Top 5 greseli pe care le fac parintii divortati

Top 5 greseli pe care le fac parintii divortati

Louise Tanase - Contributor

Divortul este foarte dificil, mai ales pentru copii. Copiii parintilor care trec printr-un divort sunt foarte indurerati de sfarsitul relatiei dintre parintii lor, mai ales daca adultii nu ii trateaza cu dragoste si nu incearca sa ii ocroteasca, facand anumite greseli.

Una dintre cele mai grele incercari ale vietii de familie este, fara indoiala, divortul. Separarea unei familii este foarte greu de suportat pentru copii, deoarece suferinta este provocata de o decizie a adultilor pe care cei mici o inteleg greu sau nu doresc sa o accepte. Odata produs divortul insa, viata trebuie sa intre pe un fagas nou, cat mai putin traumatizant pentru cei mici, insa, din nefericire, uneori parintii comit cateva greseli care ii fac pe copiii lor sa sufere. Qbebe iti dezvaluie 5 greseli pe care le fac parintii divortati, in speranta ca voi le veti evita.

1. Parintii transforma copilul in mesager

 Parinti certandu-se in fata copiilor

Uneori, pentru ca nu mai pot comunica direct in mod civilizat, ori revederea este foarte grea pentru cei doi parinti, acestia incearca sa isi transmita mesaje prin intermediul copiilor. Transformarea copilului in mesager ii provoaca acestuia un stres emotional imens, pentru ca micutul ajunge in postura de a incerca sa negocieze o situatie intre parintii sai, atunci cand acestia nu au putut sa o faca. Parintii ar putea sa evite sa isi puna copiii intr-o asemenea situatie, cautand o modalitate cat mai buna de a comunica. E-mail-ul este un instrument excelent de comunicare in zilele noastre pentru fostii soti.

Acesta ofera posibilitatea de a discuta amanuntele practice ale separarii lor, inclusiv cele legate de cresterea copiilor, fara a permite implicarea emotionala si devierea conversatiei la aspectele negative ale relatiei lor. Deoarece mesajele sunt scrise si se pot intoarce impotriva celui care foloseste un ton agresiv sau nu coopereaza, acest tip de comunicare se dovedeste a fi foarte eficient. In cazul in care ceea ce aveti de comunicat fostului partener de viata nu sufera amanare, puteti folosi oricand telefonul, incercand sa pastrati un ton calm si sa va concentrati asupra problemei care trebuie discutate. Este de preferat ca ambele mijloace de comunicare (email si telefon) sa fie folosite in absenta copiilor pentru a nu naste posibilitatea de a-i face partasi la discutiile voastre in contradictoriu.

2. Parintii transforma copilul in confident

 Mama si copil pe canapea

Atunci cand copiii parintilor care divorteaza au o varsta la care se pot discuta anumite subiecte cu ei, in special la varsta adolescentei, parintii divortati au tendinta sa le impartaseasca sentimentele lor si alte detalii ale separarii. Trebuie sa stiti ca, in cele mai multe cazuri, copiii parintilor divortati poarta o povara grea: aceea de a fi ramas sa fie crescuti de catre unul dintre parinti si de a-si imparti afectiunea intre cei doi parinti cu un sentiment de vinovatie. Facand confidente propriului copil, parintele divortat nu face decat sa ii mareasca acestuia povara emotionala si sa ii ceara tacit sa tina partea cuiva.

In plus fata de sentimentele parintelui care ii face confidente si ale celuilalt parinte, copilul trebuie sa faca fata si propriilor sentimente. Poate ca, datorita afectiunii pe care o poarta parintilor sai si, mai ales, unei anumite varste la care simte nevoia de a fi matur si responsabil, copilul parintilor divortati le va oferi acestora o doza de intelegere si incredere, insa niciodata nu trebuie uitat ca parintele trebuie sa fie parinte si copilul, indiferent de varsta sau gradul lui de maturitate, sa ramana copil. Atunci cand simtiti nevoia sa faceti confidente cuiva despre divort sau despre fostul partener de viata apelati la un prieten sau chiar la un psiholog.

3. Parintii nu mai sunt atenti la copiii lor

 Parinti disputandu-si copilul

Divortul scoate suprafata nu doar sentimente negative fata de fostul partener si suferinta fata de situatia creata, ci si o doza de egoism. Uneori, dupa un divort, parintii au tendinta sa se reintoarca la ei insisi, sa incerce sa isi satisfaca anumite dorinte sau nevoi, sa isi consume durerea si furia, sa redevina un individ. Raportat la fostul partener de viata, sentimentele fiecaruia sunt firesti, insa nu trebuie uitat ca fiecare a divortat de partenerul de viata, nu si de copii. Indiferent daca micutii au ramas in grija ta sau a partenerului de viata, responsabilitatea ingrijirii, ocrotirii si cresterii acestora este tot a amandurora.

Iar cresterea si ingrijirea nu inseamna numai hrana, educatie si imbracaminte, ci inseamna si atentia pe care o acordati sentimentelor copiilor vostri. Nu este neaparat nevoie ca atunci cand copiii vostri au o problema, voi sa aveti o solutie. In cele mai multe cazuri, copiii parintilor divortati simt nevoia sa li se acorde si lor atentie, sa fie ascultati si intelesi. In cazul in care observati ca unul dintre copiii vostri pare trist sau tulburat, intrebati-l ce s-a intamplat. Lasati-l sa spuna ce gandeste sau ce simte, fara sa ii spuneti voi ce sa gandeasca ori sa simta. Ramaneti atenti si la sentimentele copiilor, nu doar la ale voastre.

4. Parintii creaza tensiunea plecarilor

 Parinti certandu-se in prezenta copilului

In general, chiar daca cei mici raman sa locuiasca impreuna cu unul dintre parinti si sa fie crescuti de acesta, exista anumite perioade (week-end sau vacanta) in care trebuie sa locuiasca la celalalt parinte. Nu incercati sa induceti copiilor sentimente negative fata de aceste perioade, nu ii dati de inteles niciodata ca paraseste un parinte in favoarea celuilalt. Tratati aceste perioade pe care copiii trebuie sa le petreaca impreuna cu fostul partener de viata ca pe niste mici vacante petrecute cu bunicii sau niste prieteni buni. Nu incercati niciodata sa faceti comparatii intre casa voastra si casa celuilalt parinte, nu faceti o competitie intre voi in privinta amuzarii copiilor in vacanta si, mai ales, nu vorbiti de rau fostul partener in fata copiilor. Atunci cand copiii se intorc din deplasare, nu puneti intrebari cu dublu inteles si lasati impresia ca va intereseaza lucruri generale (ce au mancat, la ce film au fost, etc) fara implicatii emotionale sau dezaprobare.

5. Parintii incearca sa ignore suferinta copiilor

 Tata si baietii lui

Foarte multi parinti divortati spun ca divortul este ceva ce s-a intamplat intre ei si partenerii de viata si ca nu considera ca cei mici au dreptul sa aiba resentimente in aceasta privinta. Desi majoritatea recunosc ca si copiii au suferit din cauza divortului, uneori nu recunosc ca in perioada aceasta dificila au gresit si fata de cei mici. Trebuie sa stiti ca, in general, copiii sunt foarte iertatori, cel putin pana spre sfarsitul adolescentei, atunci cand furia lor poate fi exacerbata.

In cazul in care, la un moment dat, simtiti ca ati comis anumite greseli fata de copiii vostri in perioada divortului sau dupa divort, incercati sa vorbiti deschis despre aceasta. Spuneti-le copiilor vostri ca regretati o anumita fapta, anumite vorbe spuse la manie sau un anumit tip de comportament care i-a facut sa sufere direct sau indirect. Reasigurati-i ca ii iubiti si ca indiferent ce s-ar intampla in viata voastra, niciodata nu veti inceta sa o faceti. Gasiti o modalitate de a le explica celor mici, intr-un mod pe care sa il inteleaga la varsta lor, ce ati gresit si ca va angajati sa va corectati pe viitor.

Voi ati trecut printr-un divort? Credeti ca ati gresit in acea perioada fata de copiii vostri?

 

Surse:

http://conflictremedy.com/what-are-the-biggest-mistakes-divorced-parents-make/

http://www.mediate.com/articles/SegalLbl20130111.cfm

http://all4women.co.za/lifestyle-and-entertainment/parenting-articles/mistakes-divorced-parents-make.html

Articolul urmator
Părinții extrem de stricți de azi vor fi bunicii relaxați de mâine. Cum învățăm să ne acceptăm părinții, deveniți bunici, în noua lor etapă?
Părinții extrem de stricți de azi vor fi bunicii relaxați de mâine. Cum învățăm să ne acceptăm părinții, deveniți bunici, în noua lor etapă?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 greșeli pe care le fac părinții pe rețelele sociale
    5 greșeli pe care le fac părinții pe rețelele sociale

    Când vine vorba despre rețelele sociale, părinții se împart în două categorii: cei care postează poze și filmulețe cu cei mici și cei care nu fac asta și preferă...

    Părintele Vasile Ioana: 7 greșeli pe care părinții le fac în educația copilului
    Părintele Vasile Ioana: 7 greșeli pe care părinții le fac în educația copilului

    În cadrul intervențiilor sale de la una dintre cele mai cunoscute emisiuni de televiziune din România, părintele Vasile Ioana a abordat de mai multe ori problema relațiilor...

    5 greșeli toxice pe care le fac părinții și care duc la un copil egoist și răsfățat
    5 greșeli toxice pe care le fac părinții și care duc la un copil egoist și răsfățat

    Asemenea altor deprinderi, empatia se învață în primul rând acasă, în familie. În aceste condiții, acțiunile părinților, modul în care reușesc să...

    Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele
    Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele

    Peștele este un aliment plin de nutrienți (vitamine, minerale, proteine, grăsimi sănătoase), dar și foarte versatil. Pentru a reuși să îl pui în valoare ca să profiți...

    „Dragi părinți, lăsați copiii să mai facă și greșeli”, mesajul unei profesoare de liceu pentru părinții din toată lumea
    „Dragi părinți, lăsați copiii să mai facă și greșeli”, mesajul unei profesoare de liceu pentru părinții din toată lumea

    O profesoară de liceu de peste hotare transmite un mesaj clar și răspicat tuturor părinților - să-și lase copiii să facă greșeli. De ce? Citește articolul.

    Cum ajunge un elev cu media 9,45 la Evaluare să nu intre la liceu. Greșeala majoră pe care o fac părinții
    Cum ajunge un elev cu media 9,45 la Evaluare să nu intre la liceu. Greșeala majoră pe care o fac părinții

    6.852 de elevi care au dat Evaluarea Națională în 2022 au rămas nerepartizați la liceu după afișarea rezultatelor. 15 dintre ei au avut medii de admitere peste 9.00, trei dintre...

    Top 10 alimente care îți fac copilul mai atent la școală
    Top 10 alimente care îți fac copilul mai atent la școală

    Printre cele mai importante griji ale unei mămici se numără și aceasta: să se asigure că micuțul ei are parte de nutrienți valoroși. Aceștia sunt esențiali inclusiv pentru o...

    Știința spune că părinții care fac acest lucru simplu cresc copii cu adevărat fericiți
    Știința spune că părinții care fac acest lucru simplu cresc copii cu adevărat fericiți

    Ce părinte nu își dorește tot ce-i mai bun pentru copiii săi? Ce părinte nu își dorește să crească copii cu adevărat fericiți și împliniți? Dar cum facem să...

    © 2024 Qbebe