Top 3 lucruri care iti afecteaza bugetul familiei! Cum economisesti?

Top 3 lucruri care iti afecteaza bugetul familiei! Cum economisesti?

Louise Tanase - Contributor

In zilele noastre, majoritatea familiilor sunt nevoite sa isi planifice cu atentie bugetul pentru a face fata cheltuielilor lunare. Indiferent care este nivelul vostru financiar, daca trebuie sa traiti din salarii fixe ori aveti o afacere care va asigura venitul, trebuie sa fiti atenti sa nu cheltuiti mai mult decat castigati. Qbebe va dezvaluie care sunt sabotorii bugetului familiei voastre si cateva trucuri de economisire.

Desi se spune ca banii nu aduc fericirea, trebuie sa recunoastem ca depindem de ei. Hrana, imbracamintea, distractiile, transportul, vacantele, cu alte cuvinte intreg confortul de care ne bucuram zi de zi se plateste cu bani. Chiar daca nivelul financiar al familiei tale este unul ridicat, este imposibil sa nu fi constatat uneori ca in loc sa cheltuiti, risipiti. Qbebe iti dezvaluie cateva lucruri care iti afecteaza bugetul fara sa iti dai seama si care sunt metodele prin care poti economisi fara sa simti ca renunti la ceva.

Cheltuielile pentru copii

 Mama si fiu
 

Parintii sunt foarte sensibili la nevoile copiilor lor, insa uneori au tendinta de a cheltui inutil din cauza acestora. Inainte sa spui "orice pentru copilul meu", intreaba-te daca nu cheltuiesti prea mult comparativ cu bugetul tau real.

Risipa - Fiecare parinte stie ce inseamna ca micutul sa iti ceara cu ochisorii in lacrimi papusa X din colectia Y sau o pereche de tenisi de firma pentru ca si prietenul lui are. Atunci cand copilul are "n" papusi asemanatoare, una in plus este o cheltuiala inutila. La fel si in cazul tenisilor de firma - exista modele asemanatoare la preturi mai mici.

Cum economisesti? In primul rand, nu lasati copilul sa va influenteze prea mult deciziile. Ganditi mereu in termeni de "are nevoie" sau "ii trebuie", nu in termeni de "plange", "isi doreste".

Caruciorul, landoul, scaunul pentru masa - nu este nevoie sa le cumparati de la o firma de renume; mai mult, daca aveti rude sau prieteni ai caror copii nu mai folosesc respectivele obiecte, imprumutati-le de la ei.

Jucariile foarte scumpe vor fi tratate de cei mici la fel ca cele ieftine: le vor rupe, le vor pierde sau le scade interesul pentru ele in cateva ore. Incearca sa cumperi jucarii la preturi mici, fie ca sunt imitatii, fie se afla la reduceri.

Caietele sau creioanele colorate trebuie folosite integral - nu lasa copilul sa incepa un caiet nou fara sa il epuizeze, fila cu fila, pe cel vechi.

Hainutele care ii raman mici unuia dintre copii pot fi purtate si de fratiorul mai mic.

In loc sa cumperi carti sau dvd-uri cu filme si desene animate, mai bine imprumuta-le de la o biblioteca sau prieteni.

Hraneste copilul acasa inainte de a iesi cu el la plimbare sau in parc - in acest fel nu va mai fi tentat de pateuri, biscuiti si pufuleti care nu sunt sanatoase si nici foarte ieftine.

Cheltuielile pentru alimentatie

 Familie gatind
 

Mancarea este una dintre nevoile de baza ale familiei tale, insa este si principala sursa a cheltuielilor. In medie, aproape 50% din bugetul unei familii se cheltuieste pe mancare si bautura.

Risipa - Atunci cand nu ai chef sa gatesti comanzi o pizza sau mancare chinezeasca. La serviciu comanzi un sandvis si copiilor le dai bani pentru hamburger si suc. Sotul tau isi ia o cafea de la benzinarie in drum spre serviciu. Risipiti bani.

Cum economisesti? Cel mai bun mod de a economisi este sa pregatesti toate mesele acasa, fara sa includem aici iesirile ocazionale la un restaurant.

Gandeste meniul pentru saptamana care urmeaza inainte de a face aprovizionarea: ciorba/supa, fel principal, garnituri, salate, deserturi. Ia in calcul si mancarea/sandvisul pe care tu, sotul si copiii trebuie sa le luati la serviciu/scoala zilnic.

Desi este foarte comod, nu face cumparaturile intr-un hipermarket - legumele, fructele si multe alte produse sunt mai ieftine si mai proaspete in pietele agroalimentare.

Urmareste promotiile de genul "cumperi 4 si primesti 5" sau ""2 litri in loc de 1,5 la acelasi pret". Cumpara apa plata la bidoane de 10 litri (sunt practice, mai ales daca le atasezi o pompita) - este mult mai ieftin decat in sticle de 1,5 litri.

Nu cumpara mezeluri feliate - se altereaza mai usor si in final le arunci. Nu cumpara carne portionata sau gata condimentata - intotdeauna este mai scumpa.

Cheltuielile pentru intretinerea casei

 Tanara pune rufele in masina de spalat
 

Indiferent ca locuiesti intr-un apartament la bloc sau intr-o casa, anumite cheltuieli pentru intretinerea locuintei si a confortului familiei tale pot constitui un semn de risipa. Exista cateva mici metode prin care poti economisi putin cate putin in fiecare luna, astfel incat la sfarsitul anului sa simti o schimbare semnificativa in bugetul familiei voastre.

Energia electrica - Statisticile spun ca in ultimii ani, consumul de energie electrica a crescut alarmant de mult, iar familia ta, probabil, se inscrie in statistici. Intrebarea este: cat anume consumi si cat risipesti?

Risipa - Consumul apare atunci cand, de exemplu, aprinzi becul in camera in care stai. Risipa inseamna sa lasi becurile aprinse in toata casa inutil, sau sa lasi aerul conditionat in functiune chiar si atunci cand pleci pana la supermarket.

Cum economisesti? - Poate ca la inceput ti se va parea penibil sa tot stingi luminile prin casa de fiecare data cand iesi dintr-o camera, sau sa le tot repeti celor mici sa opreasca televizorul sau computerul cand ies din camera, insa in timp, acestea vor deveni gesturi intrate in obisnuinta fiecarui membru al familiei.

Nu uita: aerul conditionat trebuie pornit numai la nevoie - nu te baza pe functia lui de mentinere a temperaturii constante deoarece consuma inutil; nu seta frigiderul pe o treapta de racire maxima atunci cand nu este nevoie, mai ales in anotimpul rece; becurile economice sunt bune, insa ideal este sa nu lasi lumina aprinsa intr-un spatiu in care nu este nevoie; masina de spalat trebuie incarcata la capacitate maxima - nu are sens sa o pornesti pentru o pereche de jeansi; centrala termica poate fi oprita atunci cand plecati de acasa.

Gazele - Indiferent daca ai o centrala termica sau consumi gazele numai folosind aragazul, nu uita ca resursele naturale sunt totusi limitate si in plus, tot ce consumi trebuie sa platesti.

Risipa - Probabil ca ti s-a intamplat sa scoti mancarea din cuptor si sa uiti sa il opresti, sau sa aprinzi aragazul si sa treaca mai mult timp pana pui ceva la gatit... Risipesti gazele!

Cum economisesti? In primul rand, nu lasa aragazul aprins fara sa fie nevoie. Apoi, mai poti fi atenta la urmatoarele aspecte: la incalzirea unor vase cu diametru mic foloseste numai ochiuri mici, cele mari consumand, evident, mai mult gaz; aprinde flacara gazului numai dupa ce ai asezat vasul pe aragaz si stinge inainte de a-l ridica; flacara nu trebuie sa depaseasca marginea fundului vasului pe care-l incalzeste; regleaza debitul de gaz astfel incat flacara sa aiba o culoare albastruie, nu galbena; foloseste oale de fierbere sub presiune, care reduc timpul de gatit la mai mult de jumatate.

Apa - In Uniunea Europeana fiecare persoana foloseste, in medie, 150 litri de apa in fiecare zi. Reducand consumul facem bine mediului, insa vom reusi sa ne si micsoram semnificativ factura la apa.

Risipa - Fiecare dintre noi risipim apa fara sa ca macar sa constientizam acest lucru: lasam apa sa curga in timp ce ne samponam parul, spalam vasele sau pana se raceste ca sa fie buna de baut.

Cum economisesti? Cel mai mult risipim neavand grija de instalatiile sanitare: verifica sa nu existe defectiuni sau scurgeri prin tevi sau chiar pe la robinete.

Redu cantitatea de apa din bazinul toaletei (poti face asta umpland o sticla de plastic de 2 litri cu apa si pietre si amplasand-o in interiorul bazinului) - cand bazinul se va umple, va fi nevoie de mai putina apa. De asemenea, nu uita ca vasul de toaleta nu este cos de gunoi: de fiecare data cand arunci un servetel demachiant, trebuie sa tragi apa.

Micsoreaza debitul de apa de la dus si robinete instaland aeratoare pentru robinete (se micsoreaza volumul de apa, dar se pastreaza presiunea cu ajutorul bulelor de aer) si o para de dus cu debit redus - vei economisi pana la 50% din cantitatea de apa pe care ai fi folosit-o in mod normal.

Nu lasa apa sa curga inutil cand te speli pe dinti, cand te barbieresti, cand sapunesti copilul sau catelul sau cand freci o cratita arsa cu buretele.

Voua ce cheltuieli va afecteaza bugetul? Cum procedati atunci cand vreti sa economisiti?

 

Articolul urmator
9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ai fost „oaia neagră” a familiei? Uite cum îți afectează viața acest lucru
    Ai fost „oaia neagră” a familiei? Uite cum îți afectează viața acest lucru

    A fi „oaia neagră” a familiei nu este un rol ușor de înțeles în copilărie și ușor de acceptat la maturitate. Rebelii, cei care nu se încadrează în...

    Cifra destinului: cum se calculează și cum îți afectează destinul
    Cifra destinului: cum se calculează și cum îți afectează destinul

    În momentele în care stai de vorbă cu tine însăți, poți încerca să-ți răspunzi și la întrebări precum: „Încotro mă îndrept? Oare...

    Oaia neagră a familiei: ce înseamnă, de fapt, acest termen și cum îți dai seama dacă te încadrezi?
    Oaia neagră a familiei: ce înseamnă, de fapt, acest termen și cum îți dai seama dacă te încadrezi?

    Expresia “oaia neagră a familiei” se folosește, de regulă, atunci când ne referim la cineva cu un caracter atipic, adesea prost ințeles, și care e de multe ori...

    Ce înseamnă deficitul caloric și cum îți afectează sănătatea
    Ce înseamnă deficitul caloric și cum îți afectează sănătatea

    Vrei să slăbești, dar incă nu îți este clar ce înseamnă deficitul caloric ? În termeni simpli, deficitul caloric are loc atunci când arzi mai multe calorii prin...

    Stres oxidativ: ce este și cum îți afectează sănătatea
    Stres oxidativ: ce este și cum îți afectează sănătatea

    Stresul este de mai multe tipuri și, din păcate, te îmbolnăvește și te îmbătrânește mai mult decât crezi. În ceea ce privește stresul oxidativ, acesta...

    Top 10 alimente care îți fac copilul mai atent la școală
    Top 10 alimente care îți fac copilul mai atent la școală

    Printre cele mai importante griji ale unei mămici se numără și aceasta: să se asigure că micuțul ei are parte de nutrienți valoroși. Aceștia sunt esențiali inclusiv pentru o...

    Cum afecteaza televizorul creierul copilului
    Cum afecteaza televizorul creierul copilului

    Foarte multi parinti prefera sa isi lase copilul sa se uite la televizor ore in sir. Motivul pare de foarte multe ori de inteles: ai treaba prin casa si nu ai timp in momentul respectiv sa...

    Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi
    Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi

    Cu toții vrem să facem ceea ce este mai bine pentru copiii noștri. De multe ori, însă, din dorința de a-i ține cât mai departe de orice i-ar outea răni emoțional sau...

    © 2024 Qbebe