6 sfaturi pentru o mama cu multi copii

6 sfaturi pentru o mama cu multi copii

Ioana-Catalina Pavel

Putine mame se mai incumeta astazi „sa riste" sa aiba mai mult de 2 sau 3 copii, din cauza unor prejudecati si pretexte usor de inchipuit: posibilitati financiare limitate, prea multe responsabilitati, mult prea mult stres etc. Nu sustinem ca aceste lucruri nu sunt reale, dar puse in balanta cu beneficiile primite, devin doar niste pretexte. A fi parinte este o arta si nu este nevoie sa intelegi si sa aplici decat cateva lucruri esentiale.

1. Fii prezenta si atenta!

Fii prezenta si profita de fiecare clipa de interactiune cu copiii tai: privirea, imbratisarile, intrebarile, micile discutii sunt extrem de importante si chiar daca nu dureaza mult timp, ele inseamna mult pentru copil. Astfel, el va primi mesajul ca il iubesti, ca este unic (si ca nu este doar "unul dintre frati") ca iti pasa de nevoile lui, dar ca nu ai intotdeauna prea mult timp la dispozitie.

Pentru a putea fi prezenta si atenta totdeauna, este necesar sa ai grija si de tine. De aceea, nu uita sa iti iei momente de liniste cu tine. Le poti spune copiilor ca au program de voie cateva ore, ii poti trimite cu tata la padure sau la pescuit sau chiar sa pleci tu pentru cateva zile din oras. Buna relatie cu tine insati este intotdeauna temelia cea mai puternica pentru a intretine relatii frumoase si constructive cu cei din jur.

Este foarte important sa pastrezi o buna relatie si cu sotul tau, la fel, prin mici discutii, zambete. Uneori doar simpla intelegere a celuilalt si intentia de a asculta cu rabdare inseamna enorm pentru sanatatea unui cuplu. Pe buna comunicare si implinirea nevoilor emotionale se construieste si intareste de fapt toata energia si forta de a face fata cu bine responsabilitatilor si activitatilor zilnice dar si bunei cresteri a copiilor.

Pastrarea unei bune relatii cu sotul este foarte importanta si pentru copii, care simt foarte usor orice suparare sau suferinta a unuia sau a ambilor parinti. Unii copii mai sensibili pot fi marcati ani intregi (poate chiar intreaga viata daca nu iau masuri) de certurile dintre parinti, de lipsa lor de comunicare si intelegere, chiar daca acestea nu se intampla totdeauna in fata lui.

 

2. Sacrifica micile responsabilitati pentru cele mai mari. Prioritizeaza!

Exista zile cand simti sau vei simti ca nu mai poti sa faci fata atator griji si ca responsabilitatile de mama a 3, 4, 5, 6 sau chiar mai multi copii te copleseste. Opreste tot! Gandurile care au luat-o razna ca o masina de spalat, activitatile (probabil ai inceput odata vreo 3, 4) si ia un loc. Fa-ti un ceai. Eventual de tei, e bun si calmeaza. Asa...acum, ia o foaie si un pix si incepe sa notezi primele responsabilitati care iti vin in minte pentru ziua asta. Apoi pentru saptamana aceasta.

In ceea ce priveste curatenia, programeaz-o saptamanal si nu zilnic! Renunta la reguli de gen facutul patului zilnic, datul cu aspiratorul, sau stersul prafului. Poti sa lasi asta pentru sfarsitul de saptamana cand veti avea cu totii mai mult timp liber si poti imparti sarcinile.

3. Responsabilizeaza intreaga familie!

Exista o multime de avantaje atunci cand ai mai multi copii. Probabil ca stii deja o mare parte din ele. Unul ar fi impartirea responsabilitatilor. Sunt multe de facut in casa, si sunteti multi in casa? Perfect! Nu este cazul sa fii indulgenta, ci calculata. Scrie pe hartie toate activitatile necesare si apoi in dreptul fiecareia un nume. Tu ii cunosti cel mai bine pe copii si putintele lor. Da-i si sotului ceva de facut.

Nu exista niciun motiv pentru care mama sau mama si tata sa faca toata treaba in casa. Copiii trebuie sa fie responsabilizati. Daca le spui de cateva ori ce si cum trebuie sa faca, ai sa vezi ce capabili pot fi inca de la varste foarte mici (6, 7 ani). Desigur, responsabilitatile pot fi adaptate la puterile lor: spalatul vaselor, stersul prafului, curat in camera lor etc.

 

 

 4. Fii intotdeauna ferma!

 


Sigur ca vei intampina si momente cand parca si-au propus toti copiii sa aiba cate o nevoie, sa se planga, sa se alinte, sa se certe sau sa vrea cate ceva...Atunci este imperios necesar sa ramai ferma si iubitoare in acelasi timp. In niciun caz sa nu renunti la propriile reguli de educatie, oricat de mult ar insista copiii sa faci „mici compromisuri". Ia-le pe rand. Asculta-i pe rand. Ofera-le mesaje clare, prin care ei sa inteleaga ca, chiar daca esti mama lor, esti doar un om, care are si el nevoile lui, si ca nu poti sa faci bine mai multe lucruri in acelasi timp. Ca de exemplu: „Maria, acum vorbesc cu Ionut, asteapta 10 minute, te rog". Aceasta abordare a copiilor ca oameni care sunt in stare sa inteleaga anumite lucruri este foarte buna pentru ca il ajuta pe copil sa se maturizeze si sa castige incredere in sine.

 

  
 

Incearca pe cat posibil, tot cu fermitate, sa incurajezi comportamentele pe care ai vrea sa le vezi mai mult. Recompenseaza-le, fie prin mici obiecte, fie prin zambete si propozitii pozitive cum ar fi: „ma bucur ca.." „te felicit pentru ca..", „ai facut o treaba buna..." si altele. De exemplu daca Maria a asteptat cumintica 10 minute cat tu ai vorbit cu Ionut, ii poti multumi zambind: „Ma bucur ca m-ai ascultat, Maria. Esti o fetita buna si cuminte".

  

 

 

  

5. Economiseste pe cat posibil


Daca nu ai o situatie financiara stralucita, sigur ca s-ar putea sa iti fie destul greu, atat tie cat si sotului, sa intretineti intreaga familie. Iata cateva sugestii care te-ar putea ajuta pentru a reduce cat mai mult cheltuielile:

-fa-ti liste clare cand te duci la supermarket, si nu lua nimic in plus decat doar daca este ceva ce chiar ai uitat sa adaugi pe lista; incearca sa iei tot ce este nevoie pentru o saptamana sau chiar doua ca sa nu trebuiasca sa te deplasezi de prea multe ori cu masina si sa consumi benzina;

 

 

-incearca sa pastrezi numarul de haine si calitatea acestora la toti copiii, ca sa nu fie niciun fel de dispute intre ei; cauta targurile sau chiar second-hand-urile de lux, poti gasi haine de 3, 4 ori mai ieftine decat la un magazin obisnuit si destul de frumoase;

-cauta sa inveti sa gatesti cat mai multe feluri de mancare, si vei economisi destul de mult; o data la luna sau la doua luni, poti organiza o iesire in oras la o pizza sau la un restaurant;

-daca vrei sa incurajezi copiii catre practicarea de sporturi, cauta acele cursuri de dansuri sau alte sporturi, gratuite sau mai ieftine sau organizeaza cat mai des ore de volei, fotbal, bedminton, sah in familie;

 

6. Incurajeaza prietenia intre copii

A fi o mama cu multi copii inseamna si a fi un profesor sau chiar un psiholog bun. Uneori „meseria" de mama poate fi o facultate mai buna decat Facultatea de Psihologie. Copiii te invata atat de multe lucruri, sau mai bine spus, te fac sa scoti atatea lucruri din tine, si ce ai mai bun, si sa le oferi, sub diferite forme si lor. Ei vor ca tu sa ii inveti ce inseamna dragostea, prietenia, responsabilitatea, respectul si mai ales cum sa se descurce intr-o societate cu oameni atat de diferiti unul de celalalt.

Faptul ca sunt mai multi copii, ei pot invata mai usor toate aceste valori si le pot pune in practica in viata de zi cu zi, in relatiile dintre ei. Daca relatiile acestea se construiesc pe aceste valori puternice, acest lucru ii va ajuta sa devina caractere puternice si cetateni responsabili ai societatii din care fac parte.

Incurajeaza pe cei mai mari sa aiba grija de cei mai mici, pe cei mai mici sa asculte de cei mai mari. Roaga-i pe cei mari sa faca teme cu cei mai mici si sa ii ajute, in general, la tot ce nu pot face ei singuri. Pune-i sa doarma impreuna, mai ales daca spatiul nu iti permite sa ai camere sau paturi separate. Organizeaza serate de discutii, film sau alte activitati comune. Este important ca ei sa se cunoasca si mai ales sa se respecte unii pe altii, care este cea mai mare avere pe care le-o poti lasa.

Nu iti imagina ca tu trebuie sa faci sau sa dai totul, sa le implinesti toate nevoile sau sa ii inveti absolut totul despre viata. Din cauza acestei prejudecati, multe mame evita sa aiba mai multi copii. Acest lucru nu este deloc adevarat. Copiii sunt persoane distincte, care au deja foarte multe cunostinte in adancul lor, daruri personale si care invata foarte repede.

Tot ce trebuie tu sa faci este sa „pui in miscare" cunoasterea de sine, pentru a-si cunoaste si ei darurile dar si defectele lor, credinta, sa le arati cum se fac lucrurile de cateva ori cu rabdare si atentie si sa ii iubesti mult. Daca copiii tai se vor simti iubiti si vor invata inca din familie cum sa primeasca aceasta iubire dar si cum sa o ofere, ei vor avea in viitor energia necesara pentru a-si forma si intretine relatii armonioase. Astfel, ei vor detine deja „uneltele" de a face fata vietii si de a invata singuri tot ce au nevoie, ca adulti, in viata lor.

 

 

Articolul urmator
O femeie a devenit mamă de opt ori până la vârsta de 31 de ani. „Oamenii te judecă și dacă ai prea mulți copii, și dacă nu ai deloc”
O femeie a devenit mamă de opt ori până la vârsta de 31 de ani. „Oamenii te judecă și dacă ai prea mulți copii, și dacă nu ai deloc”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sfaturi utile pentru ora de baie a micuțului de la o mamă de 7 copii
    Sfaturi utile pentru ora de baie a micuțului de la o mamă de 7 copii

    Crezi că este greu să îi faci baie unui singur copil? Stai să vezi cum se descurcă această mamă când vine momentul să se ocupe de cei șapte copii ai săi! Jackie B., o...

    Cum se descurcă Raluca de la trupa „Angels” cu cinci copii. „Mi s-a spus că fac parte dintr-o sectă având așa mulți copii”
    Cum se descurcă Raluca de la trupa „Angels” cu cinci copii. „Mi s-a spus că fac parte dintr-o sectă având așa mulți copii”

    În anii '2000, Raluca Blejușcă forma, alături de Monica, una dintre cele mai îndrăgite formații românești din acea perioadă: „Angels”. În prezent,...

    40 mesaje de la mulți ani pentru copii
    40 mesaje de la mulți ani pentru copii

    Ziua de naștere a copilului este poate cel mai frumos moment al anului pentru un părinte. Fie că vorbim despre un copil aflat la prima sa aniversare sau despre un adolescent, emoțiile...

    O femeie din Galați, refuzată de taximetriști fiindcă are prea mulți copii și nu încap în mașină
    O femeie din Galați, refuzată de taximetriști fiindcă are prea mulți copii și nu încap în mașină

    O gălățeancă, mamă a trei copii, povestește că nu de puține ori a fost refuzată de șoferi ai firmelor de transport fie pe motiv că nu încap toți în mașină, fie...

    Un „trend” îngrijorător! Tot mai mulți copii mari merg la școală cu scutece
    Un „trend” îngrijorător! Tot mai mulți copii mari merg la școală cu scutece

    Profesorii din Elveția aduc în atenția publicului un „trend” mai mult decât îngrijorător. Din ce în ce mai mulți elevi poartă scutece pentru că nu...

    Din ce culte religioase fac parte româncele care au adus pe lume cei mai mulți copii
    Din ce culte religioase fac parte româncele care au adus pe lume cei mai mulți copii

    Nu este o noutate faptul că natalitatea a scăzut tot mai mult în ultimii ani în țara noastră. Sociologii au încercat să-și explice acest fenomen și au ajuns la...

    O mamă a postat o imagine în timp ce-și alăpta copilul, ținând un pahar de vin în mână: „Mulți nu știu că vinul în timpul alăptării nu poate face niciun rău”
    O mamă a postat o imagine în timp ce-și alăpta copilul, ținând un pahar de vin în mână: „Mulți nu știu că vinul în timpul alăptării nu poate face niciun rău”

    O femeie este aspru criticată online, pentru că a postat o poză în care ținea în mână un pahar de vin, în timp ce își alăpta fetița.

    Educatoare din Pitești reținută dupa ce a agresat fizic mai mulți copii de la creșa unde lucra
    Educatoare din Pitești reținută dupa ce a agresat fizic mai mulți copii de la creșa unde lucra

    O educatoare de la o creşă din Piteşti a fost reţinută marţi, 10 mai 2022 ca urmare a unor acuzații de purtare abuzivă. Aceasta se presupune că a agresat mai mulți copii care...

    © 2024 Qbebe