Lucruri pe care tatii le fac mai bine ca mamele

Lucruri pe care tatii le fac mai bine ca mamele

Louise Tanase - Contributor

Criticati adeseori pentru ca fac lucrurile altfel decat mamicile, de-a lungul timpului taticii au reusit sa demonstreze ca a face lucrurile "altfel" in ingrijirea si educatia copiilor, nu inseamna neaparat a le face gresit. Qbebe iti ofera cateva exemple de lucruri pe care tatii le fac mai bine decat mamele.

Se spune ca fiecare mama simte instinctual cum trebuie sa isi ingrijeasca, sa isi educe sau sa isi aline copilul. Mamele spun ca modul lor de a face toate acestea este cel corect. Taticii spun ca, desi pare diferit, modul lor de a ingriji si educa are, pana la urma, aceleasi rezultate. Unde este adevarul? Qbebe a incercat sa afle care sunt lucrurile pe care tatii le fac mai bine ca mamele, cum fac procedeaza taticii in anumite situatii si de ce.

Tata lasa copiii sa riste putin

 Tata si fiu cu laptop

"Micile aventuri ale fetelor noastre sunt de neinteles pentru sotia mea" spune Mihai, tatal Ralucai, 4 ani si Liana, 2 ani. "Sotia mea va intreba 'De ce te-ai urcat pe gard?', iar raspunsul fetitei va fi ‚pentru ca este acolo'. Eu, personal, am simtit si am inteles mereu nevoia fetelor de a incerca lucruri noi. Asta nu inseamna ca le las sa se arda la aragaz, insa daca Liana incearca sa se ridice pe bratul scaunului ca sa ia ceva de pe un raft, o voi lasa putin sa simta balansul scaunului inainte de a o lua de acolo."

De ce mamicile sunt diferite: Specialistii au o teorie despre numarul mamelor care au tendinta sa tresara speriate atunci cand copii sunt intr-un carusel in viteza: "Mamele dezvolta o forma de atasament protectoare fata de bebelusii lor in timpul sarcinii, atunci cand sunt atat de concentrate pe ideea de a avea un bebelus sanatos incat renunta la orice tip de activitate riscanta. Probabil ca o doza din instinctul de a proteja provine de aici." Pe de alta parte, spun specialistii „Daca micutii nu experimenteaza si distractia putin riscanta, este posibil sa devina prea precauti si mai putin dispusi sa incerce lucruri la care nu se pricep. Trebuie sa cazi pe gheata ca sa inveti sa patinezi - daca ti-e frica de cazatura, nu vei invata."

Cum sa accepti diferenta: Trebuie sa incerci sa tolerezi pana la un punct la care te sperii prea tare sa continui. De fiecare data cand iti vezi copilul alergand fara ca tatal lui sa poata sa il prinda in cazul in care se impiedica, intreaba-te: copilul este in pericol cu adevarat sau doar imi este mie teama sa privesc? Daca va cadea, se va rani grav sau doar se va juli putin? Pe de alta parte, daca nu ai puterea sa analizezi si sa tolerezi situatia, uneori este mai bine sa te indepartezi. Cateodata, teama dispare atunci cand nu mai percepi cauza.

Tata are mai multa incredere in el decat in specialisti

 

"Sotia mea are tendinta de a asculta orbeste toate sfaturile, insa eu cred ca este mai important instinctul nostru in ceea ce il priveste pe Toni." spune Ion, tatal lui Toni, 3 ani. "Logica mea este aceasta: daca imi ceri sa fac un lucru altfel decat il faceam, ai vreo dovada ca modul nou este mai bun? Daca nu ai, atunci este doar o opinie si nu vad de ce trebuie sa ma iau dupa ea."

De ce mamicile sunt diferite: Psihologii spun ca problema este ca femeile sunt diferite de barbati (acesta fiind si motivul pentru care barbatii nu cer indicatii in trafic). Femeile sunt mai atente la a face bine/corect un lucru, de vreme ce atunci cand ceva nu este in regula cu cel mic, de obicei mamele sunt responsabile. De asemenea, mamicile au tendinta de a compara felul in care isi ingrijesc micutii cu felul in care alti parinti isi ingrijesc copiii, mult mai mult decat taticii.

Cum sa accepti diferenta: Trebuie sa stii ca exista mereu momente in care trebuie sa ceri ajutor si informatie de la altii si momente in care trebuie sa te bazezi pe propriile instincte. la urma urmei, nimeni nu iti poate cunoaste copiii mai bine decat tine.

Tata ignora detaliile

 Familie

"Nu prea obisnuiam sa o imbrac pe fiica mea cand era micuta, insa atunci cand o faceam, se mai intampla sa ii pun o bluza pe dos ori sa ii pun intai sosetele si apoi dresul. Insa atata vreme cat fetei nu ii era frig sau nu o deranja nimic, nu era nici o problema" povesteste Cristian, tatal Mariei, 14 ani.

De ce mamicile sunt diferite: Rutina si standardele mamicilor provin, probabil, din nevoia lor de a face totul perfect. Pe de o parte, trebuie sa intelegem nevoia de perfectiune a mamicilor in ceea ce priveste cresterea copiilor, insa trebuie sa fim si putin rationali: in fond, nimeni nu va da copilul afara din parc pentru ca este imbracat cu un tricou pe dos.

Cum sa accepti diferenta: In primul rand trebuie sa constientizezi faptul ca pana la o anumita varsta, nimeni nu face prea mare caz de cum este imbracat copilul - cu exceptia ta. Iar atunci cand lasi taticul sa se ocupe de anumite lucruri care tin de ingrijirea copilului, lasa-l sa faca tot ce trebuie cat poate el de bine si nu ii face observatii pentru orice detaliu.

Tata se pune la mintea copiilor

 

Un tatic povesteste despre cum se joaca impreuna cu baietelul lui "ne stabilim niste repere imaginare si jucam fotbal pana obosim" sau cu fetita sa ‘'tinem cate o lingura de lemn in mana si cantam cat ne tin plamanii pretinzand ca avem microfoane".


De ce mamicile sunt diferite: Se pare ca joaca „la mintea copiilor" le este mai la indemana taticilor decat mamicilor. Trebuie sa stii ca pentru dezvoltarea copiilor este foarte sanatos sa isi vada parintii atat de liberi incat sa se puna la mintea celor mici, fara sa fie mereu cu gandul la sarcinile de serviciu, facturile care trebuie platite ori mancarea de pe foc. Din pacate, mamicile inca poarta povara ingrijirii copiilor, curateniei in casa, a gatitului si a altor treburi casnice care le impiedica sa se relaxeze suficient incat sa se joace liber.

Cum sa accepti diferenta: Deoarece responsabilitatile te coplesesc si nu iti mai ramane timp sau energie pentru distractie, incearca sa faci schimb de roluri din cand in cand cu partenerul tau. Uneori ar putea si taticul sa pregateasca cina ori sa spele vasele in timp ce tu te prostesti cu cei mici. Daca taticul nu stie sa gateasca, poti comanda o pizza si va distrati amandoi cu cei mici.

Tata nu face caz de fiecare lucru

 

„Spre deosebire de sotia mea, eu prefer sa nu fortez copilul sa faca baie atunci cand nu vrea si apoi sa fiu nevoit sa suport plansete si tipete. Mie imi place sa ii dau de ales si sa il las sa amane momentul: vrei sa mai jucam un joc si dupa aceea sa faci baie?" spune Cristian, tatal lui Victor, 5 ani.

De ce mamicile sunt diferite: In general, taticii evita confruntarile emotionale cu cei mici, spun specialistii. Mamicile gandesc ca daca micutii le iubesc, vor face ce li se spune. Taticii insa, au senzatia ca nu pot lupta sentimental cu cei mici fiindca vor pierde. Prin urmare, taticii se folosesc de tachinare sau de o diversiune pentru a-i face totusi pe cei mici sa indeplineasca cerintele adultilor, fara sa lase impresia ca este ceva serios sau obligatoriu. Mai exista un motiv pentru care taticii nu fac mare caz de fiecare lucru si sunt mai flexibili: ei nu sunt tot timpul responsabili cu ingrijirea si educatia celor mici precum mamicile, prin urmare nu ii ingrijoreaza rutina zilnica a celor mici.

Cum sa accepti diferenta: Cunoscand secretele taticilor si modul lor de abordare a celor mici, poti uneori sa le copiezi comportamentul. Trebuie sa recunosti ca atunci cand pornesti o lupta cu cei mici faci o alegere: poti indeplini ce iti doresti prin lupta sau poti sa ocolesti lupta si sa castigi pasnic.

Sursa: Kyle Pruett, Ph.D., Yale University: „Fatherneed: Why Father Care Is as Essential as Mother Care for Your Child"

Articolul urmator
Nu reușesc să-mi fac timp să stau mai mult cu copilul. Ce să fac?
Nu reușesc să-mi fac timp să stau mai mult cu copilul. Ce să fac?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Diversificarea alimentației: 6 piureuri gata în 6 minute pe care până și tații le pot pregăti
    Diversificarea alimentației: 6 piureuri gata în 6 minute pe care până și tații le pot pregăti

    Prima modalitate de a-l introduce pe micuțul tău în universul diversificării alimentației este să-i oferi piureuri. Ține cont de recomandarea unui medic pediatru și,...

    Ca să fac duș, mi-am pus copilul în scoica auto. Și mamele trebuie să se spele!
    Ca să fac duș, mi-am pus copilul în scoica auto. Și mamele trebuie să se spele!

    Îmi amintesc și acum în detaliu când fiica mea era bebelușă și abia așteptam să vină soțul meu de la muncă să i-o pun în brațe și să îmi fac și eu...

    Nu îmi îmbrățișez copiii fără acordul lor și alte 4 lucruri pe care NU le fac ca mamă terapeut
    Nu îmi îmbrățișez copiii fără acordul lor și alte 4 lucruri pe care NU le fac ca mamă terapeut

    Fiecare părinte își stabilește reguli pe care se străduiește să le respecte cât mai mult în privința educării copilului. Mai stricte sau mai relaxate, asemenea...

    Ce fac mamele imediat după naștere ca să fie sigure că nu primesc alt bebeluș
    Ce fac mamele imediat după naștere ca să fie sigure că nu primesc alt bebeluș

    Mulți părinți glumesc pe seama faptului că bebelușii lor au fost încurcați la naștere, mai ales când personalitatea și interesele copiilor lor sunt total diferite de ale...

    Mamele care nu știu să gătească cresc copiii mai inteligenți
    Mamele care nu știu să gătească cresc copiii mai inteligenți

    Auzim mereu cât este de important să învățăm copiii să capete abilități culinare și cât de mult le stimulează creativitatea. Însă multe mame, mai ales cele...

    De ce mamele care alăptează ar trebui să mănânce mai multe citrice
    De ce mamele care alăptează ar trebui să mănânce mai multe citrice

    Pot mamele care alăptează să mănânce citrice? Când alăptezi, ai nevoie de o cantitate mai mare de vitamine și minerale decât în mod normal, asta pentru că...

    „Vă înțelegem durerea când nu mai auziți bătăile inimii...”, scrisoarea deschisă a unei asistente către mamele care și-au pierdut bebelușii
    „Vă înțelegem durerea când nu mai auziți bătăile inimii...”, scrisoarea deschisă a unei asistente către mamele care și-au pierdut bebelușii

    Venirea pe lume a unui copil este așteptată cu bucurie, cu emoție, cu nerăbdare. Ce se întâmplă însă când, după o ecografie din perioada sarcinii, o mamă...

    Din ce culte religioase fac parte româncele care au adus pe lume cei mai mulți copii
    Din ce culte religioase fac parte româncele care au adus pe lume cei mai mulți copii

    Nu este o noutate faptul că natalitatea a scăzut tot mai mult în ultimii ani în țara noastră. Sociologii au încercat să-și explice acest fenomen și au ajuns la...

    © 2024 Qbebe