Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Divorțul cu copii: trucuri pentru o viață liniștită

de Alina Nedelcu

Experiența unui divorț este dificilă pentru orice familie. Iar când sunt implicați și copiii, totul devine și mai dificil. Cu toate acestea, există o serie de soluții care ne pot ajuta să ne revenim după această traumă. De aceea, vă invităm să parcurgeți articolul de mai jos, în care veți găsi câteva trucuri utile pentru situațiile de divorț cu copii, ce vă pot ajuta să aveți din nou o viață liniștită. Va depinde numai de voi, ca părinți, cum veți gestiona viitoarele situații, astfel încât copilul să simtă că este în continuare iubit și protejat de amândoi.

I.Cum să-ți sprijini copilul pentru a trece mai ușor peste experiența divorțului- câteva trucuri pentru o viață liniștită

1. Asigurați-vă în permanență copilul că nu are nicio vină pentru faptul că voi ați divorțat
De multe ori, în cazul unui divorț în familiile cu copii, există posibilitatea ca micuții să se simtă vinovați pentru despărțirea părinților.
Pe fondul tristeții și a temerilor apărute în urma separării, copilul are tendința de a-si reaminti faptele mai puțin bune pe care le-a săvârșit la un moment dat. Spre exemplu, îi poate reveni obsesiv în minte că a insistat să-i cumpărați o jucărie scumpă sau că v-a mințit cu ceva.
Ca părinți, trebuie să ne străduim, pe cât posibil, să ne liniștim copilul și să-i reamintim permanent că se bucură în continuare de dragostea noastră.
În plus, reamintiți-i că voi, adulții, sunteți cei ce ați decis că nu mai puteți forma o familie, dar că rămâneți pentru el aceeași „mami" și același „tati".

Mama discuta cu copilul si il linisteste

2. Ascultați-vă copilul și rămâneți deschiși comunicării
Fiți lângă copil pentru a-l asculta, nu pentru a vă plânge la el de cum că simțiți voi. Dimpotrivă, lăsați-l să spună cum se simte el și explicați-i că sentimentele negative pe care le are în acel moment sunt temporare. În acest sens, sfătuiți-l să aibă răbdare, întrucât timpul va rezolva lucrurile.
Dacă observați că al vostru copil s-a închis prea mult în sine, că este apatic și că refuză să comunice cu voi, este bine să apelați totuși la sfatul unui specialist.

Truc pentru viata de dupa divort: comunicati cu copilul

3. Nu interogați copilul cu privire la fostul partener de viață
Din păcate, în cazurile de divorț în cuplurile cu copii, se întâmplă ca micuțul să „pice" la mijloc.
De multe ori nici nu ne dăm seama că suntem tentați să ne întrebăm copilul diverse aspecte legate de viața fostului partener, cum ar fi ce activități desfășoară, cu cine locuiește, ce prieteni mai are etc..
Specialiștii ne sfătuiesc să nu ne transformăm copilul într-un fel de „spion”, care să ne furnizeze informații despre fostul soț/fosta soție.
Procedând așa, nu vom face decât să acumulăm noi sentimente negative față de acesta/aceasta, iar copilul (mai ales dacă este mai mare) poate ajunge să se simtă „folosit".

4. Străduiți-vă să mențineți în viața copilului așa-numitele „ancore de siguranță"
Despărțirea părinților în sine este o traumă pentru copil, așa că acesta nu mai are nevoie și de altele.
Astfel, stă în puterea noastră să găsim soluțiile necesare pentru ca puiul nostru să poată să-și mențină relațiile cu prietenii săi, să poată să evolueze în același mediu/într-un mediul cât mai asemănător celui cu care a fost obișnuit (de exemplu, este ideal să poată rămână în aceeași grădiniță/școală sau să fie mutat în unele similare) și să se bucure în continuare de rutina sa zilnică.
Toate aceste lucruri au fost denumite generic „ancore de siguranță", întrucât îl ajută pe copil să se simtă confortabil și îl pot sprijini să treacă mai ușor peste experiența negativă a divorțului părinților.

Truc in cazul de divort cu copii: incercati sa pastrati ancorele de siguranta

5. Stabiliți limite și așteptări pentru copil
Este important ca fiecare părinte să stabilească propriile așteptări și limite în privința comportamentului și regulilor ce trebuie urmate de către copil.
Psihologii ne sfătuiesc să avem tăria de a-i impune copilului toate acestea, chiar dacă, la un moment dat, riscăm să ne spună că vrea la „mami" / la „tati", întrucât acolo nu trebuie să urmeze anumite reguli sau să adopte anumite comportamente.
De altfel, în cazul familiilor cu copii, divorțul presupune ca aceștia să fie tentați să se întoarcă împotriva unuia dintre părinți, să se antreneze într-un fel de „joc" de a trece de la unul la altul.
Important este să fim fermi și să le explicăm clar copiilor ce așteptări avem de la ei și ce pot face/ce nu pot face. De pildă, este suficient să le reamintim: „Acestea sunt regulile/așteptările mamei/tatălui tău. În această casă, lucrurile stau altfel". Micuții vor ajunge să înțeleagă faptul că nu pot face tot ce vor și vor deveni, treptat, mai responsabili și mai dornici să respecte reguli.

Sfatul specialistilor: stabiliti limite si asteptari pentru comportamentul copilului

II. Alte trucuri menite să ne ajute să avem o viață liniștită după divorț- Cum să comunicăm cu fostul partener de viață

1. Stabilește cu fostul partener/fosta parteneră o relație de „afaceri"
„Afacerea" reprezintă de fapt co-parenting-ul, posibilitatea de a vă crește copilul împreună. Într-o asemenea relație de „afaceri", ne sfătuiesc psihologii, nu trebuie să legăm atașamente de ordin emoțional sau să ne așteptăm să avem prea mult suport (tot din punct de vedere emotional).
Depinde de noi să stabilim întâlniri, să comunicăm civilizat și să încheiem „acorduri" clare, menite să fie, în primul rând, în interesul copilului.
Pentru a ne fi mai ușor, ne putem ghida după următorul principiu: „Nu este obligatoriu să-l simpatizăm pe cel cu care facem afaceri, mai important este ca afacerea să meargă bine, să fie în interesul tuturor părților implicate".
Cu alte cuvinte, este bine să facem eforturi să lăsăm cât mai mul în urmă resentimentele și emoțiile negative și să privim înainte, să ne putem sprijini amândoi copilul din toate punctele de vedere.

Truc in cazul de divort cu copii: stabileste cu fostul partener de viata o relatie ca de afaceri

2. Evitați să aveți dispute în preajma copilului
Desigur, nu puține sunt cazurile de divorț în familiile cu copii în care părinții uită că se află în preajma acestora și se lansează în tot felul de dispute.
Nu este exclus să se ajungă la țipete, jigniri sau orice alte reacții care ar putea afecta copilul într-un mod negativ.
Specialiștii în psihologia copilului ne sfătuiesc însă, pe cât posibil, să evităm să ne certăm în fața copilului sau să-l criticăm/să o criticăm  pe fostul/fosta partener/parteneră de viață . Adoptând asemenea atitudini putem să-l facem pe copil să se simtă jignit (practic și el este „parte" din celălalt) și să-și piardă încrederea în noi.

Citește și: Top 5 greseli pe care le fac parintii divortati

3. Lăsați loc de compromisuri
Desigur, în chestiunile mai serioase (ca de exemplu, o decizie legată de tratamentul copilului sau de alegerea școlii acestuia), trebuie să vă străduiți neapărat să împărtășiti puncte de vedere comune.
Dar dacă este vorba de un lucru mai mărunt, precum cine îl va lua pe copil de la grădiniță într-o anumită zi, încercați, pe cât posibil să acceptați și opinia celuilalt.
Desigur, nu este simplu „să lăsăm de la noi", dar compromisul poate fi avantajos pentru toate părțile implicate (și copilul și noi, ca părinți). Vă veți conserva astfel energia, pe care să i-o dăruiți din plin copilului vostru.

Truc dupa divortul in familiile cu copii: faceti compromisuri

4. Străduiți-vă ca fiecare să petreceți cât mai mult timp cu copilul
Așa cum ne sugerează și experții, contează mult cantitatea timpului petrecut cu copilul nostru. Practic, spun ei, „relațiile profunde, de durată, nu se pot întemeia fără existența anumitor rutine”. Și acestea se pot dezvolta doar dacă fiecare dintre părinții divorțați petrece, separat, cât mai mult timp alături de copil.
Firește, în urma oricărui divorț al unui cuplu ce are copii se întâmplă ca unul dintre părinți să petreacă mai mult timp cu aceștia decât celălalt. Dar acest lucru nu înseamnă ca vreunul din ei să renunțe la a fi cât mai prezent, atât fizic și emoțional, în viața copilului.
Așa cum s-a menționat și mai sus, realizarea unor compromisuri și menținerea unei comunicări cât mai civilizate între parteneri îi pot asigura pe aceștia că fiecare ar putea să-i fie alături copilului în mod echitabil. Astfel, nu numai că îl vor ajuta pe acesta să simtă din plin dragostea lor, dar copilul va putea trece mai ușor peste separarea părinților.

Truc dupa divort: fiecare dintre parinti trebuie sa petreaca cat mai mult timp cu copilul

Citește și: 6 trucuri pentru ca mami si tati sa nu se desparta

Voi mai știți și alte soluții care ar putea fi aplicate, în vederea unei vieți liniștite, inclusiv în cazul unui divorț al unui cuplu cu copii?

Surse:
www.aish.com;www.divorcenet.com;www.helpguide.org; www.psychologytoday.com; www.unnecessarywisdom.wordpress.com

 

Articole asemanatoare

Cum sa-ti ajuti partenerul cand are probleme Cum sa-ti ajuti partenerul cand are probleme
Putina gelozie in cuplu nu strica deloc! Putina gelozie in cuplu nu strica deloc!
Sotul meu nu ma mai saruta Sotul meu nu ma mai saruta
Cum impaci romantismul in cuplu cu aparitia bebelusului Cum impaci romantismul in cuplu cu aparitia bebelusului

Articole Lifestyle

Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut Ce fel de femeie eşti în funcţie de luna în care te-ai născut
Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat Ce se întâmplă dacă pui aspirină în maşina de spălat! Efectul este neaşteptat
Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu Cum să treci peste problemele cu banii în cuplu
Șase cauze neobișnuite ale infarctului Șase cauze neobișnuite ale infarctului

Alte articole care te-ar putea interesa

Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Sunt mamă elicopter, primele două zile fără copilul meu. Șoc și groază! Să explicăm, pentru cei care nu cunosc semnificația termenului, conceptul de părinte elicopter. Acesta reprezintă un tip de părinte care este extrem de atent la experiențele și problemele cu care se confruntă copilul său...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
A doua vizită la Electronic Arts România – aniversare specială și jeleuriÎn urma primei vizite, rămăsese deschisă invitația, după cum v-am povestit aici, de a vizita și restul de etaje ale minunatei clădiri Electronic Arts Romania. Spun minunată nu fără o bază reală, ci pentru că...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny
Link-uri recomandate

Naste natural

15 probleme comune pe care le poti avea in sarcina

15 probleme comune pe care le poti avea in sarcina

Sarcina este o perioada aparte din viata si, chiar daca poti fi extrem de
MAI MULT

Cum eviti rubeola in sarcina

Cum eviti rubeola in sarcina

Rubeola in sarcina dispune de simptome intiale greu observabile si se poate
MAI MULT

Dieta potrivita pentru fiecare luna de sarcina

Dieta potrivita pentru fiecare luna de sarcina

Pentru a avea parte de o sarcina normala, fara a acumula un surplus ponderal
MAI MULT

Bebee

Învață cum trebuie să respiri în timpul travaliului

Valoarea exercițiilor de respirație în timpul travaliului este deja bine
MAI MULT

Antioxidanţii fructe

Antioxidanţii – Ce sunt şi cum ne ajută

Zilnic, corpul nostru este ameninţat de produsele chimice denumite radicali
MAI MULT

Cum-trebuie-să-ne-convingem-copiii-să-iubească-şcoala

Cum trebuie să ne convingem copiii să iubească şcoala?

Specialiștii recomandă tinerilor părinți să înceapă de timpuriu să le
MAI MULT

Încearcă să nu faci prea multe ecografii în timpul sarcinii

Încearcă să nu faci prea multe ecografii în timpul sarcinii

Ecografiile s-au transformat în primele poze ale unui bebeluș. Însă, mersul
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net