40 de moduri in care poti folosi bicarbonatul de sodiu

40 de moduri in care poti folosi bicarbonatul de sodiu

Louise Tanase - Contributor

Multe dintre ritualurile noastre de ingrijire personala sau de ingrijire a hainelor, accesoriilor sau casei noastre pot fi inca rezolvate folosind trucurile bunicii. In cazul in care va doriti sa folositi produse mai putin agresive, mai ieftine sau mai naturale, incercati si urmatoarele trucuri ce implica banalul bicarbonat de sodiu.

Bicarbonatul de sodiu este foarte cunoscut celor care intra in bucatarie si pentru altceva decat prepararea unei cafele; stim ca ajuta prajiturile sa fie mai pufoase, iar unii dintre noi stim ca ne ajuta sa albim si dintii. Insa in afara de aceste moduri de intrebuintare mai exista numeroase probleme care pot fi rezolvate cu ajutorul acestui ingredient ce se regaseste in majoritatea caselor. Iata cateva dintre cele mai comune moduri de utilizare a bicarbonatului de sodiu.

Bicarbonatul de sodiu si ingrijirea personala

In mod sigur stiai deja ca poti folosit bicarbonatul de sodiu pentru ingrijirea personala, insa, in cazul in care cunostintele tale se rezumau la albirea dintilor, trebuie sa citesti mai departe.

1. Albirea dintilor

Poti folosi bicarbonatul de sodiu in doua moduri pentru albirea dintilor. Unul dintre aceste moduri presupune sa presari o cantitate generoasa de bicarbonat de sodiu pe periuta de dinti si sa te speli bine, avand grija sa perii fiecare dinte in toate directiile posibile, insistand la baza acestora si in zonele cu tartru. Daca nu crezi ca poti suporta gustul bicarbonatului de sodiu, poti sa il presari pe pasta de dinti: gustul bicarbonatului va fi acoperit de cel al pastei de dinti. Nu uita sa clatesti bine gura dupa spalare, sa nu folosesti bicarbonatul de sodiu mai mult de doua ori pe saptamana si sa fii atenta la gingii (daca vei freca gingiile prea mult cu bicarbonat, vei observa ca a doua zi se "cojesc" - niste pielite albe, subtiri, se desprind de pe gingii si au un aspect neplacut.)

2. Improspateaza-ti respiratia

Amesteca o lingurita de bicarbonat de sodiu cu un pahar cu apa si clateste-ti bine gura atunci cand simti ca respiratia ta are un miros neplacut, ori simti un gust ciudat in gura. Bicarbonatul de sodiu ajuta la neutralizarea mirosurilor, nu le acopera, asa cum fac alte solutii.

3. Curata aparatul dentar

Indiferent daca folosesti un aparat ortodontic mobil, un retainer sau gutiere pentru a nu mai scrasni dintii in somn, toate acestea capata un miros neplacut dupa o vreme, indiferent cat de bine crezi ca le speli cu periuta si pasta de dinti. Fa o solutie din 2 lingurite de bicarbonat de sodiu si un pahar de apa calduta si pune fiecare piesa intr-un vas cu aceasta solutie. Poti, de asemenea, sa speli piesele cu bicarbonat de sodiu si periuta de dinti.

4. Scrub facial si exfoliant pentru corp

Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit cu succes si pentru anumite tratamente cosmetice, cum ar fi scrub-ul si exfolierea. Prepara o pasta folosind 3 parti bicarbonat de sodiu si o parte apa. Aplica pasta pe piele si freaca circular pentru a exfolia pielea. Clateste bine cu apa calduta. Poti folosi aceasta pasta zilnic, deoarece este destul de blanda cu pielea. Ai grija sa nu freci pielea fetei prea apasat pentru a nu te irita mecanic.

5. Inlocuieste deodorantul

Probabil ca ai auzit si tu in ultima vreme cum majoritatea deodorantelor sunt pline de substante daunatoare sanatatii noastre pe termen lung. In cazul in care iti doresti sa nu mirosi a transpiratie, dar sa folosesti o solutie mai naturala, trebuie doar sa tamponezi zona subratului cu praf de bicarbonat. Nu garantam ca nu vei mai transpira deloc in zona respectiva, insa bicarbonatul, cu siguranta, va neutraliza mirosul.

6. Foloseste-l ca antiacid

Ai arsuri la stomac? Ai aciditate? Solutia vine tot de la bicarbonatul de sodiu: inghite o lingurita de bicarbonat cu un pahar de apa si vei scapa de neplaceri.

7. Trateaza muscaturile de insecte si mancarimile pielii

In cazul in care ai o reactie neplacuta in urma muscaturii unei insecte, fa o pasta din bicarbonat de sodiu si apa si aplica sub forma de compresa pe zona afectata. Pentru a calma mancarimile pielii, ia praf de bicarbonat de sodiu si freaca bine zona cu mancarimi cand pielea este umeda si moale, de preferat dupa baie sau dus.

8. Curata si inmoaie mainile

Renunta la sapunurile dure si foloseste bicarbonatul de sodiu pentru a indeparta murdaria ce a intrat in piele si mirosurile neplacute. Prepara o pasta din 3 parti bicarbonat de sodiu si o parte apa calduta, sau 3 parti de bicarbonat de sodiu si o parte sapun lichid hidratant. Spala bine mainile cu pasta astfel preparata si apoi clateste-te bine.

9. Imbunatateste efectul samponului

Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit cu succes si in ingrijirea parului. Tot ce trebuie sa faci este sa iti aplici in palma cantitatea necesara de sampon si sa presari deasupra un praf de bicarbonat de sodiu. Spala-ti parul cu samponul cu bicarbonat si apoi clateste-te bine. Bicarbonatul de sodiu ajuta la indepartarea reziduurilor de produse de styling, iar parul tau va fi mai curat si mai usor de pieptanat.

10. Curata pieptenii si periile de par

Evident ca trebuie sa pastrezi permanent pieptenii si periile de par curate, pentru a fi sigura ca nu iti afectezi parul si pielea scalpului imprastiind praf si bacterii atunci cand le folosesti. Inlatura uleiurile preluate din parul tau si urmele de produse de styling de pe piepteni si perii de par folosind o solutie facuta dintr-o lingura de bicarbonat de sodiu si apa calda intr-un vas curat. Inmoaie pieptenii si periile in aceasta solutie timp de 10 minute, apoi clateste bine cu apa curata si lasa-le la uscat.

11. Saruri de baie

Poti folosi bicarbonatul de sodiu in lco de sare de baie pentru a elimina transpiratia si uleiurile in exces produse de pielea ta, dar si pentru a-ti catifela pielea. Pune 2-3 linguri de bicarbonat de sodiu in cada cu apa calda si stai cel putin 10 minute in baie.

12. Calmeaza picioarele

Dizolva 3 linguri de bicarbonat de soda intr-un lighean cu apa calda si scufunda-ti picioarele in apa timp de cel putin 10 minute. Vei observa ca iti dispare senzatia de greutate si de oboseala.

Bicarbonatul de sodiu si curatenia in casa

Bicarbonatul de sodiu poate fi intrebuintat in foarte multe moduri in ceea ce priveste curatenia locuintei tale. Iata cateva dintre modurile de utilizare.

13. Curata cada, chiuveta, faianta si gresia

Pentru a curatat eficient si sigur cada, chiuveta, faianta si gresia, presara bicarbonat de sodiu pe suprafetele mentionate si curata cu o carpa moale umeda, frecand bine. Clateste cu apa si usuca suprafetele stergandu-le cu o carpa uscata. In cazul in care ai nevoie de mai multa putere de curatare pentru suprafetele respective, poti prepara o pasta din bicarbonat de sodiu, sare si sapun lichid cu care sa acoperi suprafetele, lasand pasta sa actioneze 10-20 de minute, apoi clatesti si stergi.

14. Spala vasele

Adauga 2 linguri de bicarbonat de sodiu in detergentul de vase si spala vasele cu solutia astfel obtinuta pentru a inlatura mai usor grasimea de pe vase, tigai sau oale. In cazul vaselor in care ai gatit mancare grasa, lasa-le la inmuiat cu apa, detergent si bicarbonat de sodiu pentru cel putin 20 de minute inainte de a incerca sa le speli cu aceeasi solutie preparata. Daca ai o cratita de care s-a prins mancarea cand ai gatit, dupa ce ai inmuiat ca mai sus, varsa apa si presara mult bicarbonat de sodiu usvat si freaca suprafata arsa cu un burete de vase curat si nu foarte ud.

15. Improspateaza buretele de spalat vase

Ai imbacsit buretele de spalat vase si miroase urat, insa nu il poti arunca deoarece nu ai altul in casa? Inmoaie buretele intr-o solutie obtinuta din 250 ml apa calda si 4 linguri de bicarbonat de sodiu. Lasa buretele in solutie cel putin o ora, apoi clateste-l si foloseste-l.

16. Curata cuptorul cu microunde

Probabil ca ai observat si tu ca, uneori, dupa ce folosesti cuptorul cu microunde pentru a incalzi anumite feluri de mancare, in interiorul acestuia raman resturi alimentare si un miros neplacut. Dizolva 2-3 linguri de bicarbonat de sodiu intr-o cana cu apa calda si curata cu un burete interiorul cuptorului cu microunde. Clateste bine cu apa curata.

17. Curata obiectele din argint

Foloseste o pasta facuta din 3 parti de bicarbonat de sodiu si o parte apa. Freaca bine obiectele din argint cu o carpa moale sau un burete. Clateste bine obiectele cu apa curata si sterge-le cu o carpa uscata.

18. Curata ibricele, cafetierele si ceainicele

Inlatura petele de cafea si ceai spaland cafetierele, ceainicele si ibricele cu o solutie facuta din 50 de grame de bicarbonat de sodiu si 250 ml apa calda. In cazul petelor mai persistent, incearca sa lasi la inmuiat vasele respective peste noapte cu solutia preparata la care adaugi putin detergent de vase.

19. Curata cuptorul

Uneori se intampla ca mancarea pe care o gatesti in cuptor sa mai curga si sa murdareasca partea de jos a cuptorului aragazului. Presara bicarbonat de sodiu in cuptor si stropeste-l cu putina apa pentru a-l inmuia si lasa-l asa peste noapte. Dimineata, freaca bicarbonatul cu un burete aspru, clateste cu apa curata si sterge bine cu o carpa uscata.

20. Curata podelele

 

Inlatura praful si murdaria (fara sa zgarii podelele) de pe gresie folosind o solutie facuta din jumatate de ceasca de bicarbonat de sodiu intr-o galeata cu apa calda - inmoaie mopul in aceasta solutie si spala podelele pana stralucesc. In ceea ce priveste urmele de uzura de pe podele, poti sa le atenuezi frecand zona cu bicarbonat de sodiu presarat pe un burete ud.

21. Curata mobila

Poti curata mobila si urmele de creion de pe mobila si pereti presarand bicarbonat de sodiu pe o carpa sau burete umed si frecand usor zona respectiva. Sterge cu o carpa uscata si curata.

22. Curata perdeaua de la dus

Curata si inlatura mirosul neplacut de pe perdeaua de la dus presarand direct pe perdea bicarbonat de sodiu si apoi curatand cu un burete sau o perie moale. Clateste bine si lasa perdeaua sa se usuce.

23. Creste puterea de curatare a detergentului lichid

In cazul in care folosesti detergent lichid pentru rufe, poti sa ii cresti puterea de curatare adaugand o jumatate de ceasca de bicarbonat de sodiu la fiecare spalare. Bicarbonatul de sodiu echilibreaza mai bine pH-ul apei de spalat si ajuta in procesul de spalara; astfel, hainele tale vor fi mai curate, culorile mai luminoase si mirosul mai proaspat.

24. Spala hainele bebelusului

Pielea sensibila a bebelusilor are nevoie ca hainele sa fie spalate cu detergenti blanzi, insa uneori detergentii blanzi nu pot inlatura mirosul si petele. In cazul hainutelor cu pete dificile, adaugati in detergent jumatate de ceasca de bicarbonat de sodiu. Daca vreti ca hainutele sa miroase a proaspat mai mult timp, adaugati o jumatate de ceasca de bicarbonat de sodiu in apa de clatire.

25. Curata si improspateaza echipamentul sportiv

Foloseste o solutie preparata din 4 linguri de bicarbonat de sodiu su 250 ml de apa calda pentru a curata si improspata mirosul echipamentului sportiv. Presara bicarbonat de sodiu si in geanta pe care o folosesti pentru a transporta echipamentul sportiv, dar si in interiorul incaltamintei sport.

26. Inlatura petele de ulei si grasime

Foloseste bicarbonat de sodiu pentru a curata petele de ulei sau grasime, petele de vaselina sau ulei de masina, de pe textile si chiar de pe podeaua garajului. Trebuie doar sa presari bicarbonat de sodiu pe pata si sa freci putin cu o perie uda. Clateste si usuca.

27. Curata urmele de oxidare

Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit pentru a inlatura urmele de coroziune de pe anumite parti componente ale masinii, deoarece este alcalin. De exemplu, atunci cand partile de contact ale bateriei masinii prezinta urme de oxidare poti sa deconectezi bateria si sa le cureti cu o pasta facuta din 3 parti bicarbonat de sodiu si o parte apa; aplica pasta pe o carpa umeda si freaca urmele de coroziune. Dupa ce le cureti, usuca-le cu o carpa curata si reconecteaza bateria. Pentru a preveni aparitia altor urme de coroziune, unge respectivele piese cu vaselina. Nu uita ca trebuie sa fii foarte atenta atunci cand umbli cu bateria auto, deoarece contine un acid deosebit de puternic.

28. Curata masina

Poti folosi bicarbonatul de sodiu pentru a curata diferite parti componente ale masinii, cum ar fi farurile, partile cromate, ferestrele, cauciucurile, scaunele imbracate in piele ecologica si covorasele fara sa iti fie teama ca vei provoca zgarieturi. Foloseste o solutie preparata din un sfert de ceasca de bicarbonat de sodiu si 250 ml de pa calda. Uda o carpa moale in solutie si spala partile mentionate pentru a inlatura praful, seva care picura din copaci, insectele moarte si gudron. In cazul petelor persistente, presara bicarbonat de sodiu pe o carpa umeda sau pe o perie moale si curata zona afectata.

Eliminarea mirosurilor

Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit pentru eliminarea mirosurilor neplacute.

29. Improspateaza mirosul in frigider

Indiferent cata grija ai sa acoperi vasele cu mancare, unele alimente emana un miros puternic ceea ce face ca in frigider sa fie un miros neplacut. In plus, unele alimente preiau mirosul altora, ceea ce devine neplacut. Pentru a scapa de aceasta problema, pune bicarbonat de sodiu intr-o cutie deschisa si lasa cutia in frigider.

30. Improspateaza mirosul tocatorului

Mirosul de ceapa, usturoi sau peste s-a imprimat in tocator? Presara bicarbonat de sodiu pe tocator, freaca tocatorul cu buretele ud si clateste bine. Tocatorul nu va mai mirosi urat.

31. Elimina mirosul cosului de gunoi

Oricat de atenta ai fi sa cureti cosul de gunoi, uneori acesta are un miros neplacut. Presara bicarbonat de sodiu pe fundul cosului de gunoi pentru a nu se mai forma mirosurile neplacute si abia apoi pune un sac de gunoi.

32. Improspateaza chiuvetei

Pentru a improspata mirosul emanat de chiuveta (mai ales de sifonul de scurgere) si cada si pentru a impiedica mirosul sa se raspandeasca in incaperile respective, toarna cate jumatate de ceasca de bicarbonat de sodiu in gura de scurgere si apoi lasa apa calda sa curga foarte incet. In acest fel nu numai ca vei neutraliza mirosurile neplacute, dar vei si curata depunerile de grasime din locurile mai greu accesibile.

33. Elimina mirosul neplacut al masinii de spalat vase

Foloseste bicarbonatul de sodiu pentru a elimina mirosul neplacut al masinii de spalat vase astfel: fa o solutie dintr-o ceasca de bicarbonat de sodiu si un litru de apa si lasa masina sa functioneze fara vase in ea, un ciclu de spalare. Daca vrei sa speli si vasele in timpul curatarii masinii de spalat vase, presara 2 linguri de bicarbonat de sodiu in detergentul de vase pe care il folosesti la spalare.

34. Elimina mirosul neplacut din covoare

Presara bicarbonat de sodiu din belsug pe covoare si lasa-l asa peste noapte ori o perioada de timp mai indelungata - cu cat mai mult este lasat sa actioneze, cu atat mai eficient este. Foloseste aspiratorul pentru a elimina bicarbonatul de sodiu de pe covor.

35. Inlatura mirosul neplacut al aspiratorului

Folosind aspiratorul pentru inlaturarea bicarbonatului de sodiu folosit pentru improspatarea mirosului covoarelor poti refolosi bicarbonatul de sodiu. Lasa in sacul de colectare al aspiratorului bicarbonatul de sodiu cateva zile si se va elimina mirosul neplacut emanat de acesta in timpul folosirii.

36. Improspateaza mirosul din dulapuri

Ai un dulap in care depozitezi haine sau lucruri pe care nu prea le folosesti si a dobandit un miros neplacut? Pune o cutiuta cu bicarbonat de sodiu in dulap si mirosul neplacut o sa dispara. Tine cutiuta deschisa cel putin 2-3 zile in dulap.

37. Improspateaza mirosul masinii

Indiferent daca obisnuiesti sa fumezi in masina, ai transportat animale sau masina ta a capatat din alt motiv un miros neplacut, trebuie sa stii ca mirosul neplacut este retinut de tapiseria masinii si de fiecare data cand te urci in masina si te asezi pe scaun, nu faci decat sa scoti mirosul din tapiserie si sa il imprastii in aer. Presara bicarbonat de sodiu pe scaune si mocheta masinii si lasa-l acolo peste noapte sau cat nu folosesti masina, apoi aspira-l. Mirosul neplacut o sa dispara.

38. Elimina mirosul neplacut al litierei

Ai o pisica si orice ai face litiera ei imprastie un miros neplacut? Presara pe fundul litierei bicarbonat de sodiu, apoi asterne pune nisip sau servetele absorbante, ca de obicei. Mirosul neplacut se va diminua considerabil, iar pisica ta nu va fi afectata in niciun fel.

Alte intrebuintari

39. Spala fructele si legumele

Bicarbonatul de sodiu este cel mai sigur detergent pentru fructe si legume: nu este toxic si se clateste usor. Presara bicarbonat de sodiu peste fructele si legumele umede, freaca-le putin in mana si apoi clateste-le bine.

40. Stinge focul

In cazul in care apare un mic incendiu in interiorul casei (atat de mic incat sa nu puna in pericol pe nimeni ori sa fie nevoie de un stingator), fie ca vorbim de o cratita care se aprinde pe foc ori un scurtcircuit minor poti arunca bicarbonat de sodiu peste mica flacara pentru a o stinge. Ai grija sa opresti curentul sau gazul, dupa caz, inainte de a face acest lucru.

Voi cum mai folositi bicarbonatul de sodiu?

Articolul urmator
7 moduri prin care păstrezi relația de cuplu solidă, atunci când crești un preșcolar
7 moduri prin care păstrezi relația de cuplu solidă, atunci când crești un preșcolar

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Nu mai arunca pulpa de migdale. 3 moduri în care o poți folosi
    Nu mai arunca pulpa de migdale. 3 moduri în care o poți folosi

    Pulpa de migdale reprezintă masa care rămâne după ce ai obținut lapte de migdale prin înmuiere și stoarcere. De multe ori, nu știi ce să faci cu aceasta sau poate chiar nu...

    3 moduri CLARE prin care poti FIXA un obicei
    3 moduri CLARE prin care poti FIXA un obicei

    Viata ta este in esenta suma totala a obiceiurilor tale. Obiceiurile iti determina sanatatea fizica, bunastarea mentala si cresterea ta personala. In esenta, orice modificare a...

    18 moduri în care poți să prepari un banal iaurt
    18 moduri în care poți să prepari un banal iaurt

    Este sursă de proteine, de calciu, de fosfor, de vitamine din grupul B-urilor (vitamina B2 și B12), dar și de vitamina D. Mai mult decât atât, este unul dintre alimentele ce...

    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze
    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze

    În ultimii ani, tot mai mulți părinți decid ca micuții lor să învețe acasă. De aceea, este firesc să intervină și această grijă: „Oare copilul meu are...

    12 lucruri pe care NU le poti cumpara. Poti sa ai toti banii din lume ca nu te ajuta!
    12 lucruri pe care NU le poti cumpara. Poti sa ai toti banii din lume ca nu te ajuta!

    Lumea noastra pare sa fie din ce in ce mai obsedata de bani. Si, in timp ce se incearca intelegerea aceastei mentalitati, devine greu de acceptat. Da, banii sunt necesari pentru...

    10 moduri prin care muzica ne menține sănătatea psihică
    10 moduri prin care muzica ne menține sănătatea psihică

    Ți-ai imaginat vreodată cum ar fi fost lumea noastră fără muzică? Nici noi! De fapt, nici nu vrem să ne gândim la așa ceva. Muzică are puterea de a aduce oamenii...

    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?
    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?

    Să începi să îi oferi bebelușului „finger food” reprezintă o modalitate simplă și eficientă totodată de a-l familiariza cu mișcările coordonate și de a-l...

    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă
    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă

    Odată ce devii mamă, îți dorești mai mult ca oricând să fii sănătoasă și în formă pentru copilul tău. În ciuda eforturilor tale, anumite rutine din viața...

    © 2024 Qbebe