Casa cu copii: idei de organizare care te vor salva

Casa cu copii: idei de organizare care te vor salva

Louise Tanase - Contributor

Atunci cand ai copii observi uneori ca, in ciuda eforturilor tale de a mentine casa ordonata si curata, parca lipseste orice forma de organizare. Te impiedici de jucarii la tot pasul, nu stii cum sa depozitezi hainele din alt sezon pentru a face loc in dulapuri si o gramada de obiecte mari si mici nu isi gasesc locul nicaieri. Qbebe iti ofera cateva sfaturi care sa te ajute sa iti organizezi casa!

Stim toti cat de greu este sa organizezi o casa in asa fel incat fiecare sa gaseasca orice are nevoie si, in acelasi timp, sa facem loc fiecarui obiect intr-un mod care sa nu ne incurce atunci cand nu avem nevoie de el. Probabil ca fiecare dintre noi crede ca pentru o organizare perfecta este nevoie de mult timp si mult spatiu de depozitare, insa daca ne lasam imaginatia sa lucreze vom observa ca solutiile sunt mereu la indemana si nu foarte costisitoare. Qbebe iti ofera cateva idei, insa nu te opri numai la acestea!

Idei pentru organizarea spatiului

 Familie si cutii carton

Fiecare dintre noi a constatat intr-un moment sau altul ca nu gaseste un obiect prin casa ori ca nu mai stie cum sa depoziteze anumite lucruri astfel incat toate sa aiba locul lor. Qbebe a cautat cateva idei pentru tine.

Cutii de depozitare cu eticheta - Probabil ca cel mai simplu mod de a organiza o debara sau un spatiu de depozitare mai mare este sa il umplem cu multe cutii din plastic ori carton etichetate. Incearca sa pui in fiecare cutie o singura categorie de obiecte, cum ar fi: articole pentru cusut (ace, papiote de ata, degetare, foarfece, nasturi si capse), articole pentru plaja (casti de baie, ochelari si labe pentru inot, papuci si geanta pentru plaja) sau papetarie (hartie de scris, caiete, agende, pixuri, creioane, gume de sters, agrafe de birou, capsatoare, rigle, etc.). Scrie pe fiecare cutie categoria pe care o contine. Nu uita sa scrii destul de mare astfel incat sa poti citi eticheta inainte de a te urca, eventual, pe un scaun: in acest fel nu vei fi nevoita sa te tot dai jos de pe scaun sau scara pentru a gasi cutia de care ai nevoie.

Huse depozitare pentru spatiul de sub pat - Cu siguranta ai vazut prin magazine sau chiar in reclame acele cutii sau huse cu fermoar in care poti baga hainele impaturite si care sunt inalte doar cat sa intre sub pat. Poate ca la prima vedere ti s-au parut o cheltuiala inutila, insa la o privire mai atenta vei observa ca acestea reprezinta solutia perfecta de depozitare a tuturor acelor haine de iarna care iti ocupa sifonierul si iti sifoneaza hainele de vara pe care doresti sa le porti. Aceste cutii/huse sunt perfecte si pentru depozitarea unor perne, paturi sau pilote pe care nu le folosesti in mod frecvent.

 Separator sertar

Separatoare pentru sertare - Sigur ai observat si tu in anumite magazine de accesorii si decoratiuni pentru casa acele organizatoare sau separatoare pentru sertare. In cazul in care te-ai intrebat pentru ce sunt bune, probabil ca ai aflat raspunsul abia acasa atunci cand incercai sa gasesti un obiect intr-un sertar plin cu de toate. Separatoarele pentru sertare pot fi folosite atat la organizarea sertarelor cu articole sau accesorii de imbracaminte (lenjerie intima, sosete, cravate, curele, batiste), cat si in cazul sertarelor in care depozitezi articole cosmetice (farduri, lacuri de unghii), accesorii pentru coafura sau chiar in cazul sertarelor mobilei de bucatarie.

Lazi cu rotile - Fiecare casa in care exista un copil sau mai multi prezinta aceeasi problema: multe jucarii imprastiate peste tot, fara nici o speranta de a incapea intr-un dulap sau raft care sa fie si accesibil celor mici si destul de discret incat sa nu lase impresia de dezordine. Vestea proasta este ca atata vreme cat cei avea copii in casa nu vei scapa de jucarii. Vestea buna este ca exista acele lazi pe rotile in care poti arunca/ingramadi/depozita jucariile celui mic astfel incat sa nu iti ocupe spatiul atat de necesar din dulapuri, dar nici sa stea imprastiate peste tot.

Actiuni simple, dar cu efect imediat

Uneori, desi incerci sa mentii casa organizata, pare ca toata lumea este impotriva ta. Desi la inceput nu va fi simplu si vei fi nevoita sa insisti, exista cateva actiuni simple, dar cu efect maxim, prin care familia ta poate ajuta la organizarea casei voastre.

• Fiecare dintre voi, chiar si cei mici (incepand cu varsta de 4-5 ani) trebuie sa isi faca patul dimineata. Nu necesita mult timp si nu este deloc complicat ca fiecare sa isi puna pijamalele la locul lor si sa intinda o cuvertura pe pat.

• Regula „de unde l-ai luat, acolo il pui dupa ce l-ai folosit" trebuie sa fie una de baza in casa voastra, indiferent de obiect sau persoana. Toate lucrurile trebuie sa aiba un loc bine stabilit in casa voastra, iar dupa ce folositi un obiect (jucarie, uscator de par, foarfece, etc) trebuie pus la locul sau. Astfel, casa nu va mai fi dezordonata si voi veti sti de unde sa luati orice aveti nevoie.

 Tata si fiica

• Nu lasa sa se adune vasele murdare in chiuveta sau masina de spalat vase, dar nici nu le uita in picurator sau uscator pana le folosesti din nou. Cel mai simplu este sa speli imediat fiecare vas folosit, iar dupa ce se usuca sa il pui in dulapul unde ii este locul.

• Obisnuieste chiar si copiii mici sa isi duca rufele murdare in cosul destinat lor. Sosetele murdare nu trebuie sa stea in adidasi, tricourile purtate nu mai au ce cauta pe scaune, pat ori in dulap. In acest fel vei putea gestiona mai bine si garderoba si necesitatea de a spala ori calca rufe.

 Mama si copii

• Stabileste o zi pe saptamana pentru ordine si curatenie si fa in asa fel incat toti membrii familiei sa poata participa. Copiii mai mici isi pot aduna jucariile, cei mai mari pot sterge praful sau uda florile.

• Nu incerca sa faci prea multe lucruri odata: stabileste o zi pentru curatenie, una pentru spalat si calcat rufe, alta pentru aprovizionare sau gatit. In acest fel nu te vei epuiza si toate lucrurile vor fi facute mai bine.

Sfaturi pentru o casa organizata

In ciuda faptului ca faci tot posibilul sa mentii casa organizata, uneori ti se pare ca totul este in zadar. Qbebe iti ofera cateva sfaturi adunate de la mamici si bunici cu experienta.

• "Multe haine si chiar obiecte care imi ocupau spatiul erau total nefolositoare. Ma durea sufletul la gandul sa le arunc, insa am constatat ca nu am alta solutie. Asadar, am sacrificat un week-end sortand si aruncand o multime de lucruri: haine pe care nu le purtasem de cativa ani, incaltaminte veche, jucarii stricate (fara sa ma vada cei mici, evident), carti pe care nimeni nu le-ar mai fi citit si chiar obiecte decorative care nu imi mai placeau. Nu le-am simtit lipsa niciodata de atunci." ne povesteste Raluca, mama a trei copii.

• "Cand Mihai avea 3 ani, mi-am dat seama ca o sa ne sufocam in jucarii si am aplicat o regula: nici o jucarie noua nu va intra in casa fara sa plece una veche. Fie le ofeream copiilor mai nevoiasi din cartier, fie le aruncam pur si simplu. Mihai a inteles pana la urma ca asa este corect, dar la inceput am eliminat din jucarii pe ascuns.", ne marturiseste Ioana, mama lui Mihai (6 ani).

 

• "Toate acele obiecte minunate care ne-au facut viata mai usoara in primii ani de viata ai Marei ocupau spatiul de depozitare in casa si in garaj: pompe de san, sterilizatoare de biberoane, scaun de masina, landou, prima cadita, leagan, centru de joaca... Nu ma induram sa le arunc gandindu-ma ca poate vom mai avea un copil. Sotul meu a fost mai practic: le-a impachetat pe toate si le-a dus la un centru de adapost a femeilor cu copii. Daca vom mai avea un copil, spune el, le vom imprumuta de la prieteni.", spune Irina, mama Marei (3 ani).

• "De cate ori primim un cadou care nu ne place sau pe care stim ca nu il vom folosi, ii punem o eticheta cu numele cui ni l-a oferit si cu proxima ocazie cand trebuie sa facem un cadou il dam mai departe, evitand persoana care ni l-a dat. Asa nu mai ingramadim in casa lucruri inutile.", povesteste Ioana, mama lui Ionut, 4 ani.

Voi cum va organizati? Ce sfaturi ati primit si au fost utile in aceasta privinta?

Articolul urmator
Sacrificiul suprem! Un tată și-a vândut casa pentru a-i salva viața fiului său grav bolnav
Sacrificiul suprem! Un tată și-a vândut casa pentru a-i salva viața fiului său grav bolnav

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Povestea Cosminei, tânără crescută la casa de copii care si-a văzut visul cu ochii. A reușit să își construiască o casă lângă locul unde a copilărit să fie alături de alți copii orfani
    Povestea Cosminei, tânără crescută la casa de copii care si-a văzut visul cu ochii. A reușit să își construiască o casă lângă locul unde a copilărit să fie alături de alți copii orfani

    Ajunsă la vârsta de doar trei anișori într-o casă de tip familial, Cosmina și-a văzut la maturitate visul devenit realitate. La vârsta de 28 de ani, după peste un...

    Adrian, eroul zilei! Băiețelul s-a aruncat în flăcări pentru a-și salva bunicii din incendiul ce le cuprinsese casa
    Adrian, eroul zilei! Băiețelul s-a aruncat în flăcări pentru a-și salva bunicii din incendiul ce le cuprinsese casa

    Luni după amiază la o casă din localitatea Livezi, judeţul Harghita, a avut loc explozia unei butelii, urmată de un incendiu de proporții. Doi adulţi, un bărbat şi o femeie au...

    Performanță istorică: s-a aprobat vaccinul anti-malarie care va salva milioane de copii, după 100 de ani de cercetare
    Performanță istorică: s-a aprobat vaccinul anti-malarie care va salva milioane de copii, după 100 de ani de cercetare

    Organizația Mondială a Sănătății a aprobat primul vaccin de prevenire a malariei, una dintre cele mai vechi și mai periculoase boli infecțioase ale omenirii, care ucide, în...

    Idei de costume de Halloween pentru copii care te costă mai puțin de 15 lei
    Idei de costume de Halloween pentru copii care te costă mai puțin de 15 lei

    Pregătirile pentru Halloween au intrat pe ultima sută de metri și de aceea, cu mic, cu mare, încercăm să ne punem la punct ultimele detalii din „recuzita” de care vom...

    52 ani de Salvamont România. Descarcă noua aplicație care îți poate salva viața
    52 ani de Salvamont România. Descarcă noua aplicație care îți poate salva viața

    Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (Salvamont România), unicul serviciu de salvare montană din țara noastră, marchează 52 ani de activitate sub...

    6 idei de rețete de mămăligă pentru copii, care îți lasă gura apă
    6 idei de rețete de mămăligă pentru copii, care îți lasă gura apă

    Diversifică meniul copilului adăugându-i un fel de mâncare deosebit de versatil: mămăliga. Preparată simplu, cu brânză și smântână, coaptă sau...

    Bona eroină: și-a dat viața pentru a o salva pe cea a copilului de care avea grijă
    Bona eroină: și-a dat viața pentru a o salva pe cea a copilului de care avea grijă

    Pentru unele persoane, responsabilitatea, dragostea față de copii și spiritul de sacrificiu sunt valori supreme. De toate acestea a dat dovadă și o femeie în vârstă de 52...

    Un băiețel de 7 ani a înotat timp de o oră pentru a-și salva de la înec tatăl și sora
    Un băiețel de 7 ani a înotat timp de o oră pentru a-și salva de la înec tatăl și sora

    Un băiat din Florida, în vârstă de 7 ani, a înotat o oră până la mal pentru a-și salva tatăl și sora mai mică de la înec! Cei doi copii și tatăl lor...

    © 2024 Qbebe