezentată de categoria elevilor orfani, cei cu cerințe educaționale speciale sau cei instituționalizați care beneficiază de gratuitate în ceea ce privește categoriile de transport menționate anterior. În cazul elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu, le sunt decontate parțial cheltuielile generate de deplasare (în limita a 50 km); statul se obligă să le asigure acestora, conform art. 85, atât servicii de transport, cât și de masă și de internat (cu sprijinul operatorilor economici, al colectivităților locale, al societăților de binefacere sau al altor persoane juridice/fizice).

Nu în ultimul rând, cu privire la cadrul legislativ în materia taxelor de școlarizare, legea educației prevede în art. 108 faptul că unitățile de învățământ pot obține venituri proprii din activități specifice prin donații, sponsorizări sau alte surse legale, urmând a fi utilizate conform consiliului de administrație, sumele neutilizate fiind reportate pentru anul următor. În legătură cu bugetul unității școlare, se specifică faptul că acesta este gestionat de către directorul său împreună cu consiliul de administrație.

Ce valoare au taxele de școlarizare în prezent

Astfel, deși actele normative nu impun nicio obligație financiară părinților/întreținătorilor legali ai copiilor, realitatea contrazice acest lucru în mod constant. La începutul fiecărui an școlar sunt solicitate părinților sume de bani fie de către cadrele didactice (educatori, învățători, profesori etc.) - deși acest lucru este interzis, fie de către comitetul/asociația de părinți.

taxe scolarizare

În mod concret, valoarea taxelor de școlarizare ce trebuie plătite pentru un copil, atât în ciclul preșcolar, cât și în ciclul școlar din sistemul de învățământ de stat (în cazul celui privat cheltuielile de acest gen sunt mult mai mari, variind de altfel de la un caz la altul - se stabilesc de fiecare unitate de învățământ în parte), se încadrează de obicei în intervalul 100-200 lei și includ:

- costul rechizitelor necesare la începutul anului școlar (caiete, manuale, rechizite de tip creion, stilou, gumă de șters, materiale auxiliare cum ar fi hârtie creponată, lipici, foarfecă etc.),

- taxa pentru pază (dacă este asigurată de către o firmă autorizată),

- fondul școlii/al clasei (pentru diverse lucrări de amenajare, respectiv materiale didactice sau consumabile - precum apă, servețele umede/uscate, săpun, hârtie igienică, hârtie și cartușe pentru imprimantă etc.).

În ceea ce privește costul caietelor auxiliare, pentru ciclul de învățământ primar, acesta poate fi evitat în cazul în care comitetul de părinți consimte asupra uitizării fișelor de activități - se folosesc coli de hârtie printate la imprimantă (zilnic sau săptămânal) în locul caietelor. La această sumă se poate adăuga costul uniformei dacă este impusă în unitatea de învățământ respectivă, care poate fi compusă din 2-3 piese (bluză sau cămașă, pantaloni/fustă, vestă) care variază de la 30 lei o bluză cu emblema școlii/a grădiniței până la 100-150 de lei un compleu. Există nu puține situații în care la începutul anului școlar se dorește modificarea obiectelor de mobilier din dotarea respectivei săli de clasă (un nou covor, un nou dulap pentru rechizite, o nouă tablă), completarea cu unele noi (achiziționarea unui proiector, a unei perdele/jaluzele etc.) sau diverse acțiuni de renovare (zugrăvire, tapetare etc.), iar taxa de școlarizare poate crește cu încă 50-100 lei. Menționăm faptul că aceste costuri pot diferi de la o unitate de învățământ la alta, precum și de la o clasă la alta, în funcție de specific și de necesități/dorințele cadrelor didactice și ale părinților.

Ce se întâmplă, de fapt

Părinţii acceptă resemnaţi că învăţământul de stat nu este gratuit, de fapt. Cu greu găseşti o unitate de învăţământ de stat care să nu solicite ajutor financiar părinţilor, deşi legea interzice cu desăvârşire astfel de demersuri şi chiar pedepseşte cu închisoarea. Însă, toată lumea închide ochii ... pentru că este ăn joc viitorul copiilor noştri.

"Facem orice pentru copiii noştri. Din acest motiv cred că se profită la maximum de slăbiciunea noastră, ca părinţi. La grădiniţă am dat la fiecare început de an câte 200 de lei să le cumpere materiale didactice copiilor. 200 de lei X 20 de copiii pe clasă, sunt aproape 1000 de euro. Din fericire, la noi, i-am vazut utilizaţi corect. Dar, sunt sigură, că există unităţi de învăţământ unde sumele acestea sunt folosite mai pe ocolite. Acum fiica mea intră la casa 0 şi deja ni s-a pus în vedere că vom avea costuri de câteva sute de lei noi. Înţeleg că fondurile unităţilor de învăţământ de stat sunt insuficiente şi, strâng din portofel, şi dau. Că doar totul este pentru copilul meu. Sper." - Andreea, 31 de ani 

"La grădiniţă, unde o avem pe Antonia, plătim mâncarea, aproximativ 17 lei pe zi şi opţionalele. Am făcut, desigur, un fond al clasei, unde fiecare părinte a dat cât a binevoit. Şi am primit apoi raportare, cu bonuri pentru toate cheltuielile. Sunt foarte mulţumit în acest sens. La şcoală, însă, unde avem băiatul, am avut un şoc în clasa 0 când învăţătoarea ne-a solicitat 200 de lei de copil pentru fondul clasei, pe care nu i-a justificat în niciun fel şi nici nu a admis ca vreunul dintre noi să dea mai puţin. Acum Andrei e în clasa a-3-a şi ne-am obişnuit. Te resemnezi, din păcate, pentru că ştii că ai copilul pe mâna lor şi nu vrei să îi creezi probleme copilului.", Radu, 38 de ani 

"Cred că peste tot este la fel. Trebuie să scoatem din buzunar nişte sume ca să putem să ajutăm instituţiile de învăţământ să supravieţuiască. Îi înţeleg. Am dat în fiecare an bani pentru fondul clasei. Câte 300 de lei la început de an. Şi s-a văzut pe ce sunt acei bani cheltuiţi. Strigător la cer devine când cadrele didactice ating un nivel de nesimţire incredibil şi cer sume fabuloase, sau se aşteaptă la tot felul de atenţii materiale la diferite ocazii. Cu toţii am vazut filmari pe ascuns, care au dezvăluit astfel de absurdităţi. Nu am nimic împotrivă cu aceste taxe neoficiale, atât timp cât avem transaprenţa cheltuielilor. Însă m-as revolta dacă mi s-ar reproşao lipsă de atenţie ...", Ioana, 35 de ani

"Eu sunt revoltată în acest moment. Fiul meu începe clasa 0. A fost nevoie să dau şpagă să îmi fac viză de flotant în cartierul în care stau cu chirie ca să dau copilul la şcoala de lângă noi, să dau şpagă să îl accepte la şcoala respectivă. Ieri, adică joi, înainte de începe anul şcolar m-am dus la şcoală să vorbesc şi cu învăţătoarea, şi mi-a spus cu seninătate că trebuie să plătim şi pentru fondul clasei 250 de lei. Am întrebat pe ce considerente şi mi-a spus că paznicul, că femeia de serviciu, că trebuie schimbate jaluzele la clasă, că bate soarele dimineaţa şi e supărător. Am rămas şocată. Nu m-a întrebat nimic de fiul meu, dar nimic. 

În final, trebuie subliniat faptul că fondul clasei nu generează niciun fel de obligație financiară pentru părinte, acesta neputând fi constrâns din punct de vedere legal să contribuie. Cine nu dorește să contribuie, nu poate fi forțat în vreun fel, iar sumele de bani realizate prin contribuțiile părinților trebuie să fie utilizate în mod transparent de către comitetul de părinți.

Citește șiSondaj de opinie Qbebe: Gradinita de stat Vs. Gradinita particulara 

Surse:

www.unopa.ro; www.romanialibera.ro; www.dreptonline.ro

Noutati de la Qbebe

INSCRIE-TE la newsletter-ul Qbebe si primesti ultimele noutati.

Email
Data nasterii bebelusului    
 

Articole asemanatoare

Distractie la KIDEX Distractie la KIDEX
Ghid de shopping: automobilul familiei Ghid de shopping: automobilul familiei
Cum sa faci fata problemelor financiare Cum sa faci fata problemelor financiare
Bubulino.ro: economie de timp si bani pentru cumparaturile de primavara Bubulino.ro: economie de timp si bani pentru cumparaturile de primavara

Articole Lifestyle

8 cupluri din zodiac care nu ar trebui să locuiască niciodată împreună 8 cupluri din zodiac care nu ar trebui să locuiască niciodată împreună
„Căsătoria nu este o realizare!” Părerea unei femei despre căsătorie a împărțit internetul în două tabere „Căsătoria nu este o realizare!” Părerea unei femei despre căsătorie a împărțit internetul în două tabere
Combinația vestimentară care îngrașă pe oricine Combinația vestimentară care îngrașă pe oricine
Culoarea de ojă pe care să nu o porți după 25 de ani Culoarea de ojă pe care să nu o porți după 25 de ani

Alte articole care te-ar putea interesa

Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Mami, eu cred că sunt pofta ta de viață ...Cum am aflat că ea este pofta mea de viață? Ei bine, chiar azi. Alături de Zenul meu (care, în capul meu, este un omuleț gras, cu trei burți, amuzant și isteric), am luat-o pe Anya de la școală. Ghiozdanul ei, a...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Întâlnire cu doamna Annabel Karmel la Târgul GaudeamusDoamna Annabel Karmel are publicate în prezent în România 3 cărți, respectiv Top 100 piureuri pentru bebeluși, Ghidul complet pentru înțărcatul copilului (rapid și ușor); Tot ce trebuie să cunoști...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny

Naste natural

Testul de evaluare a riscului de nastere prematura

Testul de evaluare a riscului de nastere prematura

O nastere prematura reprezinta o situatie pe care toate viitoarele mame doresc
MAI MULT

Factori care influenteaza conceptia

Factori care influenteaza conceptia

Conceptia poate fi influentata de o serie de factori care tin de cele mai multe
MAI MULT

Tot ce trebuie sa stii despre linea nigra

Tot ce trebuie sa stii despre linea nigra

Linea nigra reprezinta o modificare a corpului subtila, dar care pune pe ganduri
MAI MULT

Bebee

Câte ore pe noapte doarme bebeluşul până la 3 luni

Tinerele mămici se sperie la început de faptul că micuţii lor dorm atât de
MAI MULT

Este-bine-să-le-dăm-copiilor-vitamine

Este bine să le dăm copiilor vitamine?

Numeroşi părinţi se gândesc să le aducă un aport de vitamine copiilor lor,
MAI MULT

Antioxidanţii fructe

Antioxidanţii – Ce sunt şi cum ne ajută?

Zilnic, corpul nostru este ameninţat de produsele chimice denumite radicali
MAI MULT

Cele mai bune clinici de fertilizare in vitro din România

În prezent există nenumărate clinici de fertilizare in vitro în România.
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net