Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe... X

Ce ar trebui să știe fiecare viitor tată despre femeile însărcinate

de Alina Nedelcu

Încă din momentul în care auzi că vei deveni tată, trebuie să știi că acest lucru înseamnă o mare responsabilitate încă de dinainte ca micuțul vostru să vină pe lume. Aceasta se leagă, în principal, de modul în care vei fi capabil să-i fii alături partenerei tale pe tot parcursul sarcinii. Pentru a face primii pași în această direcție, parcurge cu atenție articolul de mai jos, în care vei afla câteva aspecte esențiale despre sarcină, pe care ar trebui să le cunoască oricare viitor tată. Aveți grijă de voi și încercați să vă bucurați din plin de una dintre perioadele cele mai frumoase ale vieții!

Ce ar trebui să știe un viitor tată despre sarcina în primul trimestru

Înainte de toate, fiecare bărbat ce urmează să devină tată ar trebui să știe că primul trimestru de sarcină nu este confortabil pentru femei. Organismul nostru va fi invadat de tot felul de schimbări hormonale, pe care le vom suporta în mod diferit.
De cele mai multe ori însă, primul trimestru de sarcină va aduce oricare dintre următoarele simptome/stări:
Grețuri- În general, acestea se vor manifesta în special dimineața, dar nu este exclus să apară și în oricare moment al zilei, cu precădere în prezența unor mirosuri/la vederea unor alimente pe care o femeie nu le mai suportă odată ce este însărcinată.
• Pot apărea tot felul de pofte pentru anumite alimente
Survine senzație de oboseală permanentă- Multe dintre femeile însărcinate vor simți nevoia să doarmă cât mai mult
Femeia însărcinată poate fi mai iritabilă ca de obicei- Important este să fii conștient de acest lucru și să ai răbdare
• O femeie însărcinată poate simți nevoia să meargă mai des la toaletă
Un viitor tată va trebui să știe cum să se comporte cu o femeie însărcinată. Să vedem doar câteva exemple de comportamente prin care acesta o poate face așa cum se cuvine:
Nu-i ignora poftele sau aversiunile alimentare- Ține cont de noile ei preferințe și de pildă, dacă ea nu mai suportă mirosul și aspectul unor feluri de mâncare, nu insista să le consumi în prezența ei.
Las-o să se odihnească atâta cât simte nevoie- Vei vedea că senzația de oboseală este trecătoare și că, pe măsură ce sarcina va mai avansa, partenera ta se va simți mai energică.
Dacă este anxioasă, stai cât mai mult de vorbă cu ea- Ascult-o, las-o să-ți împărtășească temerile legate de sarcină și ai răbdare cu ea. Procedând așa, relația voastră va deveni tot mai puternică.
Nu o trata ca și cum ar fi un „bibelou"- Unii bărbați pot avea tendința ca, odată ce află că partenerele lor sunt însărcinate, să fie exagerat de protectivi cu ele. Desigur, este necesar să te implici în tot felul de treburi, dar străduiește-te să-i lași impresia că o lași și pe ea să facă treabă. Fii inclusiv pregătit pentru următoarea situație: dacă o vei ajuta prea mult, partenera ta nu îți va fi recunoscătoare, ci, din contră, îți va spune că exgerezi. În schimb, dacă nu o vei ajuta mai deloc, ea va fi tot nemulțumită. Tot ce ai de făcut este să ai multă răbdare și să o susții în ceea ce-și dorește să facă.

Citește și: Ghidul tatalui: cele 9 luni de sarcina

Ce ar trebui să știe un viitor tată despre o sarcină aflată în cel de-al doilea trimestru

De obicei, cel de-al doilea trimestru de sarcină este mai ușor de suportat decât primul. Iată cele mai importante trăsături ale acestei perioade a sarcinii:
Grețurile și aversiunile alimentare se ameliorează
Chiar dacă sarcina progresează și abdomenul își mărește volumul, acest fenomen nu o va incomoda încă prea mult pe viitoarea mamă
• Se poate întâmpla să mai obosească ușor și să simtă nevoia adesea să se odihnească
• O femeie aflată în cel de-al doilea trimestru de sarcină se poate confrunta și cu următorul simptom neplăcut: respirația întretăiată (apărută ca urmare a fluctuațiilor hormonale și a creșterii dimensiunii uterului)
Bărbatul care va deveni tată ar trebui să se comporte cu partenera sa în felul următor:
Comunică mult cu partenera ta, întreab-o cum se mai simte, de ce ar avea nevoie și ce ar face-o să se simtă cât mai confortabil
Acceptă să participi la cursuri pentru pregătirea nașterii sau la unele pentru îngrijirea nou-născuților- Dacă partenera ta își dorește acest lucru, însoțește-o la oricare dintre ele. Vei vedea că vă va ajuta enorm pe amândoi!
Însoțește-o, cât mai mult posibil, la controalele medicale periodice- Este foarte important să-i fii alături pe parcursul controalelor medicale pe care va trebui să le facă. Dacă vei procesa astfel, nu numai că partenera ta îți va fi recunoscătoare, dar vei avea ocazia să vezi lucruri unice și să împărtășiți unele dintre cele mai frumoase momente din viața voastră (de pildă, să auziți bătăile inimii copilului vostru, să aflați dacă veți avea o fată sau un băiat etc.). Iar dacă s-ar întâmpla ca ceva să nu fie în regulă, îi vei putea fi alături susținându-i moralul.

Un viitor tata ar trebui sa-si insoteasca partenera la controalele medicale din timpul sarcinii

Ce ar trebui să știe un viitor tată despre controalele prenatale

Dacă în urmă cu mai mulți ani era ceva obișnuit ca un bărbat ce devenea tată să nu-și însoțească partenera la controalele medicale periodice din timpul sarcinii, în prezent viitorii tați sunt încurajați să o însoțească la acestea.
Ar trebui să știi că, începând cu primul trimestru până la apropierea nașterii, ar putea să fie în jur de 15 controale prenatale, ce variază ca frecvență: ar trebui să fie cam un control pe lună până în cea de-a 28-a săptămână de sarcină, încă trei sau patru controale până în săptămână a 36-a și cam unul pe săptămână în ultima lună de sarcină a partenerei tale.
Una dintre cele mai importante controale medicale este primul, din primul trimestru de sarcină. Ar fi bine să fii alături de partenera ta, întrucât este momentul în care medicul vă va da sfaturi pentru ceea ce trebuie să faceți pentru ca sarcina să se desfășoare normal, iar acesteia i se vor face analize precum: analize de sânge, analize de urină, i se va măsura tensiunea arterială și va fi cântărită. În plus, i se va face un examen pelvian. Așa că va fi o bună ocazie să poți și tu să-i pui întrebări medicului și să-i arăți partenerei tale că ții neapărat să-i fii mereu alături.
Un alt control prenatal de la care un viitor tată nu ar trebui să lipsească este cel în cadrul căruia, cam la 20 de săptămâni de sarcină, se va face prima ecografie a bebelușului. Vei avea ocazia să vezi și tu prima imagine a copilului tău, să-i auzi bătăile inimii și chiar veți putea avea ce sex va avea. Nu ar trebui deci să ratezi astfel de momente!

Ce ar trebui să știe un viitor tată despre cel de-al treilea trimestru de sarcină

Odată ce se instalează cel de-al treilea trimestru de sarcină, ar trebui să știi că:
Partenera ta va dobândi din ce în ce mai multe kilograme
Este posibil să pară „distrată"- Ca urmare a emoțiilor, dar și a transformărilor hormonale, partenera ta poate avea momente în care să uite sau să neglijeze anumite lucruri.
Se va simți tot mai obosită și mai lipsită de energie- Întrucât corpul unei mame își folosește din plin „rezervele" pentru copilul ce urmează să se nască, se va resimți adesea „secătuită" de energie.
Se poate confrunta cu insomnii- Tot ca urmare a schimbărilor hormonale, a emoțiilor și a unui disconfort fizic (provocat, de pildă, de retenția de apă), se poate întâmpla ca partenera ta să nu poată dormi.
Poate simți nevoia să meargă mai des la toaletă, ca urmare a creșterii considerabile a volumului uterului, ce va exercita o presiune crescândă asupra vezicii urinare.
• O femeie însărcinată în cel de-al treilea trimestru poate avea contracții „Braxton Hicks" . Trebuie să știi însă că acestea sunt total diferite de contracțiile reale, ce vestesc nașterea, deoarece: se opresc atunci când mama își schimbă poziția, nu devin tot mai puternice și se resimt mai ales în partea din față a corpului (spre deosebire de contracțiile reale, ce radiază din spate în față).
Să vedem ce ar putea face un viitor tătic pentru partenera sa, aflată în ultima perioadă de sarcină:
Încearcă să ții minte exact lucrurile la care partenera ta nu se mai gândește sau de care uită.
Stai alături de ea inclusiv în timpul nopților în care nu doarme- Astfel, nu se va simți singură și o vei putea surprinde cu mici surprize, precum să-i faci un masaj relaxant al picioarelor sau să-i aduci gustarea preferată.
Ajut-o din ce în ce mai mult- Implică-te tot mai mult în felurite treburi și nu neglija deloc nici activitățile casnice!

Un viitor tata trebuie sa-i fie alaturi partenerei sale mai ales in cel de-al treilea trimestru de sarcina

Ce ar trebui să știe un viitor tată despre schimbările ce intervin în viața sexuală pe timpul sarcinii

Așa cum s-a menționat și mai sus, multitudinea de schimbări hormonale prin care va trece o femeie însărcinată va duce și la modificarea unor aspecte legate de activitatea sexuală. Să aflăm ce se întâmplă din acest punct de vedere:
În timpul primului trimestru de sarcină, libidoul partenerei tale va oscila: uneori se poate întâmpla să vrea să facă sex, alteori este posibil să refuze acest lucru. În plus, libidoul din această perioadă va fi oarecum „temperat" și de prezența anxietății, de grețuri, de lipsa de energie etc.. Fii deci înțelegător cu ea!
Pe parcursul celui de-al doilea trimestru de sarcină, femeile vor fi mai dornice să aibă activitate sexuală, simțindu-se mai pline de energie. În plus, intensificarea fluxului sanguin va duce și la o sensibilizare a vulvei, așa că dorința de sex a femeii poate crește considerabil.
• Pe măsură ce sarcina avansează, femeile vor oscila din nou între a avea dorința de a avea activitate sexuală și cea de a nu mai avea. În principal, acest fapt se datorează creșterii volumului abdomenului, stărilor de oboseală, temerilor ca sexul să nu-i dăuneze bebelușului etc.
Este important să mai reții și următoarele aspecte:
Activitatea sexuală nu contribuie, în mod normal, la declanșarea unei nașteri premature.
Bebelușului nu îi va dăuna dacă tu și partenera ta veți continua să aveți activitate sexuală, întrucât este bine protejat (de sacul amniotic).
În anumite situații de risc, precum o naștere prematură anterioară, o insuficiență existentă la nivelului cervixului (ce poate declanșa o naștere prematură), prezența unei „placenta previa"(„Placenta previa" este o problemă a sarcinii, în care placenta creşte în partea inferioară a uterului şi acoperă total sau partial din deschiderea colului uterin) etc. medicul vă poate sfătui să renunțați să aveți activitate sexuală.

Un viitor tata trebuie sa stie diverse aspecte legate de viata sexuala in timpul sarcinii

Citește și: Sexul in sarcina: cand si ce este interzis!

Voi mai știți și alte aspecte, legate de sarcină, pe care un viitor tată ar trebui să le cunoască?

Surse:
www.daddyfiles.com; www.nhs.uk; www.primermagazine.com; www.webmd.com;
www.whattoexpect.com

 

Noutati de la Qbebe

INSCRIE-TE la newsletter-ul Qbebe si primesti ultimele noutati.

Email
Data nasterii bebelusului    
 

Articole asemanatoare

Rolul tatalui cand se naste bebelusul Rolul tatalui cand se naste bebelusul
Ce fel de autoritate reprezinta tatal? Ce fel de autoritate reprezinta tatal?
5 strategii de implicare a tatalui in cresterea copilului 5 strategii de implicare a tatalui in cresterea copilului
Ghidul tatalui: cele 9 luni de sarcina Ghidul tatalui: cele 9 luni de sarcina

Articole Lifestyle

Luna a blocat trei planete. Cum sunt influențate zodiile Luna a blocat trei planete. Cum sunt influențate zodiile
Tipuri de dureri care apar în cancer Tipuri de dureri care apar în cancer
De ce să nu îți conturezi sprâncenele De ce să nu îți conturezi sprâncenele
Zodii care nu suferă niciodată în dragoste Zodii care nu suferă niciodată în dragoste

Alte articole care te-ar putea interesa

Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Viața de părinte: lucruri pe care le-am încercat pentru prima dată datorită copilului meuToți părinții au, fie că realizează sau nu, o serie de lucruri pe care le-au făcut pentru prima data datorită sau, după caz, din cauza copilului. Acestea devin astfel nu doar experiențe de viață, ci și clipe memorabile...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Yucca Center – un loc unde mamele se vor simți ca acasăAm avut plăcerea de a vizita săptămâna aceasta un loc extrem de plăcut, gândit de o mamă pentru alte mame. Încorporează într-un singur concept o parte destinată delectării cu minunății culinare, una destinată...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny

Naste natural

Un video incredibil arata cum se adapteaza corpul mamei in timpul nasterii

Un video incredibil arata cum se adapteaza corpul mamei in timpul nasterii

Pentru toti aceia care s-au intrebat ce se intampla cu corpul mamei in timpul
MAI MULT

Reportaj: ce lista de cumparaturi recomanda mamele celor care urmeaza sa devina mame

Reportaj: ce lista de cumparaturi recomanda mamele celor care urmeaza sa devina mame

Deoarece toate viitoarele mamici isi pun
MAI MULT

Ce sa nu faci in vacanta daca esti insarcinata

Ce sa nu faci in vacanta daca esti insarcinata

Desi majoritatea gravidelor sunt relaxate pe perioada sarcinii, adevarul este ca
MAI MULT

Bebee

Saptamana 3 de sarcina

Săptămâna 3

Deși prezintă diverse simptome specifice unei sarcini, multe mămici nu știu
MAI MULT

vaccinare

Este bine să vaccinăm copilul?

Este bine să vaccinăm copilul pentru că protejează bebeluşii şi copiii
MAI MULT

Ce trebuie să ştie mama despre prima alăptare

Ce trebuie să ştie mama despre prima alăptare

Naşterea unui copil este un eveniment important în viaţa unei femei. Din
MAI MULT

Ecografia-4D

Ecografia 4D – ce este și cum ne ajută

Cu ajutorul ecografiilor 4D poți vedea întreg corpul copilului, chiar și
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net