Copilul din alta casatorie

Copilul din alta casatorie

Irina Olteanu - Redactor Senior

In situatiile in care exista un copil din alta casatorie, apar probleme la nivel emotional atat la nivelul celor mici, cat si la nivelul partenerilor de cuplu, respectiv al parintilor. Ce anume cauzeaza aceste probleme, alaturi de sfaturi din partea specialistului, doamna psiholog Daniela Dumitrescu, veti afla in articolul urmator.

Articolul urmator a fost realizat prin amabilitatea doamnei Daniela Nicoleta Dumitrescu, Psiholog clinician, psihoterapeut CBT, Formator Metoda ESPERE®, Webmaster: www.jacques-salome.ro, www.danieladumitrescu.blogspot.com: 

Cu ce tip de probleme se pot confrunta copiii din alta casatorie din punct de vedere emotional?

Inainte de a evidentia eventualele dificultati emotionale pe care le pot avea copiii din alte casatorii, sunt necesare cateva precizari. In primul rand, trebuie facuta distinctia intre genitor, tata, barbat si genitoare, mama, femeie. Genitorii sunt cei care concep copilul, tatal si mama sunt cei care isi asuma rolul de ingrijire al copilului, iar barbatul si femeia sunt cei care exista dincolo de rolurile amintite. Nu intotdeauna genitorii sunt dispusi sa-si asume si rolul parental, asa cum nu intotdeauna parintii sunt si genitorii copiilor - vezi cazul copiilor adoptati. Cel/ cea care-si reface viata este barbatul, respectiv femeia, nu tatal sau mama.

copil casatorie

Asa ca este gresit sa-i spunem copilului: "Maica-ta s-a maritat cu altul" pentru ca nu mama, ci femeia din ea a facut acest pas. Atunci cand unul dintre parteneri incepe o noua relatie de cuplu, nu este obligatoriu ca noul partener sa-si asume si rolul parental, mai ales daca fostul este inca activ in acest sens. Altfel poate aparea o concurenta intre rolurile parentale, care este extrem de nociva pentru copil - care dintre tati e mai tata, care dintre mame e mai mama.

In al doilea rand, nu confundam relatia de cuplu cu relatia parentala. Daca relatia de cuplu s-a finalizat, asta nu inseamna ca relatia parentala nu poate functiona amiabil si chiar este recomandat sa fie asa. Asta insa presupune o asumare matura si responsabila a situatiei prezente, dar si a nevoilor copilului, punandu-le deasupra orgoliilor si ambitiilor personale.

In ceea ce priveste problemele emotionale cu care se pot confrunta copiii proveniti din alte casatorii, in cazul refacerii relatiei de cuplu cu un alt partener, ele se invart in jurul sentimentelor de abandon, de pierdere sau chiar de tradare, deoarece copilul poate vedea in noul partener un concurent, care i-a rapit mama/tata si poate manifesta fata de acesta sentimente de furie, de agresivitate mai mult sau mai putin manifesta. Daca celui mic nu i s-a explicat situatia, el isi poate construi singur tot felul de explicatii fantasmagorice, de scenarii discrepante care ii pot distrage de la activitatile sale. Astfel, copilul poate dezvolta comportamente atipice: poate avea dificultati scolare sau probleme cu somnul, stari de apatie sau de agitatie, schimbari dispozitionale etc. Parintii trebuie sa fie vigilenti si sa urmareasca aceste manifestari, iar daca este cazul, sa apeleze la un specialist daca ele se intensifica.

De asemenea, noul partener poate fi, in mintea copilului, responsabil pentru destramarea cuplului initial sau pentru pierderea sperantei ca el se va reface vreodata - o speranta adesea intalnita la copiii proveniti din cupluri separate, ceea ce poate declansa o stare depresiva. In cazul in care si noul partener are copii, atunci situatia poate fi si mai delicata deoarece noul cuplu trebuie sa-si ajute copiii sa dezvolte o relatie intre ei. Sa-i încurajeze sa-si gaseasca impreuna zone comune, hobby-uri complementare care ii pot apropia.

Citeste si:

Cum afecteaza copilul relatia dintre soti 

Cu ce tip de probleme se pot confrunta parintii care au in ingrijire copii din alta casatorie?

Sistemul familial este un sistem complex, asa ca si problematica este una complexa. Este esential sa dezvolte o relatie buna cu copilul partenerului, pentru a nu deveni o sursa de conflict si frustrare pentru proaspatul cuplu.
Existenta unui copil aduce modificari substantiale in toate sferele de manifestare a cuplului. In sfera sociala, se vor modifica alegerile - spre exemplu, se vor prefera prietenii cu copii sau locurile de vacanta amenajate cu spatii de joaca. In sfera financiara, vor aparea cheltuieli suplimentare, iar noul cuplu va trebui sa le integreze. Daca noul partener nu are copii, ar putea sa se simta frustrat sa adopte un stil de viata parentalizat, desi poate nu a luat initial in calcul toate aceste aspecte.

In sfera relationala, as spune mai intai ca nu trebuie sa forteze relatia, sa nu incerce, spre exemplu, sa-i impuna copilului sa-i spuna "mama", "tata", daca acesta nu-si doreste asta sau daca mama/tatal copilului este destul de prezent in viata lui. Lucrurile decurg de la sine si daca copilul va simti nevoia sa faca asta, o va face fara sa i se ceara. In niciun caz nu trebuie sa-l vorbeasca de rau pe parintele absent sau sa intre in concurenta cu aceasta. Simpatia si antipatia au cauze subtile si nu pot fi controlate. Daca se simpatizeaaza copilul cu noul partener atunci exista premise pentru o relatie buna, daca se antipatizeaza, atunci nu putem spera decat la o relatie rece, distanta, dar in respect reciproc. Antipatia fata de noul partener poate fi alimentata de fostul partener care poate induce mesaje toxice copilului.

copil casatorie

In cazul partenerului care are copilul, va trebui sa fie capabil sa gestioneze timpul, resursele intre cele 2 relatii, in asa fel incat sa nu apara discrepante majore.

Ce recomandari aveti in acest sens?

Recomandarile sunt personalizate in functie de varsta copilului, de situatia familiala, de relatiile dintre fostii parteneri, de suportul familiei largite (bunici, frati, verisori etc.), asa ca este destul de dificil sa ofer niste recomandari foarte punctuale. As spune ca, in primul rand, ar trebui sa explice situatia copilului de mai multe ori, oferind toate detaliile pe care acesta la cere. Recomand maniera vizuala, sa i se deseneze structura familiei sau sa se foloseasca obiecte in explicatie, pentru ca cel mai bine copiii inteleg vizual. Sa raspunda cinstit la toate intrebarile copilului pentru ca, oricat de incomode ar fi, daca acesta intreaba, inseamna ca are nevoie de un raspuns clar si corent din partea adultului.

Sa petreasca timp separat cu copilul, tocmai pentru a reduce sentimentul de abandon, de respingere, de frustrare. Sa faca impreuna activitatile care-i plac copilului, pe care el le propune.

Sa incerce sa aiba o relatie non-conflictuala cu fostul partener, in interesul superior al copilului. Sa nu-si jigneasca partenerul, sa nu puna copilul sa-i transmita mesaje, sa nu-l transforme in sacul de box al relatiei esuate.

Sa-i acorde copilului timp pentru a integra noua situatie, pentru a se adapta, sa fie suportiv si atent la eventualele comportamente atipice.

 

Multumim doamnei Daniela Nicoleta Dumitrescu pentru ajutorul acordat in realizarea articolului. 

 

Articolul urmator
Am luat numele soției după căsătorie. Nu, nu mă simt mai puțin bărbat
Am luat numele soției după căsătorie. Nu, nu mă simt mai puțin bărbat

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ședința foto emoționantă a unui cuplu la celebrarea a 70 de ani de căsătorie
    Ședința foto emoționantă a unui cuplu la celebrarea a 70 de ani de căsătorie

    Mulți dintre noi visăm să găsim persoana perfectă, alături de care să ne petrecem tot restul vieții. Cineva pe care să ne sprijinim atunci când lucrurile se...

    Cum să-ți ceri jumătatea în căsătorie, în funcție de zodie
    Cum să-ți ceri jumătatea în căsătorie, în funcție de zodie

    Dacă anumite persoane preferă să fie cerute în căsătorie într-un cadru cât mai intim, în familie sau la o cină în doi, pentru altele contează mult ca un...

    Nu am vrut să iau numele soțului după căsătorie și acum mă simt ciudat să am copii și să nu avem același nume
    Nu am vrut să iau numele soțului după căsătorie și acum mă simt ciudat să am copii și să nu avem același nume

    Această femeie nici nu s-a gândit să-și schimbe numele după căsătorie. Însă după ce a devenit mamă, i se pare bizar să fie singura din familie cu alt nume. Ai fost și...

    Zodiile care nu cred în căsătorie. Își iubesc partenerii, dar nu vor angajamente
    Zodiile care nu cred în căsătorie. Își iubesc partenerii, dar nu vor angajamente

    Întrucât semnul zodiacal sub care te-ai născut își pune amprenta asupra personalității tale, va influența și modul în care te raportezi la ideea de libertate,...

    Smiley și Gina Pistol au decis să se căsătorească! Ce rol a avut micuța Josephine la momentul cererii în căsătorie
    Smiley și Gina Pistol au decis să se căsătorească! Ce rol a avut micuța Josephine la momentul cererii în căsătorie

    Smiley și Gina Pistol se căsătoresc! Cei doi au anunțat ieri, prin intermediul unui videoclip postat pe YouTube, că s-au logodit acum ceva timp și că urmează să facă, în...

    Altă moarte suspectă la spitalul din Galați: a rămas orfan de mamă un bebeluș de 3 luni
    Altă moarte suspectă la spitalul din Galați: a rămas orfan de mamă un bebeluș de 3 luni

    Cazul Cătălinei, tânăra de 30 de ani care a decedat în timp ce se afla internată la Spitalul Județean Galați, a intrat recent în atenție. Aceasta ajunsese la spital...

    Maria Dragomiroiu l-a cerut în căsătorie pe soțul ei după 4 ani de relație. Povestea lor de iubire se scrie de aproape 4 decenii
    Maria Dragomiroiu l-a cerut în căsătorie pe soțul ei după 4 ani de relație. Povestea lor de iubire se scrie de aproape 4 decenii

    Îndrăgita cântăreață de muzică populară, Maria Dragomiroiu, face mărturisiri spectaculoase după 38 de ani de relație cu Bebe Mihu. Artista a fost cea care a făcut...

    5 copii din Iași trăiesc de pe o zi pe alta. „Tata este bolnav și nu poate munci. Ne descurcăm cam greul”
    5 copii din Iași trăiesc de pe o zi pe alta. „Tata este bolnav și nu poate munci. Ne descurcăm cam greul”

    O familie cu cinci copii dintr-o comună din Iași abia se descurcă de pe o zi pe alta. Doar mama mai muncește cu ziua prin sat, tatăl fiind bolnav, iar cei 7 membri ai familiei se...

    © 2024 Qbebe