Cum sa supravietuiesti celor 7 etape ale casniciei

Cum sa supravietuiesti celor 7 etape ale casniciei

Louise Tanase - Contributor

In clipa in care privesti in ochii partenerului tau si te gandesti "cu aceasta persoana as vrea sa imi construiesc o viata sau o familie si sa imbatranesc" nici nu poti concepe ca drumul vostru va fi altfel decat senin si lin. Desi pesimismul nu este recomandat, realismul este. Si din acest motiv trebuie sa stii ca fiecare casnicie trece prin mai multe etape. Qbebe iti spune care sunt acestea.

Atunci cand te casatoresti iti imaginezi ca o casnicie contine doar trei etape: perioada de curtare, nunta si anii de dupa nunta. In timp, vei observa ca mariajul vostru trece prin mai multe etape: unele frumoase, altele neplacute si, uneori, unele ingrozitoare. Vestea buna este ca, daca veti face eforturi, veti trece peste toate aceste etape si casnicia voastra va fi "pentru totdeauna". Iata care sunt cele mai importante 7 etape ale casniciei.

1. Etapa "Nici nu mi-am intalnit inca sotul/sotia"

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Berkeley din California, genele noastre determina o parte a viitoarei fericiri maritale. Persoanele care au o varianta scurta a genei numite 5-HTTLPR au tendinta sa creada ca mariajul lor este ca un mountain-rousse. Atunci cand au parte de mult umor si multa afectiune, se simt fericiti. Atunci cand au parte de stres sau perioade mai mohorate, satisfactia acestora a scazut. Destul de corect, nu-i asa? Cine nu s-ar simti mai putin satisfacut in casnicia sa atunci cand partenerul este mereu negativist? Persoanele care au varianta lunga a genei 5-HTTLPRnu se vor simti asa, deoarece aceste persoane sunt mereu optimiste si luminoase si sunt mai putin influentate de fluxul si refluxul emotional al partenerului de viata.

Cum sa supravietuiti: Se pare ca trebuie sa incepi un fel de antrenament cu ajutorul caruia sa devii o persoana mai empatica si mai plina de compasiune inca dinainte de a-ti intalni posibilul partener de viata. Cercetarile au aratat ca meditatia iti poate influenta atat creierul, cat si AND-ul, facand ca tu sa te simti mai putin jignit atunci cand partenerul de viata este intr-o dispozitie morocanoasa. Cum sa faci meditatia? Pur si simplu stai intr-un loc linistit si gandeste-te la modul in care ceilalti isi doresc aceleasi lucruri de la viata ca si tine: sa fie fericiti si sa evite suferinta. Apoi, gandeste-te sincer si puternic ca iti doresti ca ceilalti sa fie fericiti.

2. Etapa "mai dulce decat ciocolata"

Nu ai nevoie de somn. Slabesti fara sa tii dieta. Prietena ta imprumuta o rochie de la tine, o arde cu fierul de calcat si tu spui "lasa, nu-i nimic... oricum am destule rochii". Cand toata lumea in jurul tau se plange de cate ceva, tu zambesti fara sa te poti opri, chiar daca asta te face sa pari ciudata. La ce te gandesti? Numai la obiectul infatuarii tale: partenerul tau. Esti indragostita.
Cum sa supravietuiti: Bucura-te de tot ceea ce simti si tot ce ti se intampla, insa fii cinstita cu tine insati. Aceasta etapa dureaza foarte putin. Este momentul perfect ca tu si partenerul tau sa incepeti sa va construiti obiceiul de a conversa cu adevarat. Veti avea nevoie de acest obicei mai tarziu. Fii hotarata. Practica independenta de partener si invata sa stai pe picioarele tale, sa iti sustii cu incredere propriile opinii si sa nu le adopti pe ale lui doar pentru ca ii apartin lui, iubitului tau. Este momentul perfect sa scoti la iveala atat ce este mai bun in tine, dar si ce este mai bun in el.

3. Etapa "habar nu aveam ca esti asa ingrozitor"

Din pacate, aceasta etapa apare atunci cand locuiti impreuna pentru prima data si brusc aflati unul despre celalalt anumite lucruri pe care altfel nu aveati cum sa le observati. Cum ar fi toate acele obiceiuri neplacute care nu ies la iveala in timpul intalnirilor: ca tu iti pui o masca de o culoare dubioasa pe fata in fiecare seara, ca el isi lasa sosetele langa cosul de rufe murdare, ca tu esti morocanoasa inainte de prima ceasca de cafea sau ca el lasa cutia de lapte goala in frigider.

Cum sa supravietuiti: Trebuie sa gasiti o balanta intre rabdare, iertare si cereri exprese de schimbare a obiceiurilor care va deranjeaza reciproc. Treceti cu vederea lucrurile mici si neimportante, discutati despre lucrurile importante si priviti aceste discutii ca pe ceea ce trebuie sa fie: oportunitati de a invata lucruri noi despre celalalt si despre convietuire.

4. Etapa "binecuvantata"

Intr-un studiu recent realizat pe mai mult de 1000 de cupluri casatorite s-a confirmat faptul ca cel de-al treilea an de casnicie este cel mai fericit. Desigur, unii experimenteaza aceasta etapa "binecuvantata" mai devreme, altii mai tarziu, iar unele cupluri sustin ca aceasta etapa a durat mai mult. Aceasta este etapa in care certurile despre decorarea livingului sau pozitia capacului de toaleta confera casniciei un ritm confortabil.

Cum sa supravietuiti: Continuati sa va imbunatatiti comunicarea in cuplu. Acest obicei minunat se va dovedi foarte util mai curand decat credeti. Invatati (amandoi) cum sa cereti ceea ce va doriti cu voce tare, fara sa judecati sau sa va fie teama ca veti fi judecati si, mai ales, cum sa cuprindeti multa tandrete in tonul vocii voastre atunci cand va exprimati dorintele. Evident ca, in afara de a invata cum sa cereti trebuie sa invatati si cum sa oferiti. Nu uitati ca a comunica nu inseamna numai a vorbi, ci si a asculta.

5. Etapa "ce-o fi fost in capul meu?!"

Acelasi studiu pe care l-am mentionat mai devreme, efectuat pe aceleasi 2000 de persoane a indicat faptul ca al cincilea an de casnicie este cel mai dificil, mai ales daca sarcinile de serviciu ori copiii provoaca oboseala, stres si iritabilitate unuia sau chiar ambilor parteneri de cuplu.

Cum sa supravietuiti: Invatati sa diferentiati nervozitatea si supararea provocate de stres si oboseala de cele care sunt legate strict de actiunile sau vorbele partenerului. In cazul in care partenerul tau este nervos din cauza stresului sau a oboselii, incearca sa il detensionezi: un masaj, desertul preferat sau chiar o partida de sex pot face minuni. In cazul in care supararea lui este provocata de tine, deschide discutia, fara teama si fara sa amani, intrebandu-l simplu, fara patima, de ce este suparat pe tine. Nu incercati sa evitati asemenea discutii, deoarece, in timp, relatia voastra va avea de suferit. Discutati deschis despre ceea ce va supara si incercati sa gasiti impreuna solutii multumitoare pentru amandoi.

6. Etapa "reusim sau ne despartim"

Atunci cand veti ajunge in aceasta etapa va veti confrunta cu una dintre cele mai grele perioade pentru casnicia voastra. Daca in aceasta perioada veti putea vedea lumina de la capatul tunelului, daca inca veti mai crede ca mariajul vostru are viitor, atunci nimic nu va mai putea sa va desparta. Aceasta este acea etapa a vietii in care majoritatea cuplurilor se gandesc la divort de mai multe ori pe zi.

Cum sa supravietuiti: Desi vi se poate parea inutil, acesta este momentul sa le acordati putina incredere tuturor cartilor de salvare/imbunatatire a casniciei. Se pare ca in majoritatea cazurilor, cuplurile care au facut acest lucru sunt convinse ca sfaturile prezentate in acest gen de carti au functionat de minune.

7. Etapa "indoiala trece"

Aceasta etapa poate dura intre cateva luni si cativa ani. Casnicia voastra merge relativ bine, insa uneori mai aveti indoieli ca intr-adevar veti reusi sa imbatraniti impreuna. Incet-incet insa, veti observa ca indoielile se risipesc si ca incepeti sa deveniti din ce in ce mai siguri pe soliditatea cuplului vostru.

Cum sa supravietuiti: Tineti un jurnal de cuplu si notati momentele voastre fericite in el, motivele pentru care il apreciati pe celalalt si alte dovezi ca mariajul vostru estemai frumos si mai solid decat va imaginati in momentul prezent. Acest jurnal va poate ajuta sa observati mai usor momentele in care casnicia voastra merge bine, modul in care aceasta devine din ce in ce mai solida si progresele pe care le faceti impreuna, zi de zi. In felul acesta veti avea mai putin tendinta de a dramatiza de fiecare data cand casnicia voastra inregistreaza un regres.
Atunci cand veti recunoaste si veti trece de fiecare dintre cele sapte etape ale casniciei, veti putea spune ca ati reusit si puteti fi siguri ca veti trai fericiti pana la adanci batraneti. Dupa aceste sapte etape, sotul/sotia devine cel mai bun prieten al tau si vei sti ca va fi intotdeauna partenerul tau de viata, de incredere, de baza, indiferent de incercarile la care veti mai fi supusi.

Articolul urmator
Soțul meu m-a părăsit pentru „mami și tati”, care ne-au pus bețe în roate încă de la începutul căsniciei...
Soțul meu m-a părăsit pentru „mami și tati”, care ne-au pus bețe în roate încă de la începutul căsniciei...

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce familie frumoasă are Elena Gheorghe. Care este secretul căsniciei sale de succes
    Ce familie frumoasă are Elena Gheorghe. Care este secretul căsniciei sale de succes

    Ea este una dintre cele mai apreciate artiste de la noi. El este un instrumentist extrem de talentat. Împreună formează unul dintre cele mai frumoase și longevive cupluri din...

    Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)
    Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)

    Ca să-i poți oferi copilului tău lapte matern de cea mai bună calitate, trebuie să îți asiguri o dietă variată și echilibrată. Procedând așa, obții vitaminele,...

    Povestea de viață a lui Carmen Tănase. A făcut un copil în afara căsniciei și a rămas toată viața fidelă fostului soț, care a făcut-o văduvă mult prea devreme
    Povestea de viață a lui Carmen Tănase. A făcut un copil în afara căsniciei și a rămas toată viața fidelă fostului soț, care a făcut-o văduvă mult prea devreme

    Carmen Tănase face parte dintre cele mai cunoscute actrițe de la noi și a intrat în atenția publicului în special după rolurile sale din seriale precum „Pariu cu...

    Efectele pe termen lung ale favoritismului între frați. Cum afectează familia și relația dintre copii
    Efectele pe termen lung ale favoritismului între frați. Cum afectează familia și relația dintre copii

    Cei mai mulți părinți susțin că nu au un copil favorit, însă studiile care s-au realizat în acest domeniu, arată că nu este așa. Cercetările arată că aproximativ 65%...

    40 de citate despre prietenie: transmite celor mai dragi amici cât îi prețuiești
    40 de citate despre prietenie: transmite celor mai dragi amici cât îi prețuiești

    Prietenia este o relație bazată pe sentimente pure. Loialitatea, suportul moral și empatia sunt calitățile speciale care fac ca o relație de prietenie să fie unică. Un prieten...

    Incredibil! O familie cheltuie un salariu pe lună pe meditațiile celor 3 copii!
    Incredibil! O familie cheltuie un salariu pe lună pe meditațiile celor 3 copii!

    Meditațiile au devenit o necesitate pentru mulți elevi, în special pentru cei din anii terminali. Potrivit unui sondaj Salvați Copiii România realizat în 2022, aproape...

    S-a publicat topul celor mai bune universități din România. O singură instituție privată a ajuns în clasament
    S-a publicat topul celor mai bune universități din România. O singură instituție privată a ajuns în clasament

    Ministerul Educației a publicat metarankingul național pentru anul 2021, stabilind itopul celor mai bune instituții de învățământ superior din România, în urma...

    Copilărie pierdută! Povestea celor două fetițe din Roman care își vând jucăriile ca să plătească facturile
    Copilărie pierdută! Povestea celor două fetițe din Roman care își vând jucăriile ca să plătească facturile

    Copilăria ar trebui să fie cea mai frumoasă etapă din viață unui om, o perioada lipsită de griji, dar plină de jocuri și zâmbete. Din păcate, însă, nu toți copiii au...

    © 2024 Qbebe